TEMAT: DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 23 Paź 2017 08:27 #570978

  • CHI
  • CHI's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3930
  • Otrzymane dziękuję: 21013
W tym roku oprócz dyń miałam cukinię szt 1 (z marketu) podpisaną "cukinia". Szału nie było, ale ostatnią zjadłam wczoraj...
W przyszłym roku przydały by mi się 2.
Jedna smaczna, słodsza - taka do gotowania na parze (jakoś smażone mi nie podchodzą, a piec w prodiżu mi się nie chce).
A druga plenna. Nie musi być smaczna, ale aby była łatwa w uprawie, odporna i dawała DUŻO owoców. Potrzebuję ją dla kur i indyków. Ze względu na lisy i jastrzębie część mniejszych ras i młode siedzą na stałe w wolierach, a nie zawsze mam czas aby "ukosić im zielonego".

Proszę podpowiedzcie :supr:
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 23 Paź 2017 08:50 #570987

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13291
Smaczna to oczywiście Lungo Bianco. A plennych jest dużo. Ja na przykład od dwóch lat mam odmianę Tristan (nasiona sklepowe). Owocuje bez przerw praktycznie. W tym roku miałam 2 krzaki Tristana i 1 Lungo Bianco. Starczyło do bezpośredniego spożycia, na przetwory i rozdawałam ciągle każdemu kto chciał i nie chciał :).
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 23 Paź 2017 08:51 przez Betula.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 23 Paź 2017 09:12 #570994

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Plenna, a przede wszystkim wczesna jest De Nizza.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 23 Paź 2017 09:28 #570996

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Emalia112 wrote:
Plenna, a przede wszystkim wczesna jest De Nizza.

Tej cukinii miałam bardzo dużo. Można ją zerwać małą do bezpośredniego spożycia lub poczekać do jesieni. Wtedy jest większa. Ja swojej kurzej bandzie daję cały czas, bo nie sposób jest zjeść.
Dla kur niosek najlepsze są dynie różnego rodzaju. Wtedy jaja są całą zimę. Niestety, w tym roku ich nie mam.
Pozdrawiam Alicja.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 23 Paź 2017 09:54 #571000

  • CHI
  • CHI's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3930
  • Otrzymane dziękuję: 21013
Czyli dla mnie Lungo Bianco, dla kur De Nizza i Tristan (nasiona sklepowe). :hug:
Najwyżej jak mi zasmakują to im "podgryzę".
Dynie są późniejsze - dlatego mi zależy na cukiniach...
Ponieważ w tym roku dynie narobiły mi bałaganu - moja koncepcja była inna niż ich :happy4: w przyszłym roku dostają swoją grządkę - bez donic...

PA228289.jpg


To co demoluje Cedrik to ma być klomb (szczepione iglaki, trawy + "kwiaty jesieni"). Za nim do sterty kamieni (a tak naprawdę do brzozy) ma być podwyższona grzęda (z kamieni) na dynie i cukinie. Mają leżeć na włókninie między drzewami w sadzie. Wtedy kaczkom będzie łatwo je "obierać ze ślimaków". To jest jakieś 17 m minus miejsce na wjazd do sadu od góry...
To taki "plan na wczoraj - jak nie będzie lało"...
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Marysia80, pouder, Zielona

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 23 Paź 2017 17:44 #571083

  • pouder
  • pouder's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1042
  • Otrzymane dziękuję: 2609
U mnie wczesna i plenna była Strati di Italia z nasiennego sklepu.
pozdrawiam Karina
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 24 Paź 2017 08:24 #571178

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Mam pytanie.
W ubiegłym tygodniu nabyłam w jednym z marketów dynię. (zachciało mi się placków z dyni). I nie byłoby nic w tym dziwnego, gdyby nie to, że na paragonie zobaczyłam opis "dynia ozdobna"
Czy można ją przeznaczyć sobie, czy od razu oddać kurom na pożarcie. A wygląda tak.

Dynia1.jpg


Dynia2.jpg
Pozdrawiam Alicja.
Temat został zablokowany.

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 24 Paź 2017 08:42 #571182

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3084
  • Otrzymane dziękuję: 5969
Dynie ozdobne są również jadalne, tylko nie wszystkie smaczne. Na przykład Sweet Dumpling, jest ozdobna, ale też i jadalna, bardzo smaczna, słodka dyńka. Najlepiej zjedz kawałek na surowo, jeśli będzie smaczna to rób placki bez obaw. :)
Ostatnio zmieniany: 24 Paź 2017 08:45 przez zielonajagoda.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak, Zielona

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 24 Paź 2017 09:43 #571196

  • Miragoral
  • Miragoral's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 872
  • Otrzymane dziękuję: 5154
Dyniowate w tym roku plonowały wspaniale. Zostawiłam na nasiona cukinię zieloną (odmiana NN, bo zginęły mi nasiona) i Lungo Bianco z Targu, ale obawiam się, że mogły się skrzyżować. Podobnie z dynią bez łupinową, która rosła przy cukinii LB. Aniu bardzo za tą dynię dziękuję oraz za LB. Ale ze względu na duże prawdopodobieństwo skrzyżowannia nasion nie mogę pestek dyni wysłać na Targ.
Pozdrawiam
Mirka
Ostatnio zmieniany: 24 Paź 2017 09:45 przez Miragoral.
Temat został zablokowany.

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 24 Paź 2017 10:06 #571206

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
No niestety to, ze się pokrzyżowały masz jak w banku. Jeszcze pół biedy ze cukinie sie pokrzyżowaly, ale dynie bezłypinowa to też C. pepo
Ostatnio zmieniany: 24 Paź 2017 10:08 przez Emalia112.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 24 Paź 2017 19:13 #571263

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20238
  • Otrzymane dziękuję: 64578
Alicjo, ta "ozdobna" dynia bardzo przypomina mi makaronową; jeśli lubisz dyniowe "spaghetti", to możesz ją jak najbardziej spożyć, a jeśli nie .... cóż, kurki będą Ci wdzięczne ;-)
Namawiam Cię jednak na takie gorące, pachnące danie.

Mireczko, jeśli będziesz miała ochotę na nasionka tych dyniek, to zapraszam niebawem do formularza :)Cieszę się bardzo, że przypadły Ci do gustu.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, Zielona

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 27 Paź 2017 14:05 #571609

  • jurek49
  • jurek49's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 487
  • Otrzymane dziękuję: 2231
Dyniafig.nas-2.jpg

No więc otworzyłem dziś dynię figolistną, to trudno powiedzieć, że rozkroiłem, była tak twarda jak skorupa,
musiałem rozwalać ją siekierką.


a tak wyglądają nasiona z jednej dyni, jest ich dość dużo
Dyniafig.nas.jpg


i nie wiem czy nie za późno otworzyłem gdyż nasionka mają już jakby kiełek a może mi się wydaje
Dyniafig.nasi.jpg


Te nasiona ja wysuszę pójdą na straganik.
Pozdrawiam Jurek
Ostatnio zmieniany: 27 Paź 2017 14:08 przez jurek49. Powód: Brak zdjęcia
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 27 Paź 2017 14:14 #571611

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2827
  • Otrzymane dziękuję: 5499
A co się z tej dyni robi? je się ją czy może ziarnka tylko? czy raczej jest to dynia ozdobna?
Pozdrawiam
Aga
Temat został zablokowany.

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 27 Paź 2017 14:31 #571614

  • jurek49
  • jurek49's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 487
  • Otrzymane dziękuję: 2231
Ja ją posadziłem tylko na nasiona, w tym roku na siewkach dyni figolistnej szczepiłem ogórki, faktem jest, że za pierwszym razem nic mi nie wyszło ale w końcu posadziłem trzy ogórki Tessa (sałatkowe) zaszczepione.
Pozdrawiam Jurek
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 27 Paź 2017 14:33 #571615

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2827
  • Otrzymane dziękuję: 5499
A miąższ jadalny jest ?
Pozdrawiam
Aga
Temat został zablokowany.

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 27 Paź 2017 14:42 #571617

  • jurek49
  • jurek49's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 487
  • Otrzymane dziękuję: 2231
Tak polecała AdasiowaAdasiowa wrote:
A kiedy rozkroisz tę dynię, to polecam zrobienie konfitury z cytryną i cynamonem - jest przepyszna!
My w domu dotychczas nie używaliśmy dyni, próbowałem ją na surowo jak zrywałem ( początek września) to miąż był biały i miała taki smak słodko nijaki.
Pozdrawiam Jurek
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 27 Paź 2017 16:56 #571632

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Bo ona ma na surowo taki nijaki smak. Trzeba rozkroić , wybrać komory nasienne, potem obgotować 15min wybrać łyzką miąższ i smażyć z duzą ilością cukru. Powstają Włosy Aniola . Które ja zużyłam z dużą ilością cytryny jako farsz na suflecie z bita śmietana.
Wnuczki z synowa zeżarły cały suflet i nie wiem czy to jest dobre, ale chyba dobre.A tą rozkroję jutro. Tyle że jest bardzo mało wydajna. Ta dynia jest spora ,chyba moja największa 3 kg jak będzie 1l włosów to będe zadowolona.
IMG_20171027_1651111.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): jurek49

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 27 Paź 2017 17:28 #571637

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3084
  • Otrzymane dziękuję: 5969
Agusiak, tu jest oryginalny przepis, mimo że po hiszpańsku to wszystko jest jasne ;) , a i rozbrajanie dyni bardzo proste i nie trzeba do tego siekiery, ani nawet noża ;)

Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Miragoral, Betula, jurek49, Zielona


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.638 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum