PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI
180 g cebula
250 g marchew
200 g koncentrat pomidorowy
1 płaskich łyżeczek liść laurowy, zmielone lub 3-4 liście
1 płaskich łyżeczek ziele angielskie, zmielone lub 5-6 ziarenek
30 g oleju
150 g ryżu białego
1000 g wody
2 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 płaskich łyżeczek pieprz cayenne, Chili
1 płaskich łyżeczek ostrej papryki
1 łyżeczki sól, lub więcej do smaku
0,5 łyżeczki pieprz czarny
2-3 wędzona makrela, bez skóry i ości
2 puszki tuńczyka w kawałkach, w oleju
W naczyniu umieścić koszyczek, wsypać ryż, wlać 1000g (1 litr) wody można wsypać pół łyżeczki soli, gotować 20 min/Varoma/obr. 1
W tym czasie można oczyścić makrelę z ości i skóry, obrać cebulę, marchew
Ugotowany ryż wysypać do miski poj. ok 2-3 litry w której będziemy mieszali paprykarz
do pustego naczynia włożyć przygotowaną cebulę (przekrojoną na pół) marchew w kawałkach i szatkować 5-8s/obr. 5 kopystką zgarnąć warzywa ze ścianek
Do naczynia wlać 30g oleju i dusić 5min./Varoma/obr. 1
Do naczynia włożyć koncentrat, dodać sól i gotować 15min./Varoma/obr. 2
W tym czasie w małym naczynku można odmierzyć pozostałe przyprawy oraz otworzyć puszki z tuńczykiem
Do naczynia miksującego dodać pozostałe przyprawy i dalej gotować 3min./Varoma/obr. 2
Marchew powinna być miękka, gdyby było inaczej, gotować aż będzie mięciusia tmrc_emoticons.
Przygotowany sos wlewamy do naczynia z ryżem do którego dodajemy naszą rybkę wędzoną oraz całą zawartość puszki tuńczyka, mieszamy, sprawdzamy czy nie za mało słone i gotowe!
Podawać schłodzone, w lodówce może stać kilka dni w szczelnym pojemniku, bądź możemy spasteryzować w słoiczkach aby Paprykarz Szczeciński (o niebo lepszy od puszkowego) mógł być spożyty w późniejszym czasie.
PO LUDZKU
ryż ugotować 20 min. w 1 l wody z solą i zostawić do wystudzenia.
Marchew starkować (drobne oczka), cebulę pokroić w drobną kostkę i razem podsmażać 5 min na oleju, mieszając, żeby się cebula nie przyrumieniła. Posolić, dodać koncentrat pomidorowy i dusić 15 min, mieszając od czasu do czasu. Dodać pozostałe przyprawy, gotować dalej do momentu aż marchew będzie mięciutka. Przełożyć sos do ugotowanego ryżu, dodać makrelę i tuńczyka razem z olejem, dobrze wymieszać, ew. doprawić solą.
Drobna uwaga - słodką paprykę powinno się dodawać do sosu po zdjęciu z ognia, bo pod wpływem wysokiej temp. robi się gorzka.