TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 09 Maj 2020 09:33 #708326

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
O dziwo w Kielcach na razie też bez wiatru. Zapowiada się piękny, słoneczny dzień.
Teraz jest 16 stopni. Od poniedziałku cztery chłodne noce :(
Niestety skoczki już zaatakowały róże :mad2: Nie miałam pojęcia, że tam gdzie w pobliżu róż rosną jarzębiny, na bank będzie problem ze skoczkami różanymi ;)

Dobrego dzionka :flower1: :garden:
Pozdrawiam Ewa
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Betula, bietkae, Mamma, koma, Nimfa, JaNina, anaka, Szczypiorek, Mirek19

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 09 Maj 2020 09:51 #708332

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:
Sobotnie dzień dobry Wszystkim :flower1:
Noc bardzo ciepła, obecnie +14°C, czyste niebo, prawie bezwietrznie

Prognoza na dziś to +22*C

20200509.jpg

Miłego weekendu
:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Betula, bietkae, Mamma, koma, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 09 Maj 2020 10:16 #708333

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21394
Noc zimna, o 5 - 4 st. Teraz 21. Chore.
W czwartek przywiozłam drób z "wczasów", więc mam przekichane, muszę ogarnąć im miejsca. W założeniach miały tam być cały rok, a wyszło jak zwykle.
Już w domu:
P5083782.jpg

tu kury "szwedzkie kwiaty" i brahma.

Trochę popadało, to rośnie choć zimno w nocy - sałata w liliach?
P5083765.jpg

Czy lilie w sałacie ;-) ?

Spokojnego dnia

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 09 Maj 2020 11:27 #708340

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Dziś wręcz upalnie. Dynie i fasolki się wietrzą. Aż strach pomyśleć o prognozie na poniedziałek i wtorek. Zapowiadają mróz.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, CHI, Betula, bietkae, Mamma, koma, najemnik, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 09 Maj 2020 12:26 #708345

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
ewakatarzyna wrote:
Niestety skoczki już zaatakowały róże :mad2: Nie miałam pojęcia, że tam gdzie w pobliżu róż rosną jarzębiny, na bank będzie problem ze skoczkami różanymi ;)

O rany, czyli sama sobie na głowę ściągnęłam problem. Mam rabatę różaną przed domem między furtką a bramą i posadziłam przy furtce jarzębiny bo trafiły się ładne odmiany Alanya o bordowych owocach i specjalnie zamówiłam odmianę Rosina o słodkich owocach. A mogłam posadzić katalpę, albo miłorząb.
A ja się muszę pochwalić. Dziś pierwszy raz w historii ogrodu udało mi się poleżeć dłuższą chwilę na leżaku. Po rowerze musiał wynieść jeszcze 15 skrzynek i palet rozsady do tunelu i potem nie miałam już siły na nic, więc pół godziny spędziłam na leżaku na tarasie. Jeszcze nigdy mi się to nie udało, bo zawsze jak próbowałam, to zobaczyłam jakiś chwast wymagający wyrwania, a potem znów coś do roboty i tak dalej :)
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2020 12:30 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, pouder, CHI, lucysia, bietkae, Mamma, koma, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 09 Maj 2020 14:31 #708352

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
U mnie na różach pojawiły się pierwsze mszyce, albo inne robactwo.

Ciepło, na słońcu wręcz upalnie. Dziś skosiłem trawę, miejscami powyrastały całkiem wysokie kępy. Na krzakach poziomek widać już pierwsze zawiązki owoców.

Na przyszły tydzień zapowiadane są przymrozki :unsure:
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Betula, bietkae, Mamma, koma, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 09 Maj 2020 19:14 #708387

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
U mnie noce przeważnie z minusową temp.Jak podają 3 na plusie to u mnie -1.Dzień bardzo ładny.Dużo słońca,lekki podmuch wiatru.Super pogoda do prac w ogrodzie.W szklarni było trochę za gorąco,żeby dłużej popracować.Jak na razie spokój z nornicami.Marchewka nieśmiało wschodzi,ładnie rośnie czosnek,cebula zimowa i dymka.

20200509_174111.jpg

Rabarbar

20200509_174142.jpg

Działka dzisiaj skoszona-kurki były szczęśliwe z pachnącej,soczystej trawy

20200509_131536.jpg

Skromnie,ale co nieco kwitnie

20200509_132240.jpg

20200508_171616.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2020 20:30 przez koma.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 09 Maj 2020 21:51 #708404

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Moja droga, nie wiem jak można w warzywniku nie mieć żadnego chwasta :woohoo:
Ja dziś od 8-mej cały dzień w gonitwie. Jeszcze tylko wizyta w sklepie.
Jutro niestety czeka mnie podobna gonitwa.
Muszę zdążyć wysadzić rozsady i je zabezpieczyć jeszcze przed mrozami. Plus oczywiście odchwaścić to, co już rośnie :hammer:
Pogoda bajeczna, aż żal, że od poniedziałku idzie zimno :placze:
No i jeszcze zebrałam mlecze i inne dobre ziółko.
IMG_20200509_122107024.jpg

IMG_20200509_122054887_HDR.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2020 23:53 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, CHI, Betula, bietkae, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 10 Maj 2020 00:00 #708417

• galka68
  • galka68's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1565
U nas nawet malina jeszcze sie nie obudzila i winogron ma paki. Nie wiem, dwa tygodnie zimna, to pewnie zrzuca i wisnie i sliwka kwiaty. Jedna jablonka kwitnie.
Trudno, jak juz bedzie. Dzis byl upal, w tunelu +32, ale w piatek byl mroz, to ziemia dosc zimna. Maj taki , ze sie meczymy(((. Albo pieklo, albo minus.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, CHI, Betula, bietkae, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 10 Maj 2020 07:57 #708425

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:
witam niedzielnie,
Noc ciepła, miało być pięknie, a od rana niebo całkowicie zachmurzone, deszcz "wisi w powietrzu"

20200510.jpg

Miłej niedzieli
:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): XYZ, Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Betula, bietkae, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 10 Maj 2020 07:58 #708426

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21394
Funia zafundowała mi pobudkę 5:15, Krówka (kot) wrócił i jakoś tak dziwnie ciepło było, prawie jak w styczniu :happy3:, to wstałam i z bandą poszłam na spacer i ogarnąć zoo.

Dzięki temu zobaczyłam pierwszy w tym roku balon:
P5103945.jpg

Chyba "rzeczywistość" wraca do normalności.

Ciepło i wreszcie zapachy wiosny. Dla mnie jest to głóg, jarzębina i bez.
Dąb szypułkowy też już zakwitł:
P5103967.jpg

Ptaki śpiewają, dzięcioł stuka. Nawet pierwsza kukułka się odezwała - byłam "przy kasie" :devil1:

Wygląda, że będą czereśnie:
P5093877.jpg

Teraz jest 15 w cieniu.

Jeszcze kawa i do pracy, póki ciepło.

P5083762.jpg

Spokojnego dnia.
Ostatnio zmieniany: 10 Maj 2020 07:58 przez CHI.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 10 Maj 2020 08:31 #708431

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Nocka ciepła,poranek jest pochmurny.Czasem jednak słoneczko wyjdzie zza chmur ale coraz rzadziej.Chyba będzie padało a nawet burzyło.Termometr wskazuje 15,6*C i jak na razie nie wieje.Pierwsze grzybki po deszczach pokazują się niedaleko kompostownika.Może to czas do lasu na wycieczkę.? :rotfl1: :rotfl1: :coffe: :coffe: :bye: :bye:

001-322.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): XYZ, Armasza, Łatka, rozalia, CHI, bietkae, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19, brodus

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 10 Maj 2020 08:48 #708437

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Dzień dobry w niedzielę!

U mnie od rana bardzo ciepło, już 17 stopni.
Super, lubię jak jest tak ciepło i ciepłej też.

Nie mogę uwierzyć w zapowiadane mrozy i bardzo boję się o rozsady.

Miłego dnia ❤️
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): XYZ, Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Betula, bietkae, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 10 Maj 2020 08:54 #708438

• galka68
  • galka68's Avatar
  • Gold Boarder
Oh jak u nas na Bialorusi wszystko jest pozniej, bzy dopiero w malych pakach, czeresni tylko zaczely kwitnanc, wszystko o wiele pozniej niz w Polsce. Rododendron ma male zielone swiece, a u was juz pieknosci.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M, Armasza, CHI, Betula, bietkae, koma, najemnik, magnes, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 10 Maj 2020 08:56 #708439

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11833
Również witam niedzielnie. U mnie 16,6 st. na razie jakoś szaro, buro ale widać, że słoneczko chce się przebić przez chmury. Zaraz się wystroję w spodnie dresowe i adidasy i rowerem pojadę na polne drogi. Oczywiście zabiorę sunię,na polach będzie szalała bez smyczy. Mała jest to specjalnie nic nie stratuje :P
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): XYZ, Krecik stary, Emalia112, Armasza, Łatka, CHI, Betula, koma, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 10 Maj 2020 09:25 #708444

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Noc ciepła 5°C. Teraz jest 15°C, a docelowo ma być 25°C. Nadchodząca noc też ciepła, bo 14°C, więc rozsady zostaną w tunelu do jutra. A jutro od jutra pogodowy Armagedon czyli 27°C, w nocy tylko 2°C, a we wtorek rano deszcz i śnieg. Zimni ogrodnicy w tym roku nie odpuszczają. Cały przyszły tydzień pod znakiem niskich nocnych temperatur. Ciepłolubne do gruntu będzie można u mnie wysadzać dopiero w następny poniedziałek (18-go maja).
Korzystajcie więc ze słońca (Wy i Wasze rozsady) i łapcie wit. D3. Podobno jej niedobór powoduje cięższy przebieg infekcji koronawirusa.
Miłej i spokojnej niedzieli Wszystkim :)
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 10 Maj 2020 09:25 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): XYZ, Armasza, CHI, koma, Nimfa, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 10 Maj 2020 09:30 #708445

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
galka68 wrote:
Oh jak u nas na Bialorusi wszystko jest pozniej, bzy dopiero w malych pakach, czeresni tylko zaczely kwitnanc, wszystko o wiele pozniej niz w Polsce.

U nas różnica w wegetacji między południowo - zachodnią Polską a północno-wschodnią wynosi 1-2 tygodnie. Kiedy u Łatki kwitną bzy i rododendrony, to Koma może tylko o nich pomarzyć. A u Ciebie w Mińsku pewnie jeszcze z tydzień później niż w Białystoku wszystko startuje.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): XYZ, Armasza, koma, galka68, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 10 Maj 2020 09:34 #708446

• galka68
  • galka68's Avatar
  • Gold Boarder
Tak , Betulu, u mnie nawet o tydzien pozniej od kolezanki, ktora ma taka sama odleglosc od Miasta, tylko w strone Brzescia. No ale zato pociesze sie waszymi widokami i osiagnieciami.
Za tę wiadomość podziękował(a): XYZ, Armasza, CHI, Betula, koma, magnes, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.658 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum