TEMAT: Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Wrz 2017 18:07 #565733

  • najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1381
  • Otrzymane dziękuję: 9133
,,Nowy" melduje się wątku dyniowym.

Rok temu dynie wchodziły na wiśnie i jabłonie.
DSCN0641.jpg



Muscat tegoroczny, jeszcze jeden tej wielkości + 3 mniejsze.

DSCN0788.jpg
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Betula


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Wrz 2017 18:10 #565734

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Paweł, witam serdecznie wśród dynioholików :)
Przyznaję, dorodne okazy wyhodowałeś; muscat trochę za wcześnie zerwany, ale w suchym miejscu powinien ładnie dojrzeć. Zapraszam serdecznie do odwiedzin!
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): najemnik

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Wrz 2017 18:39 #565742

  • najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1381
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Muscat właściwie sam się zerwał, zauważyłem pęknięty pęd i uznałem, że trzeba zabrać z dyniowiska.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Wrz 2017 18:44 #565745

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
I słusznie; suche, przewiewne i niezbyt ciepłe miejsce będzie nawet lepsze dla dalszego dojrzewania.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): najemnik

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Wrz 2017 19:14 #565754

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
najemnik wrote:
Muscat tegoroczny, jeszcze jeden tej wielkości + 3 mniejsze.

Taka drobna rada na przyszłość byśmy mogli ocenić "tę wielkość" ustaw przy dyni do zdjęcia jakiś przedmiot o znanych wszystkim wymiarach (np. butelkę po napoju), wtedy każdy będzie w stanie ocenić ogrom dyni. Podaj chociaż średnicę tego muscata.
Bardzo podoba mi się zdjęcie wiśni owocującej dyniami. Dziw, że gałęzie wiśni to wytrzymały.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Wrz 2017 19:23 #565760

  • najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1381
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Betula to wrzucam jeszcze jedno zdjęcie- dynia przerosła młodą jabłonkę i rosła dalej :ouch:
DSCN0618.jpg


Ten muscat ma średnicę ponad 30 cm i kilkanaście cm grubości.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2017 19:30 przez najemnik. Powód: zmiana na jabłoń z wiśni
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Wrz 2017 19:27 #565761

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
A plany na zagospodarowanie tych dyniek już masz ? W przyszłym sezonie - skoro tak dobrze z nimi sobie radzisz - mógłbyś poszerzyć uprawę o inne odmiany, do tego jeszcze parę krzaków pomidorów i papryk - i będziesz miał co jeść przez całą zimę ;-)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Wrz 2017 19:34 #565765

  • najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1381
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Dynię robię głównie marynowaną (taką typową z wodą, octem, cukrem, cynamonem i goździkami, ew. kurkumą) oraz ananasową (z dodatkiem takiego ekstraktu smakowego- dynia smakuje jak ananas). Dynię daję również mojej rodzinie, poza tym nadmiar trafia dla zwierząt- rodzice mają małe gospodarstwo.

Paprykę robię marynowaną z dodatkiem cebuli. Papryki nie uprawiałem, kupuję na targu od dobrego dostawcy od kilku lat, jest naprawdę gruba i cena 20 zł/ 5kg nie jest wg mnie duża.

Pomidory lubię na kanapkę i jako dodatek do obiadu. Chociaż jadłem kupione suszone i też mi smakowały.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2017 19:36 przez najemnik.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Wrz 2017 20:00 #565775

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Paweł, zajrzyj tutaj forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...y-sprawdzone-smaczne

To prawdziwa kopalnia pomysłów na potrawy i przetwory z dyniowatych, a uprawiając cukinię i mając pod ręką papryki możesz wyczarować z nich cuda kulinarne.
Z ekstraktów, których używam, znam tylko cytrynowy, pomarańczowy i migdałowy.
Znajoma, która prowadziła gospodarstwo tzw. agroturystyczne, też podkarmiała m.in swoje kurki dynią.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): najemnik

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Wrz 2017 20:13 #565780

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
najemnik wrote:
Ten muscat ma średnicę ponad 30 cm i kilkanaście cm grubości.
Czyli można go szacować na 3-4 kg. Bardzo przyjemny egzemplarz. Łatwo go przerobić za jednym razem.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Wrz 2017 20:23 #565782

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
najemnik wrote:
Dynię robię głównie marynowaną (taką typową z wodą, octem, cukrem, cynamonem i goździkami, ew. kurkumą) oraz ananasową (z dodatkiem takiego ekstraktu smakowego- dynia smakuje jak ananas). Dynię daję również mojej rodzinie, poza tym nadmiar trafia dla zwierząt- rodzice mają małe gospodarstwo.
Muscat to świetna dynia kulinarna. Przez swój owocowy posmak idealna na soki, dżemy, ciasta. Można też z niej zrobić zupę (aczkolwiek tu wolę dynie o posmaku kasztanowym np. Hokkaido). Nie nadaje się tylko na frytki. Wątek, który podała Ania to kopalnia przepisów.
Paprykę robię marynowaną z dodatkiem cebuli. Papryki nie uprawiałem, kupuję na targu od dobrego dostawcy od kilku lat, jest naprawdę gruba i cena 20 zł/ 5kg nie jest wg mnie duża.
Z przetworów paprykowych polecam Lutenice, Ajvar i Adżikę. Przepisy też do znalezienia w dziale kulinarnym.
Pomidory lubię na kanapkę i jako dodatek do obiadu. Chociaż jadłem kupione suszone i też mi smakowały.
Suszone pomidory łatwo zrobić samemu. I są o wiele lepsze od tych kupnych. Patrz jw wątek kulinarny :)
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2017 20:26 przez Betula.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, najemnik

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Wrz 2017 20:29 #565784

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Po za tym w zimie wszelkie gulasze, zupy z dodatkiem pomidorów suszonych dają inny wymiar smaku. Mając swoje suszone nie muszę zastanawiać się ze sa drogie.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Wrz 2017 20:36 #565786

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kiedyś, nie mając swoich suszonych pomidorów, kupiłam słoik gotowych w jakiejś zalewie ( przypominała olejową z ziołami ) i zastanawiałam się, co ludziom w nich tak smakuje ..... od tamtego czasu omijam sklepowe półki z daleka.
To samo dotyczy przecieru pomidorowego.
A zupa dyniowa z Buttercup albo ciasto albo keczup z Rouge d'Etampes lub racuchy z Piena Lunge to inny wymiar smaku. Dobrze, że zaczął się dyniowy sezon :).
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, najemnik

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Wrz 2017 20:46 #565788

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Oj, bardzo dobrze. Jak to kiedyś mawiano: "kto ma dynie ten nie zginie".
U mnie jutro zupa z Hokkaido dla gości.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Wrz 2017 20:53 #565791

  • najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1381
  • Otrzymane dziękuję: 9133
znalazłem foto z 2014 r. dynie+ kabaczki, taka usypana górka, aby łatwo było przykryć przed przymrozkiem

DSCN0279.jpg
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Wrz 2017 21:00 #565792

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Tak, 2014 był rokiem bardzo udanym pod względem uprawy, bo ten sezon .... szkoda słów.
Kabaczki faktycznie .... słusznych rozmiarów :happy:
Paweł, a jak uprawiasz/nawozisz dyniowate ?

Beatuś, u nas pierwsze ciasto z dynią i aronią już zjedzone, a na porządku dziennym są cukinie. Jak ja uwielbiam ten czas w przyrodzie :hearts:
Czekam jeszcze na przydatność do rozbrojenia dyni bezłupinowej - mam ją pierwszy raz - kiedy można sięgnąć po nóż ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Wrz 2017 21:06 #565795

  • najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1381
  • Otrzymane dziękuję: 9133
W poprzednich latach tylko obornik, w tym roku nawet chyba nawet i tego nie było (tata uprawił ziemię), ale zastosowałem pokrzywówkę i wyciąg ze skrzypu, a po lekturze postów Pomodoro zastosowałem 50g saletry rozpuszczonej w 10l wody. Nie stosowałem żadnych oprysków przeciwko grzybom. Mączniak się pojawił, ale nie widziałem aby jakoś zaszkodził rozwojowi roślin.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2017 21:07 przez najemnik.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Wrz 2017 21:09 #565796

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Saletry amonowej ?
Przepraszam, że dopytam, ale skąd pochodzisz ? Mam na myśli region Polski :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.768 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum