TEMAT: Papryczka chili uprawa i warunki

Papryczka chili uprawa i warunki 04 Wrz 2017 15:55 #563371

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6942
  • Otrzymane dziękuję: 7418
Zdecydowanie to Kapya dziś zerwałam owoce i porównałam. masz rację ona w gruncie ma trochę większe owoce.
Za tę wiadomość podziękował(a): agama


Papryczka chili uprawa i warunki 05 Wrz 2017 15:24 #563513

  • Jedrucha
  • Jedrucha's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 75
  • Otrzymane dziękuję: 43
Jakie chamstwo! Na Habanero w ogrodku znalazlem... stonke! :search:
Jak tak mozna :mad2: ale najbardziej mnie zastanawia skad ona sie wziela, tu nikt ziemniakow nie uprawia w okolicy... szkoda ze kapsaicyny niema w lisciach... moze by ja chociaz zapieklo...
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Papryczka chili uprawa i warunki 05 Wrz 2017 15:33 #563515

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6942
  • Otrzymane dziękuję: 7418
Masz racje, brak stonce dobrych manier, a to że nikt w okolicy nie ma ziemniaków jest przyczyną, ze biedaczka musi zadowolić się byle papryką.

Papryczka chili uprawa i warunki 05 Wrz 2017 15:54 #563516

  • Jedrucha
  • Jedrucha's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 75
  • Otrzymane dziękuję: 43
Taa ciekawe ile ich bedzie za tydzien, a myslalem, ze skoro sezon sie ma ku koncowi to nic nowego sie nie wydarzy. A wikipedia podaje ze zeruje na ziemniakach i zero.fizjologiczne to.11.5st. Celsjusza. Widocznie trafil mi sie egzemplaz wyjątkowy. Ide ogladac liscie od spodu.

Papryczka chili uprawa i warunki 11 Wrz 2017 10:41 #564317

  • Jedrucha
  • Jedrucha's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 75
  • Otrzymane dziękuję: 43
Takie Habanero mi urosło i się zastanawiam - będzie czerwone czy zostanie takie?

habaneroczeko.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Lana

Papryczka chili uprawa i warunki 11 Wrz 2017 11:39 #564323

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6942
  • Otrzymane dziękuję: 7418
Tak jak podejrzewałam masz habanero chocolate www.spicegarden.eu/Chocolate-Habanero-ch...ds-Capsicum-Chinense.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jedrucha

Papryczka chili uprawa i warunki 11 Wrz 2017 12:11 #564328

  • Jedrucha
  • Jedrucha's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 75
  • Otrzymane dziękuję: 43
No to zrywamy i gryziemy. Ciekawe czy faktycznie ostrzejszy od czerwonego jak pisza

Papryczka chili uprawa i warunki 11 Wrz 2017 13:50 #564339

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6942
  • Otrzymane dziękuję: 7418
Powiem Ci ze ja nie widzę różnicy miedzy sto tyś SHU a 500 tyś SHU. Zresztą bezpośrednio te kilery próbowałam coś ze dwa razy w życiu, bo już gotowanie czy robienie mikstur z tych papryk jest bolesne. Ale powodzenia, ja wiem że każdy ( no moze nie każdy)choć kawałek papryczki z tej najwyższej półki musi spróbować..

Papryczka chili uprawa i warunki 11 Wrz 2017 16:07 #564354

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 446
  • Otrzymane dziękuję: 1028
Emalko muszę to dodać, jako że sporo takich hotshotów ( około 1 mln SHU) co rok przerabiam.
Przerabiając, dusząc, gotując należy zabezpieczyć nie tylko palce ale pomyśleć o całym układzie oddechowym.
Opary Habanero potrafią wywołać niezłe ataki kasztu a co dopiero Bhuty i inne Nagie.
Trzeba to robić z załączoną wetylacją, przy otwartym oknie i najlepiej zawczasu sobie otworzyć drogę ewakuacji.
Pamiętajcie też o czworonogach, dla nich gaz pieprzowy jest bardziej zabójczy jako że przebywają niżej niż Wy.
Beata

Papryczka chili uprawa i warunki 11 Wrz 2017 16:38 #564360

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6942
  • Otrzymane dziękuję: 7418
Teraz Beata to ja wiem, ale przekonanie sie o tym było dla mnie bardzo nieprzyjemne. i to wcale nie musi mieć 1mln już przyrządzani dwustu czy czterystu tysięcy bywa bardo szokujące dla organizmu.

Papryczka chili uprawa i warunki 11 Wrz 2017 22:33 #564444

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9449
  • Otrzymane dziękuję: 14062
Robiłam w ubiegłym roku sos z dodatkiem Habanero - musiałam posiekać kawałek papryczki. W międzyczasie szybko organizowałam szalik do zakrycia ust i nosa, ale i tak do końca dnia nie mogłam opanować kaszlu. Nazajutrz błona śluzowa nosa, ust i oczy bardzo piekły - od oparów ;-)
W tym roku do sosu wykorzystam Naga Bhut i Habanero Red, ale na szczęście nie dla siebie. Moja granica wytrzymałości to ogryzek Cayenne Yellow.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Papryczka chili uprawa i warunki 12 Wrz 2017 05:56 #564457

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 633
  • Otrzymane dziękuję: 802
To będziesz chyba musiała robić ten sos w maseczce chirurgicznej i goglach narciarskich :happy:
Ja wczoraj spróbowałam Habanero Orange (150000-300000 SHU) i szoku nie było. Może dlatego, że z ostrożności spróbowałam malutkiego kawałka z samej końcówki.
Pozdrawiam
Bea

Papryczka chili uprawa i warunki 15 Wrz 2017 19:39 #564879

  • Jedrucha
  • Jedrucha's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 75
  • Otrzymane dziękuję: 43
No u mnie podobnie. To Habanero to mial byc ogien piekelny, a tymczasem... no ostra moze nawet ciut bardziej niz Joe Long ale objawia sie to tym, ze do sosu wystarczy dac troche mniej, a przy ugryzieniu wrazenia jak przy Joe. Ciekawe czy to kwestia mikroklimatu czy nawozenia. Swoja zas droga habanero po rozkrojeniu ma taki piekny zapach, ktory niestety w sosie znika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Papryczka chili uprawa i warunki 15 Wrz 2017 19:44 #564880

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9449
  • Otrzymane dziękuję: 14062
Hmm, moje Habanero są piekłem na ziemi. Faktycznie, po rozkrojeniu pachną owocami, a ja zawsze żałuję, ze nie mogę ich jeść. Zabezpieczenie dróg oddechowych będzie konieczne, okulary mam swoje od wieków ;-)
Diabelski sos, który robiłam w ubiegłym roku i pasteryzowałam, po otwarciu słoiczka nadal pachniał. Myślę, ze to kwestia i odmiany, i tegorocznej pogody.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Papryczka chili uprawa i warunki 15 Wrz 2017 19:59 #564884

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 446
  • Otrzymane dziękuję: 1028
Dla tych, którzy kochają zapach habanero ale nie znoszą ostrości polecam Trynidad Perfume. Nasionka już suszę :)
Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Emalia112, Armasza, pouder, Renia

Papryczka chili uprawa i warunki 15 Wrz 2017 20:08 #564886

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9449
  • Otrzymane dziękuję: 14062
Beatko, będę bardzo wdzięczna :kiss3:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Papryczka chili uprawa i warunki 15 Wrz 2017 21:56 #564901

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 488
  • Otrzymane dziękuję: 596
Trochę zebrałem:


IMG_0078.jpg
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, whitedame, pouder, Betula

Papryczka chili uprawa i warunki 15 Wrz 2017 22:07 #564904

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9449
  • Otrzymane dziękuję: 14062
Trochę ? Piękny zbiór, a papryczki kształtne i zdrowe. Masz rękę do ich uprawy.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Moderatorzy: Adasiowa, otojolka, Kasionek
Wygenerowano w 0.772 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum