TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VI

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 18 Maj 2019 22:51 #658081

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Agusiak, współczuję ulewy. Tyle się człowiek napracuje...
U mnie bardzo fajny i ciepły dzień. Niestety spędzony na zakupach a nie w ogrodzie.
Ceny, mnie dziś z nóg zwaliły, prawie 6zł za pęczek włoszczyzny. Przecież to rozbój w biały dzień :jeez:
O 15.00, byliśmy w domu, padnięci i o jakiejkolwiek pracy nie było mowy.
Jak co roku, jestem w tyle. Dobrze, że chociaż dynię wsadziłam.
Ogórki i reszta jutro. Warzywnik zarasta..., ale chwastami :jeez:
Nic to...ważne, że w końcu jest ciepło :flower2:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Marlenka, Biotit, Betula, Agusiak, Zygowa

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 18 Maj 2019 23:28 #658087

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Rano obudziła mnie burza - już myślałam, że nici z działki, ale koło południa pięknie się rozpogodziło; było cudnie, cieplutko, wilgoć wszędzie... Nareszcie posadziłam selery i pory, doczekały się, biedaki... Część fasolki też już "u siebie". Nie wiem, czy zdążę teraz z pomidorami, w każdym razie bakłażany, papryki, arbuzy i ogórki pójdą do gruntu dopiero na początku czerwca. Nie wyglądają na szczególnie udręczone, a ostatni tydzień maja podobno znów ma być zimny.. :happy-old:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Marlenka, CHI, Betula, Agusiak, Pizza, aga, Zygowa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 18 Maj 2019 23:55 #658089

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21394
Piękny dzień - oczywiście planów nie wykonałam - jutro też jest dzień.
Gąsiu dostał czystą wodę do kąpieli:
P5182210.jpg

Nacięłam 3 kosze zielonki dla drobiu - między drzewkami muszę ciąć nożycami akumulatorowymi. Na zdjęciu widać, pełny kosz i jak niewiele jest tego wyciętego"

P5182207.jpg

Psy pozowały:
Laki i Devi w mleczach:
P5182250.jpg

P5182256.jpg

Cedrik w trawie:
P5182257.jpg

P5182258.jpg

Na koniec - piękny młody buk w wiosennych barwach:

P5182219.jpg

Dobranoc
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, madzia, Krecik stary, bela, rychu44, Łatka, Marlenka, Betula, Agusiak, MARRY, Pizza, aga, JaNina, Zygowa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 19 Maj 2019 06:46 #658096

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Pizza wrote:

IMG_20190518_180438.jpg

Pozdrawiam!

Śliczny płotek od 2 lat zabieram się żeby taki postawić. Robiłaś sama czy kupiłaś gotowy??
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2019 06:47 przez Adrian89.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, CHI, Agusiak, Pizza, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 19 Maj 2019 07:01 #658099

• Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Mamma dzięki, najgorzej że świeżo posiane dynie popłyneły a miałam tam nasze forumowe :( odnośnie cen to wszystko jest drogie. U nas kartofle stare po 3.5, włoszczyzna też po 6, pietruszka po 17, pomidory zjadliwe po 7,kapusta młoda 6, zgroza. Mam jeszcze swoją cebulę i marchew chociaż tego nie muszę kupować.
Pozdrawiam
Aga
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2019 07:02 przez Agusiak.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, rychu44, Marlenka, Biotit, CHI, pszczolka, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 19 Maj 2019 09:22 #658117

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Nocka ciepła 13,5*C ,z pełnym księżycem b.mocno świecącym(pełnia).O godz.5 20 termometr wskazywał 11,8.Poranek słoneczny,powietrze ciepłe z domieszką wilgoci.Aktualnie w słońcu jest 39,8*C a w cieniu (strona północna)19* i temperatura szybko rośnie.A to zakwitło nocą.
001-170.jpg

002-140.jpg

006-46.jpg

Wszystkim życzę mile spędzonej niedzieli. :coffe: :drink1: :dance: :bravo: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, rychu44, Łatka, Marlenka, Biotit, CHI, Betula, Agusiak, pszczolka, aga, Zygowa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 19 Maj 2019 09:37 #658120

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Agusiak! Współczuję. Mam nadzieję, że straty będą mniejsze niż się wydaje na pierwszy rzut oka..

Ja dziś od rana pracowałam w ogrodzie, ale zadzwonił brat i jedziemy rowerami na zalew zegrzyński. Reszta rozsad będzie musiała poczekać.
Miłej niedzieli wszystkim życzę.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, rychu44, Marlenka, Biotit, Agusiak, Zygowa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 19 Maj 2019 10:36 #658134

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21394
Mamma wrote:
Agusiak, współczuję ulewy. Tyle się człowiek napracuje.

Przechlapane - Agusiak - w cudzysłowie i dosłownie... Bardzo współczuję.

Ale wierzę w rośliny - dadzą radę.

U mnie niektóre roślinki stoją w wodzie (co prawda nie z głową) już 3 tygodnie, bo mam ważniejsze rzeczy niż ich posadzenie: praca i zwierzęta. Może dziś w końcu je posadzę.

25/30 st. Powoli się wykluwam. Jeszcze kawa.
O 4 było też ciepło - wychodziłam na zewnątrz w pidżamie. Ciekawa jestem czy do moich piesków dotrze, że ściąganie mnie przed 5:30 z łózka skutkuje przesunięciem śniadania w czasie?
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Marlenka, Biotit, Betula, Agusiak, aga, Zygowa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 19 Maj 2019 11:49 #658143

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Piękna pogoda od rana, jest 20* w cieniu oczywiście bo taką się zawsze w prognozach podaje i jest miarodajna. Wczorajsza ulewa dała 10l wody! odczytałem dziś sumę i wyszło że od początku miesiąca spadło 72 litry na m2 co oznacza, że osiągnęliśmy w moim rejonie średnią miesięczną.

Kurczaki jeżeli faktycznie kupiłem jako 21 dniowe to mają aktualnie 45 dni dziś ważyłem to kury mają 2kg koguty 2,2kg
DSC01823.jpg

ziemia mokra strasznie i lepi się do narzędzi, zbytnio nie idzie nic glebowego robić
DSC01906.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa, CHI, Betula, Agusiak, aga, hakul, Zygowa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 19 Maj 2019 12:01 #658144

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Adrian, ale Ci dobrze. Wylegujesz się jak panisko i sobie patrzysz jak Ci rosołek rośnie :P
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2019 12:04 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, Adasiowa, CHI, hakul, Zygowa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 19 Maj 2019 13:36 #658147

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
Witajcie dziś słonecznie 23stopnie a w tunelu rano było 35stopni. Muszę na noc nie zamykać drzwi albo o świcie otwierać. Werbeny juź rosną w mojej pietrowej doniczce. Środkowe sadzonki wychodowałam z nasionek ciekawe kiedy dogonią te kupne.
IMG_20190519_132642.jpg

Zaraz kawka i szydełko oczywiście na zewnatrz trzeba korzystać ze słoneczka
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Łatka, Marlenka, CHI, Betula, Agusiak, MARRY, Szafirek, aga, Zygowa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 19 Maj 2019 14:18 #658152

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Po majowych przymrozkach nie zamykamy tunelu, chyba że temperatury mają mocno spaść. Zamykanie tunelu przy takich temperaturach jak mamy teraz to proszenie się o szarą pleśń.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, CHI, Agusiak, Zygowa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 19 Maj 2019 14:33 #658153

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Adrian89 wrote:
Pizza wrote:

IMG_20190518_180438.jpg

Pozdrawiam!

Śliczny płotek od 2 lat zabieram się żeby taki postawić. Robiłaś sama czy kupiłaś gotowy??

Ładny, ale ze mną coś chyba jest nie teges... Pierwsze, co zrobiłam na nowonabytej działce to zdemontowałam wszelkie płotki, stoją w kącie i czekają, że może się komuś przydadzą. U mnie jest sporo cienia, a taki płotek mocno ogranicza światło - w każdym razie tak się tłumaczę ;) .
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2019 14:34 przez Mandorla.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, Agusiak, Pizza, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 19 Maj 2019 15:09 #658156

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
Betula wrote:
Po majowych przymrozkach nie zamykamy tunelu, chyba że temperatury mają mocno spaść. Zamykanie tunelu przy takich temperaturach jak mamy teraz to proszenie się o szarą pleśń.
mam z oknami te są cały czas otwarte. W mnie to mój tunel bardziej przeciw deszczowy i wiatrowy jest. Temperatura noca jest taka sama ablo tylko stopień góra 3 stopnie wyższa niż na zewnątrz. Także przed mrozem nic tam się nie uchroni.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 19 Maj 2019 16:29 #658170

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Ciepełko, słonecznie, 25 stopni. Ok. 14:00 się zachmurzyło, godzinę później troszkę pogrzmiało, no i tyle z burzy i deszczu. Po czwartkowym całodziennym deszczu (25 l/m²) działeczka solidnie podlana. Trawnik z mleczami, a właściwie już z dmuchawcami po kolana, ale musi poczekać do środy :garden:
Wsadziłam selery, przygotowałam miejsce pod bakłażany, dosiałam fasolki, rozniosłam ziemi z kompostownika po działce. Robiłabym dalej, ale grzmoty mnie wygnały. A teraz znowu piękne słoneczko.
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2019 16:30 przez Zygowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, Marlenka, Betula, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 19 Maj 2019 16:41 #658173

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Adrian89 wrote:

Przepraszam, dopiero teraz zauważyłam :)
Płotek robiliśmy samodzielnie z tatą ze sztachet, które znaleźliśmy w altance.

Żeby było śmieszniej, okazało się, że sami około 8-9 lat temu daliśmy sąsiadowi te sztachety, bo mieliśmy nadmiar po ogradzaniu swojego ogródka przy oknie, a on chciał sobie zrobić płotek. Cóż... jak widać skończyło się na samych chęciach :P A sztachety do nas niejako wróciły. Drewno dobre, mocne, przetrwało cały ten czas.

Jestem cała obolała i bez życia, ale zmusiłam się, żeby jeszcze pójść i napełnić ziemią te zielniczki. Przy następnej wizycie poprzesadzam tam ziółka. Póki co poszła tylko mięta, bo ona czekała w doniczkach.

IMG_20190519_143720.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, bela, Łatka, Marlenka, Betula, Agusiak, Jaedda

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 19 Maj 2019 17:58 #658184

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18682
U mnie 23 C, ładne słoneczko, od poprzedniego piątku prawie codziennie deszcz lub ulewa.
Na sadzenie warzyw trochę za mokro, ale kwiatki się cieszą. :)

IMG_20190519_084259.jpg

IMG_20190519_084355.jpg

Miłej niedzieli :)
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Betula, Agusiak, Pizza, aga, Zygowa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 19 Maj 2019 20:04 #658224

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Nas dzisiaj burza nie ominęła. :( Wprawdzie przeszła bokiem,ale te kila minut ulewy i gradu zrobiły swoje.

20190519_164201.jpg

Mam nadzieję, ze zmasakrowane bakłażany się odrodzą...

20190519_164353.jpg

Dynia Hokkaido...Miałam zapasową,dosadziłam,ale dwie zniszczone też zostawiłam.Może... :oops:

20190519_164424.jpg

A kilka metrów dalej inna dynia nietknięta. :) Jeszcze tylko papryczka Habanero ucierpiała,ale to mocny zawodnik - da radę.Ślimak próbował ją w nocy dziabnąć,zostawił ślad jak po niebieskich granulkach i zakończył żywot. :happy3:
Jak to mówią: Co cię nie zabije to cię wzmocni.Mam nadzieję,że tak będzie z moimi roślinkami. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, Marlenka, Biotit, Betula, Agusiak, Pizza

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.653 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum