TEMAT: Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 18 Gru 2012 14:40 #103080

  • lora
  • lora's Avatar
Roma własnie robię druga porcje ciasteczek he, he bo mi zżarli... :angry: mój Mi pies :rotfl1:
teraz zrobię ze smalcem...
...zajrzałam po przepis na ziemniaczki są pyszne... :)
a Markita
skorzystam też z przepisu na mufinki...
Ostatnio zmieniany: 18 Gru 2012 14:42 przez lora.


Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 18 Gru 2012 20:32 #103232

  • Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4472
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Ponieważ jest czas piernikowy podam przepis na piernik dietetyczny z jabłkami.

Składniki:
1 masło roślinne (250)
4 jajka
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 i 1/2 (półtorej)szkl duszonych jabłek
1 czubata łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do pierników


Oddzielić żółtka od białek.
Masło utrzeć z połową cukru , dodać żółtka, utrzeć, dodać stopniowo 2 szkl mąki po szklance, utrzeć , dodać trochę jabłek aby masa nie ucierała się ciężko, dodać trzecią szkl. mąki, dodawać resztę jabłek po trochu cały czas ucierając. Ubić pianę z białek z dodatkiem drugiej połowy cukru. Ja robię tak. Ubijam białka z łyżką zimnej wody i jak już zaczyna gęstnieć to utrwalam pianę dodając cukier- cały czas ubijam. Dodaję ubitą pianę z białek do pozostałej masy z jabłkami, dodaję cynamon lub przyprawę do pierników i sodę oczyszczoną.
Do nasmarowanej formy ( lub dużego prodiża)i posypanej bułką tartą wykładam masę. Piec w ok 180 st. C co najmniej 55 min ponieważ przy krótszym pieczeniu może się zrobić zakalec.
Piernik jest lepszy na drugi dzień ponieważ jest bardziej wilgotny.
Smacznego

Jeżeli zostaną wam białka to można zrobić ptasie mleczko.

składniki:
7 białek
1 i 1/2 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 masło roślinne (250)
2 płaskie łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl. wody
kakao

Białka ubić mikserem z cukrem pudrem i c waniliowym na pianę. Dodać miękkie masło i nadal ubijać - jeżeli będą grudki to ubijać na parze.
Dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć do tortownicy a do drugiej dodać kakao (ok 1 łyżka), wymieszać i wyłożyć na białą masę. Odstawić do stężenia. Można przybrać owocami i zalać galaretką.


To może coś na nowy rok.
Szynka w galarecie.
25 dag szynki konserwowej.
1 kubeczek serka Almette z chrzanem
1 torebka żelatyny Oetkera z bulionem ( jeżeli nie ma to bulion z kostki i torebka normalnej żelatyny)
groszek do przybrania lub kukurydza

Długie plastry szynki konserwowej kroję na pół. Jeżeli są krótkie to nie.
Nakładam na szynkę łyżeczką serek chrzanowy i roluję jak naleśnika.
Układam na niezbyt głębokim półmisku dekoruję boki np. groszkiem lub kukurydzą i zalewam gęstniejącą żelatyną aby serek nie wypłynął. żelatyna musi pokryć zrolowaną szynkę.
Pozostawiam w lodówce do stężenia.
Smacznego

.
Ostatnio zmieniany: 18 Gru 2012 20:34 przez Bozi.

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 18 Gru 2012 21:27 #103257

  • pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 9346
  • Otrzymane dziękuję: 2383
lora wrote:
Roma własnie robię druga porcje ciasteczek he, he bo mi zżarli... :angry: mój
Mi już dwa razy zjedli wszystko :rotfl1: i seromakowiec podobnie :rotfl1:
Upiekę w sobotę zatem :devil1:

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 18 Gru 2012 22:12 #103280

  • Roma
  • Roma's Avatar
futrzasta wrote:
Romo, ile kartofelków marcepanopodoych (jak wyrób czekoladopodobny ;) ) wychodzi z podanej ilości składników? Przymierzam się do nich :)
Trochę więcej niż 0,5 kg :)

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 18 Gru 2012 23:06 #103308

  • ada.krysia
  • ada.krysia's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 319
  • Otrzymane dziękuję: 137
Ponieważ jak widzę w wielu domach piecze się ciasteczka świąteczne i z reguły cieszą się one dużym powodzeniem i są jeszcze przed świętami wyjadane, to dorzucę się jeszcze z przepisami na ciasteczka, których ja piekę zawsze bardzo dużo i wiele rozdaję w formie prezencików.

Ciasteczka anyżowe

150g cukru pudru
2 jajka
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka mielonych nasion anyżku
150 g mąki
Szczypta soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia

Natłuścić blachy, oprószyć mąką
Jajka, przesiany cukier puder, sól i cukier waniliowy ubić robotem w kąpieli wodnej. Pulchną masę jajeczną ostudzić od czasu do czasu mieszając, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i anyżek, wymieszać. Kłaść przy pomocy dwóch łyżeczek kupki na blasze zostawiając pewne ostępy. Pozostawić do następnego dnia żeby trochę obeschły.
Nagrzać piekarnik do około 140* C. Piec ciasteczka na środkowym poziomie 20-30 min. Ciasteczka są gotowe, gdy od spodu się przyrumienią a od wierzchu pozostają białe.

Kokosanki z białek

3 białka
200-300 g wiórków kokosowych szklanka cukru pudru
Łyżka mąki ziemniaczanej
Można dodać aromatu cytrynowego
Białka ubić ze szczyptą soli, następnie ubijać z cukrem pudrem, na koniec wymieszać z wiórki kokosowe z mąką ziemniaczaną i wymieszać to z ubitą pianą z białek.
Kłaść 2 łyżeczkami kupki na blasze posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub na papier do pieczenia i blachę wstawić do nagrzanego piekarnika do około 140 *C. Ja piekę z termoobiegiem w 125 * około 40 min.


Białka na kokosanki zawsze zbieram piekąc np. ciasto kruche do których dodaje się tylko żółtka i mrożę. Cudownie przechowują się w zamrażarce o czym wiele osób nie wie.
Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2012 00:40 przez Roma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 19 Gru 2012 00:39 #103322

  • Roma
  • Roma's Avatar
Krysiu-z nieba mi spadłaś :dance: :kiss3: od kilku dni szukam przepisu na anyżki, czy jest on przez Ciebie sprawdzony? Mogę spokojnie piec?

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 19 Gru 2012 08:48 #103349

  • ada.krysia
  • ada.krysia's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 319
  • Otrzymane dziękuję: 137
Romo. Co roku piekę i zawsze się udają. Są chrupiące, lekko twardawe a o takie mi chodzi. Jajka ubijam w termomixie na motylku 15'min., temp.60*C, obroty 3. Później wylewam do miseczki od czasu do czasu zamieszam i jak podstygną mieszam z mąką z proszkiem i anyżkiem i na blaszkę. Właśnie zaraz wkładam drugą partię którą piekę do pieca, gdyż poprzednie w większości wyszły. :happy4: Jeżeli chce się aby były miękkie trzeba je trzymać w zamkniętym pudełku blaszanym około 2 - 3 tygodni przed świętami. Teraz już za późno, ale to informacja na przyszłość.

Polu. Pani Bestia odpowiedziała. Nic nie tracą. Trzeba tylko sobie na pudełku znaczyć ilość, gdyż to szybko ucieka z pamięci.
Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2012 08:53 przez ada.krysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 19 Gru 2012 10:28 #103371

  • Roma
  • Roma's Avatar
Dziękuję Krysiu :kiss3:,termomixa już nie mam :( a więc przyjdzie mi ubijać na parze :jeez: ale chyba zabiorę się za anyżki po Nowym Roku :)

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 19 Gru 2012 15:57 #103430

  • Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 881
  • Otrzymane dziękuję: 979
Pozwólcie mi dorzucic moje "trzy grosze" :

Oto PASZTET, naprawdę znakomity

Biorę otóż mieszaninę mięs:

Około - 1kg kurczaka ( piersi , bo nie chce mi się obierać kości)
- 0,5 kg. wątróbki gęsiej
- 0,5 kg boczku świeżego
- 0,5 kg. boczku wędzonego
- o,5 kg. indyka ( udziec)

Ponadto :
-1 kg. pieczarek
-20-30 dag suszonych grzybów leśnych
-4 jaja
-3 bułki
(-cienki pasek wędzonej słoninki do wyłożenia formy , ale to niekoniecznie)
- włoszczyzna ok. 1 kg.
- przyprawy ( sporo majeranku i czosnku, pieprz, sól)

Wszystko to gotuję do miękkości w wielkim garze razem z liściem laurowym , włoszczyzną i duuużą ilością grzybów . Grzyby są bardzo ważne !
Po ugotowaniu ww. składniki + rozmoczone i odciśnięte bułki + surowe , całe jaja mielę przez maszynkę – średnio drobno. Dodaję wszystkie przyprawy( to już wg. indywidualnego smaku).

Teraz istotna jest foremka. Nie powinna być to foremka - korytko z giętej blachy , lecz odlewana w całości , teflonowa lub coś takiego. Tę foremkę smaruje się grubo smalcem (koniecznie!), dno można wyłożyć paseczkami wędzonej słoninki i na to wyk łada się masę mięsną. Zapieka się w piekarniku ok.50=60 min. Ja ustawiam termoobieg , 180st.

Z tej porcji wychodzi 4-5 pasztetów w foremce dł. 40cmx15cm. Ale...masę zmieloną i doprawioną ja sobie zamrażam i daję słowo , że z takiej w dowolnym momencie rozmrożonej i upieczonej wychodzi równie smaczny pasztet .

Aaa... wywar mięsno- warzywno- grzybowy jest idealny na poświąteczny krupniczek

To tyle . Pewnie wygląda strasznie , ale poza tym ,że czasochłonne ( ale można zrobić nawet 2-3 dni przed świętami), nie ma tu żadnej filozofii. Moi domownicy bardzo ten pasztet lubią.








Smacznego !!!
Ostatnio zmieniany: 20 Gru 2012 11:57 przez Roma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Roma, piku, barashka, mrówa

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 19 Gru 2012 16:06 #103433

  • Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 881
  • Otrzymane dziękuję: 979
"OPERACJA PIERNIK" !

Niedawno,jak każdego roku piekłyśmy pierniczki . Zwykle jest to w moim domu wydarzenie kulinarno-towarzysko-rozrywkowe, bowiem przyjeżdża moja przyjaciółka z córkami , oraz moja córka - i tak przez calutkie popołudnie i wieczór pieczemy, podjadamy, plotkujemy...pijemy kawę , herbatkę , dekorujemy pierniczki lukrem i polewami, znów podjadamy, plotkujemy ... To trochę tak , jak dawne darcie pierza na wsi ! :happy3: Znamy się od wielu lat i również od wielu lat w okresie przedświątecznym organizujemy takie hurtowe pieczenie pierników ! Kiedyś pracowałyśmy my - mamy , a dziewczynki plątały się pod nogami. Teraz głównie nasze młode kuchareczki zagniatały ciasto, wałkowały, wykrawały, piekły... Mówię wam , warto zorganizować takie wspólne pieczenie, to przemiły sposób na przygotowanie do świąt !!!


Popatrzcie, jaki mamy wybór foremek wszelakich !

usunięto linki niewidocznych fotek
Ostatnio zmieniany: 21 Lis 2014 22:58 przez Roma. Powód: usunięto linki niewidocznych fotek
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, olibabka, Roma, barashka

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 19 Gru 2012 18:40 #103456

  • Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 881
  • Otrzymane dziękuję: 979
A teraz ...PIERNICZKI BAKALIOWE ELIZY / in. PIERNICZKI NORYMBERSKIE względnie - CHOINKA z piernikowego ciasta .

Smaczne, mięciutkie od razu po upieczeniu gotowe do jedzenia i bardzo bakaliowe. Polane są lukrem lub czekoladą.

Składniki:
Ciasto:

* 170g cukru (lub miodu)
* 3 jajka
* 100g masła
* 300g mąki pszennej
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 łyżeczki przyprawy korzennej
* 2 łyżki kakao
* 150g zmielonych orzechów
* 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
* 50g kandyzowanej skórki cytrynowej
* 50g rodzynek
* 250ml mleka (temperatura pokojowa)


* czekolada lub kuwertura (gorzka lub mleczna)
* cukier puder

Przygotowanie:

1. Miękkie masło, cukier i jajka utrzeć mikserem na puszystą masę.

2. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, zmielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, rodzynkami . Dodać stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na końcu dodać stopniowo mleko.


3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 7cm. (Wychodzą 3 blachy pierniczków, po 9 sztuk na jedną blachę, więc najlepiej narysować okręgi od razu na 3 arkuszach papieru). Na każdy okrąg nałożyć łyżką dość grubą warstwę ciasta i uformować okrągłe placuszki.

5. Pierniczki piec w nagrzanym piekarniku około 15min. w temperaturze 180°C.

6. Gorące pierniczki posmarować zaraz po upieczeniu lukrem (cukier puder rozetrzeć razem z rumem na gładką masę) lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub kuwerturą.Albo malować na nich różne wzorki :)Upiekłam ok. 200 takich pierniczków !

7. Te pierniczki są mięciutkie i od razu gotowe do spożycia.

Smacznego :)

Z takiego samego cista zrobiłam dwa pierniki - choinki:


Jak zawsze pierniczki powędrują do kilku domów, a także do paczek z prezentami :)
Ostatnio zmieniany: 21 Lis 2014 22:54 przez Roma. Powód: usunięto linki niewidocznych fotek
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Roma, piku, barashka

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 19 Gru 2012 20:05 #103486

  • Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 881
  • Otrzymane dziękuję: 979
GWIAZDKI na GWIAZDCETo ciasteczka o samych zaletach , bo
a/ tanie
b/ szybkie i łatwe do przygotowania( udają się nawet mnie)
c/ pyszne
d/ śliczne - czyli same plusy

Podstawowa sprawa to "GWIAZDKA"



Ciasto to żadna filozofia , trzeba mieć natomiast foremkę - aluminiową gwiazdkę na drucie. Moja jest w domu " od zawsze" ale można taką kupić na straganach , na targowisku , w niektórych sklepach z art. gospodarstwa domowego.

" Gwiazdki na gwiazdce" ok. 40 sztuk
- 1 szkl. mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka spirytusu
- 1 łyżeczka śmietany(słodkiej lub kwaśnej 30%)
- 1 mały cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3/4 szkl. wody
Zmiksować na jednolite , dość rzadkie ciasto
W rondlu rozgrzać tłuszcz , jak do smażenia chruścików lub pączków . Zanurzać gwiazdkę na chwilę w ciepłym tłuszczu , potem w cieście i znów w tłuszczu. Jeśli ciasto nie odpadnie od foremki samo- lekko zepchnąć je patyczkiem. Smażyć na tłuszczu na jasno- złoty kolor. Osączać z nadmiaru tłuszczu na bibule, przestudzone posypywać cukrem -pudrem. Na środek każdej gwiazdki dać troszkę konfitury.







Proszę się częstować:


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Te gwiazdki nadają się w podanej wyżej wersji do kawy, a ja robię je jeszcze na wigilię do barszczyku lub niekiedy do bulionu- wtedy do ciasta nie dodaję cukru -pudru.
Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym, Roma, katja, barashka

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 19 Gru 2012 20:12 #103489

  • barashka
  • barashka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1075
  • Otrzymane dziękuję: 1675
Ewelinko, ta relacja okraszona zdjęciami, to jak jakiś balsam dla duszy - CUDEŃKO !!! Ja wprawdzie mam już pierniczki, ale jutro jadę po składniki do Twojego paszteciku i będę go tworzyc. Zapowiada się naprawdę zjawiskowy - dziękuję za inspiracje !!! Wesołych Świąt !!!

P.s. te gwiazdki też smakowite, muszę poszukac takiej formy, bo kuszą niemiłosiernie ...
Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2012 20:15 przez barashka.

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 19 Gru 2012 20:23 #103497

  • Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 881
  • Otrzymane dziękuję: 979
Chciałam Wam też polecić śledzika na Wigilię,Sylwestra lub Nowy Rok - łatwy , szybki w przyrządzaniu , smaczny ( jeśli w ogóle lubicie śledzie:))

" ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ "

Składniki:
majonez - 3 łyżki
jogurt naturalny-3 łyżki
mleko 1szklanka
por(białe części) 2-3 szt.
kapary 2-3 łyżki
filety śledziowe(solone) - 6 szt.
koperek
cukier i cytryna

Filety opłukać , zalać na miseczce mlekiem , zostawić na 2 godziny.
Por pokroić w cienkie plasterki, posypać lekko cukrem.
Majonez połączyć z jogurtem,dodać kapary.
Dno salaterki posypać porem , na to położyć odsączonego, pokrojonego na kawałeczki śledzia, skropić cytryną. Na tym rozsmarować cienką warstwę sosu majonezowo-jogurtowego. Dalej kłaść znowu warstwę pora, śledzia, sosu...
Na wierzchu posypać posiekanym drobno koperkiem.
Dobrze , jeśli przed podaniem postoi 2-3 godziny w lodówce .Świetny do bagietki z masełkiem :)


________________
Ostatnio zmieniany: 09 Lis 2015 12:51 przez Roma. Powód: usunięto link do niewidocznej fotki
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Roma, barashka

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 19 Gru 2012 22:14 #103541

  • Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 881
  • Otrzymane dziękuję: 979
Na dobranoc pokażę Wam , co przygotowałam na jutrzejsze spotkanie przedgwiazdkowe moich kochanych Czarownic, zwane przez mego M. -"Sabatem".

" CIASTECZKA z MAKIEM "[/b] - banalnie proste i szybkie do wykonania

Składniki na ok. 80 sztuk :

-50-60dag mąki

-50 dag masła

-50 dag zmielonego twarogu ( ja nie mielę , kupuje gotowy w "wiaderku" <<JANA>> )

-1 puszka gotowej masy makowej

-połówki orzechów włoskich lub skórka pomarańczowa do dekoracji

- lukier lub cukier-puder do posypania

Z mąki, masła i sera zagnieść ciasto. Cienko wałkować. Kroić na kwadraty 5x5cm. Na środek każdego kwadratu kłaść małą łyżeczkę masy makowej i sklejać przeciwległe 4 rogi. Na środek wcisnąć orzeszek.

Piec 12-15 min. w temperaturze 180st.C. na złoty kolor.

Posypać cukrem-pudrem , lub polukrować i ... zjeść !



A co zostanie włożyć do puszki i wyciągać po trochu , gdy macie ochotę :)
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Roma, piku

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 20 Gru 2012 01:28 #103573

  • Roma
  • Roma's Avatar
Kilka godzin mnie nie było we wątku a tu takie smakowitości :yummi: zaraz zabieram się za studiowanie.
Ewelino-bardzo dawno temu miałam takie urządzenie ale było to tak dawno,że już gdzieś się zapodziało.

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 20 Gru 2012 10:51 #103617

  • piku
  • piku's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6169
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Oooo, to muszę przepytać, przybyszy ze wschodu :woohoo:
pozdrawiam - Wiesia :bye:


"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 20 Gru 2012 18:06 #103691

  • Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 881
  • Otrzymane dziękuję: 979
Brzmi zachęcająco :) Wypróbuję , ale dopiero po świętach.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.481 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum