TEMAT: Uprawa roślin w podłożach inertnych

Uprawa roślin w podłożach inertnych 26 Sty 2018 01:19 #585898

• tgrzebien
  • tgrzebien's Avatar
  • Gold Boarder
  • Tomek
  • Otrzymane dziękuję: 102
A gdzie można dostać taką kuweto/paleto doniczkę w którą można włożyć kilkanaście kubków? Wcześniej było wrzucane jej zdjęcie. Byłem w paru miejscach typu selgros/obi/leroy i niestety nie mają czegoś takiego ;/
Wynik badania gleby z 30.04.2018r. pH: 7,78, N-NO3: 15, N-NH4: <5, P: 30, K: 12, Ca: 1275, Mg: 72, Cl: <10, zasolenie 0,15.
Wykonanie wg zaleceń: 0,4 kg/10 m2 siarczanu potasu + 0,4 kg/10 m2 superfosfatu wzbogaconego + 0,4 kg/10 m2 saletry amonowej + torf kwaśny około 30 l/10 m2.
Po wysadzeniu podlewane nawozem z Biedry do pelargonii 3ml/l kranówki.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa roślin w podłożach inertnych 26 Sty 2018 04:20 #585903

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 56892
tgrzebien wrote:
A gdzie można dostać taką kuweto/paleto doniczkę w którą można włożyć kilkanaście kubków? Wcześniej było wrzucane jej zdjęcie. Byłem w paru miejscach typu selgros/obi/leroy i niestety nie mają czegoś takiego ;/

Najszybciej w jakimś niedużym sklepie ogrodniczym. Ja osobiście dokupiłem wczoraj 2 sztuki palety na 28 doniczek każda.

Na All.... są ,ale zakup tam opłaca się dla co najmniej kilkunastu sztuk allegro.pl/wielodoniczki-palety-rozsadow...28-i7150316566.html#
Ostatnio zmieniany: 26 Sty 2018 04:52 przez pomodoro.

Uprawa roślin w podłożach inertnych 26 Sty 2018 17:17 #585993

• edek86
  • edek86's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1434
Tak wyglądają pomidorki włożone do perlitu 13.01.
Trochę wybiegły, ale muszę w mieszkaniu utrzymywać wyższą temperaturę bo pojawił się mały domownik :hearts:
Jeszcze trochę poczekam i przepikuję do kubków 200ml.
Odmiana Corazon.
20180126_170840.jpg
Pozdrawiam, Michał
Ostatnio zmieniany: 26 Sty 2018 17:18 przez edek86.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, mk1a

Uprawa roślin w podłożach inertnych 26 Sty 2018 17:44 #586000

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68332
Michałku - na początku pogratuluję Małego Domownika i powitam bardzo serdecznie jako potencjalnego ogrodnika - niech chowa się zdrowo i przynosi Wam radość :)
Pomidorki bardzo udane, moim skromnym zdaniem - równiutkie, dobrze wybarwione, a że wybiegnięte ....

Właśnie z tego powodu pikowałam dzisiaj moje siewki pomidorka Portosa ( bo to jest jednak Portos ) do nowych kubków; może komuś przyda się informacja odnośnie przeprowadzki drobiazgów z kuwety do kubeczków: moje mają jedynie liścienie, więc obchodziłam się z nimi bardzo ostrożnie. Łyżeczką wybierałam każdą siewkę i kładłam na małej tacce - perlit bardzo ładnie przylega do korzonków ( wcale nie są to takie nitki, jak mogłoby się wydawać ), kilka ziarenek usunęłam, pozostawiając ze 3-4 ziarna przy korzonku. Chwytając za liścienie przeniosłam delikwenta do kubka z nasączonym perlitem, w którym wcześniej zrobiłam dołek za pomocą drewnianego trzonka. W ten otworek "upuściłam" siewkę po liścienie, bardzo delikatnie dosunęłam perlit do łodyżki, lekko spryskałam powierzchnię i ustawiłam na parapecie - pod kątem .
Czysto, miło i bez zbędnych ceregieli :coffe:
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, edek86, Azbi

Uprawa roślin w podłożach inertnych 26 Sty 2018 17:50 #586002

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Widzę, że nie skorzystałaś z mojej sugestii, by przy pikowaniu napełniać kubki suchym perlitem.

Uprawa roślin w podłożach inertnych 26 Sty 2018 18:00 #586005

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Oczywiście Mieciu, że skorzystałam :) - zauważ, że napisałam "delikwenta" ( a więc tylko jedną siewkę umieściłam w nasączonym perlicie ). Pozostałe cztery siewki powędrowały do suchego perlitu, który następnie spryskałam pożywką według Twoich zaleceń.
Przepraszam za nieścisłość opisu....

Uprawa roślin w podłożach inertnych 26 Sty 2018 18:13 #586011

• tgrzebien
  • tgrzebien's Avatar
  • Gold Boarder
  • Tomek
  • Otrzymane dziękuję: 102
A nie mogę znaleźć tego opisu z suchym perlitem do pikowania. W vademecum jest wszędzie o nasączonym.
Wynik badania gleby z 30.04.2018r. pH: 7,78, N-NO3: 15, N-NH4: <5, P: 30, K: 12, Ca: 1275, Mg: 72, Cl: <10, zasolenie 0,15.
Wykonanie wg zaleceń: 0,4 kg/10 m2 siarczanu potasu + 0,4 kg/10 m2 superfosfatu wzbogaconego + 0,4 kg/10 m2 saletry amonowej + torf kwaśny około 30 l/10 m2.
Po wysadzeniu podlewane nawozem z Biedry do pelargonii 3ml/l kranówki.

Uprawa roślin w podłożach inertnych 26 Sty 2018 18:22 #586014

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak. Ale doszliśmy z Anią do wniosku, że pikując delikatne i nieco wybiegnięte siewki bezpieczniej jest napełniać kubki suchym perlitem, trzymając za listki siewkę. Tym sposobem jest szansa, że perlit będzie należycie dolegał do łodyżek i korzeni siewek i nie złamie się delikatnych łodyżek.Po napełnieniu podlewamy obficie by przelać perlit pożywką . Kiedy nadmiar pożywki wypłynie przez otwór drenujący, wsadzamy kubek z przepikowaną siewką do kubka zewnętrznego.
Ostatnio zmieniany: 26 Sty 2018 18:27 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): leszek0921, Adasiowa, Zbyszko46, pouder, mk1a, Azbi, tgrzebien, Zielona

Uprawa roślin w podłożach inertnych 26 Sty 2018 20:15 #586040

• edek86
  • edek86's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję Aniu za gratulacje :kiss3:
Dobrze, że wspomnieliście o suchym perlicie to przy pikowaniu skorzystam z pomysłu.
Pozdrawiam, Michał

Uprawa roślin w podłożach inertnych 26 Sty 2018 20:23 #586041

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Michał - Mietek wspominając o suchym perlicie był stanowczo zbyt skromny - nie MY doszliśmy do tego wniosku, tylko sam Szef - więc z wrodzoną uczciwością prostuję zasadność użycia liczby mnogiej ;)

A dowiemy się czyje pojawienie się na świecie mamy świętować ? :hearts:

Uprawa roślin w podłożach inertnych 27 Sty 2018 08:07 #586111

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Właśnie pikuję swoje siewki Red Pear'a i muszę się podzielić z Wami pierwszym spostrzeżeniem. Zasypuję siewki SUCHYM perlitem przy pomocy łyżki stołowej,trzymając siewkę w pozycji takiej, w jakiej ma rosnąć . Trzymam oczywiście za liścień . Mówię Wam FANTAZJA. Jak szybko, jak sprawnie i jak czysta robota. PO-E-ZJA !. Po napełnieniu stukam lekko kubkiem w blat stołu i natychmiast zalewam pożywką. Czekam aż nadmiar pożywki wypłynie przez otwór drenujący i stawiam kubek w kubku zewnętrznym i do palety.
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2018 08:14 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Miragoral, jurek49

Uprawa roślin w podłożach inertnych 27 Sty 2018 08:38 #586115

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Potwierdzam Mietku - a dodałabym jeszcze z własnego doświadczenia, że do wąskich kubeczków lepiej dozowało mi się suchy perlit łyżeczką do kawy, ale to chyba zrozumiałe; w przypadku zbliżającego się kichnięcia natychmiast odsunąć się od stołu roboczego :happy:
Wczorajsze pikówki powitały dzisiejszy poranek z rozłożonymi liścieniami, podczas gdy jeszcze nad ranem były połączone. Żyją znaczy się ;-)
I jeszcze jedna sprawa warta podkreślenia - kochani, w perlicie siewki rosną NAPRAWDĘ SZYBCIEJ niż w tradycyjnym podłożu, więc warto pilnować tempa przyrostów i nie przegapić terminu pikowania.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Miragoral

Uprawa roślin w podłożach inertnych 27 Sty 2018 14:11 #586165

• edek86
  • edek86's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak czytam, że w końcu się skusiłem i też przepikowałem moje siewki Corazona.
Potwierdzam słowa Mietka: szybko, czysto i przyjemnie.
W tym roku producenci ziemi na mnie nie zarobią!

Aniu, 18.01 przyszedł na świat Mikołaj
Pozdrawiam, Michał
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Adasiowa, janinka-n, Zarta

Uprawa roślin w podłożach inertnych 27 Sty 2018 14:18 #586167

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Michał .... macie Synka :hearts: .... tak bardzo się cieszę - przyjmij od nas wszystkich jak najserdeczniejsze gratulacje i życzenia ...
Na mnie też nie zarobią, nie ma takiej opcji, tym bardziej, że mam malutką niespodziankę w zanadrzu, ale o tym za jakiś czas ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, edek86

Uprawa roślin w podłożach inertnych 27 Sty 2018 15:43 #586180

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Zdjęcie zbiorowe perlitowych warzyw: pomidorki i papryki ostre. Nie mają lekkich warunków, jako że temperatura na parapecie wynosi 16-17 stopni. W kuchni stoją na podwójnym styropianie.

Przepikowane siewki pomidorka Portos

Siewki papryczki ostrej Habanero Chocolate

Mam też skromną, ale dla mnie bardzo znamienną niespodziankę - otóż papryczka ostra Explosiv Ember znana ze swojego grymaszenia w kiełkowaniu i wschodach, przyniosła dzisiaj dużo radości - od momentu wyłożenia na wacik do wschodów ( w perlicie z pożywką ) upłynęły równe dwa tygodnie :dance: Przypadek ???
Cały czas przebywa w kiełkowniku z temp. 24 stopnie.

Na zakończenie prezentacji - kłącze imbiru - patrząc z góry widzę wyraźne rozchylanie się tego "kła", powstała jakby otwarta na czubku rurka.

A taki malutki był 20 stycznia, tydzień temu.

Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2018 15:46 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, edek86, Zbyszko46, mk1a, Miragoral, Agusiak, olegowa, ewakatarzyna

Uprawa roślin w podłożach inertnych 27 Sty 2018 15:48 #586183

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Pelargonie i begonie w perlicie wyglądają na zadowolone, ale kto tak naprawdę to wie ?

Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Miragoral, jurek49, Agusiak, ewakatarzyna

Uprawa roślin w podłożach inertnych 27 Sty 2018 16:10 #586186

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5771
Trudno stare nawyki trzeba odstawić do kąta. :think: Zamawiam perlit . :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Adasiowa, Agusiak

Uprawa roślin w podłożach inertnych 27 Sty 2018 16:20 #586191

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Witaj w klubie Leszku :) Skoro cokolwiek udaje się takiej sierocie jak ja, to dla osób z długoletnim doświadczeniem w uprawie tradycyjnej, to nowe doświadczenie będzie naprawdę efektowne i efektywne.
Kolejna partia pomidorków ( tym razem to Śliwkowe, trzy sztuki ) też już w perlitowej pierzynce. Czas za zasłużoną :coffe:
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, leszek0921, Emalia112, Zielona
Wygenerowano w 0.762 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum