TEMAT: OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 23 Sty 2019 10:35 #638163

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
A u mnie będzie Krak suyo.A kto mi zabroni? :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :flower: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, Adasiowa, Marlenka, Kajtkowa, Sylwiaaa

Zielone okna z estimeble.pl

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 23 Sty 2019 10:39 #638164

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9875
Dziewczynki dobrze, że macie poczucie humoru - uśmiałam się :silly: Dla mnie ważne, żeby ogórek sprawdził się w przetworach - kiszony czy konserwowy, a na świeżo, żeby nie był gorzki ;)

Józiu :happy3:
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2019 10:40 przez Marzenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, Renia03, JaNina

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 23 Sty 2019 10:51 #638168

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54401
Ale musimy być grzeczne, bo niegrzeczne dziewczyny dostają ogórki w talarkach. :rotfl1:

Chyba lepiej będzie, jak pojadę na zakupy :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2019 10:57 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, andziasz, Marlenka, carbon, Renia03

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 23 Sty 2019 11:01 #638170

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Z sześć lat temu dostałam nasiona tego ogórka od Pomodoro i ogórki były dokładnie takie jak w opisie podpiętym linku przez Pomodoro dla mnie to było niebo w gębie w zależności jak długo rósł to czasami jeden wystarczył na mizerię do obiadu dla dwóch osób,puszczony na żywioł wił się po krzakach czarnej porzeczki, szkoda że nie zostawiłam nasion.
pozdrawiam Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Armasza, Marlenka, Kajtkowa, Sylwiaaa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 23 Sty 2019 11:11 #638173

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2953
Od dziś znów jestem emerytką z odzysku po kilkumiesięcznym zastępstwie, ale czytając tą ognistą dyskusję czuję się jakbym znów była w II a czy w IV b :happy4: "Źle to wymawiasz!!!!Ale to inaczej wygląda!!! Ja,ja, ja wiem!!!" Poza innym doborem słów chyba pozostajemy dziećmi do końca życia :)

Przypomnę że po nasiona SL ustawiła się do Miecia kolejka, a teraz za swoją pracę ,koszt wysyłki i chęć podzielenia się z innymi spotykają go nieprzyjemności.Osoby chętne na nasiona zostały potraktowane jak stado baranów i koniecznie trzeba im uświadomić,że to wcale nie ten ogórek, którego pożądały.Dziękuję bardzo za troskę, ale ja też mam internet z wyszukiwarką B)

Dotychczas ogórek SL był chyba uprawiany tylko przez Anię i Miecia.W tym roku będzie nas więcej.Będzie rósł w różnych warunkach zatem materiał porównawczy będzie bogatszy.Może warto byłoby wstrzymać się z oceną do czasu zbiorów?
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Adasiowa, Armasza, Zbyszko46, Marlenka, najemnik, Sylwiaaa, JaNina

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 23 Sty 2019 11:20 #638174

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
MałgosiuNa temat ogórków i dyń to mam inne zdanie.To są rośliny bezobsługowe. Wszystko jedno jaka odmiana , byle była tolerancyjna na kańciastą i mączniaka. Sadzę na czarnej macie, więc chwasty nie straszne. Opryskuję PW równocześnie z pomidorami i tyle, a jeszcze jak młode chronię PET=em przed ptaszyskami i ślimakami, bo je bardzo lubią. No ze zbiorem trochę kłopotliwie, bo trzeba to robić regularnie( w przypadku ogórka) i to naprawdę tyle.Ilość nakładu pracy bez porównania mniejsza jak w przypadku papryki czy pomidorów.
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2019 11:21 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Marlenka, CHI, Betula, Renia03

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 23 Sty 2019 11:21 #638175

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
W tym roku pójdzie u mnie ten Suyo L. z powrotem na sznurki. To efekt zmianowania. Na konstrukcji łatwiej jest z ochroną.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jadwiga, Marzenka, bela, Adasiowa, andziasz, Marlenka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 23 Sty 2019 11:23 #638176

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18685
Ja też stałam w tej kolejce po ogórka od Mietka, a sugerowałam się opisami Ani, że ma wszechstronne zastosowanie. Dziękuję bardzo, że go dostałam. :)
A długość i nazwa to jakby sprawa drugorzędna. :)
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Sylwiaaa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 23 Sty 2019 11:42 #638178

• y_y
  • y_y's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1557
mhm mhm, to ja donoszę ;) że nasiona ogóra Suyo Long które wysłałam (robiąc literówę w opisie na dilerkach i poprawiając, co wygląda w ogóle już mało możliwe do odczytu... :happy4: ) w postaci ogóra wyglądały tak jak pomodoro pokazał na ostatnim linku z alle.
Ogólnie ogór bardzo był włochaty i drapiący.
Ale - żeby pobrać nasiona trzymałam go dłuuuugo na parapecie. I wtedy zbrązowiał, drapaki mu odpadły i zrobił się hmm, bardziej miły w dotyku.
To tak gwoli tego co z nasion ode mnie może wyrosnąć... :oops:

Nie mam niestety zdjęć tego ogórka, tak więc nie pokażę, jak u mnie wyglądał.

Pozdrawiam, Aneta
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Armasza

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 23 Sty 2019 11:46 #638179

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Możesz porównać nasiona z innymi odmianami. Suyo L ma wyrażnie dłuższe nasiona

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 23 Sty 2019 12:00 #638183

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Emalia112 wrote:
MałgosiuNa temat ogórków i dyń to mam inne zdanie.To są rośliny bezobsługowe. Wszystko jedno jaka odmiana , byle była tolerancyjna na kańciastą i mączniaka. Sadzę na czarnej macie, więc chwasty nie straszne. Opryskuję PW równocześnie z pomidorami i tyle, a jeszcze jak młode chronię PET=em przed ptaszyskami i ślimakami, bo je bardzo lubią. No ze zbiorem trochę kłopotliwie, bo trzeba to robić regularnie( w przypadku ogórka) i to naprawdę tyle.Ilość nakładu pracy bez porównania mniejsza jak w przypadku papryki czy pomidorów.

No tak, dla mnie "bezobsługowa" oznaczałaby roślinę, której rozsadę kupuję na rynku, wsadzam byle gdzie i zapominam o niej do, powiedzmy, października.
Jednak jakąś obsługę zapewniam ...uprawiam odmiany, które MUSZĘ podlewać, nawozić, pryskać, odchwaszczać, usuwać uszkodzone fragmenty. Ale miałam też sporo szczęścia: ominęła mnie plaga ślimaków, więc nie musiałam ich zbierać. Natomiast zbiór plonu to już czysta przyjemność, najpiękniejsza część pracy.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Marlenka, Zielona, Renia03

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 23 Sty 2019 12:55 #638194

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu zbiory są przyjemne, to fakt, ale samo plewienie :thanks: Ja osobiście bardzo lubię.
Tak sobie wymyśliłam ,że część ogórków puszczę w uprawie na płask, a część na konstrukcji. Za radą Mietka wszystkie będą z rozsady.
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2019 12:56 przez Marzenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 23 Sty 2019 13:05 #638198

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Adasiowa wrote:
No tak, dla mnie "bezobsługowa" oznaczałaby roślinę, której rozsadę kupuję na rynku, wsadzam byle gdzie i zapominam o niej do, powiedzmy, października.

Mam podobnie. Bezobsługowa to taka, której nasiona wiosną wrzucę gdzieś w glebę przy okazji, a jesienią jak widzę owoce, to się dziwię, że tu coś posiałam :)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 23 Sty 2019 13:51 #638209

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
Eee.. to strasznie wymagające dziewczyny jesteście. Ja to nawet musztardowca , który się sam wysiewa muszę przerzedzić i podwiązać. A brukiew którą nie rozpikowałam to mi urosły nitki. Naprawdę to najmniej mam pracy z ogórkami. Teraz to mam trochę więcej pracy , bo sadzę z rozsady. Ostatnie lata to susza na wiosnę i bardzo słabo z ziemi wschodzą. Zresztą nie tylko ogórki. A ja nie podlewam działki, bo wodę mam daleko. Ogórki sa przez to marniejsze, ale mam dużo ziemi to sadzę więcej.
Też lubię plewić, ale tylko po deszczu jak ziemia pulchna.
Ale wróćmy do tematu. zawsze unikałam długich ogórków, bo w mojej opinii źle się kiszą. A kiszone ogórki to podstawa moich przetworów. Odmiana White Wonder mimo ze ma taki po ukiszeniu nieciekawy kolor dobrze sie kisi. Jest twardy chrupiący, bardzo smaczny, zresztą wczoraj otworzyłam słoik i dziś już nie miałam z czego zupy zrobić. Wszystko łącznie z woda zniknęło, tak ze nie wiem czy nadaje się na zupę. Mam jeszcze jeden słoik , ale przetrzymam go do maja. Zobaczę jak się przechowuje.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Betula

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 23 Sty 2019 13:55 #638211

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Emalko też mam tego białaska na ten sezon - a w smaku jaki jest wg Ciebie?
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 23 Sty 2019 14:41 #638230

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Emalia112 wrote:
Eee.. to strasznie wymagające dziewczyny jesteście.

Eee...Ja to zwyczajnie leniwa jestem :)
A z ogórków na ten rok kupiłam często tu polecaną odmianę Krak. Z ubiegłego roku został mi Julian i Ela, to też wysieję.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2019 14:43 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 23 Sty 2019 15:33 #638259

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
Marzenko Nie odpowiem czy na świeżo jest dobry. Jest późniejszy od zielonych i jak zaczyna owocować jest taka obfitość innych owoców że ciężko mu się przebić. chyba nie wyróżnia się smakiem. Ogórek jak każdy.

Kraka miałam przez dwadzieścia lat, w ubiegłym roku pierwszy raz zastąpiłam go Soplicą i chyba już do niego nie wrócę. Choć nadal uważam że to najlepszy ogórek jakiego miałam. Jednak musi mieć większą ochronę jak te wyhodowane w późniejszych latach Optimus czy własnie Soplica.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Betula, koma

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 23 Sty 2019 15:46 #638265

• carbon
  • carbon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1017
Ja mam nasiona Suyo Long z tego sklepu :
www.rareseeds.com/suyo-long-cucumber/
Jak wspomniałem jest to popularna odmiana w USA i wszędzie wyglada tak samo w Rosji też go uprawiają i wygląda tak samo jak w USA . W tym sezonie puszczę go na siatce w górę i zobaczę czy zmieni kształt , chociaż nie sądzę .

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.442 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum