TEMAT: OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 25 Lip 2021 21:29 #771580

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53249
Moje ogórki SL też śmigają zdrowo. Osiągnęły już poprzeczkę stojaka na wysokości 2 m i zaczynają rosnąć w dół. To jest jednak niesprawiedliwe, że ja w obawie przed zalewaniem uprawy muszę uprawiać ogórki w wiadrach, a innym padają ogórki z braku wody.

IMG_30111.jpg

Jedne z pierwszych owoców z przeznaczeniem na nasienniki

IMG_30101.jpg
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 25 Lip 2021 21:37 #771583

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Ależ mają zielone liście :D Aż miło popatrzeć. Pomodoro, to na IF? czy jeszcze czymś pryskałeś?
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 25 Lip 2021 21:41 #771585

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
HT i sorbinian przemiennie.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Nimfa, rybur58, ewakatarzyna, Szczypiorek, gałązka, Mejra

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 25 Lip 2021 21:59 #771592

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
To efekt mojego pracowitego dzisiejszego przedpołudnia. Ogórki konserwowe na bazie octu jabłkowego " BIO ". Już spasteryzowane.

IMG_30121.jpg

Jutro , dla odmiany, czeka mnie robienie dżemu wieloowocowego, a we wtorek znów ogórki małosolne do pasteryzacji.

IMG_30131.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, Bobej, Jaedda, Nimfa, JaNina, Agucha8801, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mejra

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 25 Lip 2021 22:07 #771595

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54421
Dzisiejsze pytanie mojej najmłodszej: Babciu, mogę pozrywać ogórki kiszone :woohoo:
Tak więc jedni muszą kisić, a drugim rosną już ukiszone :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 25 Lip 2021 23:13 #771599

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Czas leci, więc cieszmy się że jeszcze chcą zrywać. :)
Piotr :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, Mejra

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 26 Lip 2021 12:56 #771625

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Poszłam dzisiaj zobaczyć, czy zostało coś tych kiszonych, ale niestety, zostały same zielone :happy:

5D3A057B-3441-48EF-9AD2-3C06FA740189.jpeg

Muszę sobie sama zakisić :(
Od góry: Krak, te trzy w poprzek to SL, a na dole od Amiszów.
Janina

Między kuchnią a ogrodem

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 26 Lip 2021 16:16 #771644

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
U mnie sezon ogórkowy w pełni. Kolejny dzisiejszy zbiór.
20210726_151328.jpg
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, pomodoro, kuhara, Krecik stary, JaNina, del, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, Mejra

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 26 Lip 2021 18:01 #771649

• Zefirka
  • Zefirka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1652
Pewno się nie uda. ale spróbuję: dostałam kilka sadzonek ogórka (dająca nie znała odmiany). Ciekawa jestem, jak się nazywa, bo jest w smaku dobry, nie żółknie szybko, nie pokazuje się w postaci beczułek. Jest dwukrotnie dłuższy od śremskiego. Mam na zdjęciu młodszego i trochę starszego. Komora nasienna niezbyt duża, nasienie także. Pozna ktoś?:

IMG_8833.jpg

IMG_8834.jpg
Wiedźmowata
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, ewakatarzyna, Mejra

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 26 Lip 2021 20:17 #771654

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Może moje odkrycie :) ... ogórkowe Rubin?

IMG_20210726_200949.jpg

Rano zerwane. Grunt na płask. W foli mam cztery rośliny, rosną w pionie i są dłuższe. Może grawitacja. :think:

IMG_20210726_202525.jpg
Piotr :)
Ostatnio zmieniany: 26 Lip 2021 20:26 przez podjadek.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, kuhara, Krecik stary, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mejra

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 26 Lip 2021 22:20 #771668

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
Też w tym roku szukam ogórka idealnego w kierunku sałatkowych.
Mam na próbę kilka ustalonych amatorskich odmian ale póki co to porażka.
Same chłopaki się tylko żółcą.

Ideałem są dla mnie ogórki które widzę w filmach z przepisami kuchennymi z Korei.
Wiem nawet że nazywają się: 다다기오이 czy 백오이

Mają około 20 centymetrów długości:
ck1.jpg

i bardzo małe gniazdo nasienne:
ck2.jpg

Nijak niestety dostępu do nasion nie znalazłem.

Zefirka wrote:
Pewno się nie uda. ale spróbuję: dostałam kilka sadzonek ogórka (dająca nie znała odmiany). Ciekawa jestem, jak się nazywa
No chyba będzie trudno, ale może darczyńca by podpowiedział choć:
- czy sam siał z nasionek z kupnej torebki ?
- a może nasionka ale nie z kupnej torebki ?
- jakaś inna wersja ?
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 26 Lip 2021 22:38 przez TomekD.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 27 Lip 2021 06:40 #771677

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Najprawdopodobniej jest to odmiana Salim F1. Z artykułu wynika, że są dostępne w Rosji. punchalo.com/2022-korean-breeding-cucumber-seeds
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, TomekD

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 27 Lip 2021 08:12 #771687

• Zefirka
  • Zefirka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1652
TomekD wrote:

No chyba będzie trudno, ale może darczyńca by podpowiedział choć:
- czy sam siał z nasionek z kupnej torebki ?
- a może nasionka ale nie z kupnej torebki ?
- jakaś inna wersja ?

Popytam, choć szybko nie będzie - rzadko się spotykamy.
Wiedźmowata

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 27 Lip 2021 15:26 #771739

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
TomekD wrote:
Ideałem są dla mnie ogórki które widzę w filmach z przepisami kuchennymi z Korei.
Wiem nawet że nazywają się: 다다기오이 czy 백오이
KaLo wrote:
Najprawdopodobniej jest to odmiana Salim F1. Z artykułu wynika, że są dostępne w Rosji. punchalo.com/2022-korean-breeding-cucumber-seeds

Chyba jednak nie, trochę dziwne informacje są na tej rosyjskiej stronie.

W Korei podobno funkcjonują dwa podstawowe typy ogórka, co ciekawe ma to być też podział geograficzny:
koreayoumaynotknow.quora.com/Different-k...uth-Korea-by-regions

Jak poszukać nasion tego białego na koreańskim eBay czyli tutaj:
gsearch.gmarket.co.kr/Listview/Search?ke...B4%EC%94%A8%EC%95%97
to pomagając sobie translatorem wygląda że są różne odmiany. Raczej na pewno hybrydy.

Poza Koreą znalazłem gdzieś na antypodach tylko jedną nazwaną odmianę koreańskiego ogórka: Eun Cheon F1.

Przy okazji:
KaLo, zrobiłem testowy słoik ogórków z solanką 6% jak proponowałeś. Minęło 5 dni więc chyba stężenie się wyrównało. Na moje kubki smakowe zbyt słone. Spróbuję teraz na 4% solance.
pozdrawiam,
Tomek

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 27 Lip 2021 15:38 #771740

• Agucha8801
  • Agucha8801's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 862
U mnie ogórek Tokyo Green a obok przeciętny zwykły ogórek. Oba gruntowe. Z jednej strony fajnie zbierać takie "wypasione" ogórki, a do tego mają dobry smak, a z drugiej nadaje się tylko na surówki bo, domownicy "mutanta" jeść nie chcą :happy:
IMG_20210727_152830.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 27 Lip 2021 16:00 #771743

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
Z tymi ogórkami 'kolekcjonerskimi' to jest problem.
Pojawią się nasiona ze swobodnego zapylenia opisane jako odmiana ustalona, okazują się być tak naprawdę krzyżówką która idzie w świat jako ustalona.
A jak jeszcze są wymieszane takie nasiona z niekontrolowanego zapylenia z różnych owocników to już jest zupełna ruletka.
To tak jak z ogórkiem SL tutaj popularnym - z klasycznym Suyo Long niewiele ma wspólnego.

Podobno 'Tokyo Green' u mnie wygląda tak (mam pierwszy raz), z gruntu, spoza jakiejkolwiek AWN:

TokyoGreen2.jpg

TokyoGreen1.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2021 19:16 przez TomekD.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agucha8801, ewakatarzyna

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 27 Lip 2021 21:02 #771773

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Po weekendowej ostrej kuracji nawadniającej i strzałowi nawozowemu ogóreczki SL chyba odżyły. Dzisiaj stwierdziłam, że wznowiły wzrost pędów, zawiązki owoców zaczęły rosnąć i pojawiły się nowe zawiązki kwiatów żeńskich.

Fragment pędu na poniższym zdjęciu - w porównaniu z widokiem z niedzieli - urósł o dobre 10 cm:

Zerwałam też kolejnego ogórka, jednak w trosce o Wasze zdrowie psychiczne nie pokażę go solo, a jedynie w tłoku, z innymi warzywami i jabłkami :oops:

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, rozalia, Jaedda, Nimfa, JaNina, Agucha8801, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 27 Lip 2021 23:10 #771789

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
U mnie na SL też nareszcie coraz więcej żeńskich kwiatków. Na liściach tu i ów pojawiły się nieliczne plamy, ale regularnie naprzemiennie pryskam sorbinianem i HT

70B99672-A1FD-4A1D-ABE5-32B90E27B01E.jpeg

Krak ma mniejsze liście, ale też w nienajgorszy stanie

46170A1B-4AA1-4A90-BD53-4A5E849FF675.jpeg

Dlaczego nie zrobiłam zdjęcia krzaczków ogórków od Amiszów, nie wiem :oops:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Jan4, Jaedda, Nimfa, Agucha8801, del, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.929 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum