TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 18 Wrz 2019 16:05 #676053

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Częstujemy się życząc wielu takich rocznic i prosimy o przepis. :hug: :flower1:
Szarlotka? :yummi:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Ostatnio zmieniany: 18 Wrz 2019 16:06 przez anaka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Nimfa

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 18 Wrz 2019 19:19 #676056

• gazela
  • gazela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2628
U mnie rano tylko 8 stopni, pochmurno i wietrznie. Ale kiedy około 10 zaczęło się przejaśniać wybrałam się do lasu. Inni grzybiarze chyba wystraszyli się aury, bo nikogo w lesie nie spotkałam i po dwóch godzinach miałam takie zbiory:
IMG_1869.jpg

A potem już przez kolejnych 5,5 godz. siedziałam w kuchni. Część grzybków poszła do zamrożenia, część się suszy, z części będą zupy u przyjaciół, a reszta spakowana w słoiki z octem i przecierem. Tak więc dzień był u mnie bardzo pracowity. Pora odpocząć :comp: :bye:
IMG_1872.jpg

IMG_1873.jpg

IMG_1874.jpg
Pozdrawiam, Małgorzata

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 18 Wrz 2019 20:32 #676068

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Zimny porywisty wiatr, spore opady deszczu - to akurat dobrze bo ziemia była już sucha. Zbliża się jesień, ale jeszcze w niedzielę ma być powyżej 20 st. C.

Ja w poniedziałek pozbierałem ostatnie zielone pomidory było tego około 2 kratek plastikowych.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Agusiak, Zielona, Nimfa, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 18 Wrz 2019 22:53 #676087

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
Nimfato ja się poczestuje. Wygląda tak smakowicie. A że wirtualny to w boczki nie pójdzie :happy4: Ja pół roku na forum. Ale leciało, a pamiętam jak zakładałam konto w lutym. Szukałam wtedy info na temat wysiewu kwiatów. A właściwie to wyglądu roślinek w czasie rozwijania pierwszych listków, czasu wzrostu itp. Cześć informacji znalazłam, inne hmm w sumie sama tworzę w swoim wątku. Czegoś czego mi brakowało w czeluściach interneta. Cały czas się uczę, eksperymentuje. Dzięki forum, zapał mój nie znika.
Dziś było słońce,ale wiatr i zimno niczym w listopadzie. Czuć już jesień. Oj za wcześnie. Rano było 9 stopni. Sezon parowania okularów właśnie dziś u mnie rozpoczęty. Jak ja tego nie lubię.
Dobrze że sobie chustę zrobiłam na dziś jak znalazł
Dobranoc
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, Adasiowa, Betula, koma, Agusiak, Zielona, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 19 Wrz 2019 06:48 #676094

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
5 ( słownie: pięć ) stopni na zaokiennym termometrze - jednak na wschodzie lekkie chmury są różowo podświetlone budzącym się słońcem, więc jest nikła nadzieja na ocieplenie w ciągu dnia.

Przyznam, że wczoraj tak częstowałam się tą szarlotką Nimfy, że obawiałam się, czy dla Was wszystkich wystarczy ... no, ale jestem niepoprawną fanką wszystkich domowych ciast, a szarlotek w szczególności :oops: - bardzo dziękuję za poczęstunek i życzę dalszych, miłych chwil na forum.

Dżem z zielonych pomidorów z dodatkiem skórki pomarańczowej wyszedł tak fantastyczny, że dzisiaj nastawię kolejną porcję - z 1 kg wychodzą dwa małe słoiczki, a więc zdecydowanie za mało. Dżem jest tak pyszny, że nie będę stosować go na nadziewania np. rogalików, a jedynie do świeżego pieczywa lub do gorących, chrupiących racuchów.
Dodatkowo, aby nagrzać wyziębioną kuchnię ( i tym samym sprawić kotom radość ) włączę piekarnik i wykorzystam następną partię dojrzałych pomidorków - tym razem będą pieczone z działkowym porem i ziołami.

Wszystkim Ludkom - miłego i słonecznego czwartku :coffe:

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Betula, koma, Agusiak, gazela, Jaedda, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 19 Wrz 2019 07:04 #676095

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
To u nas jest cieplej, bo aż 7*. W nocy chyba coś popadało, teraz niebo jest ołowiane. Pogoda nie zachęca do aktywności. Dalie są jednak taką pogodą zachwycone

281EF7AD-D09C-42FE-89C7-870D1CD42921.jpeg

Aniu, przypomniało mi się, że w zeszłym roku robiłam dżem z czerwonych pomidorów i pomarańczy, też dobry, Mąż najchętniej zjada go z serem.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, CHI, koma, Agusiak, Nimfa, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 19 Wrz 2019 07:31 #676097

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
Janinkopiękne dalie. Jaka to odmiana? Właśnie takich pełnych mocno czerwonych szukam.
Ale przetworów robicie. Aż ślinka cieknie,ale ja nie lubię tego przerabiania stoisz pół dnia nad garami, a i tak coś komuś nie pasuje. Więc wolę nie mieć, co innego jak sama w domu jestem i nikt mi nigdzie nosa nie wtyka.

Dziś w okolicach Krakowa 8,9 stopni zależy na który termometr patrzę. W telefonie wskazuje mi 5 stopni widać oszukuje.
Gdzieś tam słoneczko wychodzi. Ja bedzie w miarę przyjemnie tzn ręce nie będą marznąć planuje iść w pole, buraki dla zwierząt pora zacząć wyrywać. To chyba jedno z zajęć w polu które lubię robić. Przywołuje mi wspomnienia z dzieciństwa.
Miłego dnia i ciepłka jeszcze troszkę wam życzę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, CHI, koma, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 19 Wrz 2019 07:35 #676099

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Dziś dzień wolny od działki, ale niestety nie od roboty. Na tapecie przecier pomidorowy i sok malinowy. W zależności od ilości i stanu wytłoków z sokownika może dojść jeszcze dżem malinowo-porzeczkowo-jabłkowy.

1aa1.jpg
Ostatnio zmieniany: 19 Wrz 2019 07:35 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, CHI, Betula, koma, pszczolka, JaNina, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 19 Wrz 2019 07:56 #676104

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Aniu od sznurków, ta dalia to Osirium :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, gazela, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 19 Wrz 2019 08:11 #676105

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Właściwie moglibyśmy założyć Koło Ogrodowych Gospodarzy i powiem Wam, że mielibyśmy już długą tradycję - opartą na uprawie swoich warzyw i ich późniejszym wykorzystaniu - pozostaje jeszcze tylko kwestia wyboru Prezeski/Prezesa ;-).

Do wypieku wczorajszego murzynka musiałam dokupić pojemniczek malin - cenę pomijam, ale smak ... beznadziejny: niedojrzałe, kwaśne, bez tego cudownego zapachu prawdziwych malin.

Aniu od Sznurków - Twoja praca jest znacznie bardziej wymagająca - my przynajmniej pracujemy w ciepłym zaciszu domowym, ale Ty niezależnie od pogody wychodzisz w pole...

Janeczko, nie mam na tyle czerwonych pomidorów, aby robić z nich dżemy... wszystkie dojrzałe przeznaczam na przeciery, sosy i leczo, oraz bieżące spożycie. W mieście, zimą, każdy warzywny słoik jest na wagę złota. Niemniej Twój pomysł z pewnością jest warty wypróbowania, jeżeli ktoś dysponuje nadwyżką takich pomidorów.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, koma, pszczolka, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 19 Wrz 2019 08:38 #676107

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Za oknem słoneczko próbuje wychylić się z za chmurek.Termometr wskazuje 10,5*C.Powiewa lekki wiaterek i jest zimno.Miłego i pracowitego dnia .Schowek dla ptaków.

001-224.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 19 Wrz 2019 08:40 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Adasiowa, rozalia, CHI, Betula, koma, Agusiak, pszczolka, UllaM, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 19 Wrz 2019 08:55 #676108

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Dziękuję Wszystkim, którzy podzielili się moją radością :) U nas pogoda iście norweska. Raz świeci słońce, raz pada deszcz, przez co temperatura odczuwalna 11 st. jest wyższa. Popatrzcie jakie skarby zbieram codziennie na śniadanie :) no i jak to likwidować? Do tego płatki owsiane na ciepło - mmmm. Wracając ze spaceru zrobiłam zdjęcie księżycowi, który dzisiaj wygląda jak mała chmurka.

DSCN0833.jpg

DSCN0824.jpg

Anaka to zwykła szarlotka, trochę przeze mnie zmodyfikowana, aby "wyciągnąć" jak najwięcej słodyczy z jabłek, bo nie używam w kuchni cukru.
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, CHI, Betula, koma, Agusiak, gazela, JaNina, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 19 Wrz 2019 09:05 #676109

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie teraz 6 stopni,na szczęście jeszcze jeszcze na plusie :supr3: Słońce pod pierzynką.
Zrobiłam chutney z zielonych pomidorów.Dałam tylko 5 łyżek cukru na 1 porcję,a i tak jest słodki.Z 1kg pomidorków wyszło nieco ponad 3 słoiczki.Pycha,polecam spróbować,na świąteczny stół do mięska lub serów.Ten dżemik też spróbuję jak nazbieram maluchów.
Jest jeszcze jeden przepis na sałatkę,ale muszę dokupić kilka składników.
DSC_0823.jpg

DSC_0824.jpg

Miłego i owocnego dzionka :bye:
Nimfo każda szarlotka jest niezwykła,tak jak każdy rosół,a może my się czegoś nowego nauczymy?
Ostatnio zmieniany: 19 Wrz 2019 09:11 przez anaka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, CHI, Betula, koma, Agusiak, Jaedda, Nimfa, JaNina, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 19 Wrz 2019 09:48 #676114

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
Adasiowaaż tak źle nie ma. Jak jest bardzo zimno lub deszcz to w pole nie idę. W sumie aż tak zaangażowana w pracę połowę nie jestem. A zresztą żeby zrobić przetwory to każdy z nas musi iść pozrywać plony.
Kilka papryczek zabrałam
IMG_20190919_092102.jpg

Resztki tunelowe
IMG_20190919_091141.jpg

Bratki zakupiona sadzonka w połowie kwietnia, dalej kwitnie

IMG_20190919_092037.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Betula, Agusiak, Nimfa, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 19 Wrz 2019 10:42 #676119

• UllaM
  • UllaM's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1591
IMG_20190919_103228.jpg

Zakwitła pluskwica, nie wiem dlaczego tak się nazywa :happy-old:, ale pachnie naprawdę obłędnie i nieziemsko :supr3:, jeśli przy 9*C zwabia różne latające, zapylające bzygi :yummi: to coś w niej jest :cool3:.
A, jeszcze o dość silnym i zimnym wietrze zapomniałam
Ile waży matka? Po odliczeniu stalowych nerwów, żelaznych zasad i serca ze złota, tyle co modelka z cosmopolitan:-)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, Betula, koma, Agusiak, gazela, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 19 Wrz 2019 15:25 #676149

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Rano popadało, teraz też ale i słońce wychodzi jednak chłodno 13*.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, Betula, koma, Agusiak, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 19 Wrz 2019 16:34 #676152

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
Jakąś godzinę temu przeleciał delikatny grad,przedtem trochę popadało.Teraz niebo błękitne z białymi chmurkami.Jest 9 stopni.A ja zaklinam pogodę po włosku :yummi:
DSC_0832.jpg

DSC_0830.jpg

DSC_0831.jpg

Adrian gratuluję grzybobrania jeszcze raz.
Ostatnio zmieniany: 19 Wrz 2019 16:35 przez anaka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, CHI, Betula, koma, Agusiak, gazela, Nimfa, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 19 Wrz 2019 17:34 #676160

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Nimfa wrote:
Częstujcie się! - Będzie mi niezmiernie miło.
torcikserowyzewiec_Moment.jpg

Dziękuję, takiemu torcikowi nie sposób się oprzeć :) Nam jest miło, że jesteś wśród nas i że możemy podziwiać Twoje warzywa i elegancki ogród.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 19 Wrz 2019 17:35 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Pestka, Szafirek, Nimfa

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.753 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum