TEMAT: FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 03 Lut 2018 09:57 #587435

• Zofix
  • Zofix's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 536
To bardzo prawdopodobne. Ja dwa lata temu posiałam obok mojej starej zielonej szparagowej tyczkowej fasolki, fioletową tyczkową. Na drugi rok zauważyłam, że parę strąków na zielonej fasoli ma kolor leciutko podbarwiony fioletem. Oczywiście nie zbierałam z nich nasion, ale nie jestem pewna co będzie w tym roku :think: .
Pozdrawiam - Zosia
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 03 Lut 2018 10:15 #587438

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Mnie, wskutek bliskich nasadzeń Blauhilde i Mamut , wytworzyła się krzyżówka żółtych strąków podbarwionych na fioletowo. Nasiona stały się brązowe.

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 03 Lut 2018 11:14 #587450

• Zbyszko46
  • Zbyszko46's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 485
Ja co kilka lat wysiewam w ogródku tylko jedną odmianę aby mieć pewność co do czystości pozyskanych nasion.
Oczywiście"cuda" się zdarzają.Numer jeden to Blauhilde siana w róznych terminach od kilkunastu lat.
Pozdrawiam,Zbyszek
Życie jest naprawdę proste, lecz upieramy się by je komplikować” Konfucjusz

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 03 Lut 2018 11:26 #587454

• Zofix
  • Zofix's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 536
Z tego wynika, że żeby zachować swoją sprawdzoną odmianę, należy ją izolować od innych, przynajmniej siać w dużej odległości od pozostałych, nigdy razem. Przynajmniej ja już drugi raz nie popełnię tego błędu.
Szukając informacji na ten temat gdzieś wyczytałam, że można siać Pięknego Jasia tyczkowego, obok tyczkowej szparagowej, gdyż te gatunki się nie krzyżują. I to by się zgadzało, gdyż wielokrotnie sadziłam obok siebie na jednej podporze Pięknego Jasia ( o białych i kolorowych nasionach ) razem z moją szparagową tyczkową i nie zauważyłam żadnych zmian w wyglądzie zarówno strąków jak i nasion :wink2: .
Pozdrawiam - Zosia
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Zbyszko46, Dino_saur

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 09 Kwi 2018 19:40 #599673

• Sylwiaaa
  • Sylwiaaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3089
Pierwszy raz będę uprawiała tyczną fasolę. Kupiłam nasiona szeroko-strąkowe, bezwłókniste, żółte typu Mamut (nasiona z Biedronki producenta Vilmorin). I jeszcze nie doczytałam i na forum i na internecie jak wysokie muszą być podpory? Jutro to będę analizować, ale może mi podpowiecie coś ciekawego :) 2m wystarczą ? Mam taką nadzieję bynajmniej :dry: :lol:
Ostatnio zmieniany: 09 Kwi 2018 19:41 przez Sylwiaaa.

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 09 Kwi 2018 19:48 #599674

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Dwa metry po wbiciu w ziemię. Razem więc jakieś 2,4- 2,5 m
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, Sylwiaaa

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 10 Kwi 2018 07:40 #599797

• Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Ja bym tu jeszcze dodała, że te podpory muszą być solidne bo ta fasola z tymi strąkami trochę jednak waży
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Sylwiaaa

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 10 Kwi 2018 09:02 #599809

• Sylwiaaa
  • Sylwiaaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3089
Coś wymyślę :idea2: i wrzucę fotkę w późniejszym czasie jak to wygląda
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 10 Kwi 2018 14:06 #599854

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Otrzymane dziękuję: 7235
Ja w tymtym roku jeszcze nie wiem na jaką szparagówkę postawić, czy tyczną czy karłową. Mam obecnie wielki dylemat, gdyż karłowa zajmuje sporo miejsca, a z kolei tyczna potrzebuje podpór. :think:

Muszę sprawdzić jakie wogóle odmiany posiadam.
Pozdrawiam Błażej

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 10 Kwi 2018 15:50 #599866

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Zastanawiam się czy jutro nie posiać szparagówki do gruntu. dużo lepiej wychodzi mi z rozsady, ale ja w tym roku dramatycznie teraz nie mm czasu. ziemia jeszcze mokra to ładnie wzejdzie, moze już mrozu nie będzie.

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 10 Kwi 2018 16:41 #599871

• Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Chyba trochę za wcześnie w tym klimacie w tydzień ci zejdzie a jeszcze miesiąc do ogrodników
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 10 Kwi 2018 18:57 #599889

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Emalka, z rozsady faktycznie fasolka lepiej się przyjmuje i rośnie zdrowsza, szybciej też plonuje, ale z wysiewem jeszcze poczekałabym - zazwyczaj robiliśmy to początkiem maja, pamiętasz ? Bodajże w św. Stanisława ....
Chyba, że pisałaś o wysiewie prosto w grunt - wtedy zabezpieczysz wschodzące roślinki ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, rozalia

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 10 Kwi 2018 19:13 #599894

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Rozsady na pewno nie atakuje śmietka kiełkówka a i porażenie rdzą też jest rzadsze. Najlepiej umieszczać w doniczkach nasiona podkiełkowane.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Agusiak, olegowa

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 10 Kwi 2018 23:06 #599981

• Ika2008
  • Ika2008's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Emalia112 wrote:
Zastanawiam się czy jutro nie posiać szparagówki do gruntu. dużo lepiej wychodzi mi z rozsady, ale ja w tym roku dramatycznie teraz nie mm czasu. ziemia jeszcze mokra to ładnie wzejdzie, moze już mrozu nie będzie.

Dałabym jeszcze na wstrzymanie...
Z mrozem nigdy nie wiadomo. Nie masz czasu na rozsady, to posiej początkiem maja, zanim wyjdzie, będzie już po zimnych ogrodnikach.
Pozdrawiam, Marta.

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 30 Kwi 2018 18:22 #603569

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzisiaj wyłożyłem do kiełkowania w perlicie tyczną fasolę szparagową Goldelfe. Jutro zapewne wysiew.

IMG_0559.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Betula

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 30 Kwi 2018 19:47 #603578

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Moja fasolka szparagowa nn niska od dziś już nocuje na balkonie.
003-71.jpg

004-52.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Adasiowa, Zbyszko46, Betula, Pestka

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 30 Kwi 2018 20:42 #603607

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Ja dziś karłową posiałem do gruntu :whistle:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Pestka

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 30 Kwi 2018 20:45 #603613

• Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Ja też nie wytrzymałam i wrzuciłam nasionka do ziemi żółtej i zielonej. Na wszelki wypadek nakryłam włókniną.
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.785 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum