TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 21:26 #709148

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Było tylko 14*, ale bardzo komfortowo pracowało się w ogródku. Zaprawiłam wszystkie 54 dołki pod papryki, trochę poplewiłam i miałam dosyć :dry:
Humor mi się poprawił jak zrobiłam pierwszą sałatkę w tym sezonie ze swoich plonów. Trochę różnych listków sałaty z ogródka, pomidor z parapetu, ogórki i papryka ze słoika i zeszłoroczny por z lodówki :happy: Jakie to było dobre :)

0FFB243D-4BDF-4E83-9A6B-7C26E34CEF2A.jpeg

Później jeszcze piekłam chałkę i wypróbowałam nowy dla mnie sposób plecenia

FBD56318-8071-477C-8C68-7C359C75B024.jpeg

Teraz jest 8* i pada deszcz. Spokojnej nocy :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2020 21:26 przez JaNina.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, sierika, Łatka, CHI, Betula, bietkae, Mamma, Nimfa, aga, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka, Mirek19

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 21:52 #709152

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Ale fajna chałeczka. Też czasami piekę. Masz jakiś instruktarz w sieci jak się to zaplata? Mogłabyś podrzucić linka?
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, bietkae, Mamma, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 22:12 #709158

• Biedronka
  • Biedronka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1115
Podlasie chwilowo 5 stopni na plusie, ale dziś w nocy ma być znów minus :(
Z serdecznymi pozdrowieniami
Iwona
"Sa dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna, to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." Albert Einstein
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Betula, bietkae, Mamma, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 22:27 #709162

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11833
U mnie w tej chwili ponad 10 stopni, JaNina Jasia daj instruktaż jak zaplatać taki fajny warkocz. A to co na talerzu to magia :ohmy: Gratulacje bo ładnie wygląda i dobre więc to jest to o co chodzi z własnymi uprawami.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Betula, Mamma, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 22:42 #709165

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Dziś 15*C i o dziwo :supr3: dość ciepło. Teraz jest 7*C i nadzieja, że mrozu w nocy nie będzie.
U mnie też rarytasy, choć nie z mojego ogródka. Swoje zawsze najlepsze :P

IMG_20200513_222507428.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2020 22:43 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Betula, bietkae, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 23:36 #709167

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
sierika wrote:
[...] co więcej prognozują z końcem sierpnia już przymrozki :sick:

Ewa, z takim wyprzedzeniem to z równą skutecznością można z fusów prognozować.

Na razie "mój Niemiec" tak widzi najbliższą przyszłość - we Wrocławiu:

Jest +10, pada leciutki deszczyk. Dobrej nocy - i błękitnych snów:

Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, Krecik stary, Betula, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 14 Maj 2020 04:54 #709170

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Dzień dobry!

Od rana dzisiaj już 8 stopni, w nocy padało, bo od rana wszystko mokre.

Miłego dnia
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Betula, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 14 Maj 2020 06:56 #709174

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Całą noc padało, pada nadal i to solidnie! gęsty deszcz, świetnie znowu podleje :flower2: teraz trzeba tylko ciepła i wszystko ruszy, że ho ho :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, aga, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 14 Maj 2020 07:02 #709176

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Mamma! Ale mi narobiłaś smaka na szparagi tym zdjęciem. Zwłaszcza że w tym roku tylko raz jedliśmy. Ja kupuję w gospodarstwie ogrodniczym u Majlertów, bo mają świeże prosto z pola. Do tej pory wchodziło się do sklepu i przebierało w skrzynkach z warzywami. W tym roku podchodzi się do okienka, zamawia a drugim odbiera. Pojechałam w ubiegły piątek, widzę w kolejce 6 osób, myślę sobie nie jest źle. Nie zauważyłam tylko, że kolejka zakręca między budynki gospodarcze :) W sumie było ponad dwadzieścia osób. Ostatni raz w takiej kolejce stałam jako dziecko za komuny. Tyle, że wtedy po chleb, a nie po luksusowe szparagi. Znak czasów :) Stali bywalcy mieli ze sobą kawę w kubkach, a mieszczuchy robiły zdjęcia warzywom rosnącym w tunelu :rotfl1:
A inny znak czasów to napis na tablicy "Płatność tylko kartą".
Miniona noc ciepła 5,9°C. W nocy trochę popadało. Po południu też ma padać. Nie mam nic przeciwko. Dzisiejsza noc jeszcze ma być chłodna +3°C, a potem już z górki.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2020 07:05 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Nimfa, aga, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 14 Maj 2020 07:02 #709177

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Leje od wczorajszego wieczora, ale jest 5* na plusie. Z tego co widzę na radarach padać będzie chyba do jutra. Ale jakoś mnie to specjalnie nie martwi :whistle:
Co do splotu chałki, to widziałam w TV, jak to robił piekarz i zapamiętałam. Zrobiłam wczoraj parę zdjęć w czasie jej wykonywania. Muszę zobaczyć które się nadają i później wkleję w moim wątku, bo teraz niestety muszę wyjść.
Miłego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Betula, Nimfa, aga, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 14 Maj 2020 07:47 #709183

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4941
Pada od wczorajszego wieczora , nocka ciepła + 7 :thanks: ( 3 w nocy ) . Deszczy drobny ale ciągły . :dance: :drink1:
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Betula, aga, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 14 Maj 2020 07:49 #709184

• galka68
  • galka68's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1565
My na minusie(((, skoro w miescie na balkonie bylo 0, czego nawet w lutym nie pmietam, to na dzialce juz nie wiem , co sie dzieje. I nic na plusa nie zapowiada sie w nocy(
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Betula, aga, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 14 Maj 2020 08:07 #709186

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Na świeże szparagi zapraszam do Wrocławia. Jadąc A4 w kierunku zachodnim widzi się sięgające prawie po horyzont szparagowe pola, tam, gdzie dawniej chyba rosły kartofle. Nie wiem, jak inni - ale ja zmianę uważam za miłą dla podniebienia. :lol:
W sezonie mogę szparagi jeść codziennie, choć z krewetkami , jak Ania, nie próbowałam.

Janeczko, Twoja chałka pleciona chyba jak francuski warkocz? W każdym razie wygląda pysznie, przydałaby się na śniadanko.

O siódmej było 9 stopni, to chyba zasługa zasnutego nieba. Padało i we Wrocławiu, choć raczej kapuśniaczek, niż rzęsisty deszcz. W każdym razie rozmyło ślady mojej wczorajszej działalności, rozrzucone na trawniku grudy ziemi po szarpaninie z oleandrem, którego musiałam przesadzić z dużej donicy do jeszcze trochę większej. Wniosłam z powrotem na taras tylko dzięki temu, że donica nie kamionkowa, jak poprzednia, tylko wewnętrzna-plastikowa. Ale mój kręgosłup robił mi w nocy gorzkie wyrzuty. :jeez:
Zapach na dziś: narcyzy Poeticus Recurvus, czyli prawie takie, jak za mojego dzieciństwa.

Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2020 08:08 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Betula, Nimfa, aga, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 14 Maj 2020 08:24 #709190

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Nocka minęła z lekkim deszczykiem przy temperaturze 11,2*C.Poranek zachmurzony,choć widać jakby lekkie przejaśnienia.Jest bezwietrznie i duża wilgotność powietrza.Aktualnie termometr wskazuje 12,8*.Na razie rozsada jeszcze w domu.W namiocie bez dogrzewania jest 16*.W ogrodzie piękna zieleń,a miejscami kwitną kwiatki.Takie obrazki napawają jakąś nadzieją,że będzie ok.Wszystkim spokojnego dnia.

001-326.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Betula, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 14 Maj 2020 10:51 #709211

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Nocny opad deszczu u mnie.Wczoraj trochę grzebałem w ogrodzie i nie dokopałem się haczką do suchego podłoża.Dziś tylko 1,5 l na 1m2,uzupełnia ostatnie 17l.

003-202.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Betula, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 14 Maj 2020 10:59 #709215

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Janeczko narobiłaś mi smaka na domową chałkę. Chyba też popełnię.
U nas opady deszczu były dość intensywne. Teraz jeszcze coś tam siąpi.
Jest 9 stopni i mocno wieje.

Dmuchawce, latawce

DSC07593or-4z.jpg

Dobrego dnia :flower1:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Betula, Nimfa, JaNina, anaka, Szczypiorek, zwykły chłop, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 14 Maj 2020 11:52 #709221

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:hug:
Dzień dobry Wszystkim,
Nocna mżawka, noc na plusie, obecnie +13°C, pochmurno.
prognozy nocne na najbliższy tydzień w granicach +3°C - +5°C
Pomidory muszą czekać... :( :garden: :garden1:

Miłego czwartkowania
:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Betula, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 14 Maj 2020 16:10 #709249

• efta18
  • efta18's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 792
U nas dziś chyba znów akcja okrywanie i palenie wkładów w tunelu.
Nocka ma być 1 na plusie więc pewnie lekko przymrozi znając życie.
Dzisiaj od rana deszcz i tylko 7 stopni na plusie i narastająca depresja z braku słońca :happy4:
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Betula, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.872 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum