TEMAT: Uprawa roślin w podłożach inertnych

Uprawa roślin w podłożach inertnych 13 Lip 2017 10:55 #554870

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
To zależy też od granulacji perlitu. Z moich obserwacji wynika, że do produkcji rozsad lepszy jest perlit drobniejszy o granulacji 0-3 mm
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2017 10:56 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jedrucha

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa roślin w podłożach inertnych 13 Lip 2017 11:05 #554874

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Jedrucha wrote:
wychodzi bryłka czy perlit się osypuje i wychodzi "naga" kępa korzeniowa?

Ta naga bryłka korzeniowa jest zdrowiusieńka jako, że w perlicie nie ma żadnych patogenów, i rośliny po przesadzeniu szybko wznawiają wzrost. Podejrzewam, że przy uprawie rozsady w perlicie, pozbędziemy się też wielu problemów zdrowotnych u roślin wysadzonych na miejsce stałe. Cóż z tego, że odkażamy nasiona, jak potem siejemy je do jakiegoś syfu zwanego " ziemią do wysiewu i rozsad ". :club2:
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2017 11:05 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): mk1a

Uprawa roślin w podłożach inertnych 13 Lip 2017 11:48 #554880

• lech_g
  • lech_g's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 289
Adasiowa wrote:
Masz już zapas perlitu ? Dobrze byłoby przygotować się zawczasu na przyszły sezon pod kątem podłoża i pożywek, ponieważ, jak widać, niekiedy z najprostszą saletrą jest kłopot .....
Czytając i śledząc wątek jestem zdecydowany w przyszłym roku sadzić sadzonki pomidora i nie tylko w perlicie. Z tego co pisze Pomodoro na sadzonki lepszy perlit 0-3mm a do donic prawdopodobnie 3-6 mm. Gdzie kupić perlit to nie ma problemu. Ale skąd kupujecie saletrę magnezową (w internecie spotkałem opakowania tylko 25kg), z saletrą wapniową nie ma problemu. Proszę podajcie link lub namiar na sklep gdzie można ją nabyć w rozsądnych ilościach. Dysponuję elektronicznym Ph-metrem więc wodę z kranu zakwaszam odpowiednią ilością kwasu cytrynowego. Woda ta ma bardzo małą zawartość wapnia i będę musiał używać koncentratu wapniowo-magnezowego. W tym roku miałem w donicach SZW i ratowałem się PW i siarczanem magnezu (mikrokompleks).
Leszek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa roślin w podłożach inertnych 13 Lip 2017 12:10 #554886

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Widzę, że trzeba będzie opracować jeszcze jedną wersję pożywki:, Koncentrat Magicznej Siły wzbogacony siarczanem magnezu + koncentrat saletry wapniowej.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zbyszko46, lech_g

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Lip 2017 09:10 #555095

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
To pomidory z sadzonek perlitowych. Wysiane na początku maja !!! Zawiązane są owoce na trzech gronach, zdjęcie dolnego. Trochę dałem za dużo kurzeńca pod korzeń.

K37

20170714_081943.jpg
Piotr :)
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2017 21:40 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Adasiowa, Zbyszko46

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Lip 2017 09:46 #555098

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Adasiowa wrote:
Może dasz radę wrzucić fotki ?

Coś wykombinuję. Ja osobiście mam wstręt do gadżetów, ale mam nadzieję, że synowa albo córka zrobią mi fotki z aparatów, które im zafundowałem. :rotfl1:

Ale obiektyw musi być szerokokątny by objąć te pomidorki wszerz. :rotfl1: :rotfl1:

Dwa grona widzę, że będą, na tych malinowych K-37 z perlitu. Ciekaw jestem wielkości owoców , bo kwiaty są masywne choć nie staśmione. Ogłowię je później niż pozostałe gruntowe. Choćby nie dojrzały, to krzaki z owocami wykopie, korzenie otrzepię z ziemi i powieszę w wiązkach u sufitu altany do góry nogami . Wcześniej oczywiście dostaną oprysk odpowiedni którymś z naszych preparatów przed antraknozą, popularną chorobą w przechowalni ,
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2017 10:12 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zbyszko46

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Lip 2017 20:30 #555189

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ponieważ różnie bywa z dostępnością niektórych nawozów a zwłaszcza są trudności w nabyciu saletry magnezowej w małych opakowaniach przedstawiam jeszcze jedną wersję pożywki do uprawy w perlicie w której jako dodatkowe źródło magnezu jest siarczan magnezu.

Skład koncentratu A

- 100 g Magiczna Siła nawóz interwencyjny do pomidorów NPK 9-9-36
- 25 g siarczan magnezu 16 % MgO

Wsypać te ilości odważone do butelki i dopełnić do 1 l wodą demineralizowaną. 1 mililitr tego koncentratu zawiera :
- 9 mg azotu azotanowego
- 3,9 mg fosforu w czystym składniku
- 29,9 mg potasu w czystym składniku
- 4,2 mg magnezu w czystym składniku
Przy sporządzaniu pożywki do uprawy pomidorów dozujemy tego koncentratu 11,5 ml na litr wody demineralizowanej lub deszczówki.

Skład koncentratu B

- 100 g saletra wapniowa NCa 15- 28

Odważoną ilość saletry wsypać do butelki i dopełnić wodą demineralizowaną do objętości 1 litra. 1 mililitr tego koncentratu zawiera :
- 15 mg azotu azotanowego
- 20 mg wapnia w czystym składniku
Przy sporządzaniu pożywki dozujemy tego koncentratu 8,5 ml do wcześniej przygotowanego jednego litra roztworu Magicznej Siły wzbogaconej w magnez sporządzonego z koncentratu A. . Tak przygotowana pożywka zawiera w 1 litrze następujące ilości składników :

- azot 104 mg z koncentratu A i 127 mg z koncentratu B. Razem 231 mg
- fosfor 45 mg z koncentratu A
- potas 344 mg z koncentratu A
- wapń 170 mg z koncentratu B
- magnez 48 mg z koncentratu A

WYJASNIENIE
Dwa oddzielne koncentraty sporządzamy dlatego, że nie można mieszać stężonych roztworów soli wapnia z fosforanem potasu zawartym w Magicznej Sile, ponieważ grozi to wytrąceniem fosforanu wapnia i blokadą fosforu.
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2017 20:37 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, Adasiowa, Zbyszko46, mk1a, lech_g, ewakatarzyna

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Lip 2017 21:12 #555199

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Piotruś, jaką odmianę uprawiałeś w perlicie, przypomnij poproszę :) Poszła jak burza ...Skąd wiesz, że dałeś za dużo kurzeńca ?

Mietku, dziewczyny na pewno pomogą zrobić zdjęcia, zwłaszcza z aparatu-prezentu ;-) Poza tym kobiety mają lepsze oko :idea1:

Rozumiem, że te nowe receptury wrzucić na I stronę ? Dzięki wielkie za nowe pomysły -super, że uwzględniłeś kłopoty z nabyciem saletry magnezowej.

Tymczasem u mnie ....

Bakłażanki Black Beauty w dniu 3 lipca:

I te same rozsady 11 dni później, 14 lipca :

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, mk1a, lech_g, ewakatarzyna

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Lip 2017 21:21 #555203

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Mam podzielić się sadzonkami moich truskawek. Jest już sporo pędów na których są już ukorzenione młode truskawki. Jednak korzonki nie są bardzo rozrośnięte. Pomyślałem że włożę je po kilka sztuk do doniczek z perlitem i poczekam na rozwinięcie korzeni. I teraz prośba do Ciebie pomodoro czy mógłbyś przygotować przepis na pożywkę?

Ania, K-37. Zrobił się krzaczor, łodyga gruba (wzrost wegetatywny), kwiatów po 3 stuki na gronie. Jednego posadziłem do wiadra 20 litrowego do ziemi z kompostownika (sama ziemia) i ten rośnie spokojnie.
Piotr :)
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2017 21:28 przez podjadek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Lip 2017 21:28 #555208

• mk1a
  • mk1a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 841
myślę że od pomidorów nie zabije ich od razu ja przyznam się przez pomyłkę podlałem koncentratem i nic się nie stało teraz rosną mowie o ogórkach
perlit ma tą właściwość jak u mnie że mało wilgoci u góry utrzymuje trzeba go przelewać codziennie można wodą bo pożywka z podstawki paruje
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2017 21:29 przez mk1a.

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Lip 2017 21:40 #555214

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu

Piękności ! :bravo: . Taki wygląd rośliny to doping do dalszej pracy.

60kgTN.jpg

Zobaczysz wkrótce, że moje papryczki nie gorsze :)
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2017 21:41 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, mk1a

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Lip 2017 21:47 #555215

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
podjadek wrote:
Ania, K-37. Zrobił się krzaczor, łodyga gruba (wzrost wegetatywny), kwiatów po 3 stuki na gronie. Jednego posadziłem do wiadra 20 litrowego do ziemi z kompostownika (sama ziemia) i ten rośnie spokojnie.

Te grube łodygi to nie objaw wzrostu wegetatywnego, bo takowego podobno w gruncie nie ma. To tylko nam się wydaje, że te łodygi grubaśne, bo przyzwyczajeni jesteśmy do widoku zdrewniałych łodyg zamęczonej rozsady K-37 u mnie nigdy nie miał za wiele kwiatów w gronie. Co z tego, że masz po 3 kwiaty w gronie jeśli będą to 3 pomidory po kilogramie każdy. :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Lip 2017 21:48 #555217

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Wiesz jak podnieść człowieka na duchu :kiss3: Twoje papryczki z pewnością są o niebo lepsze, ale i moje pocieszki sprawiają mi mnóstwo radości.
Teraz gorsza wiadomość, a właściwie prośba ; maluchy rosną, a wraz z nimi ich wymagania. Musiałabym zrobić nową pożywkę uwzględniając wapń i magnez . Do tej pory są na MS 9-9-36 w stężeniu dla młodziutkich bakłażanów. Wiesz już, o co chciałabym Cię prosić ? :jeez:

edit: sprawdziłam tabele na I stronie wątku - chyba za wcześnie na bogatszą pożywkę, ale Mietku - sam oceń i zadecyduj.
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2017 22:01 przez Adasiowa.

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Lip 2017 22:38 #555247

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Koniec dyskusji.
Jutro wrzucam do perlitu sprezentowany ukorzeniony kawałek pomidorka Stupice z zawiązkiem pączka kwiatowego, mój pierwszy ziemniaczany :)

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Lip 2017 22:46 #555251

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Tym razem nie dziękuję, aby nie zapeszyć :)
Wracając do tematu ( wątku ), zamieściłam oba przepisy na nowe pożywki na I stronie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zbyszko46

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Lip 2017 22:54 #555253

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Chwała Ci za to. Byle do wiosny. Ja już gromadzę kubki 250 ml na rozsady. Wydaję mi się z obserwacji, że do perlitu wystarczą mniejsze kubki niż były do ziem " ogrodniczych " . Oszczędność parapetów , to nowa dodatkowa korzyść z tej uprawy .
Za tę wiadomość podziękował(a): Zbyszko46

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Lip 2017 23:09 #555259

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Też to zauważyłam. Moje pomidory 4 tygodnie rosły w kieliszkach 40 ml. I jakie piękne były. Przewiduję całą rozsadę utrzymać w kubkach 200ml przez siedem tygodni.
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2017 23:10 przez otojolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Zbyszko46

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Lip 2017 23:16 #555260

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Moim zdaniem to zjawisko ma źródło w zdrowotności bryły korzeniowej i w ilości powietrza w perlicie
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2017 23:17 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.599 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum