TEMAT: Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :)

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 07 Gru 2012 14:44 #98612

  • Norka
  • Norka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 123
  • Otrzymane dziękuję: 14
Andziu, czy ten karczek z warzywami można podgrzać na gazie?
Zrobiłabym sobie wcześniej i miałabym w Nowy Rok, coby po szaleństwach
noworocznych nie bawić się w pichcenie.
A do garnka nie dodajesz wody? Tylko ten tłuszcz ze smażenia?

Oj, sorki, że tak ciągle pytam, ale kuchnia to nie moja broszka. ;)


Zielone okna z estimeble.pl

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 07 Gru 2012 17:41 #98669

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Norka. kto pyta nie błądzi - jak mawiali starożytni Rosjanie :funnyface:
Można to odgrzać, pewnie, ale mogłabyś też przygotować dzień wcześniej i tylko zapiec po balandze, :happy4:
Nie dodaję żadnego tłuszczu dodatkowego ani wody, bo jarzyny też puszczają swoje soki, więc co dużo to i krowa nie zje...

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 19 Gru 2012 09:45 #103359

  • Joane
  • Joane's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 259
  • Otrzymane dziękuję: 134
Aniu chciałabym Ci podziękować za wspaniałe przepisy. :hug: Przedwczoraj zrobiłam pasztet. Jest przepyszny. Upiekłam w foremce i zrobiłam 3 małe słoiczki. :)
Wczoraj nastawiłam schab i dzisiaj obgotowałam już drugi raz. Teraz musi się ostudzić i potem konsumpcja próbna. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 19 Gru 2012 10:00 #103363

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Joane...cała przyjemność po mojej stronie, to ogromna frajda kiedy wiesz, że ktoś korzysta z Twoich doświadczeń czy pomysłów! Smacznego!
Za tę wiadomość podziękował(a): Joane

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 20 Mar 2013 16:18 #136479

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 898
O! Jakoś nie odkryłem dotychczas tego wątku :-)
Ja też wędzę w domu, więc się pochwalę próbkami:







A wczoraj zapeklowałem 12kg mięsa na wędzenie Wielkanocne :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 20 Mar 2013 22:01 #136622

  • Roma
  • Roma's Avatar
Tomku-i ja czuję ten zapach :) Jesteśmy w trakcie budowy wędzarni i Twoje wskazówki będą na wagę złota, dlatego zapraszam
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/7...olki-wedzarnie#61228
Ostatnio zmieniany: 20 Mar 2013 22:01 przez Roma.

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 20 Mar 2013 22:34 #136643

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 898
Ja się niestety na budowie wędzarni murowanych nie znam. Sam używam czegoś takiego:

www.borniak.pl/?20,pl_wedzarnia-kompletna-uw-70-nowy-model
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 21 Mar 2013 09:05 #136730

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Pachnie faktycznie :bravo: Zdradź swoje tajemne przepisy, zwłaszcza na kiełbasę i na polędwiczki. Ja właśnie zapeklowałam mięso na kiełbasę z (indyk, wołowina, wieprzowina) i udźce indycze na szynki oraz kuraka. W sobotę wędzenie :bye:

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 21 Mar 2013 09:17 #136738

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
TeBe, nie peklujesz mięsa na kiełbasę wcześniej?
Zaparzasz ją po wędzeniu?
My tak robimy kiełbasę: forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...it=18&start=18#47045
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2013 09:20 przez Andzia1.

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 21 Mar 2013 09:19 #136739

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 898
Andzia, to jest kiełbasa tzw. wiejska, jej się nie pekluje ani nie parzy.
Peklowane też robię, ta która pokazałem akurat peklowana nie jest.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2013 09:22 przez TeBe.
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Mar 2013 15:29 #137182

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 898
I jeszcze inne moje wyroby :-)

Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Mar 2013 17:35 #137208

  • Roma
  • Roma's Avatar
Tomku-kiełbasa wiadomo a to drugie? :think:

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Mar 2013 17:47 #137214

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 898
Serki CAPRI OSM Sierpc, tzw.typu włoskiego. Moczone w solance (100g soli warzonej na 1 litr wody) przez 24h, potem lekko ocieknięte, obtoczone w ziołach prowansalskich, wędzone 6h olchą w temperaturze 50C.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Mar 2013 18:08 #137222

  • Roma
  • Roma's Avatar
Toś mnie zaskoczył :idea1: chłopie chyba okrzyknę Cię forumowym kuchmistrzem. Jak tylko powstania nasza wędzarnia to podejrzewam,że będę Ci na okrągło d..ę (głowę :devil1: )zawracać.

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Mar 2013 20:47 #137293

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Mniam, mniam... serki zajefajne :bravo: Skorzystam z pomysłu.
Właśe nadziałam do jelit 9 kg kiełbaski indykowo-wołowo-wieprzowej, zaparzyła kurczaki do wędzenia i szynki z udźca indyczego. Jutro wędzenie, więsc na śniadanko Wielkanocne będzie żurek na wędzonce :funnyface:

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Mar 2013 20:56 #137299

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 898
Ja będę wędził dopiero od wtorku. Dać fotorelację?
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Mar 2013 21:07 #137303

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Co to za pytanie ??!! Oczywiście. Ja jutro z ukrycia też coś cyknę, bo mój małż się złości jak mu robię zdjęcia. Moja rola to przygotować wszystko, ale on wędzi :) z psinusią.
A wędzimy wcześniej, żeby kiełbaska podeschła nieco na stryszku....

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Mar 2013 21:18 #137311

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 898
Andzia, a takie robisz?





PS. To nie jest wędzone :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2013 21:22 przez TeBe.
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1, Joane


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.571 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum