TEMAT: DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 04 Lis 2017 20:21 #573175

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9080
  • Otrzymane dziękuję: 13278
Zosiu, na Galeaux'a jest spore zapotrzebowanie, więc za każde jej nasionko będę wdzięczna. "Kto raz jej spróbował, pozostanie wierny" ;-)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): olegowa


DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 04 Lis 2017 20:40 #573181

  • CHI
  • CHI's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 834
  • Otrzymane dziękuję: 1643
To moje dyniowe plony:

PA309079.jpg


Już powinnam się wziąć za ich przetwarzanie, ale doba jest za krótka...
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Horti, Marysia80, Betula, Zielona

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 04 Lis 2017 20:40 #573182

  • olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 47
  • Otrzymane dziękuję: 53
Zastanawiam się jeszcze, czy z siostrzyczki(tej bez burchli) też przygotować pestki? Pytam trochę na wyrost,bo ona przecież nie całkiem dojrzała (w mojej ocenie) i mogła nie wykształcić pestek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 04 Lis 2017 20:49 #573184

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9080
  • Otrzymane dziękuję: 13278
Małgosiu, zazdroszczę bezłupinowych, bo to chyba te żebrowane dyńki, ale i Piena Lunga także zachwycają - a przynajmniej na nie wyglądają. Masz już pomysł na przetworzenie takiej ilości ? Nie kojarzę tej wielkiej, zielonej, w kąciku....

Zosiu, właściwie w listopadzie większość dyń powinna mieć wykształcone pestki, chyba, że roślina na skutek złych warunków nie zdecydowała się na tracenie energii na nasiona. Zobaczymy, co znajdziesz wewnątrz po rozkrojeniu i - co ważniejsze - jak ocenisz jej smak i przydatność.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 04 Lis 2017 21:16 #573191

  • CHI
  • CHI's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 834
  • Otrzymane dziękuję: 1643
Aniu, te "żebrowane" i ta w rogu to Danka Polka - bo miałam podpisane...
Llena de Napoles obiecałam pestki i tę z rękawiczką już powinnam obrabiać (1 Dankę Polkę też), ale nie mam pomysłu jak najszybciej. Kawałkować i mrozić? Jeszcze mogę gotować na parze lub piec w prodiżu i też mrozić...

Nie mam czasu przetwarzać, proszę podpowiedzcie jaki sposób jest najszybszy...

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 04 Lis 2017 21:47 #573200

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 2092
Ja kroję w kostkę i surową do zamrażarki.Na sosy i do zupy jak znalazł.Jak potrzebujesz na ciasta to trzeba upiec i zmiksować.Trochę dłużej,ale miękcej :happy4:
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, CHI

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 04 Lis 2017 21:59 #573203

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9080
  • Otrzymane dziękuję: 13278
Dodatkowo można surowy miąższ zetrzeć na tarce i zamrozić - na placki a'la ziemniaczane i do ciasta.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, CHI

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 04 Lis 2017 22:03 #573206

  • CHI
  • CHI's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 834
  • Otrzymane dziękuję: 1643
Lucysiu, Aniu - mixer i tarka = to rzeczy, które GDZIEŚ są...

Zostaje faktycznie w kostkę i do zamrażarki. :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 05 Lis 2017 11:23 #573275

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6765
  • Otrzymane dziękuję: 7132
Proszę bardzo jestEmalia112 wrote:
Dynia Jaune Gros De Paris
Urosly mi trz ta jest najmniejsza 18,5 kg tamtych jeszcze nie przywiozłam

IMG_20171010_133118.jpg
IMG_20171016_101528.jpg

Rozkroiłam i...

IMG_20171016_132039.jpg

Prawie nie ma nasion. Na surowo bardzo soczysta, marchewkowa oceniam ze na soki idealna
po ugotowaniu .. lekko wodnista bardzo słodka, oceniam ze dobra na racuchy dżemy. Ja ją przeznaczyłam na kotlety ( ten kawałek który odkroiłam) wydaje mi się, ze wyjda dużo gorsze od "kundelka Pink Banana" . Nie ma tej sypkiej konsystencji.

Emalia112 wrote:
Najbardziej wszechstronna dynia jaką miałam.
Jaune Gros De Paris

IMG_20171105_091255.jpg

Slodka, ale nie tak słodka jak Candy Roster więc nadaje sie na zupy, Soczysta, ale nie tak jak Rouge Vif D'Etampes .więc nadaje się jako dodatek do mięs, , masłowa, ale nie tak jak Buttercup więc na dżemy tez dobra. A przy jest bardzo plenna ( tak 15-20 kg) i bardzo wydajna mała komora nasienna i niestety tych nasion jest niewiele, a ze przy tym sa pyszne, więc trochę szkoda, no ale wszystkiego nie można mieć.
IMG_20171105_091414.jpg

Najpopularniejsza dynia we Francji.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Betula

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 05 Lis 2017 11:33 #573276

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9080
  • Otrzymane dziękuję: 13278
Dziękuję Emalko, zarówno za zdjęcia, jak i rekomendację :kiss3:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 05 Lis 2017 13:52 #573297

  • danaa
  • danaa's Avatar
  • Online
  • Junior Boarder
  • Posty: 26
  • Otrzymane dziękuję: 71
Przyjrzałam się pestkom mojego Białego Dzika....i niestety nie widzę tego o czym piszesz . Kupiłam ją w TESCO. Miała naklejkę z nazwą i opisem. Wyglądała dokładnie jak ta:
zuppare.blogspot.com/2015/08/zupa-z-biaego-dzika.html
Ale pestki ma "cieliste", nieduże. To co mi z nich wyrosło jest identyczne. Owoce różnią się między sobą (nieznacznie) wielkością.
Nasiona są z tej "sklepowej", czyli potomstwo powinno być takie jakiego ja się doczekałam

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 05 Lis 2017 13:56 #573298

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9080
  • Otrzymane dziękuję: 13278
Oj nie Danusiu, to nie jest Biały Dzik, a jeden z Acornów, być może Swan White Acorn

White Flat Boar ( Biały Dzik ) – pochodząca z Afryki Południowej, spłaszczona, z lekko zaznaczonym żebrowaniem, o niespotykanym często białym/beżowym kolorze skórki; zarówno skórka, jak i miąższ ( pomarańczowy, o marchewkowym zapachu ) są niezwykle twarde, mała komora nasienna kryje sporo pestek o ciekawej teksturze: wzdłuż każdej pestki „biegnie” cienkie żeberko. Po dłuuugiej obróbce termicznej ( piekarnik ) miąższ staje się gęsty, zwarty, suchy, o owocowym i słodkim smaku. Pomimo trudności związanych z dostaniem się do apetycznego wnętrza polecam głównie na ciasta, przetwory ( wspaniały dżem z jabłkami ! ), serniki, hummusy, suflety i zapiekanki ( plastry dyni + mięso mielone + sos beszamelowy + starty ser ).
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 05 Lis 2017 14:02 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 05 Lis 2017 14:14 #573303

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9080
  • Otrzymane dziękuję: 13278
Danusiu, oczywiście, że wysyłaj - nie mam zbyt wiele acornów w bazie, więc z chęcią zaadoptujemy nasiona. Nazwa: w typie Swan White Acorn, dobrze ?
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 05 Lis 2017 14:31 przez Adasiowa.

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 05 Lis 2017 14:15 #573304

  • danaa
  • danaa's Avatar
  • Online
  • Junior Boarder
  • Posty: 26
  • Otrzymane dziękuję: 71
A to dla potwierdzenia tego o czym pisałam. Szukałam, szukałam i..... znalazłam!

wolniodnudy.pl/wp-content/uploads/2015/1...-bia%C5%82y-dzik.png

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 05 Lis 2017 14:25 #573308

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9080
  • Otrzymane dziękuję: 13278
No tak .... nie wiem, czy mam się śmiać, czy płakać .... ale nie jest to z pewnością nasz "dziczek". Bardzo dobrze, że zapytałaś Danusiu.
Swan to też nie jest, bo teraz dostrzegłam kolor.... najbardziej przypomina mi Thelmę Sanders, choć ona ma wyraźny dzióbek.
Zrobimy tak: oznacz te nasionka Danusiu jako "Acorn z Tesco".
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 05 Lis 2017 14:31 przez Adasiowa.

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 05 Lis 2017 14:35 #573309

  • danaa
  • danaa's Avatar
  • Online
  • Junior Boarder
  • Posty: 26
  • Otrzymane dziękuję: 71
'White Swan Acorn'
3.bp.blogspot.com/-hvLCQdMzv1E/Ut7UIMyST...White+Swan+Acorn.JPG


Bardzo ceniona odmiana, jedna z nielicznych o owocach w takim kolorze. Tworzy kremowo - białe dynie o gładkim, słodkawym i delikatnym w smaku miąższu. Ze względu na łatwość przygotowania do spożycia acorny są znanymi i poszukiwanymi dyniami. 'White Swan Acorn' jest bardzo dobrą dynią spożywczą. Najczęściej podaje się ją pieczoną z masłem i posypaną solą. Można ją także zapiekać z przyprawami.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 05 Lis 2017 14:39 #573310

  • danaa
  • danaa's Avatar
  • Online
  • Junior Boarder
  • Posty: 26
  • Otrzymane dziękuję: 71
OK. Już przerabiam na: ACORN z Tesco
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 06 Lis 2017 18:48 #573529

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 357
  • Otrzymane dziękuję: 599
Aniu zapisałam swoje dyniowe chciejstwa .Dynie to będzie moje wyzwanie w nadchodzącym sezonie,bo nigdy ich nie uprawiałam.
pozdrawiam Grażyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Moderatorzy: Adasiowa, otojolka, Kasionek
Wygenerowano w 0.128 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum