TEMAT: OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 28 Lip 2021 17:07 #771839

• Agucha8801
  • Agucha8801's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 862
Tomku przejrzałam swoje notatki bo, coś mi w tym moim ogórku nie pasowało. Okazuje się że w 50% może to być Japanes Long. Przepraszam za wprowadzanie w błąd. Masz rację z tym, że kolekcjonerskie ogórki to trochę ruletka. W przyszłym roku postawie na sprawdzone odmiany bo, na dzień dzisiejszy w 70% moje ogórki są gorzkie(nie mocno ale od strony ogonka prawie każdy).
Ostatnio zmieniany: 28 Lip 2021 17:07 przez Agucha8801.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, TomekD

Zielone okna z estimeble.pl

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 28 Lip 2021 18:00 #771846

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
pomodoro wrote:
HT i sorbinian przemiennie.
Odgrzebałam w wątkach informację, że sorbinian stosuje się w ilości 100g dopełnić do 1 l deszczówki. I tym pryskać? tylko, czy sorbinian czysty czy sorbinian granulat? Naprawdę starałam się sama znaleźć, jednak 180 stron wątku o ekologicznych środkach trochę przerasta a w szukaj nie wiele znajduje.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 28 Lip 2021 18:32 #771851

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
Agucha8801 wrote:
Tomku przejrzałam swoje notatki bo, coś mi w tym moim ogórku nie pasowało. Okazuje się że w 50% może to być Japanes Long. Przepraszam za wprowadzanie w błąd. Masz rację z tym, że kolekcjonerskie ogórki to trochę ruletka. W przyszłym roku postawie na sprawdzone odmiany bo, na dzień dzisiejszy w 70% moje ogórki są gorzkie(nie mocno ale od strony ogonka prawie każdy).
Ja też nie mam pewności że mój to 'prawdziwy' Tokyo Green.
Dla ogórka nie znalazłem w sieci czegoś na kształt np. TOMATObase Tatiany dla pomidora.

W tym roku testuję kilka ustalonych odmian ogórków i pomimo niewielkiej ilości owoców chyba trafił się jeden gorzki. Z tego co piszą mądrzejsi ogórkolodzy gorzknienie to nie jedynie cecha odmianowa.

Stare odmiany ogórków, szczególnie te z Dalekiego Wschodu, mają naprawdę ciekawe nutki smaków zupełnie nieobecne w hybrydach. Bo kryteria selekcji hybryd ogórka identyczne jak z pomidorami :evil:

W kontrolowane zapylanie ogórków się bawiłem, to naprawdę nie jest trudne i dziwię się że raczej bardzo mało popularne.
Wystarczy kilka woreczków z organzy jako separatory, odrobina szczęścia - dalej już identycznie i tak samo prosto jak z ręcznym zapylaniem cukinii.
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 28 Lip 2021 18:37 przez TomekD.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agucha8801

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 28 Lip 2021 18:50 #771852

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
TomekD wrote:
To tak jak z ogórkiem SL tutaj popularnym - z klasycznym Suyo Long niewiele ma wspólnego.

Może dlatego, że SL to nie klasyczny Suyo Long. Jak pamiętam, już była "debata" nad sujolongami, krakami... A są też na Forum Ludkowie (w tym ja), którym nie chodzi o kontrolę nad zapyleniem, a o nowe, inne. Wszystkie ogórki są super jak rodzą :P
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 28 Lip 2021 18:50 przez Zygowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agucha8801

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 28 Lip 2021 19:12 #771866

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
Masz rację, też jestem zdania że dla super ogórka ustalonej odmiany nie ma znaczenia czy ma arystokratyczny rodowód czy może po drodze się zborsuczył.

Kłopot jest kiedy po Oh i Ach nad jakimś ogórkiem pojawiają się w wymianie/sprzedaży jego nasiona które okazują się krzyżówką z której wyrasta, wbrew oczekiwaniom, coś innego.

Z tego powodu, z odpowiedzialności za możliwość marny trud innych i ich rozczarowanie - nasiona ogórków 'podawane dalej' powinny być z kontrolowanego zapylenia.
Jak są ze swobodnego to powinny mieć wołami napisane 'siejesz na własną odpowiedzialność'.
pozdrawiam,
Tomek

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 28 Lip 2021 19:54 #771872

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Zgadza się ;) Ale Straganikowe nasiona siejemy na własną odpowiedzialność i tu nie musimy "wołem" o tym informować. Ani to wymiana, ani sprzedaż (tym bardziej)

Pierwsze "occiaki":

20210728_195048.jpg

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, rozalia, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, Kapka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 28 Lip 2021 20:05 #771875

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53249
Moje ogórki Lech jak na razie niezmiennie plonują. Kolejne 15 litrów dziś zebrałem. Jutro dzień przerobowy : małosolne i dżem borówka wysoka- agrest czerwony - jabłko.

IMG_30221.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, rozalia, Miragoral, Zygowa, ewakatarzyna, Szczypiorek, Kapka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 28 Lip 2021 20:14 #771878

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
O, i Lechy Mietka, to to o czym mówię. Takie trochę dzieci Kraka, po piątej kąpieli? I to jest to :evil:

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 28 Lip 2021 20:14 #771879

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
Zygowa wrote:
Zgadza się ;) Ale Straganikowe nasiona siejemy na własną odpowiedzialność i tu nie musimy "wołem" o tym informować.
A powinniście.
A przynajmniej każdy darczyńca powinien to obowiązkowo uczynić.
Na innym, starszym forum gdzie kiedyś brałem raz i drugi udział w AWN był wymóg opisania sposobu zapylenia.

Może się mylę ale wiele osób, szczególnie na początku przygody, przenosi to co u pomidora na ogórki nie zdajac sobie sprawy z różnic.

Z mojej strony EOT
pozdrawiam,
Tomek

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 28 Lip 2021 20:25 #771883

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
gałązka wrote:
pomodoro wrote:
Odgrzebałam w wątkach informację, że sorbinian stosuje się w ilości 100g dopełnić do 1 l deszczówki. I tym pryskać? tylko, czy sorbinian czysty czy sorbinian granulat? Naprawdę starałam się sama znaleźć, jednak 180 stron wątku o ekologicznych środkach trochę przerasta a w szukaj nie wiele znajduje.

100 g sorbinianu w litrze deszczówki to jest koncentrat. Do oprysku dodaje się go 14 ml/litr. Można go stosować łącznie z saletrą potasową . Stężenie saletry 4 g/l.
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, ewakatarzyna, gałązka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 28 Lip 2021 20:29 #771885

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Zygowa wrote:
O, i Lechy Mietka, to to o czym mówię. Takie trochę dzieci Kraka, po piątej kąpieli? I to jest to :evil:

Toteż nasiona mogę udostępniać tylko na wyraźną prośbę zainteresowanego.

Ja jestem mega zadowolony. W tym sezonie zostawiłem 3 sztuki owoców na nasiona.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zygowa, ewakatarzyna, Szczypiorek, Kapka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 28 Lip 2021 20:37 #771887

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Jestem zainteresowana (przygarnę na własną odpowiedzialność)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 28 Lip 2021 20:52 #771890

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
pomodoro wrote:
gałązka wrote:
pomodoro wrote:

100 g sorbinianu w litrze deszczówki to jest koncentrat. Do oprysku dodaje się go 14 ml/litr. Można go stosować łącznie z saletrą potasową . Stężenie saletry 4 g/l.
Pomodoro
Ale jaki kupić? Bo jest sorbinian czysty i sorbinian granulat? Jessu, ale ze mnie tępak :P

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 28 Lip 2021 21:09 #771895

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
A co za różnica?.

Ja zakupiłem drobny granulat.
Za tę wiadomość podziękował(a): gałązka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 28 Lip 2021 21:25 #771897

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesz, czasem bywa, że zasadnicza :D Kompletnie się nie znam i bardzo dziękuję za odpowiedź. Podziwiam widzę i cierpliwość z jaką się nią dzielisz.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 29 Lip 2021 11:01 #771931

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Zygowa wrote:
Jestem zainteresowana (przygarnę na własną odpowiedzialność)

Przypomnij się we wrześniu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zygowa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 30 Lip 2021 08:01 #772021

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
TomekD wrote:
KaLo, zrobiłem testowy słoik ogórków z solanką 6% jak proponowałeś. Minęło 5 dni więc chyba stężenie się wyrównało. Na moje kubki smakowe zbyt słone. Spróbuję teraz na 4% solance.

Do samodzielnego spożycia pewnie tak ale jako dodatek to na mój gust są dobre. Poza tym im bardziej zasolony ogórek tym mniej kiśnie a ponieważ będą spożywane dopiero za kilka miesięcy to może być tak, że kiszone w słabej solance będą za kwaśne i np. małosolne pomodoro (1,7% soli w gotowej kiszonce) są pasteryzowane.
Ja kiszę w szerokich słoikach wekach, na dodatek staram się wybierać co najwyżej średnie sztuki i układać b. ciasno więc zawartość "ogórka" w ogórkach jest większa niż w przypadku słoika typu "twist", w którym nie da się tak ciasno upakować materiału, to i solanki wchodzi procentowo więcej.
Ostatnio zmieniany: 30 Lip 2021 08:06 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, TomekD

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 30 Lip 2021 09:04 #772032

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Otrzymane dziękuję: 7235
Zlikwidowałem jedno poletko ogórków, przy czym zebrałem pół 20l wiadra ogórków.

Oj szybko się w tym roku skończą. Chyba dwa lata temu było podobnie, z tym że wtedy przegapiłem przędziorka, a w tym mączniaka.

Mówi się trudno. Za rok człowiek będzie mądrzejszy. Muszę też udoskonalić podlewanie, bo nie podoba mi się obecne lanie konewką pod krzaki.
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.908 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum