Witajcie w tym gorącym wątku.
Na samym początku zaznaczam,ze na iglakach kompletnie sie nie znam, doceniam ich piękno, ale są dla mnie raczej...cieniem dla moich host.
Piszę , jako moderator 'Host" i 'Paproci"...
Szczególnie w rodzaju paprocie panuje tak wielki bałagan,ze niektore z nich są opisywane pod np dziesięcioma nazwami. Trzeba zawsze znaleźć złoty środek, zwłaszcza,ze i nazwy zwyczajowe sa nierzadkie.
Przyjęłam taką zasadę: podaję w tytule wątku bazowego prawidłową nazwę łacińską,choćby była mniej znana, niż inne ( przykład:
Adiantum aleuticum 'Imbricatum' , powszechnie jest sprzedawane, jako
Ad.pedatum "Imbricatum" a
Dryopteris cycadina w ofertach sprzedaży widnieje, jako
Dryopteris atrata).W dopisku wyjaśniam, skąd klasyfikacja i dlaczego jest błędna:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/7...nerecznica-sagowcowa
Nazwę łacińską, podpieram innymi , prawidłowymi nazwami łacińskimi, które dopisuję mniejszą czcionką np.
Dryopteris affinis syn.
Dryopteris borreri. Jeśli jest ich dużo, w dopisku wymieniam 2-3 najpopularniejsze.
Za nazwą łacinską podaję nazwę/nazwy polskie.To tyle w tytule.
natomiast w tekscie, jako ciekawostki, przytaczam nazwy japońskie, które często rzutują na nazwę łacińską i ...brytyjskie. Zdaje sobie bowiem sprawe,że Polacy emigrują, podrożuja i zobaczywszy np w Londynie cudną paproć , nie sa w stanie zapamiętać,że nazywała się po łacinie
Arachniodes standishii , lecz z łatwościa zapamiętają,że Anglicy mówią na nią 'paproć do góry nogami'( “upside down fern”).
Każda z tych nazw będzie wyszukiwalna , jeśli ktoś szukając , wpisze ją w przeglądarkę.
Podsumowując: myślę,ze nie ma co sztywno trzymać się jednej, jedynej nazwy. Ogrodnik, szukając rośliny nie zawsze zna jej poprawną nazwę , ale - co podkreślam - poprawna , łacińska nazwa
musi znaleźć się na 1 miejscu w tytule, jeśli baza ma być poważnym kompendium wiedzy.
pozdrawiam ciepło
Poll