TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 26 Gru 2019 12:58 #684922

• Adriаn
  • Adriаn's Avatar
Teraz jest +2 i chociaż w piątek temperatura spadnie poniżej zera nawet za dnia to nie zapowiadają śniegu, a tu zdjęcie z najkrótszej zimy. Śnieg leżał przez cały listopad 2014 później stopniał i nasypało znowu w połowie stycznia 2015 i stopniało około 20 lutego więc to była najkrótsza zima jeszcze druga tak samo kurtka zima była w roku 2015/16 bo tylko 2 miesiące leżał śnieg i najcieplejsza bo najzimniejszej nocy było tylko -19 wszyscy myśleli że ta odwilż od grudnia do połowy stycznia i wiosna końcem lutego to tylko jednorazowa anomalia i że następnego roku będzie normalna zima przez 5 miesięcy tak jak wcześniej a to jednak był początek krótkich zim z odwilżami i były pierwsze bezśnieżne święta. Coś mi sie wydaje że ta zima będzie jeszcze krótsza niż ta w 2015 roku a chciał bym 5 miesięcy zimy od listopada do kwietnia tak jak przed 2015 rokiem
20191226_124116.jpg
Ostatnio zmieniany: 26 Gru 2019 13:19 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 26 Gru 2019 13:34 #684925

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kochane Ludki, przepraszam za OT, ale chciałabym zwrócić Waszą uwagę na nowo powstały, zaprzyjaźniony po sąsiedzku KWIATOWY TARG , na który z pewnością zaprosi Mandorla, jako świeżo upieczony Świstaczek, a ja nieśmiało już teraz zachęcam do odwiedzin i uczestnictwa.

p.s. w końcu nie samymi warzywami człowiek żyje ( tylko ciiii.... ;) ), a i pszczołom też coś się należy w podziękowaniu za zapylanie naszych cukinii, ogórków i fasolek na przykład :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 26 Gru 2019 13:35 przez Adasiowa.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 27 Gru 2019 08:29 #684964

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18682
U mnie dziś od rana zimowa pogoda, temperatura 2 stopnie na plusie ale pada pierwszy śnieg w tym roku :)

IMG_20191227_081753.jpg
Pozdrawiam Marzena

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 27 Gru 2019 09:31 #684968

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Dzień dobry poświątecznie, melduje się Wasz sprawozdawca spod Karpacza.

Pogoda rozwija się. -0.5o.
O ósmej totalne mroki, zwłaszcza pod moim zboczem. To o 8.30:

Piętnaście minut później zaczął padać śnieg z deszczem, który przechodzi w...

Z dolnej szosy widać było wczoraj, że gdzieś od poziomu 800-900 m jest bialutko, więc jeśli ktoś chce pokazać dzieciom/wnukom, jak wyglądała drzewiej zima - zapraszam!
Ostatnio zmieniany: 27 Gru 2019 09:32 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, rozalia, Marlenka, CHI, Pestka, koma, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 27 Gru 2019 10:14 #684976

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Święta, święta i po świętach

U mnie w centralnej Polsce pada śnieg z deszczem
Temperatura 2 stopnie.

Przeglądam nasionka i oby do wiosny :dance:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Łatka, Marlenka, CHI, Pestka, koma, Nimfa, anaka, ewakatarzyna

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 27 Gru 2019 10:25 #684980

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18682
Minęły niecałe dwie godziny od mojego poprzedniego wpisu i całkowita zmiana pogody. Teraz świeci piękne słońce a po śniegu nie ma najmniejszego śladu. :)
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Łatka, CHI, Pestka, koma, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 27 Gru 2019 11:13 #684983

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Podsumowanie świąt i tak:Wigilia więcej słoneczka,trochę chmur i mżawka, 1 Dzień Swięta B.N.malutko słońca więcej chmur,mżawka i wieczorem deszcz.2 Dzień Świąt więcej słoneczka mniej chmur i trochę mżawki.Ogólnie brzydko,mokro i chłodno.Dziś poranek słoneczny,ale teraz zachmurzyło się i chyba będzie padać.Aktualna temperatura wynosi +5,9*C,ale było już 7,2*.Podwiewa lekki wiaterek.Miłedo dnia poświątecznego. :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo: :bravo:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Łatka, rozalia, Marlenka, CHI, Pestka, koma, Nimfa, Termaj, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 27 Gru 2019 11:23 #684984

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9874
Ja relację zdam tym razem z podwarszawskiej Bartoszówki - święta ciepłe, lekka mżawka wczoraj, noce na plusie. Wczorajszy spacer po przepięknie oświetlonej Warszawie wszystkim poprawił humor i apetyt :happy3:
Dziś rano padał gruby, ale bardzo mokry śnieg. Niestety z powodu dodatniej temperatury nie ma w tej chwili po nim śladu. Przede mną jeszcze spacer do lasu z psami : moją Tosią ( maleńka sunia York shire terier), Nutką (mieszana sunia którą ktoś bardzo bił i źle traktował, a która została przygarnięta przez siostrę) i Afrą ( prześliczną bigielką o wiecznym apetycie).
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, CHI, Pestka, koma, Nimfa, Termaj, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 27 Gru 2019 12:30 #684988

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Gdzie te czasy, gdy sławetny Wicherek jednym machnięciem ręki zapowiedział pogodę dla całej Polski. ;) U nas Święta nieprzyzwoicie ciepłe a Wnuki z Rodzicami wyjeżdżali dzisiaj w okolice Zakopanego podotykać sobie śniegu, bo Wnuczka kompletnie nie pamięta, że mając dwa lata z trudem brodziła w głębokich zaspach i zaśmiewała się do rozpuku, kiedy leciał na nią strząsany z choinki śnieg. Niedawno, - dziewięć lat temu.
Dzisiaj pogoda u nas również ciepła, wybieram się nawet do ogrodu wypielić rabatę z krokusami, których co prawda jeszcze nie widać, ale zielsko owszem.
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 27 Gru 2019 15:07 #685005

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
U mnie pogoda jak w kalejdoskopie.Z samego rana opady deszczu,a kolejne godziny to:niebo pokryte ciemnymi chmurami,krótkie chwile z promykami słońca,umiarkowany,wilgotny wiatr,ponownie deszcz i tak w kółko.Miałam w planie spacer w pobliskim lesie,ale przy tak zmiennej pogodzie nie miałam ochoty.Zdjęcia robione w krótkich odstępach czasu.

20191227_134906.jpg

20191227_134710.jpg

20191227_134539.jpg

20191227_134522.jpg
Maria

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 27 Gru 2019 15:15 #685006

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
w tej chwili jeden stopień na plusie,a wieczorem ma być temperatura minusowa.
W te ostatnie dni na powierzcnię wychynęły listki, no właśńie nie wiem czego, bo nie oznaczyłam, albo szafirków, albo cebulicy
syberyjskiej, może ktoś pozna po listkach. Zastanawiam się czemu wyszły tylko cztery roślinki, jak cebul wsadziłam 10.
Przykryłam stroiszem, może przeżyją.

cebulowe.jpg
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, Marlenka, CHI, Pestka, koma, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 27 Gru 2019 17:01 #685011

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Już po świętowaniu.

U mnie rano było +2, zaczął padać śnieg z deszczem, później sam śnieg, ale szybko się rozpuścił.
Na noc zapowiadane przymrozki, a zagrożony oblodzeniami jest prawie cała Polska.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, Pestka, koma, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 27 Gru 2019 17:33 #685018

• gazela
  • gazela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2628
Cały dzień temperatura na lekkim plusie, pochmurno, padał mokry śnieg, który szybko topniał. A teraz zero stopni i śnieży :)
IMG_2380.jpg
Pozdrawiam, Małgorzata
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, Marlenka, CHI, Pestka, koma, Evien, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 27 Gru 2019 17:43 #685019

• Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Święta spędziłam u Rodziców,a tam(okolice Nałęczowa) pogoda pochmurna ,zimno ,wiał wiatr,ogólnie aura nie zachęcała do wychodzenia z domu.
Dzisiaj wróciłam do Lublina i też niebo szare i zimno tylko 3*. Na jutro jest obiecany śnieg.
Zakupiłam dzisiaj taki karmnik,bardzo mi się spodobał.

20191227_173827.jpg

Dzisiaj już ciemno ,więc zawieszę jutro.

spokojnego wieczoru
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Ostatnio zmieniany: 27 Gru 2019 17:44 przez Pestka.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 27 Gru 2019 21:20 #685044

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Wstawiam zdjęcie jeszcze dziś, bo do jutra pewnie sie zdezaktualizuje:

Na mojej wysokości -1, tego śniegu napadało z centymetr; ale w dolnej wsi - czarno.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, CHI, Pestka, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 27 Gru 2019 21:56 #685047

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
U mnie wciąż pada deszcz,z krótkimi przerwami.Jedynie Wigilia była bez opadów i bezwietrzna.Było ciepło i pochmurno.Święta w domu przy stole,kominku i w świetle świec.

IMG_20191224_185956.jpg

IMG_20191224_190236.jpg

Co roku cieszą mnie święta,ale po wszystkim jestem zmęczona :jeez: ,dobrze że Wielkanoc jest mniej pracochłonna :jeez: Teraz byle do wiosny :garden1: :search: :garden:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Armasza, Łatka, Marlenka, CHI, Nimfa, JaNina, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 28 Gru 2019 08:12 #685055

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Jeżeli to można nazwać opadem śniegu

AD78A6FF-3A70-4B0B-BAF2-61CB952177AE.jpeg

To popadało :silly: Na termometrze -1*, a skoro wczoraj padał deszcz, to będzie bardzo ślisko. Mamy już jednak o dwie minuty dłuższy dzień, więc jest lepiej niż było :happy:
Uważajcie na siebie :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 28 Gru 2019 08:14 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Adasiowa, Armasza, Łatka, Marlenka, anaka, Barborka, ewakatarzyna

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 28 Gru 2019 08:55 #685058

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
W święta było deszczowo na przemian z wiatrem. Wczoraj szaro buro i ponuro, że aż ciemno było w domu i nawet szydełkować mi się nie chciało. Dziś biało spadło troszkę śniegu temperatura 0. Czy nie mogło być tak w święta to raptem dwa dni temu. Pozdrawiam Was miłego dnia

IMG_20191228_081017.jpg
Ostatnio zmieniany: 28 Gru 2019 08:57 przez sznurki Ani.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Adasiowa, Armasza, Łatka, Marlenka, anaka, Barborka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.585 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum