TEMAT: OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 17 Lip 2019 21:26 #668098

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
W tym roku mam (celowo) Suyo long w dwóch odsłonach, od Pomodoro i kupiony z zupełnie innego źródła.
To SL z innego żródła, oceńcie sami.
IMG_20190717_205743870.jpg

Mam też ogórka Japanese i ten już wygląda jak u Ani.
Chwilowo brak zdjęcia, bo za bardzo kusił ;)
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Azbi, JaNina, anaka

Zielone okna z estimeble.pl

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 17 Lip 2019 21:28 #668099

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54392
Nie mam nasion od Miecia, tylko z innego źródła. SL wpisałam po prostu z lenistwa. Dostosuję się jednak z przyjemnością do uzgodnionego sposobu nazewnictwa wiadomych ogórków.
Mam tylko nadzieję, że nie będę musiała odpowiadać na pytanie, co do najlepszego składu chemicznego noża, do krojenia ogórków :blink:
A uprzedzając pytanie w tej sprawie, z góry odpowiadam. Najlepszy nóż do krojenia ogórków, tak jak w przypadku pomidorów to nóż ostry
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 17 Lip 2019 21:32 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 17 Lip 2019 21:32 #668102

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Janinko :happy4:
Ja w pierwszym momencie pomyślałam, że mam deja vu :crazy:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 17 Lip 2019 21:34 #668103

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Masz tylko dobrą pamięć :) , a ja pamiętam , że dostałam od Ciebie złotą czcionkę :kiss3: :rotfl1:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 17 Lip 2019 21:46 #668108

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Takiego ogórka zakupiłem :

IMG_1634.jpg

A takiego po wysiewie uzyskałem

nasiennik-3.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa, Pestka, aga, JaNina

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 17 Lip 2019 21:52 #668110

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Otrzymane dziękuję: 7235
Faktycznie jakaś krzyżówka..

Ale chyba ważniejsze, że spełnia wymagania co do uprawy, smaku itd.

Jednak kwestie nazewnictwa należałoby rozwiązać, by nie kolidowała z odmianą właściwą.
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): patrycja, Betula, Pestka, przemek1136, Bala, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 17 Lip 2019 21:54 #668111

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
JaNina wrote:
Ogórki Suyo Long nie przestają mnie zadziwiać. Z tej samej partii nasion, ale z innych krzaczków

20190714_122912.jpg

Długi był gorzki, krótki słodki :huh:

Ja zakupiłam w którejś pomidorowej :)
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, rychu44, Miragoral, Pestka, aga, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 17 Lip 2019 21:56 #668112

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Więc skrót " SL " można sobie dowolnie tłumaczyć , ale w naszym Towarzystwie będzie wiadomo, o co chodzi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pestka, JaNina

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 17 Lip 2019 22:13 #668117

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Bobej wrote:
Faktycznie jakaś krzyżówka..

Ale chyba ważniejsze, że spełnia wymagania co do uprawy, smaku itd.

Jednak kwestie nazewnictwa należałoby rozwiązać, by nie kolidowała z odmianą właściwą.
Tak, ogórki jak większość dyniowatych łatwo się krzyżują. a w malych amatorskich poletkach gdzie inne odmiany są oddalone o parę metrów to już szczególnie. Niech będzie ( choć nie powinno) Suyo Long ale z przydomkiem od...np emalii, Betuli itd wtedy będzie wiadomo, ze nie jest to oryginalne Suyo Long.
Ostatnio zmieniany: 17 Lip 2019 22:14 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, przemek1136, Bala, aga, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 18 Lip 2019 08:05 #668148

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Moim zdaniem najlepiej będzie połączyć propozycje Pomodoro i Emalki, czyli skrót SL + nick darczyńcy, bo owoce mają różne cechy u różnych osób. Forumowicze będą wiedzieli o co chodzi, a osoby z forum czytające nas nie będą się sugerowały, że to odmiana Suyo Long.
Mój ogórek SL od Pomodoro wyglądał tak jak powinna wyglądać ta odmiana. Był smaczny, chrupki, ale miał tak słabą plenność (i to w tunelu), że nie zbierałam z niego nasion. W przyszłym sezonie spróbuję może odmiany Japanese Long i porównam
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, Pestka, aga

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 18 Lip 2019 09:03 #668169

• Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Wczoraj miałam ,,ogórkowy dzień''. Ogóreczki urosły równiutkie ,prościutkie ,aż miło było układać w słoiki.
Zrobiłam -,po kartusku ,po żydowsku i konserwowe

20190718_083022.jpg

No i oczywiście kiszone

20190718_082549.jpg
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Adasiowa, rozalia, patrycja, Betula, Sylwiaaa, Maggie, aga, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 18 Lip 2019 09:30 #668176

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
U mnie też ogórkowo - zaprawowo. :yummi:
Nasiona Japanese Suyo Long dostałam od Małgosi,która kupiła je w sklepie internetowym.Mam dwa krzaczki prowadzone na sznurkach.Ogórki bardzo smaczne i plenne (jednocześnie na krzaku "dynda" kilkanaście ogórków,na różnych piętrach).

20190718_082725.jpg

Wyglądają tak jak Pomodoro pokazał na zdjęciu ze sklepu.Ale niektóre skrzyżowały się (chyba) z Chinese Slangen,bo mają inne "kolce".

20190718_082759.jpg

Tu ten nieskrzyżowany (zostawiony na nasiona).

20190718_083328.jpg

A tu kzyżówka (też jak widać zostawiony na nasiona,bo smaczny).

20190718_083021.jpg

I jeszcze ogórek kozacki ( 2 sztuki takich zostawione na nasiona).Do konsumpcji i na przetwory zrywam mniejsze,takie 7 - 8 cm.Baaardzo smaczne.

20190718_082938.jpg

A to ogórki wysiane do gruntu początkiem lipca na jesienny zbiór. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, Miragoral, Maggie, JaNina

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 18 Lip 2019 09:37 #668179

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Aga! Kontrolowałaś zapylenie?
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): patrycja

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 18 Lip 2019 10:58 #668185

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
No,niestety nie... :oops: Tak,że jeśli wyślę nasionka na straganik,to oczywiście zaznaczę - WZ. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Azbi

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 18 Lip 2019 11:42 #668189

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wiesz Agatko, z tego, co mi wiadomo, nasze Warzywne Ludki nie podejmują prób KZ w przypadku ogórków, a jedynie dyni czy cukinii, więc spokojnie możesz pakować nasiona swoich ogórków, oczywiście jeśli będziesz chciała wysłać je na tegoroczny Straganik, który - z założenia - służy uprawie amatorskiej.
Natomiast w przypadku, gdy komuś będzie bardzo zależało na oryginalnym materiale nasiennym, to też możemy coś wykombinować. Będzie dobrze :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Miragoral, aga, JaNina

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 18 Lip 2019 18:23 #668227

• Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2359
2 dni trochę popadało i moja ulubiona odmiana Monisia pokazała na co ją stać:
17.7Monisia.jpg

posegregowana do zrobienia korniszonów.

Po Żydowsku pójdzie drugi rzut, rozsady już zrobione. Pójdą w miejsce fasolki szparagowej.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, podjadek, Bobej, grzesiek59, Jan4, rychu44, patrycja, Miragoral, Betula, Azbi, Sylwiaaa, aga, JaNina, Keti, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 19 Lip 2019 12:26 #668327

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Trzy egzemplarze nasienne kontrowersyjnego ogórka SL.

IMG_1640.jpg

Jak widać, owocuje i na pędzie głównym, i na pędzie bocznym.
Ostatnio zmieniany: 19 Lip 2019 12:30 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, grzesiek59, Adasiowa, Armasza, rozalia, patrycja, Betula, Azbi, pszczolka, Sylwiaaa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 19 Lip 2019 21:35 #668392

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Czy mogę się zapisać na nasionka na następny sezon?
pozdrawiam Bożena

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.778 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum