TEMAT: Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 23 Paź 2018 23:08 #628416

  • Ada
  • Ada's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 491
  • Otrzymane dziękuję: 1587
Biały Dzik - podoba mi się ta nazwa. Mogłam obrazić pana Białego Dzika bo nazwałam go "kundelkiem". :happy3:
Już buszowałam w wątku kulinarnym, alee dużo przepisów, jest z czego wybierać i w czym przebierać aby tylko czasu i sił starczyło. Dzięki jeszcze raz :)
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 25 Paź 2018 13:44 #628519

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
lucysia wrote:
Dziś spokojnie otworzyłam paczkę od Ani.
Z pobieżnego oglądnięcia zawartości zeznaję.
Mamy na straganiku wystarczająco dużo:
Nelson
Bezłupinową
Uhiki Kuri
Golden Hubard
Figolistna
Galeux D'Eysines
Rogue D'Etampes
Pink Jumbo Banana
Ozdobne
Candy Roster

Braki występują zaś w
melonach, kabaczkach, arbuzach, cukiniach i pozostałych dyniach.
W związku z tym bardzo proszę o nadsyłanie, uzupełnianie braków Dyniowego Straganiku.
Przerabiajcie swoje skarby, suszcie, pakujcie i wysyłajcie na adres wstawiony w pierwszym poście Dyniowego Straganiku. Czekam z niecierpliwością. :kiss3:
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 25 Paź 2018 13:45 przez lucysia.
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 27 Paź 2018 17:55 #628703

  • carbon
  • carbon's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 426
  • Otrzymane dziękuję: 1017
Delicata Squash

Słodki i delikatny , krojony w plasterki( pozbawione pestek ) , skropiony oliwą I zapieczony w piekarniku smakuje całkiem przyjemnie .

5375B2C3-62AB-4DE4-ABFD-4DB269141C45.jpeg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, lucysia, Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 28 Paź 2018 10:21 #628764

  • BOROWKA1
  • BOROWKA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 147
  • Otrzymane dziękuję: 229
Emalko, która dynia bedzue lepsza na dżem Jaune Gros de Paris czy Kareta Kopciuszka?pytam Ciebie ponieważ dzięki Tobie wyhodowałam tę pierwszą (Twoje nasionka i zachęcający opis dyni) ale jeśli ktokolwiek z Was ma porównanie to będę bardzo bardzo wdzięczna :thanks:
Robiłam z Karety i Muscate de Provance i stanowczo z Karety był lepszy. Wyszedł bardzo smaczny.
20181028_100353.jpg

Jaune Gros egzemplrz nasienny na Straganik)

20181028_100342.jpg

Kareta Kopciuszka
Pozdrawiam
Jagoda
Ostatnio zmieniany: 28 Paź 2018 10:26 przez BOROWKA1.
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 28 Paź 2018 13:55 #628780

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Borówka1, nie wiem czy ta 1 dyńka to Muscate d' Prowance.Te "żyłki są trochę podejrzane.

Wg mnie Muscate jest bardziej soczysta, w soku b.aromatyczny smak orzechowo-kasztanowy, w Karecie dużo mniejszy aromat.

Swoje dynie już zebrałem i mam rekordzistkę.
Lunga d'Napoli osiągneła ponad 27 kg.

IMG_1471.jpg


Soki pewno będą do wiosny. Z dwóch sadzonek miałem 8 dużych i 3 mniejsze o ogólnej wadze ponad 150 kg.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, CHI

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 28 Paź 2018 16:26 #628796

  • BOROWKA1
  • BOROWKA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 147
  • Otrzymane dziękuję: 229
Biotit pierwsza dynia to Jaune Gros de Paris, tak też ją podpisałam. Mam porównanie dżemu z Muscata i dżemu z Karety. Ale nie mam porównania dżemu z Karety i Jaune. I o to pytam.
Pozdrawiam
Jagoda
Ostatnio zmieniany: 28 Paź 2018 16:28 przez BOROWKA1.
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 28 Paź 2018 16:56 #628805

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Biotit wrote:
Lunga d'Napoli osiągneła ponad 27 kg.

Gratuluję. Piękny wynik. Moja w ubiegłym sezonie miała tylko 11kg.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 28 Paź 2018 17:54 #628810

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Muskat ma wyraźnie dominacyjny zapach melonowym i takiż posmak, który moja rodzina określa jako chemiczny. . Natomiast dżemy zarówno z Karety (też Miodowy Deser) jak i z Jaune Gros de Paris uważane sa przez nich za bardzo dobre. Jaune Gros de Paris jest dynią potężną i jak już ją rozkroje to robię ja w kilku wersjach, Z pomarańczą, cytryną, limonką, a aktualnie smaży mi się z papryczkami Biqinho Red. Właściwie to dżemy robię już tylko z Jaune Gros de Paris. W ubiegłym sezonie robiłam jeszcze z Candy Roster, ale w tym roku nie wyszła mi, więc nie będzie. W tym roku nie sadziłam Karety, bo jak dla mnie jest za mało wydajna, a Miodowy Deser trochę zrobił sie kundelkowaty i poszedł na pure do ciast. Nie wiem na co przeznaczyć Muskata. Jak dla mnie on jest najlepszy w sokach , ale ja soków nie robię na zapas.
Ostatnio zmieniany: 28 Paź 2018 17:56 przez Emalia112.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): BOROWKA1, CHI, Betula, Ada

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 28 Paź 2018 18:03 #628811

  • BOROWKA1
  • BOROWKA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 147
  • Otrzymane dziękuję: 229
Dziękuję Emalko, nastepny dżem zrobię z Jaune. Teraz nie chciałam eksperymentować i robię właśnie że sprawdzonej Karety. Robię go mojemu tacie, który jest w sędziemu wieku a dyń nie uważa za coś jadalnego poza pestkami.Robię mu takiego psikusa. Dynię zakamufluję sokiem z pomarańczy i cytryny, cukrem waniliowym, no i zobaczymy...Ma wyjść delikatny łagodny dżemik, taki jak z jabłek bo takie lubi
Ale jabłek nie mam swoich i nie zamierzam mu robić z pryskanych wszystkim co możliwe.
Co do Muscata to masz rację, też nie lubię jej w niczym innym jak soki a tego roku wyjątkowo mam jej dużo. Jeszcze zupa z nuej ujdzie ale bez rewelacji jak dla mnie.
Pozdrawiam
Jagoda
Ostatnio zmieniany: 28 Paź 2018 18:05 przez BOROWKA1.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Paź 2018 08:05 #628925

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Wczoraj rozkroiłam Marina di Chioggia Miała 6,5 kg. Bardzo mi ta dynia smakuje w zupie (ostrej), frytki sa najlepsze, pieczona , jako pure. Smakowo stawiam jej tutaj najwyższe oceny.
IMG_20181029_071020.jpg


Skórkę obieram po upieczeniu. A właściwie mozna ja jeść po upieczeniu ze skórką. Pestki ma smaczne, ale w tym egzemplarzu dużo było pustych. Zobaczę jakie następna będzie miała bo potrzebuję dobrych pestek, tutaj jest ryzyko że będą słabo kiełkowały. Jest bardzo wydajna ( na krzaku było 3 egzemplarze z tym że ta była najmniejsza). Jak dla mnie jest alternatywą dla Buttercup do której jest smakowo podobna, ale wydajność zdecydowanie lepsza.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, lucysia, Betula, Ada

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Paź 2018 21:18 #628995

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Raz maiłem dynię (niebieską,w nazwie coś z Hungary ) zupa smakowała jak grochówka,to był mój ideał,
fakt,że po przetrzymaniu dłuższym skrobia zamieniła się w cukier i była słodka,więc wiecznie moje szczęście nie trwało.
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Paź 2018 21:20 #628997

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Bleu de Hongrie ? Potwierdzam - bardzo smaczna dynia.

Bleu de Hongrie ( być może ( !!! ) inna nazwa to Nagydobosi Sutotok ) - to spłaszczona dyńka o węgierskim rodowodzie, w moim ulubionym ( jeśli chodzi o dynie ) błękitno-szarym kolorze, gładkiej skórce z lekkim żebrowaniem, ciemnopomarańczowym miąższu bardzo dobrej jakości, o przeciętnej masie 4-9 kg i długim okresie przechowywania, do 7 miesięcy. „Pepik” zaliczany jest do odmian o bardzo słodkim miąższu, dużej ilości pestek, twardej skórce. Ze względu na jednolite i szybkie rozgotowywanie się miąższu sprawdzi się w dżemach, wypiekach i plackach …
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 30 Paź 2018 21:25 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): carbon, lucysia, Betula, Ada

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 31 Paź 2018 08:04 #629016

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Sprawdziłem w korespondencji ze sprzedającym nasiona bo ta słodycz mi nie pasowała, a pytałem co to moze być (pomieszały mi się nasiona jak zwykle i chciałęm kupić takie same) i wyszło ,że to Jarrahdale.
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 31 Paź 2018 08:34 #629020

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
To jeszcze lepsza odmiana - stosunkowo mało rozpowszechniona i trudniej ją kupić. Kiedyś mieliśmy na Dyniowym Straganiku nasiona Jarrahdale, ale rozeszły się jak ciepłe bułeczki i nic dziwnego.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ada

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Lis 2018 13:50 #629269

  • Ada
  • Ada's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 491
  • Otrzymane dziękuję: 1587
Dynie z mojego ogrodu. Nareszcie mogę dokończyć post z dnia 23.października, gdzie jest umieszczony komentarz do tego zdjęcia.
20180930_085346.jpg

Bardzo chciałam mieć dynię odm.Lunga di Napoli ale nie zdobyłam nasion. Ktoś to zapamiętał i podarował mi w prezencie już wyhodowaną dynię a przy okazji drugą odm. Nagydobosi Sutotok Ma być bardzo słodka i dobrej jakości. Nie wiem jak prędko je zużyję i pewnie nasiona są z wolnego zapylenia ale jeśli będzie taka potrzeba trafią na straganik.
20181104_113516.jpg

Fajnie wyglądały wiszące dynie jednak więcej tak nie będzie. Trzeba było podwiązywać, pilnować aby nie urwały się i nie upadły. Poza tym pędy mają dodatkowe korzenie, których rośliny nie mogły wykorzystać do wykarmienia owoców.
20180817_142213.jpg

20180817_1421171.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, CHI, Betula, Jaedda

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Lis 2018 15:48 #629282

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Piękne!
Do puszczenia na rusztowaniach to najlepsze małe dyńki:Thelma Sanders, Sweet Dumpling, Hokaido, ozdobne i tykwy.

A pesteczki z chęcią przyjmę na Straganik Dyniowy. I Lunga Di Neapoli i Nagydobosi Sutotok :kiss3:
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ada

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 08 Lis 2018 17:50 #629535

  • olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1841
IMG_20180918_072158984.jpg


IMG_20180918_072537894.jpg


Mój "Dzik" tak się prezentuje. Co prawda pestkożercy nie zostawili żadnej pestki, ale mam jeszcze jedną taką dyńke i obiecuję dopilnować nasion na Straganik.
Nasiona będą z wolnego zapylenia.
Pozdrawiam Zosia
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, BOROWKA1, lucysia, Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 08 Lis 2018 18:13 #629536

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Ada czy ta zielona to Buttercup. Jeżeli tak to wyślij nasiona na straganik. Bardzo tą dynię lubię, a moja jest już mocno skundlona. Muszę odświeżyć nasiona.

Zosiu opisz bialego dzika w "Dyniowych Hitach". Ja jej nie mam , a jest bardzo tu popularna i ludzie będą chcieli o niej poczytać.

J nie wiem kiedy ja to przerobię, a to jest równo połowa zbiorów.
IMG_20181108_125858.jpg
Ostatnio zmieniany: 08 Lis 2018 18:18 przez Emalia112.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, lucysia, Betula, Ada


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.648 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum