TEMAT: <D> Cebula dymka i sianka

<D> Cebula dymka i sianka 07 Sty 2021 10:41 #741461

• Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2298
Proszę o podpowiedź jak się prowadzi rozsadę cebuli z nasion? Wysiałam wszystkie wzeszły ale co teraz? Co lubi? Czy przycinać i kiedy? Jestem tak samo zielona w temacie jak ten szczypior co sie pokazał :rotfl1:
pozdrawiam ciepło Elena
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bietkae, ewakatarzyna, czarna2066

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Cebula dymka i sianka 07 Sty 2021 10:51 #741464

• pawel_botanik
  • pawel_botanik's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 466
Ja z rozsadą cebuli startuję w marcu. Po wykiełkowaniu w domu na dzień ląduje w szklarence na parapecie zewnętrznym, w nocy jeśli ma być przymrozek to na noc wraca do domu. Przycinam kilka cm jak szczypior zaczyna się pokładać.
Na razie jeszcze krótki dzień, więc nie wiem jak z doświetlaniem...
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bietkae, ewakatarzyna, Eleni

<D> Cebula dymka i sianka 07 Sty 2021 11:23 #741467

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Jeżeli nasiona, które wyłożyłem na próbę do kiełkowania, okażą się sprawne, będę robił rozsadę gniazdową po 3 rośliny w kubku. Taka rozsada mniej ucierpi przy przesadzaniu niż rozsada rwana. Siać będę nasiona podkiełkowane na ręczniku papierowym aby wschody były pewne.
Ostatnio zmieniany: 07 Sty 2021 11:25 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, rychu44, Adasiowa, bietkae, ewakatarzyna, Biedronka, Eleni

<D> Cebula dymka i sianka 08 Sty 2021 20:29 #741826

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Myśląc jak wykorzystać maksimum miejsce w warzywniku zastanawiam się, czy między cebulę zimową nie posadzić selerów?? :think: kiedy nadchodzi pora sadzenia selerów, cebula zimowa jest prawie gotowa do zbioru. Patrząc na tabelę z dobrego sąsiedztwa ich uprawa jest neutralna więc może to dobry pomysł? jak sądzicie? :think: chyba tak spróbuję :devil1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bietkae, Zygowa, ewakatarzyna

<D> Cebula dymka i sianka 12 Sty 2021 14:02 #742572

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Da się przetrzymać szalotki do wysadzenia wiosną? żeby nie wyschły za bardzo?

<D> Cebula dymka i sianka 12 Sty 2021 14:41 #742587

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja czekam właśnie na dymkę białej cebuli czosnkowej , kiedy ukaże się w sprzedaży w DINO. Zaraz w lutym wysadzę ją do kubków 200 ml i w ten sposób planuję przygotować rozsadę tej cebuli do wysadzenia w marcu w grunt. To taki eksperyment.
Może i Ty spróbujesz część swojej szalotki w ten sam sposób potraktować. Warunek , to możliwość eksmisji takiej cebuli na zewnątrz kiedy wpuści szczypior i korzenie.
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2021 14:43 przez pomodoro.

<D> Cebula dymka i sianka 12 Sty 2021 14:42 #742589

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54416
Wg mnie spokojnie szalotki przetrzymasz. Jak podeschną, to nie będą takie ochocze do wypuszczenia pędu kwiatowego, a to też plus. Żeby Ci tylko nie wyschły na wiór, a będzie dobrze :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, sierika, rychu44, Adasiowa, Miragoral, bietkae, ewakatarzyna

<D> Cebula dymka i sianka 12 Sty 2021 18:49 #742684

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Mietku, w ubiegłym roku koleżanka przywiozła cebulki prosto z Grecji, podzieliła między kilka osób po 3 sztuki bo chciała, żeby choć jedna z nas przetrzymała i doczekała się nasion i tak właśnie zrobiłam jak mówisz, wsadziłam do kubeczków a potem w miarę szybko ale ukorzenioną wysadziłam do gruntu, przetrwała, ładnie zawiązała nasionka, ale tylko 3 sztuki więc nie było problemu z zastawionymi parapetami :)
Nigdy nie bawiłam się z szalotką ale w końcu spróbować trzeba :lol:

Janinko, o to wyschnięcie właśnie chodzi, ale do marca nie daleko :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Miragoral, bietkae, ewakatarzyna

<D> Cebula dymka i sianka 12 Sty 2021 19:10 #742691

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja tylko połowę tej dymki popędzę na rozsadę. bo nie mam pewności, czy taka operacja nie spowoduje jarowizacji. A w marcu miejsce się znajdzie na balkonie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, sierika, Adasiowa, bietkae, ewakatarzyna

<D> Cebula dymka i sianka 12 Sty 2021 19:24 #742697

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Trochę pogrzebałąm w internetach i wyczytałam takie coś w świecie kwiatów
Szalotka a cebula

Mimo podobieństw, cebula szalotka ma jednak nieco inny sposób rozmnażania i uprawy, niż jej znacznie bardziej popularna kuzynka. Warzywo, choć wieloletnie, z reguły uprawiane jest jako roślina dwuletnia. Ze względu na dużą wytrzymałość na niskie temperatury, do gruntu szalotkę można wysadzać już jesienią, bez konieczności okrywania jej na zimę. W następnym sezonie roślina wytworzy gniazdo małych cebulek potomnych, zrośniętych ze sobą wspólną piętką. Jeśli pozostanie w gruncie, w kolejnych latach wytworzy jeszcze więcej cebulek. Szalotka w przeciwieństwie do cebuli, zwykle nie wytwarza w naszym klimacie nasion, które na ogół i tak mają małą żywotność i nie gwarantują powodzenia dalszej uprawy. Z tego względu szalotkę rozmnaża się najczęściej za pomocą małych cebulek przybyszowych, wysadzanych wprost do gruntu. Prawdopodobnie to właśnie mało wydajny i kłopotliwy sposób rozmnażania wpłynął na niską popularność warzywa w naszym kraju, sprowadzając szalotkę do roli warzywa przeznaczonego głównie do uprawy amatorskiej.
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Iwona M, sierika, rychu44, Miragoral, bietkae, Zygowa, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

<D> Cebula dymka i sianka 12 Sty 2021 19:36 #742698

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43750
Ja juz 3 rok wysadzam swoją szalotkę dymkę w sierpniu-wrześniu do gruntu.Przed zimą wypuszcza sporo szczypioru.Dotychczas nie przemarzała.W minionym roku na 10 chyba krzaków,8 było z kwiatami.Również na wysadzonej rozsadzie z nasion kupionych w sklepie w sporo było kwiatów.Na dwie paczki nasionek w sumie 40 szt.jedno nie wzeszło.Dodam jeszcze,że dymka szalotki ma sporo dłuższy okres wschodu niż dymka zwykłej cebuli. :bye: :bye: ;) ;)
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, sierika, rychu44, Miragoral, bietkae, JaNina, Zygowa, Prządka, ewakatarzyna

<D> Cebula dymka i sianka 12 Sty 2021 19:39 #742699

• rychu44
  • rychu44's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1091
Da się, ja co roku wysadzam w marcu.
pozdrawiam RYSIEK
ogród pół dziki
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, sierika, bietkae, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala

<D> Cebula dymka i sianka 12 Sty 2021 20:15 #742707

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Jak kiedyś uprawiałam szalotkę, to też wsadzałam na wiosnę, razem z dymką cebuli. Miałam fajne odmiany, ale pewnego roku nic nie udało się przechować :sad2:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, sierika, ewakatarzyna, Babcia Ala

<D> Cebula dymka i sianka 12 Sty 2021 20:27 #742711

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
No to zebrałam dużo informacji :) ja kupiłam francuską bananową, cokolwiek to znaczy, do uzycia teraz ale wybrałam mniejsze i pomyślałam, że warto posadzić, szalotka mniej popularna u nas ale w programach "kuchennych" zachodnich, szalotka nie schodzi z wizji :lol: poza tym doczytałam, że jest znacznie bardziej wartościowa żywieniowo.
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2021 20:30 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bietkae, JaNina, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

<D> Cebula dymka i sianka 12 Sty 2021 20:38 #742718

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Szalotka jest łagodna, więc nie zdominuje nam potrawy, a bananowa z tej racji, że jest podłużna, lepiej się kroi :)
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, bietkae, Zygowa, ewakatarzyna, Babcia Ala

<D> Cebula dymka i sianka 13 Sty 2021 10:11 #742799

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43750
Moja cebula zimowa sianka i dymka z lekka przysypana śniegiem.

004-202.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Iwona M, Jan4, Marlenka, Miragoral, Zygowa, ewakatarzyna, Babcia Ala

<D> Cebula dymka i sianka 25 Sty 2021 16:33 #744740

• Prządka
  • Prządka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2445
Mama prosiła o wyhodowanie jej cebuli aż tak nie piekącej w oczy przy krojeniu jak 'nowoczesne'. Ktoś zna jakieś odmiany?
'Z punktu widzenia Drogi Mlecznej wszyscy jesteśmy ze wsi' Loesje
Za tę wiadomość podziękował(a): pawel_botanik

<D> Cebula dymka i sianka 25 Sty 2021 16:58 #744745

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Cebule sałatkowe Alice Craig i Exhibition są łagodne. Łagodne w smaku są również szalotki :) .
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka, ewakatarzyna, renmanka, czarna2066, pawel_botanik

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.774 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum