TEMAT: DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 23 Lis 2017 10:35 #575931

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Aniu wyklikałam kilka dyń,ale dziś dopiero w swoich papierkach zobaczyłam że nie było w formularzu patisona Custard White.Czy będzie?Ktoś zapowiadał się z nasionami bo nie doczytałam.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 23 Lis 2017 10:36 przez lucysia.
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 23 Lis 2017 10:46 #575936

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Tak będa, tyle ze ja mam oprócz tego Candy Roster jeszcze w owocu,i chciałam to razem wysłać.Nie nadążam z przerobem dyń w tym roku. strasznie duze mi porosły.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, lucysia

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 23 Lis 2017 14:42 #575966

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
To koperta poczeka.Nie piekarnia :P
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Temat został zablokowany.

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 23 Lis 2017 17:14 #575983

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dzisiaj dotarła koperta z pestkami dyni Uchiki Kuri, cukiniami Lunga Bianca i Coucourzelle oraz z nasionami cyklantery od Piotra - bardzo serdecznie dziękuję :) Pięknie spreparowane nasiona :bravo:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 23 Lis 2017 18:25 #575995

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 523
  • Otrzymane dziękuję: 1087
Aniu, czy nasiona dyniowatych też wysyłamy do 15-go grudnia? Bo większość moich mieszka jeszcze w dyńkach :woohoo: .
Temat został zablokowany.

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 23 Lis 2017 19:04 #576002

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Z dyniowatymi możemy spokojnie poczekać; w zeszłym sezonie wysyłałam chętnym pestki jeszcze w marcu :)
U moich dyniek nasiona także jeszcze mieszkają w środku.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dino_saur

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 23 Lis 2017 19:53 #576007

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Adasiowa wrote:
Dzisiaj dotarła koperta z pestkami dyni Uchiki Kuri, cukiniami Lunga Bianca i Coucourzelle oraz z nasionami cyklantery od Piotra - bardzo serdecznie dziękuję :) Pięknie spreparowane nasiona :bravo:

A Kareta kopciuszka odjechała sama w siną dal?
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Temat został zablokowany.

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 23 Lis 2017 20:00 #576009

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Właśnie wróciła :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 24 Lis 2017 20:50 #576117

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 523
  • Otrzymane dziękuję: 1087
Powiedzcie coś więcej o kiszeniu dyni. Przyznam się, ze pierwszy raz o tym słyszę. Cukinie kiszoną ćwiczyłem - ale to nie moje klimaty :(
Kisicie jak ogóry? Łyżka soli na litr wody? Jakie dajecie przyprawy? Czy słodycz dyni nie zaburza smaku? Jakie odmiany najlepsze do kiszenia?
A może jakieś zdjęcie, proszę :)
Temat został zablokowany.

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 24 Lis 2017 20:56 #576121

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Zbyszku, dokładnie tak: kisimy jak ogórki, czyli na 1 l przegotowanej wody dajemy 1 łyżkę soli plus typowe przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, baldach kopru, czosnek.
Do kiszenia wybieraj dynię o twardym miąższu, smaku orzechowym i mało słodką. Chociaż te słodkie odmiany też mają swój urok po ukiszeniu: wtedy słodycz dyni fajnie łączy się z kwaskowatą zalewą.
Możesz wykorzystać Butternut, Piena Lunga, Tromba d'Albenga, Australian Butter, spróbuj też muskata albo Thelmę Sanders, ale jej szkoda na kiszenie ;-)
Po ukiszeniu kostki dyni zostają pomarańczowe.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Zbyszko46, Marysia80, bietkae, Dino_saur

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 24 Lis 2017 21:27 #576130

  • bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2067
  • Otrzymane dziękuję: 11833
No to teraz ja - jak w reklamie.
Kupiłam dynię, która ważyła 11,10 kg. Nie planowałam jej jeszcze przerabiać ale pojawiły się malutkie zmiany więc nie było wyjścia. Zamroziłam 4 spore woreczki utartego miąższu a reszta pyrtoli się do jutra. To co w garze już jest z jabłkiem ponieważ pigwy już nie ma tzn. jest w Biedronce ale po prawie 8zł za kg. Dałam kwaśne jabłka, sok i skórkę z cytryny oraz skórkę z pomarańczy. Do tego laski cynamonu i goździki. Jak będzie za rzadkie to jutro dodam żelfiks a jak dostatecznie zgęstnieje to sam cukier. Przejęłam się strasznie bo robię to po raz pierwszy w życiu.
Nasionka zebrałam ale nie jestem pewna czy to Muskat bardzo proszę o werdykt w tej sprawie.
Aniu ja wczoraj kliknęłam na Australian Butter ale nie wiem czy na właściwą odmianę. Prosiłabym o ew. korektę bo chciałabym taką dobrą odmianę do wszystkiego.
Poniżej dokumentacja moich dzisiejszych poczynań:

dyniacaa.jpg


dyniapokrojona.jpg


dyniawgarze.jpg

Uzależniam się :laugh1:
Pozdrawiam Ela
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Horti, Marysia80, Agusiak

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 24 Lis 2017 21:42 #576131

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Elżuniu, po kolei :)
Zamiast pigwy lub pigwowca możesz śmiało dawać kwaśne jabłka - kwasowość będzie podobna, tyle, że smak nieco inny. Cukier dodatkowo rozrzedzi masę i będziesz musiała dłużej wysmażać całość. Dodatek Żelfiksu może uratować sytuację. Przed włożeniem do słoiczków wyjmij cynamonowe laski. Będzie super dżem - zobaczysz. W razie gdy zrezygnujesz z Żelfiksu, wysmażaj powoli, na małej mocy, przez dwa dni.
To muskat prowansalski.
Kliknęłaś bardzo dobrze; taką wszechstronną dynią jest też Jaune Paris opisana przez Emalkę i moja ulubiona Rouge d'Etampes oraz Galeaux - z tym, że są one słodsze od muskata.

Uzależniasz się .... a to dopiero początek :devil1:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Marysia80, bietkae

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 24 Lis 2017 22:36 #576141

  • bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2067
  • Otrzymane dziękuję: 11833
Aniu dziękuję bardzo za uwagi do moich poczynań :kiss3: . Na noc wyłączę kuchenkę a rano zacznę od nowa. Wolałabym żelfiksu nie dawać ale zobaczymy.
Zrobię zamach na moją sąsiadkę z za płotu, to rolnicy. Pola mają dużo coś chyba 60-80 ha ale koło domu sąsiadka uprawia warzywa i owoce na ok. 0,7 ha w ilości przeogromnej bo na potrzeby 5 osobowej rodziny w tym czterech chłopa. Zapasy robi na całą zimę ze swoich owoców i warzyw, np. tylko kiszonych ogórków ponad 200 dużych słoików. Sad też jest duży. Wymyśliłam więc, że jeżeli załapię się na dyńkę z Targu to dam jej nasiona Muskata i ona posieje u siebie w dużej ilości a ja jesienią wezmę od niej np. 2 sztuki ( nawet zrobię jej rozsadę i podam przez płot). Myślę, że namówię ją na dużą ilość bo ma kury więc i dla nich dynia też będzie bardzo atrakcyjna. Ja w tym roku dałam jej grubo ponad 100 sadzonek pomidorów i mnóstwo stałych kwiatów. Muszę ją tylko złapać na ogrodzie i pogadać ale myślę, że będzie chętna bo to bardzo pracowita kobietka.
No chyba, że nasiona będą potrzebne na Targ to oczywiście wyślę - już się suszą na czopuchu od pieca CO.
Pozdrawiam Ela
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 28 Lis 2017 12:13 #576752

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 523
  • Otrzymane dziękuję: 1087
Czy ktoś próbował suszyć nasiona dyni w suszarce elektrycznej? Ile wynosi maksymalna temp.suszenia? Czytam, że suszycie na kaloryferach etc - jaka tam jest temperatura?
Temat został zablokowany.

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 28 Lis 2017 18:32 #576801

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Osobiście suszę w temperaturze pokojowej ( 19-20 stopni ), ale najpierw funduję pestkom parę godzin w podwyższonej, mniej więcej 30 - 40 stopni. Potem przekładam na papierowy ręcznik i dosuszam na segmencie, codziennie je obracając.
W suszarce do grzybów i warzyw jest stanowczo za gorąco, wysuszysz środek nasionka na wiórek ....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80, bietkae, Dino_saur, Zielona

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 28 Lis 2017 20:31 #576827

  • bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2067
  • Otrzymane dziękuję: 11833
Dzisiejsze zakupy, mąż dziwnie na mnie patrzył jak wkładałam do wózka :happy3:
dyniamuscatkarbowana.jpg


dyniapimowa.jpg


Już załapałam bakcyla dyniowego, już po mnie.
Pozdrawiam Ela
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 28 Lis 2017 20:38 #576831

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ha ha ha :happy:
Dokładnie tak zaczyna się choroba... jedz na zdrowie i opisz swoje wrażenia po konsumpcji; jestem ciekawa, która przypadnie Ci bardziej do gustu ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 28 Lis 2017 20:38 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae

DYNIOWY STRAGANIK 2017/2018 28 Lis 2017 20:41 #576833

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 523
  • Otrzymane dziękuję: 1087
Aniu, muszę sprawdzić suszarkę na najmniejszej mocy jaką daje temperaturę. To jest 150W więc może utrzyma się temperatura w granicach 40 stopni.
Mam z tym problem - do tej pory suszyłem dyniowe tylko dla siebie - to i leżały kilka miesięcy i się suszyły. Niestety ogrzewam kominkiem i wybór nie jest zbyt bogaty. Kominek się nie nadaje :( do suszenia nasion dyniowatych.
Dziś sprawdziłem nasiona beninkazy, które suszą się ponad miesiąc - serce nasiona ciągle jest wilgotne. Jak takie spakuje na straganik - to za chwilę spleśnieje :( . A nasiona dyni mają znacznie grubszą powłokę, więc problem jeszcze większy...

Ma ktoś jakieś pomysły?

Ja idę włączyć suszarkę i przetestować temperaturę.
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.775 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum