TEMAT: Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 06 Paź 2018 19:11 #626959

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2153
  • Otrzymane dziękuję: 7235
U mnie dyniowato było w tym roku. Gdyby nie pewne niuanse, to byłoby rewelacyjnie, a tak to jest tylko ok. :)
Pozdrawiam Błażej
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 06 Paź 2018 19:47 #626965

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Biotit nie widzę problemu, żeby ilość szła z jakością.
No chyba, że za jakość uznajesz wielkość (tak jak nasz Bobej).
Z tym, że on staje w konkursach i wygrywa nagrody za swoje "ślicznotki".
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Adasiowa, Marlenka, BOROWKA1, Biotit

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 06 Paź 2018 20:14 #626968

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Mamma, chciałbym więcej, ale działka nie jest z gumy. Ważne, aby 3 rodzaje były smaczne.Ty i Błażej macie więcej miejsca, więc możecie sobie pozwolić na ilość, co nie oznacza, że to to nie jest jakość.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Emalia112

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 07 Paź 2018 11:28 #626993

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dynie wyhodowane przez Mammę ...- jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję!





Prezentacja indywidualnych dyń i cukinii...

Galeaux



Muskat prowansalski



Inne...





Rouge d'Etampes



Pink Jumbo Banana



Butternuty



Delica i NN



Cukinie Lungo Bianco i Tapir

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 07 Paź 2018 11:29 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, grzesiek59, Kaja, Horti, Zbyszko46, Marlenka, Betula, Mamma, Azbi, pszczolka, olegowa, Sylwiaaa, Ada, Jaedda

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 09 Paź 2018 15:13 #627182

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Niby podpisane Butercup, ale księżniczka Invinceble odegrała tu znacząca role.
Kundelek wyjątkowo smaczny , tylko mało plenny.
IMG_20181009_121156.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Adasiowa, Armasza, Marlenka, Betula, olegowa

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 10 Paź 2018 16:54 #627268

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Dynie chyba lubią moja ziemię znowu obrodziły, Choć nie ze wszystkich jestem zadowolona.
IMG_20181010_142023.jpg
IMG_20181010_142630_BURST010.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Adasiowa, Marlenka, BOROWKA1, Biotit, Betula, Renia

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 13 Paź 2018 09:34 #627481

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Może kogoś zainspiruje.

Dynia Buttercup ma twardy, suchy miąższ o wytrawnym, orzechowym smaku - część z komorą nasienną jest bardzo mała. Po upieczeniu wykorzystałam ją do zrobienia pasty do pieczywa. Wydłużoną część pokroiłam w sztabki i ukisiłam. Nadaje się do tego idealnie.

Dynia NN ( "Australian Butter" ) - piżmowa, komora nasienna bardzo duża, niewiele miąższu - , pomarańczowego, słodkiego, lekko wilgotnego, bardzo aromatycznego. Całość upiekłam i zrobiłam pure, zamroziłam.

Dynia Galeaux - komora nasienna malutka, duże obłe pestki. Miąższ jasno pomarańczowy, słodki, bardzo wilgotny - po upieczeniu wodnity - myślę, że nada się na soki. Pozostawiony surowy miąższ starłam na tarce i zrobiłam sałatkę na zimę.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Bobej, Armasza, Marlenka, Betula, Azbi, olegowa

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 13 Paź 2018 20:32 #627520

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Trochę wcześniej jak w ubiegłym roku robimy nasze Halloween. Ognisko, opowieści o duchach i parę dyń rzeźbionych, no rzecz jasna zepsutych, ale parę tez cieszy oko.

IMG_20181013_200014.jpg




IMG_20181013_200502.jpg
IMG_20181013_200232.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Armasza, lucysia, Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 20 Paź 2018 16:56 #628071

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Beninkaza szorstka zakończyła żywot. Pęd usechł, a owoc zabrałam do domu. Waży 1,2 kg.

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 20 Paź 2018 18:01 #628080

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Wiesz już co będziesz z niej robić?
Ja dziś przetestowałam kulinarnie dynię Tromboncino d'Albenga. Dynia jest dobra na surowo, lekko słodka w smaku. Może być z niej dobry sok, ale nie próbowałam, bo na soki na razie mam (dzięki wymianie z miłym forumowiczem) 11-nasto kilowy egzemplarz Piena Lunga di Napoli. Natomiast z Trąby z Albengi zrobiłam zupę i pieczone frytki. Zupa bardzo dobra o aksamitnej konsystencji. Frytki również smaczne choć dość słodkie. Czosnek, chili i cząber dobrze kontrastowały z tą słodyczą.
Komora nasienna tej dyni mieści się w dolnym kulistym zgrubieniu, więc jest stosunkowo niewielka, co stanowi dodatkową zaletę.
Generalnie jest to bardzo dobra odmiana o wszechstronnym zastosowaniu kulinarnym. Powinna się też nadawać na placki, kopytka czy kotlety. Postaram się ją posiać również w przyszłym sezonie.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Adasiowa

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 20 Paź 2018 22:03 #628109

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wysiałam beninkazę w porozumieniu z Dinosaurem, aby sprawdzić zdolność kiełkowania nasion, a ponieważ niespodziewanie udało się wyprodukować rozsadę, to nie chciałam jej zmarnować i postanowiłam doprowadzić uprawę do końca sezonu.
Prawdopodobnie zostanie ze mną jako dekoracja.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 23 Paź 2018 06:50 #628314

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Wczoraj otworzyłam dynię która okazała się kundelkiem, wygląd Juane Gros de Paris, smak Invicyble. No i plenność tak po środku. Nie pogniewałabym się gdyby większość była tak smaczna.Co prawda na dżemy to nie bardzo, ale wszystko inne najlepsze z takiej dyni wychodzi. Dla mnie rewelacja. A komora malutka. Miąższ gruby. Cudo.

IMG_20181022_070357.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, lucysia, Betula, Ada

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 23 Paź 2018 21:15 #628390

  • Ada
  • Ada's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 491
  • Otrzymane dziękuję: 1587
Zbyt duże zagęszczenie krzaczków dyń na poletku wpłynęło negatywnie /i to drastycznie/ na plony i spowodowało szybkie rozprzestrzenianie się chorób szczególnie mączniaka prawdziwego. Nie dało się go opanować mimo oprysków - wnioski wyciągnięte.
Z forumowych nasionek wysiałam odmiany: Blue Hubbard, Flat White Boar, Australian Butter, Festival, Acorn z marketu i Table Gold.
Na krzaku wyrosłym z nasionek Blue Hubbard pojawiły się dziwne ale ładne dyńki. miąższ żółty, twardy, smakiem przypomina dawne nasze polskie dynie, w moich rejonach mówiło się banie. Tak wyglądają:
20180915_090216.jpg

Flat White Boar /nie mam innego zdjęcia/ jeszcze nie znam smaku.
20180921_181803.jpg

Australian Butter - też jeszcze nie konsumowana. Kundelek ale przyciąga wzrok swoim ostrym kolorem.
20180915_090145.jpg

Z 2 krzaczków /Festival/ urosło mi ponad 40 takich oto dyniek:
20180817_141938.jpg

Czy to nie jest przypadkiem Sweet Dumpling? Tak przy okazji, w jaki sposób najlepiej je zużyć? Jest ich b.dużo a nikogo nie mogę namówić na żadną z dyń niezależnie od odmiany. :happy:
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 23 Paź 2018 21:31 #628393

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Zacznij od zupy. W kulinarnym znajdziesz przepis. Potem racuchy. Nie ma bata te dwie potrawy na pewno będą smakowały. Tam w kulinarnym masz dużo inspiracji. Ale dżemu to nie rób bo żadna z przedstawionych dyń nie nadaje się. Zaraz wstawię przepis na kotlety z dyni i kaszy np kasza bulgur
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ada

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 23 Paź 2018 21:38 #628397

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Aduś, stawiałabym raczej na Australian Butter na pierwszym zdjęciu, natomiast ta, którą podpisałaś jako A.B. bardzo przypomina Hokkaido.
Biały Dzik jak najbardziej nadaje się na słodkie przetwory i ciasta.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ada

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 23 Paź 2018 22:01 #628404

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
A ta ostatnia to jak najbardziej Festival www.westcoastseeds.com/shop/vegetable-se...uash-seeds/festival/
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ada

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 23 Paź 2018 22:13 #628406

  • Ada
  • Ada's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 491
  • Otrzymane dziękuję: 1587
Na stole jest część dyń, które zebrałam.

Ta największa - ponad 15kg /taki zakres ma moja waga/ miała być Red Warty - nasiona kupione w znanym prywatnym sklepie.
Pozostałe to Lyric - kolor biały z delikatnym odcieniem niebieskiego. Miąższ dość suchy, słodki. Piekłam z niej ciasto i musiałam zmienić proporcje mąki i cukru :lol: Napewno u mnie zostanie.
Zostanie też Battercup Burges - z racji wielkości krzaczka i samego owocu, są małe poręczne. Ma niewielkie komory nasienne, miąższ ścisły, umiarkowanie słodki /jak dla mnie/.
Z tyłu w środku dynia Sweet Meat - 5kg. Narazie nic więcej nie wiem.
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 23 Paź 2018 22:35 #628409

  • Ada
  • Ada's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 491
  • Otrzymane dziękuję: 1587
To dobrze, że rozpoznałyście, dziękuję. Wydawało mi się, że Festival ma więcej kolorów i to wprowadziło mnie w błąd. Dziękuję za podpowiedź, Festival pewnie będę mogła dodawać też do sałatek.
Niestety komputer nie chce przesłać zdjęcia. Muszę poczekać na pomoc, :jeez: sama nie uporam się :happy:
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.854 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum