TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - 2012-2016

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Maj 2016 08:28 #466727

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53250
Edyta D wrote:

Czy moglibyście polecić mi jakąś książkę, w której jest opisane jak odróżniać niedobory potasu, fosforu itp. ?

Po co Ci książka w dobie internetu ?

translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=e...ymptoms/&prev=search

Weź poprawkę, że to jest tłumaczone automatycznie

Albo tutaj, po polsku:

ipopom.inhort.pl/index.php?d=katalog&t=niedobory
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2016 08:32 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, leszek0921, kurjan, Adasiowa, Emalia112, Marysia80, Agus, Edyta D

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Maj 2016 08:30 #466728

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Edyta teraz w księgarni to porządnej książki nie dostaniesz raczej poradniki jak schudnąć w dwa tygodnie 10 kG, albo jak uchronić pomidor od chorób za pomocą drucika itp.
pomodorow ubiegłym roku podał link do obrazkowego poradnika rozpoznawania niedoborów. Jak będzie chciał to poda jeszcze raz ,jak nie, to wieczorem przekopie jego stare posty i znajdę.
Edit
Ale mnie zrobiłeś Mietek na szaro. :devil1:
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2016 08:31 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agus, Edyta D

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Maj 2016 08:38 #466730

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Ja też korzystam z tej stronki. Diagnostyka jest naprawdę dobrze zrobiona.
Ale nie mogę się już doczekać własnego pomidora. Malachitowa, Rumba i Blush zapowiadają się pierwsze. :dance:
Pozdrawiam. Jolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marysia80

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Maj 2016 08:45 #466734

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13070
Emalia112 pomidory kupuję od znajomego hodowcy. Nie mam warunków w domu do produkcji sadzonek pomidorów.
Moje pomidory w tunelu. Sadząc pomidory stawiam wewnątrz tunelu nad pomidorami konstrukcję z listewek, którą w razie nocnych przymrozków nakrywam agrowłókniną - a przymrozki z tego co zapowiadają mogą być. Majowe przymrozki.
Czy w tym roku będą Zimni Ogrodnicy? „Prognozy wskazują na ochłodzenie”
Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, Krecik stary, kurjan, Adasiowa, otojolka, rozalia, Marysia80, Slavo67, Edyta D

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Maj 2016 11:02 #466774

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeżeli pomidory prowadzimy na 1 pęd to uszczykujemy wszystkie pędy wyrastające z kącików liści.
Na dwa pędy - zostawiamy pęd pod gronem kwiatowy - resztę uszczykujemy.
Na trzy pędy - zostawiamy pęd jak wyżej oraz jeden z wyrastających poniżej. Prowadzenie pomidorów na trzy pędy opóźnia zbiór owoców, ale jest on bardzo duży.
Ja prowadzę w tunelu pomidory na 2 pędy, ale co drugi krzak pomidora. Jak wszystkie będą na dwa pędy to będzie za duże zagęszczenie i przez to zły przepływ powietrza co wiąże się z zagrożeniem chorób grzybowych.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, kurjan, Adasiowa, rozalia, Slavo67, Edyta D

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Maj 2016 11:21 #466777

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Jan4, bardzo proszę pokaż na fotkach, jak zaczynasz zaczepiać małe sadzonki do sznurka. Nie damy rady zdobyć 40 kijków do podpierania, sznurki są jednak sporo tańsze :)

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Maj 2016 11:43 #466779

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43784
Alinko czy sznurek będzie umocowany na trwałe w podłożu,czy zwisający luzem?W ub. roku miałem sznurek na sztyftach metalowych wbitych w podłoże,na sztywno i do niego przywiązywałem kawałkami sznurka tak jak przy paliku.Jeśli sznurek jest przywiązany tylko u góry,to na wysokości 10 cm.przywiązuję pomidora pętlą nie zaciskającą się.W tym przypadku jednak trzeba pozostawić w górze odpowiedni zapas sznurka.Pionowy sznurek owijam wokół podrastającego krzaka.W miarę potrzeby ściągam zapas,tak aby sznurek nie wyrwał pomidora.
Zapas to sznurek przerzucony przez górną poprzeczkę i mocno przywiązany do pionowego,ale tak aby można go było podciągać.Ja zawsze zostawiałem ok.40-50 cm.
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Terri, iwcia55

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Maj 2016 11:45 #466780

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziś będę wiązał sznurki więc wieczorem dam zdjęcia chyba, że to zdjęcie wystarczy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Bozi, Krecik stary, kurjan, zielonaplaneta, Slavo67, iwcia55

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Maj 2016 11:50 #466782

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 767
Pomodoro, dzięki za stronki. Będę się pomału uczyć :)

Jan4, Slavo 67: dobrze, że moje pomidory nie widzą Waszych, bo by się kompleksów nabawiły i by jeszcze mi tu uschły :jeez:

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Maj 2016 12:10 #466791

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53250
To jeszcze dam Ci małą instrukcję.

Wpisujesz w wyszukiwarkę Google hasło " translator polsko-angielski ", wchodzisz na stronę Google www.google.pl/search?client=opera&q=tran...ra&ie=UTF-8&oe=UTF-8 następnie wybierasz stronę translatora translatica.pl. Wpisujesz w okienko interesujące Cię hasło np ." niedobór fosforu na pomidorach ", tłumaczysz na angielski, następnie kopiujesz tekst przetłumaczony na angielski i wklejasz go ponownie w wyszukiwarkę Google po czym otwierasz stronę Google z interesującym Cię tematem. Wyświetla Ci się mnóstwo publikacji z możliwością tłumaczenia www.google.pl/search?client=opera&q=defi...ra&ie=UTF-8&oe=UTF-8 . Masz multum wiedzy a do tego klikając w hasło " Grafika " masz mnóstwo zdjęć . Tu masz też możliwość wyszukiwania interesujących Cię publikacji klikając w dowolne zdjęcie.

No i sama widzisz, że masz takie bogactwo wiedzy, którego Ci nie da żadna książka :idea1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, leszek0921, Adasiowa, Zbyszko46, rozalia, Slavo67, Edyta D

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Maj 2016 19:07 #466881

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
Hiacynta wrote:
Jan4, bardzo proszę pokaż na fotkach, jak zaczynasz zaczepiać małe sadzonki do sznurka. Nie damy rady zdobyć 40 kijków do podpierania, sznurki są jednak sporo tańsze :)
Dziś zamocowałem sznurki do pomidorów. Jest to sznurek od snopowiązałki. Sznurek musi być cały czas luźny by nie wbijał się w pęd główny pomidora. Co jakiś czas go luzuję. U góry w miejscu wiązania zostawiam zapas sznurka bu go luzować i mieć czym owijać rosnące w górę pędy (patrz zdjęcie). Jak widać na zdjęciach niektóre pomidory już kwitną.

Do podlewania pomidorów w tunelu wykorzystuję zbudowany przez siebie system nawadniania kropelkowego. :)
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2016 19:49 przez Jan4.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, kurjan, Adasiowa, otojolka, rozalia, Marysia80, megi, iwcia55, patrycja

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Maj 2016 20:51 #466918

• zielonaplaneta
  • zielonaplaneta's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 163
Ja miałem tak jak u Jana na fotkach ale miałem w pogotowiu trytytki i jak pomidory podrosły,a nie miałem ochoty i siły po pracy odwiązywać kokardki i oplątywać krzaków to co jakiś czas szła trytytka. Nie można tak cały czas bo po prostu krzak się zsunie.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Maj 2016 22:05 #466991

• zbynek
  • zbynek's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 356
Proszę zerknijcie na moje krzaczki

DSCN9493.jpg

DSCN9434.jpg

DSCN9498.jpg

DSCN9500.jpg
Lepiej mieć brzuch od piwa, niż garba od roboty.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Maj 2016 22:15 #466999

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
A co cię niepokoi?

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Maj 2016 22:23 #467002

• zbynek
  • zbynek's Avatar
  • Expert Boarder
Mam marne doświadczenia w uprawie warzyw i raczej chodzi mi o potwierdzenie lub wykluczenie przypuszczeń.

Pierwsza fotka- niedobory żelaza, lub nadmiar wapnia i trudności z pobieraniem żelaza?

Druga fotka - niedobory miedzi, przesuszone podłoże lub zbyt wilgotne, nadmiar fosforu? a może jeszcze coś?

Trzecia fotka- nie mam pojęcia co mu dolega, jako jedyny z pięciu tej odmiany ma tak jasny kolor.

Fotka czwarta- niedobory magnezu?

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Maj 2016 22:30 #467007

• Marysia80
  • Marysia80's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1568
Chyba dobrze zdiagnozowałeś swoje pomidory. U mnie występują problemy z pobieraniem żelaza przez dużą zawartość wapnia w wodzie i glebie (trzeba podlewać deszczówką). Jasny kolor może być spowodowany niedoborem azotu, a na ostatnim to niedobór magnezu.
Pozdrawiam, Ania.
Za tę wiadomość podziękował(a): zbynek

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Maj 2016 23:07 #467022

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Tylko pytanie,czy to Twoje rozsady,czy kupione. Czy problemy wystąpiły po wysadzeniu na miejsce docelowe i od kiedy tu rosną? Czy problemy były spowodowane w fazie rozsady, czy problem jest w ziemi?
Pozdrawiam. Jolka.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Maj 2016 23:20 #467028

• zbynek
  • zbynek's Avatar
  • Expert Boarder
To moja rozsada, a problemem jest ewidentnie ziemia. Chyba mszę uśrednić próbkę i dać do analizy, nie wykluczam też silnego zasolenia.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.621 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum