TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - 2012-2016

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 10 Lip 2016 16:43 #489130

• mirek28
  • mirek28's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 135
Pierwszy rok uprawy
132.jpg

134.jpg

brawo ja :happy:
Ostatnio zmieniany: 10 Lip 2016 16:44 przez mirek28.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Krecik stary, Adasiowa, mymysteryy, otojolka, rozalia, Marysia80, iwcia55, patrycja

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 10 Lip 2016 17:20 #489137

• zielonaplaneta
  • zielonaplaneta's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 163
Pabblo_pl wrote:
zielonaplaneta wrote:
U nas na rodos ZZ szaleje i kosi po kolei :)

Zrobiłem opryski po kolei . Miedzian przy wysadzaniu,później kilka razy HT ,jak się na piorinie zaostrzyło to poszedł revus i tydzień temu mildex a dziś ZZ na krzakach sąsiadów.

Nie mam widocznych śladów ZZ jeszcze :P

Ostro z Chemią a masz dostępnych tyle ekologicznych środków np. IF + HT lub PW + HT, i pewnie chemia nie była by potrzebna.
Smacznego ;)

Nie użyłem mildexu tak losowo. Użyłem jak u sąsiadów zaczęła się pojawiać na pojedynczych liściach. Teraz ja mam pomidory przyprawione mildexem ,a sąsiedzi zarazę łodygową i czarne owoce. Kosmetyki od Mietka posiadam i stosuje ale jak byś zobaczył jak to szybko idzie po krzaku to byś zmienił zdanie albo krzaki wyrwał :) Pozdro.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 10 Lip 2016 17:46 #489140

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53250
zielonaplaneta wrote:

Kosmetyki od Mietka

I wszystko jasne.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 10 Lip 2016 18:06 #489144

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
Dziękuję twórcy ;kosmetyków''.Jak do tej pory odbyło się bez ciężkiej broni. Jem zdrowe warzywa prosto z krzaka. Pomodoro, dzięki. :thanks: :thanks:
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marysia80, patrycja

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 10 Lip 2016 19:24 #489151

• mk1a
  • mk1a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 841
no i zeżąrłem pierwszego pomidora powiedzmy pomidorka miały by mega grony a są minigrony ale za to w wersji mnogiej już ogłowione
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80, patrycja

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 10 Lip 2016 19:35 #489155

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13070
Moje pomidory w tunelu po opryskach PW zdrowe. Owoce zbieram od tygodnia. :) Od przyszłego tygodnia zacznę opryski też IF.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 10 Lip 2016 20:17 #489169

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
pomodoro wrote:
zielonaplaneta wrote:

Kosmetyki od Mietka

I wszystko jasne.
Na tym forum nikt mildexu nie stosował , choć pewnie u sąsiadów ZZ tez szleje. U Kasi były początki ZZ, ale jak do tej pory jej tez wystarczyły tylko kosmetyki.Fajnie zielonaplaneto że wpadłeś do nas pochwalić sie jaki arsenał chemii jest u ciebie, ja też jakiś środek mam , kupiłam w ubiegłym roku. Nie otwierany i może tak zostanie.
Ostatnio zmieniany: 10 Lip 2016 20:18 przez Emalia112.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 10 Lip 2016 20:48 #489179

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
O matko, ile wspaniałych zdjęć :bravo: i równie wspaniałych wiadomości! Słowa uznania należą się Wam wszystkim, od Mietka jako Szefostwa począwszy, poprzez każdego z Was, jako uczniów i słuchaczy, a na owocach Waszej pracy skończywszy.
Jesteście niesamowici - serce rośnie, kiedy ogląda się takie efekty pomidoromanii :)
Gratuluję i życzę dalszych, zdrowych i obfitych plonów.

Bardzo się cieszę, że Markinekk spróbował sił z odmianami rosyjskimi - będę miała punkt odniesienia dla własnych "ruskich", a za Krzysia ( pszczelarza ) mocno trzymam kciuki, tzn. za Jego uprawy ;-)

Słuchajcie, mam nadzieję, że nie namieszałam z tą saletrą amonową .... zalecenie odgórne brzmiało: w lipcu podlać odpowiednim stężeniem saletry amonowej pomidorki, papryki i dynie ( 20 ml w 10l wody ) oraz marchewkę i koperek ( 15 ml w 10l wody ). Takoż robię co tydzień :) Dzisiaj dodatkowo grona kwiatowe pomidorków dostały prysznic z Borasolu.

Patrycja, Mirek28 i Mirek ( mk1) - na takie informacje warto czekać cały sezon :)

p.s. nic nie wiadomo mi na temat usunięcia postu Miecia :think: być może zamiast "wyślij" wcisnąłeś "usuń" - mnie na przykład niekiedy zdarza się taka manipulacja myszką :oops:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): patrycja

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 10 Lip 2016 21:03 #489181

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10262
zielonaplaneta wrote:

Nie użyłem mildexu tak losowo. Użyłem jak u sąsiadów zaczęła się pojawiać na pojedynczych liściach. Teraz ja mam pomidory przyprawione mildexem ,a sąsiedzi zarazę łodygową i czarne owoce. Kosmetyki od Mietka posiadam i stosuje ale jak byś zobaczył jak to szybko idzie po krzaku to byś zmienił zdanie albo krzaki wyrwał :) Pozdro.
Mimo wizyty ZZ na moich krzakach, "kosmetyki" u mnie stanęły na wysokości zadania i dały radę.
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 10 Lip 2016 21:06 #489182

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Ja mam Mildex kupiony w zeszłym roku jak zaraza się zaczęła. Dogadaliśmy się jednak z Pomodoro, żeby oberwać chore liście i spryskać nieco wyższym stężeniem KSM. Więcej już zarazy nie widziałam. Przy tym arsenale skojarzonych środków w razie zarazy pójdzie IF+KSM. Narazie pryskane tylko IF w ramach eksperymentu i totalnie zdrowe.
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 10 Lip 2016 21:07 przez otojolka.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 10 Lip 2016 21:19 #489184

• pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Witam ponownie
otojolka
Zebym to ja wiedział jakie to odmiany , a głupot nie będę pisał
Sprzedawca na rynku mówił mi że to Ożaroski maliniak , takiego mięedzy innymi szukałem Ale po obejsciu rynku gdy ponownie w pobliżu się zatrzymałem to klijentowi sprzedawał jako malinowy olbżymi :happy3: :happy4: Po jakims czasie zgadnołem osobę która też od niego kupiła i okazało się że to mają być jakieś holenderskie :happy2: :happy3: Ot i cała moja wiedza o tym pomidorze. :rotfl1: Zachęcony sukcesem może na drugi rok sam zrobię sadzonki :idea1: Poz Krzyś :bye:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka, patrycja

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 10 Lip 2016 21:21 #489186

• anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 849
Witam wszystkich miłośników pomidorków. Wstawiam zdjęcia moich krzaków. Widzę ile błędów popełniłam do tej pory. Nigdy nie zwracałam uwagi na to czym przywiązuję pomidorki do palików, wiąże je sznurkiem. Teraz widzę że wszyscy przywiązują tasiemkami... no cóż przepadło widać na łodygach moich otarcia czyli miejsce infekcji jak znalazł. Na części krzaków dolne liście są pozwijane, nie zawsze podlane kiedy trzeba. Najpierw obowiązki później przyjemności a do nich należy uprawa pomidorów. Na malinowym ożarowskim widać zmiany na liściach, czy da się ich jeszcze uratować?
Pisałam że dzięki Joli "Otojolka" mam; Malinowy nn z ulicy, Red Pear, Cheroke Purple i faworyta. Dziękuję Jolu. :hug:

DSCF5765.jpg

Megagroniasty to w ogóle mnie zadziwia. Zostawiłam mu po około 7, 8 liści i dwa grona na pędzie

DSCF5762.jpg

DSCF5764.jpg

Ten liść z plamami to malinowy ożarowski

DSCF5763.jpg

No cóż dobrze by było żeby mi się udało chodź trochę nasion zebrać z własnych roślin.
Analizy gleby nie mam...
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Ostatnio zmieniany: 10 Lip 2016 21:42 przez anianiekurzak.
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka, rozalia, patrycja

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 10 Lip 2016 21:42 #489197

• XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Otrzymane dziękuję: 7401
W gruncie maluszki:

10.07.16w011.jpg

W szklarece malinowe - jak zaklęte, zielone, chyba za gęsto posadzone:

10.07.16w004.jpg

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 10 Lip 2016 22:40 #489235

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Aniu. Liście tak się mogły zwijać początkowo z powodu zbyt dużej różnicy temperatur między dniem i nocą. U mnie też tak samo wyglądały. Chyba możesz je już stopniowo odrywać jak pomidorki z niższych gron są już wyrośnięte. Nie wiem co to za plamy. Jeśli są na jednej odmianie to pewnie ta odmiana jest jakoś specjalnie podatna. Nie wiemy czym pomidorki były nawożone, czy te zmiany są na pojedyńczych dolnych liściach, czy na całej roślinie. Oberwałaś te liście? Co masz ze środków Pomodoro?
Pozdrawiam. Jolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 00:51 #489256

• Marysia80
  • Marysia80's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1568
Serwisant, prosiłam wcześniej, byś pokazał zdjęcia całych krzaków, bo wydawało mi się, że wiem, o co chodzi Twoim pomidorom. Na tych fotkach z dnia wczorajszego widać jeszcze wyraźniej głód - fioletowe poskręcane i pogrubiałe wierzchołki.
Pozdrawiam, Ania.
Za tę wiadomość podziękował(a): serwisant

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 08:24 #489266

• serwisant
  • serwisant's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 91
Marysia80 wrote:
Serwisant, prosiłam wcześniej, byś pokazał zdjęcia całych krzaków.
To znaczy że mam zrobić zdjęcie wszystkim pomidorom naraz, na jednym zjęciu? Czy tylko tego kturego tyczy się pytanie?
Na tych fotkach z dnia wczorajszego widać jeszcze wyraźniej głód - fioletowe poskręcane i pogrubiałe wierzchołki.
Podlewam je co 3 dni 3L\krzak. Ale wydaje mi sie że to troche za dużo i są lekko przelane. Czy moge coś zaapilkować dolistnie?

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 09:10 #489280

• anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 849
otojolka wrote:
Aniu. Liście tak się mogły zwijać początkowo z powodu zbyt dużej różnicy temperatur między dniem i nocą. U mnie też tak samo wyglądały. Chyba możesz je już stopniowo odrywać jak pomidorki z niższych gron są już wyrośnięte. Nie wiem co to za plamy. Jeśli są na jednej odmianie to pewnie ta odmiana jest jakoś specjalnie podatna. Nie wiemy czym pomidorki były nawożone, czy te zmiany są na pojedyńczych dolnych liściach, czy na całej roślinie. Oberwałaś te liście? Co masz ze środków Pomodoro?
Stosuje środki zalecane przez pomodoro, dziś mam pryskać HT. Dobrze Jolu zrobię tak jak radzisz, będę odrywać stopniowo te zwinięte liście. Te plamy mam tylko na jednej odmianie.
Do przyszłego sezonu przygotuje się lepiej. Teraz czytam i notuję. Nie będę zajmować wam czasu. Podziwiam to co robicie, wyrazy szacunku. Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Ostatnio zmieniany: 11 Lip 2016 09:19 przez anianiekurzak.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 09:11 #489281

• kurjan
  • kurjan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1436
Posadziłem w gruncie 5 pomidorów niskich Malinowy Rodeo rosną dobrze owoce duże,opryskiwane PW + mocznik teraz zamiast mocznika saletra potasowa,na razie zdrowe.Jeden błąd jaki popełniłem to zbyt małe odstępy między nimi,Myślę że powinny wynosić 80-100 cm.

IMG_3297.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zbyszko46, rozalia, Marysia80

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.837 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum