TEMAT: Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 05 Paź 2018 20:16 #626893

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2153
  • Otrzymane dziękuję: 7235
A to moja Lunga di napoli. :)


IMG_20180930_143606.jpg
Pozdrawiam Błażej
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Biotit, Betula, najemnik, Szczypiorek


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 05 Paź 2018 20:27 #626894

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Błażej, to póki co masz 1 i 3 miejsce.
Moja 17,2 kg ma srebro. 3 szt u mnie jeszcze rosną. A jak u Ciebie?
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 05 Paź 2018 20:41 #626896

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2153
  • Otrzymane dziękuję: 7235
Ja już skasowałem krzaki. Było ich 5 na dwóch krzakach i inne nie chciały rosnąć. Po zawiązaniu nowych, rosły po ok 5dni i padały.

Żadnej jeszcze nie otwarłem. A jak ogólnie z ich smakiem na potrawy?
Pozdrawiam Błażej
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 05 Paź 2018 21:26 #626900

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Tę dynie szkoda gotować. Robiłam z niej zupę. Dobra, ale wolę na zupę dynie o kasztanowym smaku. Piena Lunga jest najlepsza na surowo (smakuje jak pyszny melon) i jak pisze Piotr w sokach.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 05 Paź 2018 21:27 przez Betula.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 05 Paź 2018 21:37 #626901

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2153
  • Otrzymane dziękuję: 7235
Znajomy chce kawałek na kompot. Nada się? Czy szkoda rozcinać?
Pozdrawiam Błażej
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 05 Paź 2018 22:07 #626902

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Kompotu z dyni nigdy nie robiłam. Ale wydaje mi się, że powinna się nadać. Piena Lunga ma tę zaletę, że nadkrojona może jakiś czas poleżeć w temperaturze pokojowej. W tamtym roku mój 10-sięci kilowy egzemplarz jedliśmy 2 tygodnie. Codziennie odkrajałam po kawałku na sok, na dyni się nawet plamka nie pojawiła.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Biotit

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 05 Paź 2018 22:37 #626905

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2153
  • Otrzymane dziękuję: 7235
To bardzo dobra wiadomość. :drink1:
Pozdrawiam Błażej
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 05 Paź 2018 23:07 #626908

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Moja Muscade de Provence nie wygląda na dojrzała. W sieci bywają też zielone ale ta zieleń jest zbyt intensywna.
IMG_20181005_115120.jpg
IMG_20181005_115043.jpg
Ostatnio zmieniany: 05 Paź 2018 23:08 przez Emalia112.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Szczypiorek

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 06 Paź 2018 10:32 #626922

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Mam takie dwie jeszcze zieloniutkie. Czy takie też można przerabiać? (Np. na dżem z pigwowcem według Twojego przepisu?)
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 06 Paź 2018 11:28 #626927

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Emalia112 wrote:
Moja Muscade de Provence nie wygląda na dojrzała. W sieci bywają też zielone ale ta zieleń jest zbyt intensywna.
IMG_20181005_115120.jpg
IMG_20181005_115043.jpg

Lucyna, dokładnie takie widziałem w Znajomych Rolników na polu. Zbierali taką co pokazałem i z lekkimi odcienieniami zieleni na tle beżu.Nazwy nie znali , stąd moje pytanie co zacz.
Moja w dziennym świetle tak dziś wygląda:

IMG_1444.jpg


IMG_1445.jpg


Błażej, zrób jak radzi Beata. Szkoda Lungi przerabiać termicznie.
Na surowo jest najlepsza,z dodatkiem jabłka, melona czy słodkiej papryki ma niepowtarzający smak w soku.

Wg Włochów b.zdrowa: www.ekologia.pl/kobieta/zdrowie/dynia-dl...m-na-raka,23164.html
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 06 Paź 2018 11:48 #626928

  • BOROWKA1
  • BOROWKA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 147
  • Otrzymane dziękuję: 229
Biotit, Muscate de Provance jak się patrzy. W jakim klimacie one rosły?! Ta odmiana późno zawiązuje i pomimo sadzenia z rozsady u mnie nigdy nie zdąży nawet w połowie zbrązowieć na polu.
Pozdrawiam
Jagoda
Ostatnio zmieniany: 06 Paź 2018 11:50 przez BOROWKA1.
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 06 Paź 2018 13:06 #626933

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
W ubiegłych latach miałam dużo mniejsze i one brązowiały w gruncie, ta urosła olbrzymia do tego wyemigrowała do zagajnika w cień i jest bardzo zielona. Nie wiem ile waży, ale jest bardzo duża. Ledwie podnieść ją mogę. By ją wynieść z tego buszu muszę czekać na pomoc. Do przerobu jak najbardziej się nadaje, tylko do przechowywania nie.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 06 Paź 2018 13:32 #626934

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Biotit wrote:
Moja w dziennym świetle tak dziś wygląda:

IMG_1444.jpg

Na tym zdjęciu widać, że to Muscat, bo na wczorajszym przebijał się kolor pomarańczowy, dlatego miałam wątpliwości.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Biotit

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 06 Paź 2018 13:48 #626935

  • Lana
  • Lana's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 877
Mam kilka odmian dyń i chcę zrobić jeszcze raz dżem. To będzie drugie podejście. Pierwszy dżem wyszedł w smaku mocno pomarańczowy. Potrzebuję Waszej rady . Którą dynię wybrać na dżem. Chcę zrobić jeden dżem z dodatkiem pigwy lub pigwowca, zależy co mi się uda kupić. Drugi dżem z pomarańczą ale tym razem dam jej mniej.
Chcę również zrobić z dyni takie coś na wzór bakalii i tez nie wiem, którą dynie na to przeznaczyć żeby było smacznie
Moje dynie na taczce i stole

L1-2.jpg


L2-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 06 Paź 2018 14:00 przez Lana.
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 06 Paź 2018 14:28 #626937

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Pomarańczowe okrągłe i spłaszczone bez "lusterka" ( chociaż u ciebie nie widzę). Reszta to zupy , placki, racuchy, pure, zapiekanki.
Miałam dziś otworzoną dynie która Legutko nazwał Dynia Olbrzymia , wczoraj robiłam z niej dżemy wyszły OK, dziś chciałam zrobić placki typu ziemniaczane, niestety na patelni rozlatywały się ciekła z nich woda ta dynia zdecydowanie nie nadaje się. Dopiero dodanie kaszy kus-kus sprawiło ze mogłam dokończyć obiad.
A obrodziła że nie wiem co z nią robić, bo pure też wodniste. Na obrazku była podobna do Baby Bear ale nawet koło mniej nie leżała. Egzemplarz Baby Bear przeznaczony na nasiona (ostatni) w ubiegłym roku, ktoś mi ukradł z pola.

Dynia Olbrzymia...?????
IMG_20180912_114150-2.jpg
IMG_20180905_120416.jpg
Ostatnio zmieniany: 06 Paź 2018 14:29 przez Emalia112.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Lana

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 06 Paź 2018 18:39 #626948

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
BOROWKA1 wrote:
Biotit, Muscate de Provance jak się patrzy. W jakim klimacie one rosły?!

Rosły w polu na Mazowszu, jakieś 20 km ode mnie w stronę Sochaczewa (mieszkam w zach części W-wy), szkoda, że nie zabrałem aparatu, bo fajnie wyglądały na polu, jakieś 2 ha. Przeważały dobrze wybarwione na oliwkę, czyli dojrzale.Liście były zdrowe.

Co do dyń, to nigdy nie idę na ilość tylko na jakość. Zawsze mam 3 odmiany.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 06 Paź 2018 18:57 #626953

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2153
  • Otrzymane dziękuję: 7235
Emalia112 wrote:
Dynia Olbrzymia...?????
IMG_20180912_114150-2.jpg
IMG_20180905_120416.jpg

Jak dla mnie dynia zwyczajna nazywana potocznie field pumpkin. Dynia na pocztku zielona, dojrzewając zmienia kolor na żywy pomarańczowy. Ogonek ciemno-zielony, sztywny.

W rodzinie olbrzymich ogonek jest jasny i bardziej miękki.
Pozdrawiam Błażej
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 06 Paź 2018 19:04 #626956

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Masz rację Błażej jasne że to pepo, będą wnuczki miały z czego robić Hellowin. Kurcze tylko czego mi tak Pink Banana nie obrodziła.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.732 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum