TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 07:41 #709028

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Noc minęła z temperaturą 8,2*C.Poranek trochę słoneczny,ale świecidło chowa się za chmurami.Aktualna temperatura wynosi 11,3*C.Na razie jest spokojnie i bez szkód.Dziś warzywnie i kwiatowo.

001-325.jpg

005-101.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Betula, Pestka, Mamma, Nimfa, JaNina, Termaj, efta18, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 07:49 #709030

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4941
Noc godz 2,30 - 2* :jeez: , ranek słoneczny temperatura rośnie . :bravo: :drink1:
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Betula, Mamma, JaNina, efta18, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 08:01 #709032

• efta18
  • efta18's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 792
Noc kiepska. Naokoło ludziom pomroziło wszystko. Ziemniaki,truskawki,drzewka.
U mnie niestety poszła borówka amerykańska. Truskawki pokryte kilkoma warstwami wszystkiego udało się uratować.
Nie wiem ile było stopni na minusie ale z relacji wiem tyle ,że było raczej więcej niż mniej. A zapowiadali 2 stopnie na plusie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Betula, Pestka, Zielona, JaNina, Termaj, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 08:12 #709035

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Współczuję strat. U mnie noc dość ciepła, bo +4°C. Dziś też ma być podobna temperatura. Potencjalnie groźna dla upraw może być czwartkowa noc. Zapowiadają +2°C. Ale zawsze może być mniej.
Miłego dnia Wszystkim życzę!
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Pestka, Mamma, Zielona, Nimfa, JaNina, efta18, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 08:20 #709038

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Współczuję wszystkim u których mróz narobił szkód.
W zeszłym roku ścięło mi dynie. Część przeżyła, ale były słabe. Urosło niewiele a co urosło zbił grad.
Tak to teraz z tą pogodą jest...
Noc na plusie +5*C. Wędrówek z rozsadami już mam powyżej dziurek w nosie.
Prognozy mówią, że jeszcze dwie noce..., ale co chwile je zmieniają :jeez:
Dziś pochmurno, będzie padać.
Miłego dnia :bye:
P.s.Ja w tym roku w szklarni mam "samosiejki", ale nie są to pomidory ;)
IMG_20200511_140317136.jpg

i zaraz będą owoce :happy4:
IMG_20200511_140322480.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Pestka, Nimfa, JaNina, efta18, anaka, ewakatarzyna, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 08:36 #709042

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Jeśli to samosiejki jeżyny, to lepiej usunąć jak najwcześniej. Przedwczoraj walczyłam z krzaczkiem jeżyny. Musiał mi się zaplątać kawałek korzenia z ziemią na rabatę kwiatową. Wykopałam dół na pół metra, a końca korzeni nie widać. Odpuściłam sobie kopanie. Poczekam aż odbije i spróbuję randapem ją zwalczyć.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 08:38 #709043

• gazela
  • gazela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2628
Rano termometr na wysokości I piętra pokazała zero, ale na trawniku było biało od szronu. O 5,30 piwonie smętnie wisiały zgięte wpół, ale już godzinę później dzielnie się dźwigały. Borówki, truskawki, porzeczki i agresty zabezpieczyłam, a po pracy sprawdzę, czy skutecznie. Zapowiada się piękny dzień :bye:
Pozdrawiam, Małgorzata
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Betula, Nimfa, JaNina, Termaj, efta18, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 09:40 #709053

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Dzisiejsza noc to 2,5 na plusie.W tunelu pod okryciem najniższa zanotowana temperatura to 9,2.Już widać,że posadzone pomidory zaczęły ruszać,dzisiaj zostaną pierwszy raz podlane.
Teraz niebo zachmurzone,10 stopni i dużo więcej chyba nie będzie,ale cieplej niż wczoraj.Wieczorem paliłam w kominku,teraz też palę,bo piec wygaszony a rozsady zwiększyły wilgotność.Teraz jest przyjemnie.
Truskawki nocowały pod włókniną drugą noc.Glicynia odżywa po poprzedniej nocy.
12.05.jpg

Od kilku dni chrupiemy duże ilości takich cukiereczków,rano i wieczorem :wink4: Ze szczypiorkiem do świeżego chlebka lub bułki też.
100_4821.jpg

Miłego i udanego dnia :flower1: Jeszcze kilka nocy :lev: :lev:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, lucysia, Betula, Pestka, Nimfa, Termaj, efta18, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 09:43 #709054

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Smacznego :)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 10:05 #709060

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Współczuję wszystkim, których dotknęły nocne spadki temperatury,
We Wrocławiu i okolicy, wnioskując z wiadomości od Józka-Krecika, noc względnie ciepła, na pewno dużo cieplejsza, niż poprzednia. Zaspałam, o 7.30 było +9o. Chmurnawo, ale to nie są chmury deszczowe, tylko takie rozsnute, ciśnienie nie jest najlepsze. Nawet podwójna :coffe: niewiele pomaga.
Nie chcę nikogo denerwować, ale ponieważ następne moje trzy na krzyż sadzonki pomidorów chyba uznały, że nie chcą rosnąć w małych doniczuszkach, wsadziłam je po prostu do gruntu. Między róże i lilie, oczywiście :silly:

Zapach na dziś: piwonia drzewiasta Taiyo 'The Sun' (prawdopodobnie)

Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2020 10:06 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Betula, Pestka, Zielona, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 10:27 #709063

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Po czwartej rano, obudził mnie jakiś hałas.Chyba sąsiadowi coś spadło na podłogę. O mało zawału nie dostałam. Jak trochę się uspokoiłam, jeszcze zamroczona, polazłam zerknąć na termometr. Było 2 stopnie poniżej zera. A zapowiadali -1. Dzisiejsza noc ma być cieplejsza. Niestety w czwartek znowu przymrozek. Mam nadzieję, że to już ostatni tej wiosny.

W cieniu 10 stopni.Na razie wiatr za bardzo nie dokucza. Od rana pogoda zmienna jak w kalejdoskopie. Teraz na niebie ani jednej chmurki, a pięć minut temu niebo całkowicie zakrywały chmury. I znowu gromadzą się chmury ;)

kawa.jpeg
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Betula, Pestka, Zielona, anaka, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 11:01 #709069

• edek86
  • edek86's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1431
Zapowiadanego mrozu na szczęście nie było.
Dziś 12* i pochmurno w nocy ma być 5*.
Najgorzej ma być w czwartek i piątek, zimno w dzień i mroźne noce.
Od soboty ma się poprawiać, ale noce nadal zimne. Na 20.05 pokazują 1* w nocy.
Pozdrawiam, Michał
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2020 11:01 przez edek86.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 11:33 #709070

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Aż sprawdziłam prognozę. U mnie na 20-tego na szczęście prognozują +5°C. Bo zaczynam mieć już dość biegania z rozsadami. Fertygacja i wynoszenie do tunelu zajmuje mi prawie godzinę.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Pestka, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 14:25 #709088

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Ja w sobotę planuję wysadzić pomidory i kwiaty. Padną to trudno, ale w doniczkach tak się męczą, w altance mało słońca, chłodno wilgoć z liśćmi zaczyna się coś dziać. Wolę wysadzić i co będzie to będzie. Inaczej to chyba do czerwca trzeba by czekać na konkretne ciepło :lev: najchłodniej było o 5rano - 0,5* dziś pochmurno
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Betula, bietkae, Mamma, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 16:59 #709092

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
U mnie noce bez zmian.Czyli na minusie.W ciągu dnia szybko rosła i było 12-14 stopni.Trochę słońca,wiatry i przejściowy,słaby deszczyk.Warzywniak-rośnie ładnie lubczyk ,rabarbar

031-4.jpg

028-5.jpg

Dymce i czosnkowi chyba też nic nie brakuje

029-9.jpg

Pietruszka naciowa

027-3.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Betula, bietkae, Pestka, Mamma, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 17:49 #709103

• Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Mąż rano o godz.5 przed wyjazdem do pracy skrobał szyby w aucie,a miało nie być w nocy przymrozku :jeez:
Pomidory i bakłażany noc spędziły w garażu ,ale rozsady papryk i fasoli trzymam w altance ,nie mam już siły znosić wszystkich skrzynek do garażu.Rośliny są w dużych kubkach i skrzynki są dość ciężkie.Na szczęście rozsada chłód nocy zniosły dzielnie.
Teraz na termometrze 12*,słonko świeci, ale nadal wieje lodowaty wiatr.

IMG_20200513_125121.jpg

spokojnego wieczoru :bye:
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Betula, bietkae, Mamma, pszczolka, Nimfa, aga, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 20:58 #709142

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
U mnie też nie miało być przymrozku a jednak szyba w sypialni rano były zaszroniona, co więcej prognozują z końcem sierpnia już przymrozki :sick:
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Betula, bietkae, Mamma, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 13 Maj 2020 21:06 #709145

• efta18
  • efta18's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 792
A podobno ocieplenie klimatu :happy4:
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Betula, bietkae, Mamma, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.856 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum