TEMAT: Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 25 Gru 2017 17:28 #579722

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
Iwonuś, chyba miąższ każdej bezłupinowej dyni nie grzeszy smakiem, jest za to bardzo wodnity, niemal przezroczysty i moim skromnym zdaniem nie nadaje się na cokolwiek, oprócz soków właśnie ( dodałam onegdaj puree z bezłupki do zupy dyniowej i ... całość uratowała duża ilość przypraw i habanero ). Te dyńki stworzone zostały w jednym celu - dla smakowitych nasion :)
W wolnej chwili napisz, poproszę, czy takie soki pasteryzujesz na zimę ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 25 Gru 2017 19:17 #579727

  • Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 609
  • Otrzymane dziękuję: 2337
Pierwszy raz robiłam sok z dyni, bo wyciskarkę dostałam wczoraj. Do tej pory miąższ dniowy rozdrabniałam w Termomiksie i podwójnie pasteryzowałam. Z wyciskarki to raczej świeże soki do natychmiastowego spożycia. W bieżącym sezonie miałam tylko trzy małe dynie Ambar i jedną Olgę, był to bardzo mizerny rok, wszystko zjadały ślimaki i temperatura nie rozpieszczała.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 25 Gru 2017 19:28 #579728

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
Iwonko, bardzo dziękuję :) Jeśli zażyczysz sobie nasion Rouge d'Etampes, to z przyjemnością Ci zapakuję. To bardzo aromatyczna, soczysta dynia o mocnym pomarańczowym kolorze i intensywnym smaku, wg mnie świetnie nadająca się na soki.
A wiesz, że taka wyciskarka to niezwykle ciekawy pomysł :idea2: ... właśnie zamarzyły mi się domowe soki z letnich i wczesnojesiennych warzywek.
Poleciłabyś tę Twoją ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 25 Gru 2017 20:17 #579729

  • Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 609
  • Otrzymane dziękuję: 2337
Aniu dziękuję serdecznie za nasiona Rouge d'Etampes, powinnam jeszcze mieć kilka nasion z ubiegłorocznej wymiany.
Wyciskarka wolnoobrotowa którą dostałam jest z tych tańszych Kalorik TKG FE 1012 S, ale wydaje mi się że spełnienia mój oczekiwania, dopiero raz była użyta. Trochę byłam zła na męża, że dając mi taki prezent nie zadbał o dużo świeżych warzyw i owoców i dlatego dzisiaj musiałam kombinować co wycisnąć. Gdyby pogoda była lepsza to byśmy się przespacerowali na działkę po marchewkę i jarmuż, ale przez większość dnia mżyło i wiał silny wiatr. Latem i jesienią będzie dużo materiału na świeże soki,więc wtedy w pełni wykorzystam wyciskarkę.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 25 Gru 2017 20:42 #579730

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
Iwonka, mąż miał bardzo dobre intencje i po prostu wybiegł myślami w przyszły sezon - zobaczysz, jak maszyna sprawdzi się już w maju , a to praktycznie za chwilkę :)
Dziękuję za pomoc w szukaniu, pozdrawiam cieplutko...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 26 Gru 2017 08:31 #579741

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3214
  • Otrzymane dziękuję: 7914
Co do wyciskarek polecam taką która nie ma w swoim składzie bisfeolu tzw BPA free. Ja używam Zelmer ZJP1600B.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marysia80

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 25 Sty 2018 22:42 #585889

  • bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1985
  • Otrzymane dziękuję: 11305
Kupiłam cukinię Striato d'Italia głównie z powodu krzaczastej formy wzrostu. Czy ktoś miał już tę odmianę w uprawie? Ciekawe czy jest smaczna.
Pozdrawiam Ela
Ostatnio zmieniany: 25 Sty 2018 22:44 przez bietkae. Powód: podwójnie użyte słowo cukinia
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Sty 2018 18:12 #586808

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Roprułam dziś dynie figolistna, nareszcie jest dojrzała. Z skorupy zewnętrznej będzie doniczkaa...
IMG_20180130_163811.jpg

Miąższ juz sie piecze z cebula papryka,pieczarkani, przyprawami i nasiona wreszcie czarne czyli dojrzałe. wyschną zrobię probe kiełkowania.
IMG_20180130_163818.jpg
IMG_20180130_164628.jpg
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2018 18:14 przez Emalia112.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): mirek28, Adasiowa, Armasza, Marlenka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Lut 2018 01:50 #587550

  • Jagoda254
  • Jagoda254's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 319
  • Otrzymane dziękuję: 994
Bietkae
miałam w zaszłym sezonie cukinię Striato d'Italia i Coucourzelle - obie formy krzaczaste i z wyglądu podobne do siebie, ale odmiana Coucourzelle była zdecydowanie bardziej plenna i chyba smaczniejsza - może miała lepszą miejscówkę, wszakże ta zostaje, ze Striato d'Italia rezygnuję.
Emalko
Czy potrawa która pokazałaś z dyni figolistnej była smaczna? Jak ją dalej podałaś? Mam 1 taką dynię i nie wiem jak najlepiej wykorzystać miąższ. "Włosy anioła" zawierają strasznie dużo cukru, a tego staram się unikać.
Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły (bezcukrowe), byłabym wdzięczna. :)
Serdecznie pozdrawiam Jagoda
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Lut 2018 07:48 #587552

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Ja pieczone warzywa (połowa to dynia figolistna reszta to cebula, pieczarki, papryka) lekko zmiksowałam dodałam różyczki ugotowanych brokułów i używam jako farsz do lazanii, krokietów, makaronu itp. Dużo mi tego wyszło więc część zamroziłam. Dynia figolistna jako samodzielna potrawa to raczej się nie nadaje, ale jako główny składnik farszów warzywnych dużo lepiej się sprawdza od dyń typu maksimaa czy mochate. Nie zdominuje potrawy.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Lut 2018 09:29 #587562

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13291
Wszystkim początkującym dyniomaniakom polecam wczorajszy odcinek "Roku w ogrodzie". Jest już dostępny w sieci. Dominik Kędziak pokazuje w nim jak podkiełkowywać nasiona dyni w woreczkach i jak zapylać kontrolowanie dynie. Dla nie wtajemniczonych, Dominik Kędziak to hodowca dyń gigantów. Jego dynia w ubiegłym sezonie zajęła 3 miejsce w Europie.
Tylko nie radzę się sugerować słowami zapowiadającego materiał, że powoli mamy dobry czas na wysiew nasion na rozsadę, między innymi dyniowatych. Owszem, niektóre nasiona już siejemy, ale nie dyniowate. Większość dyniowatych siejemy około połowy kwietnia, a ogórki na przełomie kwietnia i maja.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, Dino_saur

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Lut 2018 00:03 #591031

  • Michał
  • Michał's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4161
  • Otrzymane dziękuję: 2428
Bardzo proszę o rozpoznanie co to za odmiana dyni, jeżeli umieściłem to w złym dziale to proszę o przeniesienie do właściwej sekcji.

Attachment dynia.png not found


Attachment dynia-2.png not found


Attachment dynia-3.png not found

Ostatnio zmieniany: 04 Mar 2018 22:38 przez Michał.
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Lut 2018 07:13 #591063

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
Michałku, to dynia makaronowa Stripetti :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Lut 2018 07:34 #591066

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Nasiona wykiełkowały?
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Lut 2018 14:40 #591136

  • Michał
  • Michał's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4161
  • Otrzymane dziękuję: 2428
Aniu dziękuję za identyfikację :hug: :kiss3:

Emalko, tak w środku dyni jak widać nasiona wykiełkowały. 3/4 wszystkich nasion miało korzenie, ale udało się wyłuskać takie, które jeszcze
korzeni nie miały. Właśnie je suszę. Zastanawia mnie też dlaczego tak się stało, że nasiona wykiełkowały wewnątrz dyni :think: :bad-idea:
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Lut 2018 15:06 #591144

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
Dynia ma już bardzo dojrzały kolor - musiała długo leżeć w sprzyjających warunkach, więc i nasionka skiełkowały. Poza tym niektóre odmiany mają tendencję do szybszego kiełkowania nasion. Czasami tak zdarza się z papryką i pomidorkami.
Miąższ takiej dyni może odbiegać smakiem od nie przejrzałej.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Lut 2018 16:13 #591156

  • Michał
  • Michał's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4161
  • Otrzymane dziękuję: 2428
Miąż tej dyni jest taki "chrupki". Po mimo długiego pieczenia jest taki jak przed pieczeniem, chociaż jest upieczona :)
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Lut 2018 17:48 #591170

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
Michałku :) Dynia makaronowa, jak sama nazwa wskazuje - jest odmianą przeznaczoną do "wyczesania" ugotowanego/upieczonego miąższu widelcem - robisz to tak, jakbyś grabił przylegającą do skórki warstwę ( bo komorę nasienną odrzucasz ) - dlatego czasem takie dynie nazywamy też "sphagetti" - ich wygrabiony miąższ z różnymi sosami stanowi ciekawą alternatywę dla pospolitego włoskiego dania :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Michał


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.477 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum