TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 14 Maj 2020 16:40 #709255

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4941
Po nocnych opadach . :drink1:
IMG_20200514_143545_1.jpg

IMG_20200514_143554.jpg

IMG_20200514_143705_1.jpg

IMG_20200514_151235.jpg
Załączniki:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 14 Maj 2020 18:41 #709271

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Obawy mam wielkie, bo zapowiadana temperatura to 0 stopni.

Muszę wszystko okryć i zapalić wkłady, chociaż jak teraz patrzę na pogodę to wydaje mi niemożliwa ta temperatura.

Pozdrawiam, spokojnego wieczoru kochani :hearts:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Betula, JaNina, anaka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 14 Maj 2020 19:19 #709276

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Leje jak z cebra. To może nie będzie przymrozku ;)

Spokojnego wieczoru i kolorowych snów :flower1: :bye:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Betula, JaNina, anaka, Szczypiorek, zwykły chłop, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 14 Maj 2020 20:04 #709286

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
U nas bajkowa sceneria. 11 stopni, słońce prześwietla korony drzew, ptaki buszują w moim nowym warzywniku po zasileniu kompostem i aż wierzyć mi się nie chce, że dzisiejszej nocy ma być przymrozek.

DSCN45502.jpg

DSCN4479.jpg

DSCN4557.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 14 Maj 2020 21:00 #709297

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
U mnie teraz zaczęło padać, a nawet lać.

Jeszcze na dzisiejszą noc jest ostrzeżenie przed przymrozkiem, ale następne noce na ciepłe się nie zapowiadają.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Betula, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 14 Maj 2020 21:39 #709303

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Miało nie być przymrozków ale jak zobaczyłam rozgwieżdżone niebo zapaliłam znicze w szklarni, czujnie bo z prognozowanych plusów zrobiło się -2*. Dzisiaj wkłady palą się od 20 tej, temperatura w szklarni na teraz 10*
pozdrawiam Karina
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Betula, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 00:05 #709319

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Wczorajszy wieczór wydawał się cieplejszy niż środek dnia.
Dzisiaj tylko przez moment było cieplej,gdy na dłużej wyszło słońce,a tak było niecałe 14 i zimny wiatr.Większość rozsad prawie cały dzień spędziła na trawie.
Już koło 19tej czuło się chłód,zapowiadają 0*. Grzejnik włączony.Za tydzień ma być powtórka,oby nie :jeez: ,bo za chwilę będę nosić donice z owocującymi krzakami :hammer: .
14maj.jpg
Naturalne ,niebanalne,własne.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 04:54 #709321

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Dzień dobry!

Niestety zimno, tylko 2 stopnie.
Dobrze, że zapaliłam znicze, bo w szklarni 8,9 stopnia.

Oby te zimne noce się skończyły.

Pozdrawiam, miłego dnia
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Łatka, CHI, Betula, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 06:47 #709322

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8241
chłodno, 5 stopni, pomidorki z papryką kiszą sie w kubkach, ja wysadzam do gruntu ale chyba jeszcze trochę się pomęczą bo temperatura nie zachęca do do wysadzenia ogrodowego. Nie wiem jaki będzie ten sezon ale mam nadzieję że pogoda się ustabilizuje
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Betula, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 07:33 #709326

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Najniższa temperatura u mnie wynosiła 8,1*C.Teraz termometr wskazuje 10,9*.Jest jakieś słoneczko,ale chowa się w chmurkach.Brak jakiegokolwiek wiaterku.Czekam na kwiatki i zapach razem z owadami. :rotfl1: :rotfl1: :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo:
002-250.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Biotit, CHI, Betula, Lunka, Nimfa, efta18, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 07:53 #709328

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
W nocy 4°C. Teraz tylko 1 stopień więcej, za to święci piękne słońce. Prognozy zmieniły się na gorsze i na 20-go pokazują tylko 4°C przez dwie noce. Nie odpuszczają nam ci zimni ogrodnicy w tym roku. Z sadzeniem do gruntu chyba będę musiała się jeszcze wstrzymać.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Biotit, CHI, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 08:17 #709333

• efta18
  • efta18's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 792
No u mnie też zapowiadają w następnym tygodniu tak niskie temperatury.
Kwiecień był o wiele ładniejszy i cieplejszy. Były wtedy chyba z 2-3 noce w których paliłam wkłady w tunelu. W maju robię to notorycznie.
Siostra mi napisała, że w Niemczech ludziom pomroziło pomidory w gruncie. Nie wiem co ludzie sobie mysleli sadząc tak wcześnie do gruntu. ( oczywiście tam gdzie Ona mieszka)

Poza tym u nas ciągle pada. Aż dziwne,bo miała być susza i cały maj bez deszczu.
Pogody dlugoterminowe sprawdzają się jak dotąd wszystkim :club2:
Temperatura W maju oczywiście o kilka stopni mniejsza niż średnia , o ok 2-3 stopnie niższa niż zeszłoroczna.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Betula, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 08:18 #709334

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Betulko, współczuję tych zimnych nocy, u nas nad Odrą tak nie jest, choć i tak uważam maj za zimny i niezbyt ładny meteorologicznie. Do końca miesiąca co prawda nocne temperatury zwykle powyżej 10 stopni, lecz w dzień szału nie ma:

Mam z tyłu głowy mroczne przeczucie, że do innych dopustów dojdzie beznadziejne lato. :(

Jak już pisał Józio, na niebie rozsnute chmury, słońce przebija się z trudem, koło 10 stopni w tej chwili.
Wypuszczając suki do ogrodu odkryłam pierwszy, jeszcze nie w pełni uformowany kwiatek Alchymista - niech będzie dzisiejszym zapachem.

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Betula, Nimfa, efta18, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 08:28 #709336

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Cudny Alchymist. Moja teściowa miała tę różę kilka lat temu, ale wymarzła jak jeszcze były prawdziwe zimy. U mnie kilka krzaków ma malutkie pączki, ale do kwitnienia jeszcze daleko.
Co do zimnych nocy, to na szczęście jeszcze nic nie wysadziłam do gruntu. Najwyżej pobiegam sobie codziennie z rozsadami wte i wewte. Darmowa siłownia :) We wszystkim warto doszukiwać się plusów, bo inaczej to w tym szalonym roku popadlibyśmy w depresję :)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Łatka, Marlenka, CHI, Mamma, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 08:57 #709341

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Mnie też proszę współczuć. ;) O 4 rano było -3* Pierwsze kroki skierowałam do wisterii, i co? Bezwładna. (mam ochotę zakląć szpetnie). Lilie drzewiaste z pozwieszanymi głowami, - muszę ochłonąć...

DSCN4563.jpg

DSCN4559.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2020 09:30 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, podjadek, Kaja, Łatka, Marlenka, CHI, Betula, Mamma, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 09:09 #709342

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
O 5-tej rano -5*C :mad2: Jak prognozują +1*C lub 0*C to u nas zawsze jest minus i to nie mały.
Widzę, że za tydzień powtórka :jeez: Coraz więcej "niespodzianek" w tym roku.
Deszcz padał jeden (słownie) dzień.
Niespodziewane mrozy, grad, susza... :hammer:
Poważnie myślę o bardziej kontrolowanych uprawach "pod dachem.

Dzień słoneczny, słyszałam bociana więc pobiegłam go Wam ufocić, ale schował się gdzieś za drzewami.
Moje widoki z jednej i drugiej strony ogrodzenia.

IMG_20200515_073614872_HDR.jpg

IMG_20200515_073841314_HDR.jpg

I koniec mojej łąki.

IMG_20200515_073934056_HDR.jpg

:bye:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Armasza, Łatka, Marlenka, CHI, Betula, pszczolka, najemnik, Nimfa, aga, efta18, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 09:22 #709343

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
U nas pochmurny dzień,ale nocka była na plusie. :jeez: Mimo to grzejnik w szklarni włączony i wszystko pookrywane, albo pownoszone do piwnicy.Ja chyba dzisiaj posadzę fasolkę szparagową, bo pnie mi się już po żaluzjach.Okryję flizeliną.Może da radę...A jak nie to posadzę ponownie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Łatka, Marlenka, CHI, Betula, Kaskawel, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 09:27 #709345

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Mam nadzieję, że dzisiejszej nocy przymrozku nie było, bo usnęłam i nie nakryłam hortensji pudłem.
Teraz jest 10 stopni. Niebo zasnute chmurami. Chyba będzie padać. Momentami mocno wieje.
Na razie nie mogę się ogarnąć. Powinnam wybrać się na cotygodniowe zakupy.
Coś za często dopada mnie leń :club2:

DSC05456or-2.jpg

Udanego weekendu :drink1: :garden:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Łatka, Marlenka, CHI, Betula, Kaskawel, Nimfa, aga, JaNina, anaka, Szczypiorek, Mirek19

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.896 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum