TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 10 Maj 2020 22:35 #708600

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Janinko, piękny masz warzywnik. Nie ukrywam, że taki uporządkowany mi się marzy a nie kawał łąki. No cóż...porządek też mi się marzy ;)

Dziś prawdziwe lato, pierwszy raz pracowaliśmy w krótkich rękawkach.
Teraz dopiero wróciliśmy "z pola" :silly:
Dwa dni ciężkiej pracy, dużo rozsad wysadzonych i zabezpieczonych.
Zimno ogrodnicy nam już nie straszni :happy4:

IMG_20200510_180743441.jpg

IMG_20200510_201939198.jpg

IMG_20200510_205441542.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 11 Maj 2020 06:48 #708610

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8241
wczoraj 21 stopni , w nocy ładnie padało, równe gęste krople. Roślinki więc podlane :P , poranek słoneczny i przyjemny tylko jak patrzę na prognozy nadchodzącej nocy to mam lekki dreszczyk :flower1:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2020 06:49 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, anistan, Łatka, rozalia, CHI, Betula, Mamma, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 11 Maj 2020 06:56 #708611

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Mamma, jak się ma warzywnik 10 metrów od tarasu, to musi jakoś wyglądać, żebym mogła spokojnie :coffe: Ja z kolei zazdroszczę Ci miejsca w warzywniku :whistle: , ale może i dobrze, że go nie mam :ouch:
Noc była ciepła, nad ranem 12*. Inspekty na noc zostały pootwierane, a rozsady ogórków i cukinii zostały na stole na tarasie. Szkoda, że nadchodzi ochłodzenie :( .
Moja Glicynia będzie miała pierwszy raz sporo kwiatów :)

5E790307-A655-4809-A70B-A370A4D6DEF8.jpeg

Trzymajcie się w nadchodzącym tygodniu zdrowo i ciepło :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2020 06:56 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Betula, Mamma, Jaedda, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 11 Maj 2020 07:57 #708612

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Dzień dobry!

Od rana już 17 stopni, świeci słońce i jest piękny dzień.

Z planów na dzisiaj nici, dołki i pielenie zaczekają do jutra.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Betula, Mamma, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 11 Maj 2020 08:17 #708615

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Ciepła nocka już minęła z temperaturą 15,4*C.Poranek słoneczny i j słoneczko nadal świeci.Jest już duszno i gorąco.Na słonecznym balkonie 28,2* w cieniu jest 19*.Nie ma wiatru i c taka cisza jak przed burzą.Spokojnego poniedziałku. :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo: :bravo:
002-248.jpg

001-323.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, CHI, Betula, Mamma, Jaedda, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 11 Maj 2020 08:20 #708616

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Już jest 18 stopni. Niebo muśnięte paroma chmurkami. Na razie delikatny wiatr.
U nas cztery noce mają być chłodne :(

Wiosna na całego

DSC05958aor.jpg

DSC05471or.jpg

DSC02887C.jpg

Dobrego dzionka :bye: :garden:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Betula, Mamma, Nimfa, JaNina, anaka, Szczypiorek, zwykły chłop, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 11 Maj 2020 08:21 #708617

• brodus
  • brodus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4820
A w Włocławku pochmurnie i temperatura 19°C

IMG_20200511_081953.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, CHI, Betula, Mamma, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 11 Maj 2020 08:25 #708618

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Janeczko, niezależnie ile metrów od tarasu - warzywniak jak z ilustrowanego pisemka, i tym razem ma to być komplement, bo chodzi mi o stronę wizualną. ;)
Bywa, że 5 metrów od tarasu mam ... nieporządek ( i to, zauważ, w ogrodzie wyłącznie ozdobnym :oops: ), ale fakt, rzadko daję radę po prostu przesiadywać i :coffe:
Inna sprawa, że by wznosić takie piękne konstrukcje, raczej trzeba mieć hm, mocnego koalicjanta w pracach ogrodowych - a w tutaj moje rozmowy są delikatnie mówiąc trudne, a raczej - beznadziejne.
Glicynia jak już raz zakwitła, będzie lepiej i lepiej. Na moją czekałam przynajmniej 8 lat - a w tej chwili:

We Wrocławiu na razie świeci słońce, ciepło i lekko parno, czuje się nadciągającą wilgoć, bo po południu według "mojego Niemca" ma spaść 15 l wody na metr kwadratowy :woohoo: .

Zapach na dziś: azalia Toucan, stara odmiana (1958) z grupy Knap Hill, musi mieć w sobie geny pontyjskiej, bo pachnie szaleńczo:

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, CHI, Betula, Mamma, Jaedda, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 11 Maj 2020 08:41 #708621

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Noc bardzo ciepła 13°C. Wyszłam rano na spacer w cienkiej kurteczce i było mi za ciepło. Musiałam zdjąć.
Teraz są już 22°C. Po południu burze z piorunami. Z jutrzejszej prognozy zniknęły opady śniegu, ale to chyba dlatego, że zniknęły jakiekolwiek opady.
To mówisz Aniu, że Twoja glicynia zaczęła kwitnąć po ośmiu latach. Moja ma trzy, więc jeszcze pięć lat czekania mi zostało. Pod warunkiem, że jest faktycznie rozmnażana in vitro, jak mnie zapewniali sprzedawcy na targach "Zieleń to życie", bo na kwitnięcie glicynii z nasion moi rodzice czekali 15 lat.

Wczoraj korzystając ze słonecznej pogody cyknęłam kilka zdjęć wiosny.
Kwitną ostatnie narcyzy:

IMG_2790.jpg

Zaczynają kwitnąć azalie japońskie:

IMG_2810.jpg

IMG_2812.jpg

IMG_2813.jpg

Świerk z wiosennymi przyrostami:

IMG_2781.jpg

Rododendron:

IMG_2784.jpg

Wiosenne hosty:

IMG_2786.jpg

IMG_2800.jpg

IMG_2801.jpg

IMG_2802.jpg
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2020 08:43 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, Biotit, CHI, Mamma, Jaedda, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 11 Maj 2020 08:54 #708623

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:
Bardzo ciepła noc, obecnie +16*C, niebo zachmurzone, aż wierzyć się nie chce, że prognozują dzisiaj na godz.20.00 tylko +5*C... :woohoo:

20200511.jpg

Miłego poniedziałkowania

:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Betula, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 11 Maj 2020 09:14 #708629

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
Dzień dobry. Po wczorajszym upalnym dniu wspomnienia. Noc 8 a teraz tyle samo. Całe niebo zaciągnięte chmurami. Na razie nie pada. W szklarni 12, rozsady pochowane. Słonecznego dnia życzę.
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Betula, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 11 Maj 2020 09:59 #708635

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Wczoraj o 20tej było jeszcze 18 stopni,nocka z temperaturą 10,8 na zewnątrz minęła spokojnie.Teraz prawie całe towarzystwo zażywa świeżego powietrza i już jest 18 stopni.Bardzo miły ranek,kawa przed domem sprawia ogromną przyjemność ,słychać śpiew ptaków,rechot żab..jedynie psuje efekt ruch na S-ce,który od kilku dni robi się coraz większy.
Co nieco kwitnie,lub niedługo będzie kwitło :dance:
narcyzy11maja.jpg

skalniak11maja.jpg

11majairysy.jpg

Właśnie wczoraj glicynia zaczęła otwierać pąki.Nie wiem,czy przetrwają ten tydzień.U mnie zakwitła pierwszy raz 4 lata po wysadzeniu.
glicynia11maja.jpg

Udanego dnia wszystkim i duuuużo cierpliwości :jeez:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Betula, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 11 Maj 2020 11:01 #708652

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21394
Wczoraj fajnie podlało, ale coś za coś. Mnie ścięło. Nie zrobiłam tego, co powinnam.

Śnieżne Kotły
13:51
P5104152.jpg

20:14
P5104191.jpg

Gąś z kaczkami:
P5104158.jpg

Tulipan lilac wonder:
P5104154.jpg

I pierwiosnek NN obsypany brzozowym pyłkiem:
P5104090.jpg

Spokojnego dnia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, Betula, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 11 Maj 2020 11:05 #708653

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Dziewczyny - skoro macie glicynie, zapraszam do udzielania się w wątku tematycznym. Tamże dużo porad, co robić, by zapewnić sobie obfite kwitnienie.

Bea, niekoniecznie akurat osiem, podejrzewam, że ta moja wielka była właśnie rozmnażana generatywnie, kupiłam jako dwudziestocentymetrowy patyczek w takim kartoniku, jak teraz w Biedronkach sprzedają magnolie itepe. To na zdjęciu to właściwie dwie glicynie, sadzone równocześnie. I ta w większym cieniu kwitnie do tej pory skąpo, mimo że tak samo nawożona i "strzyżona". Nasłonecznienie ma moim zdaniem bardzo duży wpływ. Prócz tego - odmiana. Mam w mieście jeszcze jedną, typu Violacea plena - kwiaty śliczne, cóż z tego, skoro trzy na krzyż. Robi za zieloną kurtynę zapewniającą mi minimalną prywatność na tarasie, odkąd 50 m od mojego płotu stanął blok.
A z dwóch posadzonych na wsi - właśnie pełna (Amethyst Falls) zaczęła kwitnąć po trzech latach chyba - a "zwykła" jeszcze nigdy.
Tak że - życzę pięknych kaskad fioletu już niedługo!

Chmurzy się coraz mocniej.

A przy okazji - do mojej liliowej ściany zlatuje się moc bzyczącego narodu, pewnie pszczoły miodne też.

Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2020 11:05 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, CHI, Betula, Mamma, koma, Jaedda, Nimfa, JaNina, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 11 Maj 2020 12:23 #708660

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Czytam o waszej pogodzie ze zdziwieniem, bo do nas już chyba Zimna Zośka dociera. Jest 10 stopni, chłodno, zaciągnięte niebo z wiszącym niepokojem w powietrzu.
Napawam się kwiatami Łatkowej wisterii, bo moja bogato zapączkowana, być może na skutek nadchodzących przymrozków powtórzy smutny widok roku ubiegłego.

DSCN4461.jpg

DSCN4432.jpg

DSCN4420.jpg

DSCN44412.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Emalia112, Łatka, CHI, Betula, Mamma, koma, JaNina, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 11 Maj 2020 12:57 #708663

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Nimfa opisz swoja obielę tutaj , forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...a-exochorda?start=18 Chyba, ze to cudo ma inne imię to wtedy opisz ja tutaj. forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/6...we-czy-kosc-sloniowa Zdjecia w watku pogodowym sa na daną chwile, do wątków tematycznych ciągle się wraca, a takie cudo warte jest swojego miejsca i pamięci.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Betula, Mamma, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 11 Maj 2020 14:03 #708666

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Czy u Was też zapowiadają 0 stopni w nocy? Nie mogę sobie tego wyobrazić, bo teraz jest 27! :ohmy: Zaczęłam wszystko co się da wnosić do pomieszczeń.W szklarni na noc włączę grzejnik. Ale wszystkiego nie dam rady zabezpieczyć...Groszki cukrowe, ziemniaki, maliny...Uprawa warzyw robi się z roku na rok coraz trudniejsza. :huh:
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Betula, Mamma, koma, Nimfa, JaNina, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 11 Maj 2020 14:15 #708668

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Aga

Internetowa prognoza u mnie mówi o 0 w nocy, a teraz w ciągu 7 godzin ostrzeżenie o burzy i gradobiciu.

Nie wiem co mi przeżyje to ochłodzenie
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Betula, Mamma, koma, Nimfa, aga, JaNina, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Mirek19

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.892 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum