TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VI

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 19:36 #657922

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Dzisiaj była piękna pogoda. Trochę porobiłam z rodzinką, tata mi w tym czasie zaimpregnował kwietniki, jak wyschną i będzie chwila to będziemy je składać. Założyliśmy też węża kroplującego dla pomidorów.
Pogryzły mnie mrówki i komary, a psicy ubiłam trzy kleszcze. Widać nie tylko ludziom spodobało się to ładne, ale nieupalne słoneczko. :whistle:

IMG_20190517_180054.jpg

IMG_20190517_175752.jpg

IMG_20190517_175703.jpg

IMG_20190517_182255.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, Adasiowa, Łatka, rozalia, Marlenka, CHI, Betula, Kajtkowa, Pestka, Agusiak, aga, JaNina, hakul, sznurki Ani, Termaj

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 19:40 #657923

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Ciepło i słonecznie dopiero wieczorem popadało z 10min. Wszystko pięknie kwitnie
DSC01792.jpg

DSC01779.jpg

DSC01797.jpg

DSC01804.jpg

DSC01781.jpg

Kurki aby cały dzień w zagrodzie jednak jest 5 kogutów :happy-old:
DSC01808.jpg

DSC01805.jpg

DSC01811.jpg
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2019 19:42 przez Adrian89.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, rozalia, CHI, Betula, Kajtkowa, Pestka, Agusiak, MARRY, Pizza, aga, hakul, sznurki Ani, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 20:14 #657926

• tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 998
Adasiowa wrote:
Poprawione Rozalko - żaden problem :)

I mnie udało się troszeczkę poszaleć na działce, ale tylko popołudniem - dobre i to, bo od rana pogoda nie nastrajała optymistycznie, więc aby wykorzystać "pusty" przebieg zrobiłam szybkie zakupy na rynku ( ceny warzyw nadal szokują, choć widok kolorowych warzyw na straganach jest niezwykle przyjemny ) - wzięłam szparagi na wagę i świeżutkie jajka od gosposi - pokręciłam się w kuchni robiąc zupę szparagową i placek z działkowym rabarbarem.
Następnie szybka lustracja i podlanie rozsad wystawionych na zewnątrz, na parapety - pojawiły się uskrzydlone mszyce (!) - i jeszcze szybsza decyzja o wyjeździe na działkę. Zbyt wiele jednak nie zrobiłam ze względu na dość uciążliwy kapuśniaczek, ale przynajmniej naładowałam "akumulatory" :).
W każdym razie udało mi się przygotować grządki i dołki pod ogórki i pomidory - jutro ciąg dalszy, o ile pogoda pozwoli - byłoby super, bo pracy mam mnóstwo.
A ja myślałem głupi że jaja to od kur :happy3: :happy3: :happy3:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, Kajtkowa, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 20:39 #657929

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Ciepła noc - ok. 14 stopni C, w dzień zapowiadały się burze, ale nie przyszły. Na ventuskim i blitzortung widać szeroki front burzowy nad Białorusią idący w kierunku zachodnim. Deszcz i burze zapowiadają do połowy przyszłego tygodnia :unsure:
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, Betula, Kajtkowa, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 20:44 #657930

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
Co do jaj ostatnio na targu dorwałem jaja gęsie, :D białko twardsze niż kurze ale żółtko wielkości kajzerki :woohoo: mniam mniam :hearts:
60127726_2304944476248626_2106307070683774976_n.jpg
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2019 20:45 przez Adrian89.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, Betula, Kajtkowa, Agusiak, Pizza, sznurki Ani, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 20:53 #657932

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Bardzo ładnie wygląda. Gęsie jajka nie są przypadkiem tłuste? Czytałam, że mają koszmarny, bardzo tłusty posmak, jakby się olej piło.
Jeśli tak nie jest, to muszę się rozejrzeć, bo mi wolno właściwie tylko żółtka. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Betula, Kajtkowa, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 20:56 #657933

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wśród tych jajeczek "gosposi" :happy: znalazło się jedno z dwoma żółtkami, a wszystkie świeżutkie, z minimalną komorą. Ciasto na tych jajkach pachnie !
Wierzcie mi, gdyby istniała jakakolwiek możliwość posiadania choć kilku kurek, to miałabym je.
Dlatego bardzo dziękuję za to, że zamieszczacie zdjęcia swojego drobiu - stanowią dla mnie namiastkę mojego marzenia :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Marlenka, CHI, Betula, Kajtkowa, Agusiak, Zielona, Pizza

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 21:04 #657935

• Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Plan na dziś wykonany i jeszcze udało mi się grządkę z malinami obskoczyć. Od jutra do końca następnego tygodnia deszcz i weź tu coś sadź no ale posadzę te moje nieszczęścia bo ile będę je kisić tych kubkach. Mogłabym jutro ale muszę ciasta napiec na jarmark i dzień w kuchni spędzę.
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, Biotit, Betula, Pestka, Zielona, Pizza, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 21:15 #657937

• Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Aniu, jak nie ma cię na forum, to zastanawiam się, co się stało, co się dzieje. Jesteś jak dobry duch, który nadaje sens istnienia. :kiss3:
Dlatego koniecznie musisz się meldować, nie ważne jak i kiedy, ale choć jedno zdanie. :hearts:
Dziś bardzo pracowity dzień. Od 13 posadziłam słodkie i ostre papryki do gruntu. Zostały jakieś resztki. Ale to jutro. Oczywiście mam jeszcze do wysadzenia pomidory koktailowe.
Zapowiada się ciepła noc. W tej chwili jest 19 stopni i chyba będzie burza, bo gdzieś daleko słychać grzmoty. Może do mnie nie dojdzie. Aha i jeszcze bakłażany. :garden:
Jutro od rana wysadzanie wszystkiego i siew fasoli i cukinii. Pewnie jak zwykle dzień będzie za krótki. :dry:
Kto może - ładować akumulatory, aby jutro mieć siłę i zdrowie. Oby tylko pogoda nam dopisała.
A tak naprawdę nareszcie mam mokrą ziemię. :idea1:
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Marlenka, CHI, Betula, Pestka, Agusiak, Szafirek, JaNina, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 21:53 #657942

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Ja kiedyś robiłem jajecznicę z gęsich jaj. Są one trochę za oleiste, dlatego lepiej użyć je do ciasta lub naleśników.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Betula, Agusiak, Pizza

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 22:06 #657948

• Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Popadało dobrze, do dziś 34 l, nie licząc 2 ulew będących dziś.
Przypominam: kwiecień=1,5 mm deszczu w W-wie.

Temp ok 14 na działce w cieniu 20 C, założyłem agro pod ogórki i pomidory - niech się ziemia grzeje i nie oddaje cennej wody.
Popadało, więc żniwa szpinaku. Liście się umyły i był pyszny obiad.

IMG_2288-2.jpg

IMG_2289-2.jpg

IMG_2290-2.jpg

Co do walorów zdrowotnych szpinak jest mocno przesadzony, jedynie świeży ma sporo Vit C. Niemniej go lubię i teraz jest jego czas.Część zamrożę.

Temp za oknem jest teraz 17,5 C, więc na działce 13,5 C. Oby tak było dalej.Dziś wsadziłem część dalii, a warzywa czekają i rosną.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2019 22:18 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, CHI, Betula, Pestka, Agusiak, Sylwiaaa, Pizza

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 22:54 #657952

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
W Krakowie było dziś słonecznie. U mnie zresztą też tylko lekkie przelotne deszczyki. Po powrocie przepikowałam tylko kilka dalii. A miałam jeszcze ogórki przesadzić do gruntu. Nie zdarzyłam bo goście mnie odwiedzili. Troszkę sadznonek dałam mamie niech jej ładnie rośną. Temperatura 11 stopni więc w sumie spoko.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 18 Maj 2019 00:47 #657953

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Obecna pogoda w naszych warzywnikach wybitnie służy ślimorom :think: Właśnie wróciłam z nocnego polowania :search: Obżerały się moimi pomidorkami i papryczkami :cry2: :cry3: które nie załapały się na dzisiejsze wysadzenie :garden1:
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2019 00:55 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, CHI, Betula, Agusiak, Zielona, JaNina, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 18 Maj 2019 04:59 #657956

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
Pizza wrote:
Bardzo ładnie wygląda. Gęsie jajka nie są przypadkiem tłuste? Czytałam, że mają koszmarny, bardzo tłusty posmak, jakby się olej piło.
Jeśli tak nie jest, to muszę się rozejrzeć, bo mi wolno właściwie tylko żółtka. :)
ja tam nie czułem jakiegoś innego posmaku może bardziej intensywny niż kurze ale każdy też ma inne odczucia.
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2019 04:59 przez Adrian89.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, Agusiak, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 18 Maj 2019 06:52 #657959

• Termaj
  • Termaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Termajteytt
  • Otrzymane dziękuję: 1152
Dzisiejsza noc moje cała rozsada spędziła na balkonie.Teraz jest 13.7* ,aż miło spojrzeć na termometr.Dzien zapowiada się słoneczny i chyba bez deszczu.Spokojnego dnia.

Pozdrawiam Teresa
Termaj
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, CHI, Betula, Pestka, Zielona, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 18 Maj 2019 07:49 #657960

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
Witajcie jak miło jest otworzyć oczy gdy przez okno zagląda słoneczko. Na termonetrze 15 stopni. Trzeba szybciutko wstać kawe zabrać do ogrodu. Plan na dziś popikować dalie i cynie wysiewane 6 maja. Wysadzić werbeny i łubiny na miejsca stałe. Ogórki do tunelu i okaże się co jeszcze. Pozdrawiam miłego dnia potrzebujacym słoneczka przesyłam troszkę :flower2:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, CHI, Betula

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 18 Maj 2019 07:57 #657961

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
U mnie leje. Nie pada ale leje. Wracając od Majlertów (trzeba korzystać z sezonu szparagowego) pomyliłam drogę, pojechałam prosto zamiast skręcić w lewo, mimo że jechałam wolno, ale w ścianie deszczu nie zauważyłam luki w żywopłocie i skrętu w lewo. Jak ja się cieszyłam, że nie pojechałam rowerem jak planowałam. Ale rzut oka rano na mapę radarową ostudził moje zapędy :) Z mapy wynika, że ta burza potrwa jeszcze z godzinkę, potem chwila przerwy i idzie kolejna burza. Przed południem z pracy w ogrodzie nici :(
Miłego weekendu wszystkim życzę. Korzystajcie z pięknej pogody (o ile deszcz Wam pozwoli) :)
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2019 07:58 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, Biotit, CHI, Pestka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 18 Maj 2019 08:07 #657963

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Piękne słoneczko świeci od rana.Nocka ciepła z temperaturą +12*C.Aktualnie w słoneczku jest 28,3*C a w cieniu 16*.Przede wszystkim powietrze jest ciepłe i cisza wiatrowa.Przed wschodem słońca była mgła ale b.krótko.Wszystko co możliwe rośnie i kwitnie.Spokojnej pracy w ogrodach. :bye: :bye:
004-93.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Biotit, CHI, Betula, Pestka, aga, JaNina

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.759 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum