TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VI

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 22:09 #657805

• MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Otrzymane dziękuję: 3088
Aga, nawet jak jajeczko wbijesz, czosnku wciśniesz, doprawisz, dalej powiadasz, trawiaście? Bo ja na surowo ledwo przełknę, ale jako w/w "szpinak" :yummi:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Mamma

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 22:14 #657806

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Muszę spróbować lebiody. Szpinak i pokrzywę robię w podobny sposób. Podsmażam na patelni, nie gotuję (najlepiej na masełku), dodaję dużo wyciśniętego czosnku, sól i pieprz i redukuję powstałą wodę. Można dodać do tego bułkę tartą i jajko (sadzone lub ugotowane i pokrojone w kostkę).
W ten sam sposób spróbuję zrobić lebiodę.
MagdaH, widzę, że robimy podobnie :) Nic w takiej postaci nie może być "trawiaste". A pokrzywa zaskoczyła mnie smakiem.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2019 22:18 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, Adasiowa, Łatka, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 22:17 #657807

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Jest, jest długo oczekiwany majowy deszczyk, w nocy padało sobie spokojnie i po południu też tak ślicznie. Jest o wiele cieplej i pachnie wiosną. :)
pozdrawiam Karina
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Iwona M, grzesiek59, Adasiowa, Betula, Mamma, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 22:39 #657812

• Jasia
  • Jasia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 351
Ja szpinako-lebiodę robię podobnie. Na patelnię daję trochę masła i olej szklę posiekaną cebulę ze szczyptą cukru, posiekany ząbek lub dwa czosnku. Oprószam mąką powstaje biała zasmażka, wrzucam listki szpinaku i lebiody, chwilę duszę. W razie potrzeby kapnąć wody. Doprawiam solą, pieprzem białym lub czarnym, gałką muszkatołową. Można dołożyć trochę śmietany. Rozgarniam badylko wbijam jajko lub dwa-robię sadzone. Jajka można smażyć po wyjęciu zieleniny. Do tego ziemniaki, maślanka lub kwaśne mleko i mamy obiad. Zieleninę można wyłożyć na kromki chleba lub drożdżowe ciasto, posypać żółtym serem i zapiec.
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, bela, Adasiowa, Betula, Mamma, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 06:16 #657831

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Ciepła noc 15°C. Ma być pierwszy dzień bez deszczu od tygodnia. A ja do W-wy muszę jechać. Pół dnia mi przepadnie :(
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Mamma, Agusiak, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 06:55 #657833

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Jak to miło na termometrze zobaczyć +10* rano, a nie w najcieplejszym momencie dnia :) Słoneczko prześwieca nieśmiało. Zapowiada się pracowity dzień :dance: Miłego dnia :flower1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, CHI, Betula, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 07:15 #657835

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Nocka nie zimna przy temperaturze 10,1*C.Ok.5 ciepełko spadło do 8,6*.Poranek ze słońcem więc temperatura powoli podnosi się do 10,8*.Dziś do gruntu idzie papryka słodka.Wszystkim życzę pogody jakiej każdy chce,a więc słońca,deszczu i ciepełka. :rotfl1: :rotfl1: :coffe: :bye: :bravo:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Łatka, CHI, Betula, Agusiak, MARRY, UllaM, JaNina

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 07:21 #657836

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
Betula wrote:
A ja do W-wy muszę jechać. Pół dnia mi przepadnie :(
ja mam tak samo też pół dnia przepadnie. Co prawda wczoraj było bez deszczowo i coś udało się zrobić. Do 6:30 był deszcz teraz wychodzi słoneczko a zapowiadaja na popołudniu deszcz i burze czyli jak wróce. Oby się nie sprawdziło chodz nie wiem czy po "wycieczce" z dziećmi będę mieć na coś siłe.Miłego dnia
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2019 07:21 przez sznurki Ani.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, CHI, Betula

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 07:51 #657837

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
W Poznaniu powitało nas od dawna wyczekiwane słońce i wyższa temperatura - nad ranem było 11 stopni; co prawda niebo jest jeszcze zasnute cienkimi chmurami, zza których nieśmiało wygląda słoneczko, ale powietrze szybko się ogrzewa, po ostatnich intensywnych opadach jest dużo wilgoci. Wiatr minimalny.
Wszystkie rozsady wyprowadzone na spacer, niech wietrzą aparaty szparkowe ;-)

Kochani, dla wszystkich życzenia pogodnego, miłego i bardzo przyjemnego piątku :coffe: :hug:
Pozdrawiam cieplutko.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, Betula, Kajtkowa, Agusiak, Zielona

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 08:37 #657843

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10960
W nocy była taka ulewa, że kilkakrotnie mnie budziła. Teraz nie pada, ale pochmurno. Zdecydowanie cieplej 13 stopni. Jutro wysadzam resztę pomidorów i posieje fasolkę, ogórki, cukinię do gruntu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, CHI, Betula, Kajtkowa, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 13:28 #657867

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Słońce świeci,18 w cieniu.Poszłam odpocząć do ogrodu,a posadziłam pomidory,bakłażany,kilka papryk ostrych i długie ogórki. :jeez: Pozbierałam ślimaki, wyplewiłam grządkę i ścieżki,posegregowałam resztę sadzonek...Teraz mam ochotę napić się herbaty,ale aż boję się wejść do kuchni. :wink2:

20190517_125040.jpg

Pozdrawim krzewuszkowo...A może cudownie?
A swoją drogą,czy kwiaty krzewuszki cudownej nie są przypadkiem jadalne?Ususzyłabym sobie do herbatki. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Jagoda254, Adasiowa, Łatka, CHI, Betula, Kajtkowa, Agusiak, MARRY, Zielona

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 14:08 #657883

• Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Jak ja wam zazdroszczę, że możecie popracować w taki piękny dzień w ogródku. Ja muszę siedzieć w pracy a jest tak ciepło i słonecznie a za nim wrócę zostanie mi tylko godzina w ogrodzie :sad2:
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, Betula, Kajtkowa, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 16:07 #657895

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
No! Nareszcie!
W porównaniu z minionymi kilkoma dniami - cudnie. :dance: . Przynajmniej w Karkonoszach.
Termometr w samochodzie o pierwszej pokazywał 17o, choć ranek jeszcze zasnuty, nic dziwnego, hektolitry wody parują. Spacerek w iście wiosennej atmosferze

Taki niesamowity kolor bukowe liście mają zwykle początkiem maja, nie w drugiej połowie...
A teraz - tak:

Zdjęcie przez szybę jadącego samochodu, lecz może widać - wysoko w górach pełno świeżego śniegu.
Linie horyzontu stanowi Śnieżka, Równia pod Śnieżką i kocioł Małego Stawu, chyba aż pod Szyszak.
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2019 16:09 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Betula, Kajtkowa, Agusiak, MARRY, aga, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 16:39 #657897

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Ogrodniczo dzień stracony. Jak już wróciłam z W-wy i ugotowałam obiad dla rodziny wyszłam posadzić coś z kilkuset sztuk mojej rozsady, wykopałam jeden dołek i wygonił mnie deszcz z ogrodu. Po 20-stu minutach znów dało się wyjść. Posadziłam kilka sztuk selerów i znów deszcz :). A za chwilę wybywam z domu na wieczór i już nic dziś nie zrobię. Ale jutro sadzenie od rana do wieczora, nie ma innej opcji :)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Kajtkowa, Agusiak, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 19:04 #657915

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Łatka,ale u Ciebie pięknie.Ja po takie widoki muszę jechać na wakacje... :oops: A Ty masz to na co dzień. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Kajtkowa, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 19:19 #657917

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
Wreszcie ciepła noc i dzień pozwolił na pracę w ogrodzie. Wszystko z szklarni rozsady zabrane. Pomidory w gruncie wysadzone. Nadwyżki rozdałam .Cukinia rozsada też. Jutro papryki i zostaną mi tylko ogórki. Jestem urobiona, że nóg nie czuję ale zadowolona bo kawał roboty wykonałam . :drink1: teraz choć późno trochę ale miałam ochotę na pyszną kawę.
Pozdrawiam.Rozalia
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2019 19:29 przez Adasiowa. Powód: :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, Biotit, CHI, Betula, Kajtkowa, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 19:24 #657919

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
Pisanie tekstów telefonem powoduje że co innego piszę a co innego wyskakuje.zamiast urobiona to urodzona :( .
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Maj 2019 19:29 #657920

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Poprawione Rozalko - żaden problem :)

I mnie udało się troszeczkę poszaleć na działce, ale tylko popołudniem - dobre i to, bo od rana pogoda nie nastrajała optymistycznie, więc aby wykorzystać "pusty" przebieg zrobiłam szybkie zakupy na rynku ( ceny warzyw nadal szokują, choć widok kolorowych warzyw na straganach jest niezwykle przyjemny ) - wzięłam szparagi na wagę i świeżutkie jajka od gosposi - pokręciłam się w kuchni robiąc zupę szparagową i placek z działkowym rabarbarem.
Następnie szybka lustracja i podlanie rozsad wystawionych na zewnątrz, na parapety - pojawiły się uskrzydlone mszyce (!) - i jeszcze szybsza decyzja o wyjeździe na działkę. Zbyt wiele jednak nie zrobiłam ze względu na dość uciążliwy kapuśniaczek, ale przynajmniej naładowałam "akumulatory" :).
W każdym razie udało mi się przygotować grządki i dołki pod ogórki i pomidory - jutro ciąg dalszy, o ile pogoda pozwoli - byłoby super, bo pracy mam mnóstwo.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2019 19:41 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, CHI, Betula, Kajtkowa, Agusiak, Zielona

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.652 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum