TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - 2012-2016

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Kwi 2014 13:36 #249118

• Hannah
  • Hannah's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 83
Tomex jak pomidorki ??? żyją???
Ja w tym roku mam nie mały problem zostawiłam moje uprawy pod opieką teścia na tydzień i zalał je dokumentnie niektóre zgniły ekspresem inne walczą, ale wątłe i chyba żal w ogóle je pakować do foliaka. To mój 2 sezon pomidorów na tym samym miejscu nie mam opcji posadzić ich inaczej. Niby nawiozłam ziemię jesienią, różnymi nawozami naturalnymi i kurzeńcem, obornikiem bydlęcym i trochę gołębiego się znalazło. Zastanawiam się czy nie spróbować uprawy w cylindrach miałabym tu możliwość pakowania co roku nowej ziemi. Co Wy doświadczeni na to? Nie trzeba by było zaprawiać tak namiętnie całej strony po której rosną pomidorki. Podsypałam też dolomitem tak mi poradził sąsiad...
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 30 Kwi 2014 08:19 #249976

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Pokażę moje pomidory i problem który zaczął występować a nie wiem z czego i co to :jeez:

p008.jpg

najstarsze listki w kilku krzakach robią się jak widać takie zasychające, pomóżcie :sad2:

p013.jpg
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2014 08:29 przez Adrian89.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 30 Kwi 2014 22:14 #250263

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Adrian najlepiej sprawdź w Integrowana Uprawa Pomidora Skierniewice.Tam masz wszystko.Najstarsze listki mogą zasychać ze "starości",zostały wykorzystane przez nowe z powodu braku np.potasu w glebie,kwasowośc,nadmiar boru,nieodpowiednia ziemia itp.
Tam masz zdjęcia i porównasz bezpośrednio ze swoimi liśćmi. :comp: :comp:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2014 22:17 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 01 Maj 2014 21:59 #250726

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Mam na kilku rozsadach takie plamy

DSC04023.JPG

DSC04021.JPG

DSC04022.JPG

Jakieś niedobory?

Reszta bez zmian

DSC04031.JPG
Piotr :)

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 01 Maj 2014 22:18 #250739

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Niedobór magnezu. Ponieważ nie wiadomo czy ten niedobór jest pierwotny czy wtórny w grę wchodzi tylko oprysk dolistny siarczanem magnezu.

Czym te pomidory były nawożone ?.
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2014 22:20 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 01 Maj 2014 22:28 #250746

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Folrovitem do pelargonii 3ml/litr do każdego podlewania.
O co chodzi z tym niedoborem pierwotnym czy wtórnym?
Piotr :)

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 01 Maj 2014 22:38 #250749

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Niedobór pierwotny jest wtedy, gdy w glebie zaczyna brakować magnezu. Wtórny to taki, gdy zaczyna go brakować w roślinie ,bo nie pozwala go pobrać z gleby zbyt duża ilość potasu i amonu , lub zbyt duża ilość wody w podłożu.

0,5 % roztwór siarczanu magnezu dolistnie.

I nie przelewać rozsady.
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2014 22:45 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, podjadek

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 01 Maj 2014 22:51 #250756

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
A u mnie 7 stopni więc cała rozsada wniesiona do domu.
pozdrawiam Bożena

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 01 Maj 2014 22:56 #250757

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
I słusznie. Raz, że temperatura poniżej 8 * C może pomidorom zaszkodzić nawet w niewidoczny sposób a dwa, że nie wiadomo ile będzie nad ranem.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 02 Maj 2014 18:04 #251098

• Nutelka
  • Nutelka's Avatar
  • Fresh Boarder
Witajcie! Proszę o radę :)
Chcę posadzić pomidory w dopiero postawionym tunelu foliowym. Ziemia niczym nie nawożona, lekka, przepuszczalna, klasa V lub nawet VI (północne Mazowsze - piachy :( ) Jak przygotować glebę, żeby pomidory dały radę? Mam do dyspozycji złożony na pryzmę zeszłoroczny obornik kurzy oraz glinę, przydadzą się? Jeśli nie to co?

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 02 Maj 2014 22:59 #251387

• Hannah
  • Hannah's Avatar
  • Gold Boarder
Prosiłabym o komentarz moich działań na podstawie obrazka który poniżej umieszczam. Uczę się dopiero wysiewać i pielęgnować warzywa i mam z tym nie mały problem. Posiałam pomidory pod koniec lutego z początkiem marca.

Po przepikowaniu zostawiłam moje uprawy pod opieką teścia, po moim powrocie część już nie żyła, a to co zostało wygląda tak:

pomidor odmiana oxheart ma zgrubiałą łodygę na środku i chyba poparzenia od słońca

P5017485_2014-05-02-2.JPG

po lewej mój koralik (wiotki i wysoki) po prawej kupiony u ogrodnika krępy i "dobrze zbudowany"

P5017488_2014-05-02-2.JPG

poniżej również ta sama odmiana, mój po lewej od ogrodnika po prawej, widać, że mój wybujały w porównaniu

P5017494_2014-05-02-2.JPG

Poradźcie proszę co robić...

Jeśli ktoś byłby tak miły by napisać schemat jak postępować od siania do wysadzenia do foliaka byłabym wdzięczna. Szukałam informacji, przeczytałam wszystkie wątki, ale wszędzie są urywki rozmów i problemów. Pomiędzy wierszami są niewiadome przynajmniej w moim przypadku. Np w jakim miesiącu wysiewać czy lepiej pod koniec lutego czy po połowie marca, słyszałam 2 szkoły. Ile razy pikować czy raz czy 2? Jeśli pikować 2 to kiedy po raz drugi i jak głęboko? Czy i po jakim czasie wynieść rozsadę do zacienionego chłodniejszego miejsca? Kiedy rozpocząć hartowanie i nawożenie?

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 03 Maj 2014 09:37 #251549

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Hannah!!
Wysiew nasion na rozsadę pomidora zależy od terminu wysadzeń pod folię.Z moich obserwacji wynika,że sadząc np.pod koniec kwietnia ,można siać pomidorki początkiem marca.Taki optymalny termin u mnie to 5-10.03.Nasionka kiełkuję na wacikach.Z reguły kiełkowanie trwa 2-5 dni.Nastepnie nasionka wsadzam od razu do pojemników 0,4-0,5 l.Paletki przykrywam folią do skiełkowania.Po wstawiam na parapety okienne,stawiając pod palety od strony pokoju poprzeczki tak aby były nachylone
pod kątem w stronę okna.Drugi sposób to wysiew nasion do pojemników w torf odkwaszony i trzymam je w ciepłym miejscu w folii.
Po wschodach wystawiam na okno.Pikuję zaraz po "wyprostowaniu" liścieni,do takich samych pojemników jw.po same liścienie.Przez 2 dni trzymam w cieniu i po przyjęciu sadzonek wstawiam na parapety.A więc pikuję 1 raz i więcej juz nie przesadzam.Podlewam w momencie,kiedy powierzchnia jest wyraźnie sucha.Mając kubki plastikowe,dokładnie widzę rozrost korzeni oraz spływającą wodę(stan wilgotności podłoża).Pikowanie lub skiełkowane nasionka wysadzam do podłoża o nawożeniu nie przekraczającym 0,6kg/m3(sterlux).Kiedy temperatura powietrza na zewnątrz wynosi ok.16*C palety wystawiam na balkon osłaniajac od wiatru w cieniu.Pomału tez przyzwyczajam je do słońca.Pod folię wynoszę,gdy temepratura osiąga w nocy ponad 10*C.i tam pozostają do wysadzenia.To tak ogólnie jak ja robię.Oczywiście w m.czasie jeżeli są jakieś nieprawidłowości staram się je usunąć korzystając z porad forumowiczów,a szczególnie Pomodoro.Wiem,że nasi ogrodnicy również nieco innaczej robia rozsadę.Jedni kiełkują nasionka(inni sieją bez kiełkowania) wsadzając nasionka do mniejszych palet i później przepikowują do większych donic.W każdym razie rozsądek wskazuje aby pikować ,czy przesadzać po same liścienie.Dotychczas nie stosowałem przechłodzeń rozsady ,bo nie widziałem u siebie takiej potrzeby.To tak po krótce. :bye: :flower1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Hannah

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 03 Maj 2014 10:04 #251567

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Obawiam się, że u naszej koleżanki takie przesadzenie z zawijasem będzie niemożliwe. Pogrubienie łodygi ponad poziomem podłoża świadczy o tym, że ta część łodygi tuż nad podłożem uległa zdrewnieniu.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 03 Maj 2014 10:14 #251577

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Prawdopodobnie pozostaje sadzenie na leżąco(na skos),albo odcięcie poza zdrewnieniem i szybkie ukorzenienie nowej sadzonki.
W wodzie powinna pusić korzonki po 3-5 dniach.Wprawdzie opóźni to nieznacznie rozwój sadzonki,ale jak domyslam sie ,pod
folią szybko nadrobi. :jeez: :jeez:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2014 10:15 przez Krecik stary.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 03 Maj 2014 10:14 #251578

• Hannah
  • Hannah's Avatar
  • Gold Boarder
Bardzo dziękuję, zastanawiam się czy w ogóle moje pomidorki wysadzać do foliaka czy tylko te kupne. Kreciku w sumie mogę zrobić eksperyment, kilka sadzonek moich posadzić i zobaczymy.
No właśnie ja chciałam wysadzać pomidorki pod koniec kwietnia i wcześniej wysiałam, bo tak jedna z koleżanek robi co roku. Sieje ostatnie dni lutego lub pierwsze marca i w połowie kwietnia lądują do folii. Jednakże po drodze los płatał figle. Najpierw mądrzy starsi ogrodnicy widząc sadzonki mówili, ze za szybko, ze lepiej przetrzymać do maja a by nie wybujały odstawić w ciemne chłodne miejsce, w tym czasie musiałam wyjechać teść został z sadzonkami. Najpierw je zasuszył potem systematycznie zalewał, część upraw padła. Zostało może 30 %. Potem hospitalizacja i choroba męża odwlekły zakładanie nowej folii na tunel i nie miałam możliwości żeby je wysadzić.

Moje sadzonki są wybujałe jak widać i to zgrubienie w środkowej części pędu. Na wszelki wypadek zakupiłam kilka sztuk u ogrodnika.

Myślicie że bawić się jeszcze w ratowanie tych moich biedaków. Patrząc na te ogrodnicze które są grubiutkie aż mnie serce boli że moje takie wątłe...

Czy ta wybujałość jest spowodowana zbyt długim pozostaniem sadzonki w doniczce, tzn nie wysadzeniem do gruntu? Czytałam że sadzonki tak robią gdy wczesny wysiew i przetrzymanie rozsady w domu.

Z 2 zaś strony pogoda jest zmienna i dzisiaj rano było zaledwie 5 stopni. W ogóle jest zimny weekend i co wtedy z sadzonkami, które byłyby już w ziemi??? :blink:
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2014 10:40 przez Hannah.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 03 Maj 2014 10:29 #251601

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
A to mój największy pokój,dziś goszczą tu same roślinki.Bożenko niestety ogóreczki trochę się nam wyciągną,już to u siebie widzę.Balkon pewnie bedzie zamknięty co najmniej do środy.
009_2014-05-03.jpg

to tylko jedna część pokoju,bo są jeszcze inne rozsady.
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2014 10:34 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, bela

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 03 Maj 2014 10:43 #251620

• Hannah
  • Hannah's Avatar
  • Gold Boarder
Pocieszyłeś mnie w takim razie. Myślałam, że małe i umięśnione to zawsze lepsze. Moje fakt są jak chudzi koszykarze, jednak Pomodoro pisze że zgrubiała łodyga świadczy o drewnieniu... Pozostaje mi się łudzić, że moje dadzą jednak radę.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 03 Maj 2014 11:12 #251666

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Józiu, podrosły Ci już te pomidorki. :bravo:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.585 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum