TEMAT: <D> Cebula dymka i sianka

<D> Cebula dymka i sianka 28 Lis 2020 16:02 #736252

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Adasiowa wrote:
Dla pocieszenia spoglądam na szczypiorek z domowej uprawy z cebulek - jakoś sobie radzi...

Do tej pięknej zieleni brakuje jeszcze słoneczka i + 20 * C. I więcej nie trzeba :dance:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, anaka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Cebula dymka i sianka 28 Lis 2020 16:13 #736256

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Chwilowo nie jestem w stanie zapewnić ani słoneczka, ani temperatury, chociaż czasami udaje się słońcu zajrzeć do kuchni :)
Ale ! w ramach rekompensaty podlewam piórka naszym nawozem opartym na żółtym Kristalonie.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, anaka, ewakatarzyna

<D> Cebula dymka i sianka 29 Lis 2020 16:44 #736405

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9877
Właśnie wróciłam z działki, na szczęście ani czosnek ani cebulka zimująca nie wypuściły szczypiorku. Grządka dziś dostała leciutką kołderkę z liści.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, anaka, ewakatarzyna, ama

<D> Cebula dymka i sianka 29 Lis 2020 23:04 #736532

• Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2337
Moja cebulą zimującą z dymki niestety wyszła z ziemi. Była sadzona 25 października. W moim nadmorskim rejonie raczej zimy nigdy nie są srogie, a ostatnio wręcz gorące.

IMG_20201129_133906.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, anaka, ewakatarzyna, ama

<D> Cebula dymka i sianka 30 Lis 2020 11:33 #736573

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
U mnie czosnek śpi a cebula wyszła a sadzone razem w połowie października, foto z wczoraj.
128434079_399315657900190_3330148263648606240_n.jpg
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2020 11:34 przez Adrian89.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Iwona M, Jan4, Adasiowa, anaka, ama

<D> Cebula dymka i sianka 06 Gru 2020 15:58 #737447

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Moja dymka też poczuła wolę Natury (?) i postanowiła wyjrzeć na powierzchnię. Dzisiaj, w skrzyni z permakulturą ujrzałam zielone szczypiorki:

Czym prędzej ( o ile nie jest za późno ) nakryłam cebulkę porządną warstwą liści brzozowych, zebranych wcześniej i składowanych w altanie.

p.s. czosnek na szczęście nadal siedzi w ziemi.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Termaj, Babcia Ala, ama

<D> Cebula dymka i sianka 06 Gru 2020 17:13 #737458

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Spokojnie, ta cebula wytrzymuje do - 15 * C. Przykrycie teraz, to błąd , bo jeżeli będą temperatury dodatnie, to przykryta cebula jeszcze szybciej wystrzeli.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

<D> Cebula dymka i sianka 06 Gru 2020 17:20 #737460

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Ups ... teraz na szczęście będę na działce o wiele częściej ze względu na dokarmianie ptaków, więc będę monitorować sytuację w zależności od temperatury. Dziękuję za wskazówkę :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

<D> Cebula dymka i sianka 06 Gru 2020 17:29 #737461

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29684
Aniu, ja myślę, że możesz zostawić te liście. To chyba cebula zimowa, więc ma mieć szczypior na wierzchu. To z nią tak jak z zimozielonymi roślinami, najgorsza jest dla niej susza fizjologiczna, tj. ziemia zamarznięta, korzenie nie pobierają wody, a liście jednak wodę transpirują, bo operuje słońce i dmucha wiatr. Ściółka sprawi, że temperatura gleby będzie miała mniejsze wahania i trudniej będzie zamarzać. W nadchodzącym tygodniu ma być już chłodniej niż wczoraj i dziś. Ja bym liście zostawiła, ale decyzja należy do Ciebie.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Pochmurno

<D> Cebula dymka i sianka 06 Gru 2020 17:29 #737462

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43750
Dziś wyszedłem na 15 minutowy spacer po ogrodzie.To moja cebula zimowa z dymki Senshyu Yellow wysadzona ok.10.10.Na razie radzi sobie dobrze tj.tak jak w ub.sezonie.Śnieg trochę ją przewalił.Cebule do chwili obecnej mają po 5-7 szczypiorków długich na 10-15 cm..Bardziej ucierpiała sianka,bo śnieg ją przytłumił do podłoża.Do chwili obecnej nie jest źle. :bye: :bye: ;) ;)

007-52.jpg
cebula sadzona grupowo po 3-4 szt.
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Adasiowa, Marlenka, Termaj, Babcia Ala, JaKasiula, ama

<D> Cebula dymka i sianka 06 Gru 2020 17:52 #737468

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Krecik stary wrote:
Do chwili obecnej nie jest źle.

Józiu - i oby tak dalej - w zdrowiu i pomyślności :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Marlenka

<D> Cebula dymka i sianka 17 Gru 2020 18:44 #738773

• Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5383
W jaki sposób przechowujecie dymkę do wiosny? Zrobiłem trochę własnej na próbę i włożyłem ją do szuflady w lodówce. Dzisiaj zauważyłem na niektórych świeże korzonki. Czy jeśli je teraz zasuszę, to te cebulki będą się jeszcze do czegoś nadawały wiosną?
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka

<D> Cebula dymka i sianka 17 Gru 2020 19:10 #738775

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43750
Z moich doświadczeń wynika,że trzymanie dymki czy też czosnku w lodówce przyspiesza rozwijanie się korzonków i kiełkowanie szczypioru..Zreszta kiedyś w ten sposób sam przyspieszałem właśnie ukorzenianie ząbków czosnku,które wypuszaczały korzonki w przeciągu 3-5 dni.Przypuszczam,że duża wilgotność i temperatura jaka jest w komorze przyspieszają wegetację.Natomiast dobrze przechowuje się dokładnie wysuszona fasolka,groszek no i nasionka.Dymki nigdy nie przechowywałem w lodówce,ale przyspieszałem ukorzenianie się dużej spożywczej cebuli na szczypior w domu.
A tak wygląda moja sianka zimowa Senshyu Yellow,z nasion zebranych minionym sezonie.

006-94.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 17 Gru 2020 19:12 przez Krecik stary. Powód: poprawa
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, Zielona, Kaskawel, Termaj, Babcia Ala, ama

<D> Cebula dymka i sianka 17 Gru 2020 19:57 #738785

• Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5383
A no właśnie. Uczę się na błędach. W przyszłym roku włożę cebulki do jakiejś pończochy i powieszę na rurce od kaloryfera, którego nie używam. Coś mi się kołacze w głowie, że mój ojciec tak kiedyś robił, ale nie zapytam go już o to bez pomocy jakiegoś medium.
Ostatnio zmieniany: 17 Gru 2020 19:58 przez Kaskawel.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, Zielona, Termaj

<D> Cebula dymka i sianka 17 Gru 2020 20:28 #738789

• Termaj
  • Termaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Termajteytt
  • Otrzymane dziękuję: 1152
Moi Rodzice mieli piece i tak ,gdzieś na początku stycznia robili wysokie rusztowanie na piecu i tam podsuszali w woreczkach z pończoch .Co jakiś czas obracali te woreczki.Zawsze mieli piękne cebule ,woj.dolnośląskie .
U mnie,ani dymka,ani siedmiolatka nic się nie udaje.Co posieję to zaraz zgnije.Próbowałam już różnych metod.Może Ktoś może mi coś doradzić .

Pozdrawiam Teresa
Termaj
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, Zielona, Kaskawel, ama

<D> Cebula dymka i sianka 17 Gru 2020 21:28 #738801

• Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Ja swoją dymkę przechowuję w kartoniku np. taki po warzywach w markecie i trzymam w pomieszczeniu, gdzie znajduje się piec co. Jakieś dwa metry od pieca. Temperatura ok 12-14 stopni. Jest tam też okienko i jest stały dopływ świeżego powietrza. Kiedyś trzymałam w siatce zawieszoną na ściance piwnicy, gdzie trzymam ziemniaki. Ale szybko kiełkowała, bo tam wilgoć.
Cebula musi mieć sucho, ale nie za ciepło, bo w przypadku dużego ciepła wyschnie, czyli straty będą duże. Gdy jest wilgoć, kiełkuje. Trzeba wyczaić, gdzie będzie najlepiej.
Gdy mieszkałam w bloku, trzymałam w szafce w toalecie. Tam też mi się udawało przetrzymać. :)
Pozdrawiam Alicja.
Ostatnio zmieniany: 17 Gru 2020 21:31 przez Zielona.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, Kaskawel, Termaj, ama

<D> Cebula dymka i sianka 18 Gru 2020 00:33 #738812

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29684
Potwierdzam, cebulę i czosnek przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu, najlepszy jest strych lub sucha piwnica, ale trzeba pilnować, gdyby temperatury spadły, żeby nie zmarzły. Strychu nie mam, ale w mojej piwnicy jest sucho, cebulę i czosnek przechowuję w wiklinowym koszu wyściełanym jedną warstwą letniej agrowłókniny, ale bez agrowłókniny też już przechowywałam. W tym roku mieliśmy swoją cebulę konsumpcyjną z siewu jeszcze w kwietniu i maju, nie puszczała szczypioru, a nie traktowałam jej tak jak producenci środkiem hamującym wyrastanie. W tej mojej piwnicy z kolei dla korzeniowych jest za sucho i szybko więdną, więc je przechowuje gdzie indziej.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 18 Gru 2020 00:38 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, Kaskawel, Termaj

<D> Cebula dymka i sianka 18 Gru 2020 07:46 #738819

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Termaj wrote:
U mnie,ani dymka,ani siedmiolatka nic się nie udaje.Co posieję to zaraz zgnije.Próbowałam już różnych metod.

Może to być albo jakaś choroba odglebowa, albo nicienie. Czy uprawa z dymki też się nie udaje ?. Jeśli ktoś chce uprawiać warzywa korzeniowe i cebulowe powinien regularnie wysiewać żyto lub owies na poplon nawozowy. Te dwa zboża likwidują nicienie. Wgryzają się one w korzenie tych zbóż i giną bezpotomnie. W przypadku podejrzenia chorób odglebowych należałoby spróbować podlać rośliny po wykiełkowaniu Previcur'em lub mieszaniną Previcuru i Topsinu 1,5+1,5 ml na litr wody.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Kaskawel, Termaj

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.996 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum