TEMAT: CIASTA, CIASTECZKA i DESERY

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 03 Mar 2016 19:58 #441035

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9412
  • Otrzymane dziękuję: 13962
Muffinki dyniowe

1,5 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szkl. oleju
3/4 szkl. puree z dyni
2 jajka
szczypta soli
ewentualnie dodatek bakalii, polewa czekoladowa, lukier, etc.

Suche składniki umieszczamy w jednej misce, mokre - do drugiej. Zawartość obu misek mieszamy niezbyt dokładnie widelcem tak, aby składniki tylko się połączyły. Masą napełniamy foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Ciasteczka są pachnące, wilgotne i naprawdę bardzo długo utrzymują świeżość.
Smacznego :)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2016 10:36 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, sierika


CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 07 Kwi 2016 20:51 #453383

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 217
  • Otrzymane dziękuję: 128
Wyglądają smakowicie :)

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 10 Kwi 2016 19:43 #454607

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1152
  • Otrzymane dziękuję: 1060
hmmm....jak patrzę na Wasze popisy, to tyłek mi rośnie od samego patrzenia :yummi:
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 25 Kwi 2016 09:08 #460838

  • Ilona58
  • Ilona58's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 56
  • Otrzymane dziękuję: 23
Jako że sezon rabarbarowy w pełni,to proszę o przepis na ciasto z rabarbarem i pianką.Jak można zagospodarować nadwyżkę rabarbaru-można go mrozić? Ilona

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 26 Maj 2016 12:36 #474005

  • Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1591
  • Otrzymane dziękuję: 1580
Placek rabarbarowy z morelami

to już prawie tradycja na Boże Ciało, bardzo lubię ciasta z rabarbarem, a to ma wyjątkowy smak. Przepis znalazłam dawno temu w jakiejś gazetce. Pierwszy raz nie wyszedł jak należy, nie dało się go wyjąć z blachy, więc wyjadłyśmy go z siostrą łyżeczkami :) Z czasem nabrałam wprawy.



Ciasto:

1 puszka (850 ml) moreli w syropie
80 dag rabarbaru
30 dag cukru
25 dag mąki
25 dag masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
3 żółtka
15 dag gęstej śmietany
skórka otarta z 1 cytryny
cukier waniliowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia


Masa bezowa:

1 białko
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soku z cytryny


Rabarbar pokroić w krążki i posypać 3 łyżkami cukru, morele osączyć.

Masło ucierać z 10 łyżkami cukru dodając kolejno jajka oraz skórkę cytrynową. Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać i wylać na blachę ( dużą).

Rabarbar i morele wyłożyć na ciasto.

Śmietanę wymieszać z żółtkami, resztą cukru i cukrem waniliowym, wylać na ciasto. Piec 25 min w temperaturze 200 st C.

Białko ubić z cukrem, dodać sok z cytryny, kleksami bezy udekorować placek i piec jeszcze 5 min.

Tym razem bezę zrobiłam z 3 białek i pokryłam cały placek, poza tym piekę dłużej niż podano w przepisie i zazwyczaj w niższej temperaturze.



placekrabarbarowy.jpg




Siostra robi ten placek z rabarbarem i truskawkami, podobno też jest dobry.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Ostatnio zmieniany: 26 Maj 2016 12:38 przez Krzysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 26 Maj 2016 12:49 #474010

  • Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1591
  • Otrzymane dziękuję: 1580
Biszkopt z rabarbarem


Rabarbar pokroić w kostkę i przesypać cukrem.

Biszkopt:

5 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny lub octu spirytusowego


Całe jajka ubijamy, dodajemy cukier i ubijamy do białości. Dodajemy sok z cytryny lub ocet, chwilę mieszamy, następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze miksujemy, żeby ciasto napowietrzyć.

Wlewamy do dużej tortownicy, wierzch posypujemy osączonym rabarbarem i pieczemy.
Ten biszkopt można piec bez rabarbaru, a potem dowolnie przekładać.
Biszkopt wstawiam do zimnego piekarnika i piekę w temp. ok 170oC bez termoobiegu.


Rabarbar w trakcie pieczenia przemieści się do środka albo na dno ciasta, zazwyczaj pokrywam go jeszcze warstwą bitej śmietany, jeśli zdążę ostudzić zanim łasuchy się dobiorą :happy: .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Ostatnio zmieniany: 26 Maj 2016 12:50 przez Krzysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 13 Lip 2016 18:54 #489864

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9412
  • Otrzymane dziękuję: 13962
Placek drożdżowy bez wyrastania, w sam raz dla zabieganych ;-)

Składniki ( na wielką blachę ), ja robię z połowy porcji ):

10 dkg drożdży
1,5 szkl. cukru
2 szklanki mleka z lodówki
1/2 szkl. oleju
6 jajek
sól
1 kg mąki

Wieczorem przygotowujemy sporą miskę; najpierw bierzemy jajka - całe - które należy rozbełtać widelcem. Na ten kogiel-mogiel wkruszamy drożdże. Następną warstwę stanowi cukier ( można dodać cukier waniliowy ). Nic nie mieszamy!!!! Na cukier wylewamy ostrożnie mleko, a następnie olej. Przykrywamy czystą ściereczką i wkłaądamy na całą noc do lodówki.
Nazajutrz rano wyciągamy miskę z zawartością, wsypujemy mąkę wymieszaną z odrobiną soli i dopiero teraz starannie mieszamy do połączenia się składników.
Na przygotowaną blaszkę wykładamy ciasto, możemy dodać osączone owoce i duuuuużo kruszonki. Pieczemy około 1 godziny w temp. 180 stopni.
Jeśli ktoś lubi, może placek polukrować.
Smacznego :kiss3:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 30 Lip 2016 21:50 #493857

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 635
  • Otrzymane dziękuję: 505
Wychodzący jabłecznik (bo zawsze i każdemu "wychodzi")

5 szt dużych jabłek
cynamon
5 szt jaj
15 łyżek cukru
15 łyżek mąki (tortowej, wrocławskiej lub innej)
15 łyżek oleju (np. Kujawski)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 cukier cukier wanilinowy

Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Później ćwiartki "byle jak" na drobniejsze kawałki i wysypujemy na blachę i posypujemy cynamonem.
Pozostałe składniki łączymy 3 min. mikserem i wylewamy na jabłka.
Wstawiamy do zimnego piekarnika na 1 godzinę, temp. 150 - 160 stopni.
Po upieczeniu gorący jabłecznik wyjmujemy, można posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam gorący z gałką lodów.
Pozdrawiam Ala
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
— A. Sapkowski

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 30 Lip 2016 21:51 #493858

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 635
  • Otrzymane dziękuję: 505
Sernik kokolidka (wychodzący, dla mało wtajemniczonych)

1 kg twarogu półtłustego (kostka)
8 jaj
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy lub 1/2 olejku migdałowego (ja daję jedno i drugie)
1 kostka margaryny (np. Kasia)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
rodzynki, płatki migdałowe (jeżeli ktoś lubi)
herbatniki w ilości wystarczającej do wyłożenia blachy.

Oddzielić białko od żółtek i odstawić.
Twaróg przepuścić przez maszynkę.
Dodać żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliniowy, proszek do pieczenia, sól, wcześniej namoczone rodzynki, płatki migdałowe.

Blachę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, spód wyłożyć herbatnikami.

Margarynę włożyć do rondelka i na małym ogniu niech się rozpuszcza.
W tym czasie ubić białka na sztywno.

Prawie wrzącą margarynę wlewamy do twarogu z dodatkami i mieszamy ręką. Twaróg się prawie rozpuści, wymieszamy szsybko, dodajemy delikatnie pianę z białek i lekko mieszamy, żeby się połączyło. Wylać całość na herbatniki.
Piec 1 godzinę 150-160 stopni.
Po upieczeniu nie wyciągać z piekarnika, uchylić drzwiczki i pozwolić, żeby ostygł (chyba, że chcemy na ciepło z gałką lodów - to nie czekamy).
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego. Ja piekę w tortownicy o średnicy 24 cm.
Na blachę 40 x 40 trzeba wziąć 1,5 wszystkich produktów.
Pozdrawiam Ala
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
— A. Sapkowski

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 30 Lip 2016 21:52 #493860

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 635
  • Otrzymane dziękuję: 505
Żeby nie było, że ja jakaś "nieżyciowa" jestem

Błyskawiczny sernik na zimno

2 op. galaretki owocowej
1 op. serka śmietankowego naturalnego o zawartości 24% tłuszczu (np. Delfiko)

Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzącej wody.
Serek przełożyć do większego pojemnika, miksować i wlewać gorące rozpuszczone galaretki aż utworzy się lekka pianka.
Przelać do przetartej olejem formy, np. do pieczenia babki z kominkiem.
Jeżeli wybierzemy tortownicę, po zastygnięciu serniczka można na wierzch położyć owoce (np. brzoskwinie) i zalać galaretką w dowolnym kolorze .
Pozdrawiam Ala
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
— A. Sapkowski

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 30 Lip 2016 21:55 #493862

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 635
  • Otrzymane dziękuję: 505
CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:

270 g marchewek , obranych i
przekrojonych na pół,
4 jaja,
210 g oleju ,
340 g mąki ,
220 g cukru trzcinowego , (ja daję zamiast cukru garść daktyli)
2 łyżeczki proszku do pieczenia ,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ,
2 łyżeczki cynamonu ,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
szczypta soli,
ewentualnie rozdrobnione orzechy.
Przygotowanie
1. Marchewki i daktyle zmiksować.
Dodać pozostałe składniki, wymieszać mikserem czas.2 min.
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Piec w temp. 180 stopni około 35-40 minut.
Jak wystygnie - posypać cukrem pudrem. -jak ktoś musi, ja nie sypię
Pozdrawiam Ala
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
— A. Sapkowski

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 10 Sie 2016 20:48 #495842

  • Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4600
  • Otrzymane dziękuję: 2391
Zaczyna się sezon śliwkowy a ja znalazłam taki stary przepis na ciastka drożdżowe ze śliwkami Ćwierczakiewiczowej.
Jednak zastanawiam się jak przeliczyć dawne miary na teraźniejsze.

  I tak rozczynić pół kwarty mąki mlekiem i 2 łutami drożdży, gdy podrośnie wbić parę jaj, kubek cukru, łyżkę sporą masła i przyczynić mąką, tak aby ciasto było jak na placki. Gdy się drugi raz ruszy, rozciągnąć cieniuteńko na blachę, ułożyć rozkrajane śliwki, wyjąwszy pestki, skórką obracając do ciasta, posypać bardzo grubo cukrem i jeżeli kto lubi cynamonem i wstawić zaraz do gorącego pieca. Za 20 minut powinny być dobre. Przed nałożeniem śliwek ponakrawać mocno całe ciasto w czworograniaste lub podługowate kawałki, przez co po wyjęciu z łatwością się podzieli.

Chyba zrobię ciasto "na oko" aby miało konsystencję jak na placki.

Albo szarlotka z pieczonymi jabłkami.
 Upiec jabłka w piecu, obrać ze skórki i pestek, wymięszać z cukrem, skórką, cytrynową, pomarańczową, lub cynamonem. Wziąść kwaterkę mąki i tyle wgnieść w tę mąkę masła młodego, ile przyjmie w siebie i łyżkę cukru, rozwałkować cienko, wysmarować i wysypać rondel bułeczką; wyłożyć tem ciastem, a w środku jabłka, przekładając gdzie niegdzie konfiturami i skórką pomarańczową, w cukrze smażoną: przykryć ciastem i wstawić w piec dobrze ciepły.

Ile to będzie kwaterka mąki ? Sądząc po składnikach to kruche ciasto.
Ostatnio zmieniany: 10 Sie 2016 21:22 przez Bozi.

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 10 Sie 2016 21:54 #495858

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11977
  • Otrzymane dziękuję: 7311
Kiedyś robiłam tłumaczenia ze staropolskiego na nasze :)

1 kwarta to niecały litr, a dokładniej 0,9 litra, łut to 12 gramów i odrobina miligramów, 2 łuty to będzie dokładnie 25 gramów.

Z kolei kwaterka to 1/4 kwarty :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 10 Sie 2016 22:06 #495862

  • Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4600
  • Otrzymane dziękuję: 2391
Dziękuję Alino :kiss3:
kwaterka = 0,2356 litra
Łut = 12,66 g

To ciasto z jabłkami to chyba jednak będzie półfrancuskie sadząc po ilości masła :think:
Ostatnio zmieniany: 10 Sie 2016 22:21 przez Bozi.

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 11 Sie 2016 08:48 #495907

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 400
  • Otrzymane dziękuję: 434
Zobaczyłam w przepisie,że szarlotka jest z pieczonymi jabłkami.
Ja na zimę przygotowuję mus z pieczonych jabłek.Szybko się robi,bo wystarczy takie upieczone razem ze skórką i pestkami jabłuszko przycisnąć na sitku łyżką i mamy sam miąższ.Nawet jest chyba lepszy od tradycyjnie duszonych,bo ma jasny kolor i jest mniej wodnisty.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 24 Wrz 2016 23:04 #503094

  • violad
  • violad's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 212
  • Otrzymane dziękuję: 156
Sezon śliwkowy zawsze u mnie oznacza ciasto drożdżowe ze śliwkami.Wydaje mi się, że nikt jeszcze nie podawał przepisu. Albo wszyscy znają :)

1 kg mąki ( ja zawsze używam wrocławskiej typu 500)
6 całych jaj
1 paczka drożdży
1,5 szkl. mleka
3/4 kostki masła lub margaryny
1 szkl. cukru lub więcej, jak ktoś lubi bardzo słodkie
1 kg śliwek
1 łyżeczka soli
Wykonanie
cale jaja i sól rozbełtać widelcem na miseczce
oddzielnie drożdże, czubata łyżka cukru zalać ciepłym mlekiem ok.1/2 szklanki,dodać mąki, tak aby konsystencja była gęstej śmietany, odstawić do wyrośnięcia, muszą podwoić swą objętość
resztę mleka , masło i cukier rozgrzać w rondelku
mąkę wsypać do makutry, dolać gorące mleko z masłem, wyrośnięte drożdże i jaja.Wyrabiać drewnianą łyżką, dobrze napowietrzając, aż powstanie gładka, lśniąca masa.Pozostawić do wyrośnięcia. Blachę wysmarować masłem i opruszyć mąką. Przełożyć ciasto i poutykać śliwki( z jabłkami też super) i ponownie dać ciastu wyrosnąć.
Uwaga, po wlaniu mleka i jajek do mąki wygląd nie jest apetyczny :huh: , jednak z każdym ruchem łyżki ciasto nabiera właściwego wyglądu
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp.180 stopni ok.50 min.Patyczek drewniany pomoże.
Wyjmujemy gorące i wykładamy spodem do góry dla odparowania.
Nie mam wielkich zdolności kulinarnych, ale to ciasto zawsze mi wychodzi. Za to zrezygnowałam z kruszonki, ta zawsze u mnie twarda jak kamień, albo się roz
100_8718.jpg


100_8723.jpg


100_8722.jpg

pływa po cieście.
Viola
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Dorota15, Adasiowa, kokolidek, Betula

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 25 Wrz 2016 20:34 #503215

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 635
  • Otrzymane dziękuję: 505
Co to znaczy paczka drożdży? Suche? Mokre? 100 g?
Pozdrawiam Ala
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
— A. Sapkowski

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 15 Paź 2016 14:25 #506136

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6724
  • Otrzymane dziękuję: 2172
Żeby troszkę sobie osłodzić zapłakany weekend postanowiłam wklikać ledwie co znaleziony w necie przepis na fajne smakowitości. Już chyba prostsze być nie może?! Będę go robiła jutro, oto przepis:

CHRUPIĄCE ROŻKI MAŚLANO-SEROWE Z JABŁKAMI.

W smaku podobne do ciasteczek francuskich.
Tylko trzy składniki i jabłka.
Ciasteczka te są bardzo łatwe w wykonaniu i takie pyszne.

Składniki na około 60 ciasteczek:
zależy od wielkości szklanki.
250g maki pszennej
250g masła
250g twarogu śmietanowego
opakowanie cukru wanilinowego
2 jabłka
cukier puder do posypania

Mąkę przesiałam na blat.
Dodałam cukier wanilinowy.
Dołożyłam posiekane na kawałki miękkie masło.Ostatni składnik to twaróg.
Zagniotłam ciasto.Lepiącą kulę ciasta zawinęłam w folię
i włożyłam na 30 minut do lodówki.

Obrałam jabłka i pokroiłam na cienkie paski.
Ciasto podzieliłam na dwie części.
Podsypałam mąką i rozwałkowałam placki na grubość 0,5 cm.
Szklanką wycinałam koła.

Na każde koło nakładałam po kawałku jabłka i zlepiałam ciasto pośrodku.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni.
Układałam ciasteczka bezpośrednio na blasze.
Powinna być cienka,bo wtedy rożki szybciej się
zarumienią i będą bardziej kruche.
Piekłam ciasteczka około 20-25 minut.

Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem.

Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają.
Smacznego!
Ostatnio zmieniany: 15 Paź 2016 14:48 przez Kerstin2309.
Za tę wiadomość podziękował(a): DANA, anianiekurzak, Adasiowa, rozalia, Betula

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.165 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum