Piotruś, ło matko ...... odwiedziłam wątek
Coś do chleba i gdyby nie fakt, że NIE zjadam naszych braci mniejszych
, to z pewnością taki specjał znalazłby się w moim przepiśniku.
A tymczasem dietetyczna rzeczywistość i obiecane "menu" dla Adama - zaczynaliśmy 2,5 tygodnia temu z wagą 91,1 kg, a obecnie 88,4 kg, aczkolwiek ostatnie dni upłynęły pod znakiem buntu przewodu pokarmowego, więc i dieta nie była idealnym odwzorowaniem zaleceń Kokolidka ....
Alusiu
Generalnie
śniadanie to owoc i dwie chrupki z masłem,
II śniadanie to albo owoc albo 2 chrupki, albo 2 białka.
Przyznaję, że od czasu do czasu podaję chudy jogurt naturalny.
Obiady w dni proteinowe: to najczęściej ryba duszona lub pieczona z warzywami ( papryka, cukinia, fasolka szparagowa, pomidory, kalafior, brokuł, cebula, zielenina ) razem, w piekarniku. Ryba i warzywa są skrapiane olejem przed włożeniem do piekarnika.
W zastępstwie ryby - mięso mielone, z którego robię pulpety z ziołami i podaję z zupą jarzynową gotowaną na samej włoszczyźnie, albo zapiekam porcję takiego mięsa z w/w warzywami. Do tego małą porcja surówki z kiszonej kapusty lub kiszony ogórek, ale to czasami, chyba zbyt rzadko.
Faszeruję mięsem papryki lub małe cukinie. Dzisiaj była ryba po grecku.
Obiady w dni węglowodanowe - ugotowany makaron lub ryż wymieszany z duszonymi na ociupinie ( 1 łyżeczce ) oleju warzywami, albo zupa pomidorowa z ryżem/makaronem
Podwieczorki - ustawiam w zależności od II śniadania ( jeśli rano był owoc lub chrupki podaję popołudniu 2 białka lub jogurt naturalny, a jeśli rano były proteiny, to na podwieczorek jest kalafior albo fasolka albo mix warzyw na parze )
Kolacje - bazuję na warzywach ( fasolki, kalafiorki, cukinie, papryka, buraczki, marchew, pomidory, cebula, por ) w postaci zapiekanej lub duszonej połączonych z mięsem lub rybą lub całym jajkiem ( całe jajko 2 razy w tygodniu ). Ostatnio zrobiłam zapiekankę z kiszonej kapusty, cebulki i mięsa z zieleniną.
Owoce to głównie jabłka, czasami borówki amerykańskie, morele.
Przykładowy jadłospis ( dzień węglowodanowy )
śniadanie- owoc i 2 chrupki z masłem
śniadanie II - 2 chrupki
obiad - ryż gotowany z warzywami ( duszone papryki, pomidory, cebula, cukinia, fasolka ) lub sałatka z gotowanych warzyw polanych olejem ( max 2 łyżeczki ) i posypana curry
podwieczorek - 1 białko
kolacja - zapiekanka warzywna z jajkiem ( naczynie do zapiekania smaruję 1 łyżeczką oleju )
Dzień proteinowy
śniadanie - owoc i 2 chrupki z masłem
śniadanie II - jogurt naturalny lub 2 białka
obiad - ryba po grecku
podwieczorek - fasolka i brokuł na parze
kolacja - papryka faszerowana mięsem z ziołami i cebulą
Codziennie Adam wypija 1,5 l wody i 3-4 kubki herbaty bez cukru. Zero słodyczy, cukru, mleka, napojów gazowanych, potraw smażonych, żadnych przekąsek.
................ale już wiem, że podaję stanowczo za mało warzyw na parze z oliwą i kiszonek ..................
Jutro dzień węglowodanowy....
śniadanie - jabłko i 2 chrupki z masłem, herbata
śniadanie II - jabłko
obiad - kiszona kapusta z marchewką i olejem z tymiankiem, 3 gotowane ziemniaki i garść fasolki z koperkiem
podwieczorek - 2 białka
kolacja - ryba zapiekana z cukinią, cebulą i papryką plus fasolka z olejem i natką pietruszki.