TEMAT: DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 29 Paź 2017 18:06 #572013

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
U mnie Aniu na Południowo -wschodniej ścianie nie ma :(
Pozdrawiam
Aga
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 29 Paź 2017 18:11 #572015

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dlatego zapytałam Agusiu o bardziej północny region... to najlepsze ciasto na świecie, jakie w życiu jadłam, a nie mam możliwości zrobienia go samodzielnie.
Ale dziękuję za odzew :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 29 Paź 2017 18:21 #572021

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Ja właśnie wróciłam z Podlasia, a właściwie tylko z jego obrzeża, bo konkretnie z Łomży. I tam niestety można kupić tylko podrabianą wersję pieczoną, wędzonej niet. Wiem z programu kulinarnego, że są w okolicach Białegostoku wsie, gdzie wypieka się sękacze metodą tradycyjną. Myślę, że da się kupić przez internet podobnie jak sery korycińskie.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 29 Paź 2017 18:26 #572024

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Pierwszy raz słyszę o wersji wędzonej ?
Przez internet nie będę ryzykować zakupu - zapytałam z ciekawości, czy taki rarytas jest nadal dostępny w zwykłym sklepie :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 29 Paź 2017 18:53 #572027

  • BOROWKA1
  • BOROWKA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 147
  • Otrzymane dziękuję: 229
Adasiowa wrote:
Zapytam trochę z innej beczki - kochani ludeczkowie ze ściany północno-wschodniej - czy są u Was dostępne tzw. ciasta sękacze ? Te prawdziwe, tradycyjne ?
Obecnie mieszkam w zachodniej części Podlasia, i tutaj w sklepach, nawet supermarketach można na wagę kupić sękacze,ale nei wiem, czy ich smak jest taki jak tradycyjnego. Obiecuję to sprawdzić. Powiem, że nie ma wesela czy innej imprezy okolicznościowej w moim byłym regionie bez sękacza, znam ludzi, którzy jeszcze coś takiego wypiekają - potrzeba na to dziesiątki swojskich jajek!
Pozdrawiam
Jagoda
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 29 Paź 2017 19:02 #572034

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
No właśnie. Ta ilość jajek jest porażająca, ale dzięki nim sękacz jest tak wspaniały. Nawet zapomina się o kaloriach :happy:
Sprawdź kochana i nam opowiesz.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 29 Paź 2017 19:12 #572038

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Co do sękacza robionego metodą tradycyjną, to mam Kolegę z Mazur, który robi i z dużym wyprzedzeniem zbiera zamówienia,altualnej ceny nie znam , ale mogę się zapytać, zaznaczam sękacz jest PYCHA.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Temat został zablokowany.

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 29 Paź 2017 19:14 #572039

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3561
W sklepach jest dostępny właściwie zawsze. Ale to jest delikatnie mówiąc trochę "inna" wersja sękacza. Owszem, całkiem smaczny, ale czasem udaje mi się zamówić przez koleżankę prawdziwy- niebo w gębie
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Temat został zablokowany.

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 29 Paź 2017 19:15 #572040

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Prawdziwy sękacz robiony jest nad ogniskiem, lub w piecu z wielkim paleniskiem gdzie pali się drewnem. Używa się do tego drewnianego wału, który owija się sznurem z zawiązanymi supełkami. Wał umieszcza się na stojaku z korbką. Polewa się go ciastem, a jedna osoba korbką cały czas obraca ciasto. Ciasto się piecze, ale ważniejszy jest tu dym z drewna, który wędzi ciasto i nadaje mu niepowtarzalny smak.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 29 Paź 2017 19:30 #572044

  • BOROWKA1
  • BOROWKA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 147
  • Otrzymane dziękuję: 229
Betula to brzmi naprawdę smacznie... Podpytam siostrę ( bo to właśnie ona ma swoje źródła na prawdziwy sękacz) jak są one robione. Ona mieszka pod Białą Podlaską, i ja stamtąd pochodzę. Sękacz znałam od zawsze, i spowszedniał mi tyle, że jak go widzę to nie robi na mnie wrażenia. Ale smaczny jest, i bardzo sycący.
Pozdrawiam
Jagoda
Temat został zablokowany.

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 29 Paź 2017 19:49 #572048

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
O takim właśnie sękaczu, jak pisze Betula, mówię . To jest smakowy odlot, dlatego Piotrze - jeśli to aktualne - to poproszę, zapytaj, bo będę zainteresowana. Wiem, że ceny są słone, ale dla sękacza jestem w stanie zacisnąć pasa ;-)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 29 Paź 2017 19:55 #572052

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Tu jest zdjęcie ilustrujące jak to jest robione, chociaż na mniejszą skalę niż taki nad ogniskiem:
ltpl.eu/miejsce/pani-elzbieta-mitros-wypiekanie-sekaczy
Piotrze, też byłabym zainteresowana, o ile cena nie będzie horrendalna. Słoną przeboleję :)
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 29 Paź 2017 20:05 przez Betula.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 29 Paź 2017 21:38 #572075

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Aniu, wysłałam zamówienie/formularz, tylko nie wiem czy wszystko poszło ok, jeśli mogłabyś potwierdzić czy doszło to byłabym wdzięczna. Nasionka Jumbo Pink Banana wyślę po święcie.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 29 Paź 2017 21:41 #572078

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Jest zamówienie Jagódko - bardzo dziękuję :)
Jeśli nasionka Pink Jumbo dotrą do mnie, zaraz wpiszę je do Formularza.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 29 Paź 2017 22:18 #572084

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Co do sękacza.
U mnie robi się tego dużo. Ale nie każdy wart jest ceny i smaku. Jadłam z wielu źródeł i tylko jeden wart jest kupna. U mnie nie ma prawa, aby sękacz był suchy lub też miał "zakalec". Takie mam kryteria, chyba jestem mocna wybredna. Ale podróbek nie znoszę.
Przeważnie robi się na wałku elektrycznym, mało kto robi metodą tradycyjną. (metoda tradycyjna nie oznacza tego,że jest smaczny).
Ceny, nie mam pojęcia, bo ostatnio ceny jaj poszły do góry, więc i wyrób będzie droższy.
Jeśli bardzo chcecie, to zadzwonię do kobitki i zapytam się jak to wygląda w praktyce.
Aniu, najlepsze sękacze to Sejny.
Pozdrawiam Alicja.
Ostatnio zmieniany: 29 Paź 2017 22:24 przez Zielona.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marysia80

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 30 Paź 2017 07:03 #572120

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Adasiowa wrote:
W poniższym linku znajdziecie spis odmian licencjonowanych

www.coboru.pl/Publikacje_COBORU/Listy_od...lo_warzywne_2017.pdf
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 30 Paź 2017 07:36 #572132

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Na razie na tej liście zbyt dużo dyń nie ma ;)
Moim skromnym zdaniem tyczy się to nasion z kontrolowanego zapylania, kiedy uzyskujemy czyste odmianowo nasiona, ale z wolnego zapylania? W 99,9% wyjdą nam dynie wielorasowe ;) tylko zbliżone do oryginału. Być może nazewnictwo trzeba by zmienić, a poza tym przecież my się wymieniamy a nie sprzedajemy :think:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agusiak

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 30 Paź 2017 08:01 #572139

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Dokładnie tak samo myślę, ale dla spokoju sumienia unikajmy odmian zawartych w tym linku, zresztą nawet nie ma na nich popytu. Ale jeżeli uda sie nam wyhodować dwustukilogramowe Bambino to nasiona jego sa zbyt cenne by poszły do śmieci, a Bambino to wtedy na pewno nie jest tylko nasza odmiana. Mimo ze z nasion tej dyni. Tworzenie hybryd czyli F1 jest tajemnica firmy i nie mamy szans stworzenie takowej, wiec posługiwanie nazewnictwem dla tej F-ki zarezerwowanej, jest niezgodne z prawem.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.469 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum