TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - 2012-2016

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 09:24 #489287

• Marysia80
  • Marysia80's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1568
Pisząc o całych krzakach, miałam na myśli zdjęcie, na którym będzie widoczny nie tylko środek pomidora, ale również jego wierzchołek.
Jeśli masz przelane pomidory, to przede wszystkim dostosuj podlewanie do potrzeb roślin. Na pewno nie mogą stać one w błocie - może dojść do uszkodzenia korzeni. Dodatkowo, jeśli nawet masz wystarczającą ilość składników pokarmowych w ziemi, ale dajesz za dużo wody, to mogłeś je rozcieńczyć do tego stopnia, że pomidory ich nie pobierają :bye:
Pozdrawiam, Ania.
Ostatnio zmieniany: 11 Lip 2016 09:26 przez Marysia80.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): serwisant

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 10:03 #489293

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3766
anianiekurzak wrote:
Stosuje środki zalecane przez pomodoro, dziś mam pryskać HT. Dobrze Jolu zrobię tak jak radzisz, będę odrywać stopniowo te zwinięte liście. Te plamy mam tylko na jednej odmianie.
Do przyszłego sezonu przygotuje się lepiej. Teraz czytam i notuję. Nie będę zajmować wam czasu. Podziwiam to co robicie, wyrazy szacunku. Pozdrawiam serdecznie.
Aniu. Ani mi się waż nie zawracać nam głowy. Po to jest forum byśmy razem do pewnych rzeczy dochodzili i uczyli się od siebie wzajemnie.
Nie wiem co to za plamy. Nie spotkałam się z tym. Pewnie Pomodoro będzie wiedział. Wtedy już wszyscy będziemy wiedzieć. Gdyby nikt nie zgłaszał problemów to pokazywalibyśmy sobie tylko ładne pomidorki. Jaki byłby tego sens? Lepiej uczyć się pytając i na konkretnym przykładzie. Pytaj więc.
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 11 Lip 2016 10:05 przez otojolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak, mymysteryy

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 10:15 #489297

• agama
  • agama's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 47
otojolka wrote:
Aniu. Ani mi się waż nie zawracać nam głowy. Po to jest forum byśmy razem do pewnych rzeczy dochodzili i uczyli się od siebie wzajemnie.
Nie wiem co to za plamy. Nie spotkałam się z tym. Pewnie Pomodoro będzie wiedział. Wtedy już wszyscy będziemy wiedzieć. Gdyby nikt nie zgłaszał problemów to pokazywalibyśmy sobie tylko ładne pomidorki. Jaki byłby tego sens? Lepiej uczyć się pytając i na konkretnym przykładzie. Pytaj więc.

Zgadzam się w całej rozciągłości i z chęcią dowiem się co to za plamy, bo mam identyczne, na jednym krzaku Promyka, reszta zdrowa. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 10:22 #489299

• anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 849
Dziękuję Jolu. :kiss3: Obok sąsiad posadził drzewka owocowe przez pewien czas myślałam że może być przyczyną powstawania tych plam to że jak opryskiwał drzewka to oprysk padł na moje krzaki. Pryskał grzybobójczym wiatr ściągał środek na pomidory ale nie możliwe bo pozostałe są w porządku. Więc nie wiem.
Pozdrawiam serdecznie Ania.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 10:33 #489303

• serwisant
  • serwisant's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 91
Marysia80 wrote:
Jeśli masz przelane pomidory, to przede wszystkim dostosuj podlewanie do potrzeb roślin. Na pewno nie mogą stać one w błocie - może dojść do uszkodzenia korzeni. Dodatkowo, jeśli nawet masz wystarczającą ilość składników pokarmowych w ziemi, ale dajesz za dużo wody, to mogłeś je rozcieńczyć do tego stopnia, że pomidory ich nie pobierają :bye:

Dziękuje. Stać w wodzie czy w błocie, to nie stoją. Aż tak to nie są przelane. Ale troszke musze jednak ograniczyć wode. Czy w takim przypadku dolistny oprysk nawozem jakimś zaaplikować? Jeśli tak to jakim?

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 10:43 #489305

• Agus
  • Agus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2309
pszczelarz5 wrote:
Witam ponownie Zebym to ja wiedział jakie to odmiany , a głupot nie będę pisał
Sprzedawca na rynku mówił mi że to Ożaroski maliniak , takiego mięedzy innymi szukałem Ale po obejsciu rynku gdy ponownie w pobliżu się zatrzymałem to klijentowi sprzedawał jako malinowy olbżymi :happy3: :happy4: Po jakims czasie zgadnołem osobę która też od niego kupiła i okazało się że to mają być jakieś holenderskie :happy2: :happy3: Ot i cała moja wiedza o tym pomidorze. :rotfl1: Zachęcony sukcesem może na drugi rok sam zrobię sadzonki :idea1: Poz Krzyś :bye:
Tak jak pomidorki z Twoich zdjęć wygląda Malinowy Ożarowski, nieduże owoce, bardzo liczne w gronie, wczesny, liście typu ziemniaczanego. Malinowy Olbrzym zupełnie inny jest, znam się słabo ale mam obie te odmiany, więc akurat tego jestem pewna. Jest spora szansa że masz te, które chciałeś kupić :)
Dodam, że choć posadziłem je najpóźniej (chyba 17 maja) to jako pierwsze po koktajlówkach zrobiły się czerwone :P
Ostatnio zmieniany: 11 Lip 2016 10:46 przez Agus.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 10:47 #489307

• Marysia80
  • Marysia80's Avatar
  • Platinum Boarder
Serwisant, jeśli masz wystarczająco zasobną ziemię w składniki pokarmowe, to wystarczy ograniczyć podlewanie. Choć robi się upalnie, więc bym z tą oszczędnością nie przesadzała. Do tego trzeba utrzymywać odpowiednią wilgotność gleby. Mi zdarzyło się zbytnio przesuszyć i po kolejnym podlaniu popękały owoce. Najlepiej by było, gdybyś z następnym podlaniem dał pomidorom jakiegoś nawozu wieloskładnikowego, bo chodzi o zwiększenie stężenia składników w ziemi.
Pozdrawiam, Ania.
Za tę wiadomość podziękował(a): besia, serwisant

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 11:39 #489323

• Marysia80
  • Marysia80's Avatar
  • Platinum Boarder
Moje grunciaki:
Rumba Ożarowska

DSC_04741.jpg

Cuor di Bue
DSC_04791.jpg

Faworyt
DSC_04831.jpg

Kmicic
DSC_04841.jpg

Megagron
DSC_04991.jpg

Noire de Crimee
DSC_05001.jpg

Paul Robeson
DSC_05021.jpg

Carbon
DSC_05041.jpg

Cherokee Purple
DSC_05071.jpg

Japanese Trifele Black
DSC_05091.jpg

Stupice
DSC_05121.jpg

Apricot Brandywine
DSC_05141.jpg

Perła Małopolski
DSC_05171.jpg

Costoluto Fiorentino (10 owoców w gronie)
DSC_05181.jpg

Cornabel
DSC_05191.jpg

Czudo Ziemli
DSC_05211.jpg

Volovie Ukho
DSC_05291.jpg

Anna Russian
DSC_05311.jpg

Malinowy Warszawski (9 owoców w gronie)
DSC_05331.jpg

Opalka
DSC_05361.jpg
Pozdrawiam, Ania.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 11:52 #489324

• Marysia80
  • Marysia80's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie mieściły się w poprzednim poście :) :

Red Brandywine
DSC_05381.jpg

DSC_05401.jpg

Red Pear
DSC_05411.jpg

A to jest Read Pear, którego dosiewałam dużo później po reszcie pomidorów. Mocno spóźniony nie jest :)
DSC_05441.jpg
Pozdrawiam, Ania.
Ostatnio zmieniany: 11 Lip 2016 11:53 przez Marysia80.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 12:22 #489329

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu - Marysiu. Piękny sezon nastał, aż oko się cieszy na ten widok. Udany ten Twój nowy rok uprawowy. Byle jeszcze smaczne były. :hug:
Pozdrawiam. Jolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 12:26 #489331

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10262
:bravo: :bravo: Aniu. Widać rękę fachowca pomidorowego.
Gdybym miała taką ilości pomidorów w jednym gronie mi by jedno grono wystarczyło. :happy:
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): besia, rozalia, Marysia80, patrycja, marzusia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 12:52 #489340

• Marysia80
  • Marysia80's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję serdecznie :) Jestem ciekawa, jak sobie poradzą z tak przeładowanymi gronami. Wiele odmian mi tak zaszalało.
Mam do Was pytanie - chcę kupić maszynkę do przecieru, czy taka będzie dobra sklep.e-szop.pl/pl_PL/p/Maszynka-do-prze...6d680CFWTbcgodOO4OUg ?
Pozdrawiam, Ania.
Za tę wiadomość podziękował(a): besia, rozalia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 13:15 #489350

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie na pierwszych gronach niby dużo zawiązanych, ale dużo jest siedzących, a takich dużych to po 2-3, tylko na nielicznych krzaczkach więcej. Lepiej sytuacja wygląda na wyższych gronach. Drugie piętro zdecydowania bardziej wyrównane, jeśli chodzi o wielkość owoców.
Co do maszynki to nie pomogę, bo ja mam elektryczną (z której jestem bardzo zadowolona).
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): besia, rozalia, Marysia80

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 14:02 #489357

• serwisant
  • serwisant's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 91
mymysteryy wrote:
U mnie na pierwszych gronach niby dużo zawiązanych, ale dużo jest siedzących.

???

Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie?

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 14:17 #489360

• besia
  • besia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 333
Aniu

Koleżanki już popisały co sądzą na temat Twoich pomidorków . :hearts:
Ja oczywiście przyłączam się do tego , od siebie dodam , że oglądanie takich zdjęć sprawia prawdziwą radość . :)

Ja przy robieniu soków nie korzystam z maszynki . Soki , a właściwie pulpy robię z pestkami . Z owoców zdejmuję tylko skórkę . Nam takie soki bardzo odpowiadają , mają zupełnie inną strukturę . Nie są takie sklepowe . ;)

Pomidory po zdjęciu skórki kroję na mniejsze części i rozdrabniam blenderem . Zagotowuję , gotuję 5 -10 minut , doprawiam i do butelek . Gorące butelki ustawiam w koszu wyścielonym kocem , dokładnie okrywam drugim kocem . Zostawiam je w spokoju na kilka dni ( pod takim szczelnym przykryciem są jeszcze ciepłe nawet po 5 dniach ) , potem wynoszę do piwnicy .

Aniu spróbuj zrobić takim sposobem małą ilość ( 5 litrów ) , może Ci posmakują ? :drink1:
Pozdrawiam , Beata .
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, rozalia, Marysia80, patrycja

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 14:40 #489362

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
serwisant wrote:
mymysteryy wrote:

???

Część kwiatów w gronie zawiążą się, ale te zawiązki sa jak gdyby zapasowe, nie rozwijają się. Czasem po usunięciu wyrośniętych owoców rosną dalej , czasem usychają.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, besia, mymysteryy, rozalia, Marysia80, patrycja, serwisant

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 15:17 #489373

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
serwisant wrote:
mymysteryy wrote:

???

Tak jak już Emalia napisała, to takie "zapasowe", jakby uśpione pomidory. ;) Nie wiadomo tak do końca, czy się obudzą, czy nie :happy:
Tak to wygląda:

P7117746.jpg

P7117757.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): besia, Adasiowa, Emalia112, rozalia, Marysia80, patrycja, agama, serwisant

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 11 Lip 2016 15:20 #489374

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
A ja robię przecier zwyczajnie. Próbowałam różnie, ale tak mi najlepiej. Zwyczajnie rozgotowuję gar pomidorów i przecieram przez duże sito. I tylko odparowuję.

Moje Zołotye Kupola miały całe siedzące trzecie grono. W pierwszym zgnilizna i został jeden, drugie grono wypadło A trzecie było siedzące. Wszystkie pomidorki w trzecim gronie ruszyły. :dance:
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 11 Lip 2016 15:24 przez otojolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): besia, mymysteryy, rozalia, Marysia80

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.755 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum