TEMAT: STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2019

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2019 21 Lis 2019 12:50 #681651

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Chyba poczekam do zamknięcia formularza,bo co rusz coś ciekawego się pojawia. Już wcześniej zanotowałam sobie krwiściąg,ale jako roślinę ozdobną i babkę pierzastą,chociaż mam dwie dzikie babki.Muszę pilnować,aby za bardzo się nie panoszyły na grządkach.Mój żołądek papryki nie toleruje,a więc mnie nie kuszą.Jednak przy takim wyborze nie dziwię się,że innych tak. Cieszy mnie,ze pojawiają się wpisy o pomidorach.Córka już połknęła bakcyla uprawy pomidorów na balkonie. Tylko maja być normalne,a nie "jakieś koktajlowe".Myślę o dwarfach,ale czekam na swoją kolejność zamówień na pomidorowym straganiku i zobaczę co dostanę.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zielona, anaka

Zielone okna z estimeble.pl

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2019 21 Lis 2019 13:57 #681654

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32079
Aniu zamówiłam jeszcze trzy pozycje.Mają kopertę można już zamknąć.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Ada

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2019 21 Lis 2019 14:03 #681655

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Kaja wrote:
Chyba poczekam do zamknięcia formularza,bo co rusz coś ciekawego się pojawia. Już wcześniej zanotowałam sobie krwiściąg,ale jako roślinę ozdobną i babkę pierzastą,chociaż mam dwie dzikie babki.Muszę pilnować,aby za bardzo się nie panoszyły na grządkach.Mój żołądek papryki nie toleruje,a więc mnie nie kuszą.Jednak przy takim wyborze nie dziwię się,że innych tak. Cieszy mnie,ze pojawiają się wpisy o pomidorach.Córka już połknęła bakcyla uprawy pomidorów na balkonie. Tylko maja być normalne,a nie "jakieś koktajlowe".Myślę o dwarfach,ale czekam na swoją kolejność zamówień na pomidorowym straganiku i zobaczę co dostanę.

Polecam na balkon Czekistów. Moja Córka miała je na balkonie w tym roku i zapowiedziała mi, że innych nie chce. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Jadwiga, Adasiowa, Kaja, Armasza, Pestka, Ada, Jaedda, Termaj, anaka, Barborka

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2019 21 Lis 2019 14:33 #681660

• Termaj
  • Termaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Termajteytt
  • Otrzymane dziękuję: 1152
Mieciu jakie powinne być doniczki do czekisty na balkon,i czy ziemia donicy musi być zmieszana z perlitem.Dziekuje.
Termaj
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Ada

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2019 21 Lis 2019 15:00 #681668

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Wiadro 10 litrowe wystarczy. Perlit może być wymieszany z ziemią w ilości 10 % objętościowo, ale nie musi
Za tę wiadomość podziękował(a): Jadwiga, Marzenka, Adasiowa, Kaja, Armasza, Pestka, Ada, Jaedda, Termaj, anaka, Barborka

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2019 21 Lis 2019 18:51 #681693

• anpiw
  • anpiw's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 313
Aniu, nasionka wysłane poleconym. Dla potencjalnych chętnych informacja że są to nasiona papryki słodkiej NN Zofia. Papryka raczej późniejsza ale spokojnie dojrzewa w gruncie jak i w doniczce. Bardzo smaczna, duże, podłużne, gładkie, czerwone owoce, niezbyt grube ścianki, chrupka. Krzak wysoki, wymaga palika. Papryka ta rosła osobno więc nie powinna się zmieszać z inną odmianą. Osoba od której dostałam sadzonki, hoduje ją od kilku lat i nie chce słyszeć o innych odmianach. Mnie też przypasowała :) Pozdrawiam serdecznie :flower1:
Anka
Ostatnio zmieniany: 21 Lis 2019 18:52 przez anpiw.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Pestka, Jaedda, Termaj, anaka, Barborka

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2019 21 Lis 2019 19:19 #681695

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Kaja napisała,że nie toleruje papryki.Ja też tak miałam ,mój M. też,aż okazało się ,że te z własnego ogrodu są inne.Nie wiem o co chodzi,nawet zauważyłam,że te sklepowe mają zapach jakby ropy :dazed: .Z kolei rodzina mojej koleżanki nie tolerowała zup i przecierów pomidorowych do teraz.Od kiedy dostaje moje sadzonki i świetnie się nimi opiekuje,krzaki obficie rodzą i musiała zamknąć nadmiar w słoiki i..Eureka! Okazało się,że alergia zniknęła i jak smakowało.Podobno też tak mają z ogórkami :think: Wygląda na to,że wiele alergii to reakcja organizmu na konserwanty i niewskazane nawożenie.
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Armasza, Miragoral, Jaedda, JaNina, Barborka

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2019 21 Lis 2019 19:20 #681696

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Drodzy,
za wszystkie wpisy, informacje i zapowiedzi serdecznie dziękuję.
Przede mną trochę trudny rodzinnie czas, wybaczcie.
Jak tylko ogarnę rzeczywistość, wrócę i odezwę się - postaram się jak najszybciej, a w ten weekend chciałabym zacząć pakowanie nasionek.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 21 Lis 2019 20:02 przez Adasiowa.

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2019 21 Lis 2019 20:33 #681704

• Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Dziś do Ani wysłałam nasiona papryk. Taką samą porcję dostanie też Kasionek. Jak ktoś zechce poczekać, to będzie mógł to zrobić przy okazji składania zamówienia.
Będą papryki słodkie i ostre. :)
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Pestka, Jaedda, anaka

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2019 22 Lis 2019 16:18 #681767

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Na chwilę zawitało słońce - za sprawą Waszych przesyłek z nasionkami - bardzo serdecznie dziękuję za każde z nich, za dobre słowa, wsparcie logistyczne i "energetyczne", za koperty zwrotne...

Sporo nowości nadesłały Janinka ( papryki ostre ), Pestka ( papryki ostre oraz cebulka zimująca Senshyu Yellow ), Pszczółka ( m.in. ząbki czosnku jarego, cebulki szalotek, nasionka brukselki ) oraz Stasunia ( m.in kalarepa, ogórek sałatkowy, groch )

Zaktualizowałam Formularz i jeszcze raz pięknie dziękując zapraszam do odwiedzin - pozdrawiam cieplutko.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Pestka, pszczolka, Zielona, Jaedda, JaNina, anaka, Barborka

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2019 22 Lis 2019 17:05 #681772

• pszczolka
  • pszczolka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 697
To się poczta postarała,wysłałam wczoraj po południu, a dziś już na miejscu. Cebulka,którą wysłałam na straganik rośnie podobnie jak czosnek - z jednej wyrasta kilka, ma tez bardzo smaczny szczypiorek.Można w zimie wsadzić do perlitu i cieszyć całą zimę zielonym szczypiorem. :bye:
Pozdrawiam Maria
Ostatnio zmieniany: 22 Lis 2019 17:09 przez pszczolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, Adasiowa, Armasza, Pestka, Jaedda, anaka, Barborka

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2019 22 Lis 2019 18:22 #681780

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Aniu, już są nasionka. Baaaardzo dziękuję :kiss3: Kochani Darczyńcy, niech Wam się darzy w chacie i w ogrodzie :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 22 Lis 2019 18:22 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Armasza, Pestka, anaka, Barborka

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2019 22 Lis 2019 18:58 #681786

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Aniu kochana ,jak będziesz miała chwilę oddechu,dopisz proszę do mojego zamówienia kapustę stożkową wczesną.No tak się rozpętało na kapuścianym wątku,że muszę ją mieć :idea2: :jeez: Jakiś obłęd przez te jesienne wieczory,bo tu łazanki,tam pierogi,a z czego kryżałki? Mam już jakieś nasionka,ale chciałam stożkową i zapomniałam dopisać,choć już kiedyś wspomniałam. :oops: Jestem jeszcze mało zorganizowana ,ale na przyszły sezon się poprawię :idea1:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Armasza, Pestka, Jaedda, Barborka

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2019 22 Lis 2019 19:22 #681789

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Aniu,dojrzałam do męskiej decyzji - jak się uporasz ze swoimi sprawami :kiss3: ,proszę zaklej moją kopertę i najlepiej wyślij ( żebym już nie mogła zmienić zdania).Jak to co do tej pory mam, kupiłam i zamówiłam znajdzie się w ogrodzie,to nie będzie ogród,ale dżungla warzywna! :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Armasza, Pestka, Jaedda, anaka, Barborka

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2019 24 Lis 2019 13:02 #681924

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Kochane Ludki - dzisiaj przygotowałam przesyłki do:
- Sierika
- Olegowa
- Adrian89
- Kajtkowa
- Bastis ( czekamy na Pakiecik od Pomodoro )
- Pouder

Postaram się jeszcze dzisiaj zapakować nasionka dla : Aga, Magnes, Jaedda, Rozalia i Najemnik.

Czekam także na kopertę zwrotną od Nimfy.

Jeśli macie dodatkowe życzenia, to bardzo poproszę o zaznaczenie ich w Formularzu, abym jutro mogła nadać koperty na poczcie.

Wszystkim Ludkom bardzo serdecznie dziękuję za niespodziewanie tłumny udział w naszym Straganiku, zarówno jako Darczyńców, jak i Zamawiających - pozdrawiam cieplutko :flower1:

W błyskawicznym tempie rozchodzą się nasionka "sałaty na łodydze" od Kai, więc z góry przepraszam tych z Was, dla których ich zabraknie. W ofercie nie ma już kapusty Pe Tsai, sałaty Frizzy Joe oraz musztardowej fioletowej.
Ostatnio zmieniany: 24 Lis 2019 13:04 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, pomodoro, Armasza, rozalia, pouder, Kajtkowa, Pestka, najemnik, olegowa, magnes, Jaedda, aga, anaka

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2019 24 Lis 2019 15:16 #681938

• Sylwiaaa
  • Sylwiaaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3089
Wczoraj wybrałam z formularza parę chciejstw :) Jutro Aniu wyślę kopertę zwrotną, do wysłania natomiast mam tylko groch cukrowy wysoki, fasolę karłową fioletową Purple Teepee, szczypiorek i paprykę ostrą De Cayenne czerwoną.. niewiele.. ale może komuś się przyda
Ostatnio zmieniany: 24 Lis 2019 15:17 przez Sylwiaaa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Jaedda

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2019 24 Lis 2019 16:00 #681942

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Sylwio kochana, tutaj nie chodzi o zawrotne ilości, ale o dar serca - z góry dziękuję za podzielenie się z nami Twoimi nasionkami, a ja czekam na kopertę.
"Chciejstwa" spisane.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Sylwiaaa

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2019 24 Lis 2019 16:10 #681943

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Adasiowa wrote:
W błyskawicznym tempie rozchodzą się nasionka "sałaty na łodydze" od Kai, więc z góry przepraszam tych z Was, dla których ich zabraknie.
Na pociechę - jutro (wreszcie! :oops:) wyrusza w drogę moja przesyłka, a w niej między innymi kilka porcji sałaty listkowej. Nie wiem, czy to taka sama, jak Kai, ale też ochoczo pomyka w górę, więc jeśli dla kogoś nie starczy tamtej, polecam swoją jako zamiennik :)
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, pouder, Jaedda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.770 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum