TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 09:32 #709346

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21394
Współczuję Wam strat, tak nie powinno być, ale co nas nie zabije...

Wczorajszy dzień minął pod znakiem operacji Laki (miała usuwany kawałek wargi, ok 10 cm, ze zmianami nowotworowymi + największe nadziąślaki) i mojej pracy zawodowej. Nawet nie bardzo wiem, jaka była pogoda. Ale przymrozku nie było.

P5144624.jpg

Już pod domem, ale jeszcze "naćpana".

Dziś wreszcie spokojnie przespałam całą noc, nerwy puściły...
Rany nie krwawią, suka ich (na razie) nie próbuje drapać łapami. Może się udało.

Dziś o 6 było +4, psy wyszły i wróciły, kot wrócił i poszliśmy spać dalej ;-).

Teraz jest +14 - o takiej temperaturze, w maju, mogę wstawać.

Jeszcze kawa i do pracy.

Co do poideł (i karmników) dla gęsi ten (mój nie chwaląc się :laugh1: ) patent uważam za najlepszy:
P5144597.jpg

Skrzynka z płyty szalunkowej + wyjmowana osłonka na doniczki. łatwe do utrzymania czystości i trudno im wylać.

P5144693.jpg

Spokojnego dnia.
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2020 09:53 przez CHI.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 10:22 #709351

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6415
U mnie w mieście przymrozku w maju nie było.Dzisiejszej nocy temperatura 5 stopni i ani jednej chmurki na niebie.Wystawiłam na balkon pomidory,aby się hartowały bo bardzo wyrosły.Chyba zabiorę je z powrotem,ponieważ chmury zakryły niebo,zimny wiatr nimi mocno szarpie,a termometr pokazuje tylko 11 kresek.
Jutro sadzę do szklarni przynajmniej te wysokie.Niestety nie jest ona specjalnie szczelna a i temperatura jest na działce kilka stopni niższa niż w mieście. Mam nadzieje,że przeżyją.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, CHI, Betula, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 11:31 #709359

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Nimfa wrote:
Mnie też proszę współczuć. ;) O 4 rano było -3* Pierwsze kroki skierowałam do wisterii, i co? Bezwładna.

Współczuję i to bardzo, bo glicynie kocham miłością bezgraniczną, acz nie odwzajemnioną, bo moja jeszcze mała i nie kwitnie.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2020 11:33 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, CHI, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 11:33 #709360

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Mamma wrote:
Widzę, że za tydzień powtórka :jeez: Coraz więcej "niespodzianek" w tym roku.
Niespodziewane mrozy, grad, susza... :hammer:

Ten kto zaczął na początku roku grać w Jumanji niech jak najszybciej kończy. Wszyscy zaczynamy mieć tego dość :)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, CHI, Azbi, najemnik, y_y, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 12:08 #709361

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
No cóż,ja się przyzwyczaiłam,że nie wszystko da się zaplanować,a działkowanie to loteria.Można próbować tylko ograniczyć wpływ temperatury i nagłych zdarzeń pogodowych.Dlatego mam tunel,ale myślę o poliwęglanie.Regułą staje się to,że z końcem maja noce stają się cieplejsze.
Noc z temperaturą 2,6 *,pod okryciem 10,1.Szykowałam się na przymrozek,więc okryłam truskawki,ale skończyło się dobrze.No prawie,bo pomidor posadzony na brzegu tunelu oberwał styropianem i złamał mu się stożek wzrostu.Chyba go wymienię na nową sadzonkę.
Od rana jest słonecznie,ale na razie 12,6 stopnia,więc pali się w kominku,by w domu temperatura za bardzo nie spadła.To jest wersja oficjalna,bo mogłabym zapalić wieczorem,ale lubię ten żywy ogień za szybą :whistle:
100_3855-2.jpg

Dzisiaj zaplanowany chleb,bułki i kluchy na parze,więc trochę ciepła się przyda.Wam też życzę dużo ciepła nie tylko z domowego ogniska. :bye:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Marlenka, CHI, Betula, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 12:27 #709362

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:
Witalski,
Aktualnie +14°C, niebo częściowo zachmurzone,
Nie trzeba dołków kopać pod pomidory, aby mieć "doła" :woohoo:
Nadal kiepskie prognozy dla grunciaków na najbliższy tydzień :(

20200515.jpg

Miłego piątkowania

:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2020 12:30 przez Mirek19.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, CHI, Betula, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 12:38 #709364

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Mirek z Twojego doła niewiele pożytku, a z kopania dołków to i owszem. Ja się wymądrzam, ale od rana nie byłam sprawdzić co a moimi rozsadami w tunelu. Zimno, a poduszka i kocyk takie przyjazne. No ale idę do tunelu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, CHI, Betula, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 12:43 #709366

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
Takie prognozy (szczególnie nocne temperatury) zniechęcają do kopania dołków... :devil1:

Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 13:55 #709372

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Najgorsze to to,że nawet nie chce się kopać pod kimś. :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Ja jednak idę kopać pod paprykę,aby nie swędziały rączki j.w. :drink1: :drink1: :coffe: :coffe: :) :)
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, Marlenka, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 14:07 #709373

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
Krecik stary wrote:
Najgorsze to to,że nawet nie chce się kopać pod kimś. :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Gdybym się tak bardzo zmobilizował i wykazał hart ducha, to pewnie znalazłbym jakiś obiekt do (pod)kopania... :rotfl1: :rotfl1:

Pozdrawiam, Mirek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, pouder, Marlenka, CHI, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 15:38 #709376

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Mirek19 wrote:

20200515.jpg

Mirku, może Cię podniesie na duchu prognoza, której ja trochę ufam (dla Legnicy):

Zobaczymy, kto będzie bliżej prawdy, Twoje źródło - czy "opcja niemiecka" :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, Marlenka, CHI, Betula, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 19:36 #709409

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Wiedziałam, że po południu będzie padać deszcz, więc zaraz po śniadaniu wyskoczyłam na ogród. Skończyłam zaprawiać dołki pod cukinie i rzędy pod ogórki. Było przyjemnie, bez wiatru z temperaturą 10*. Później pojechałam kupić Mężowi zaworki, a przy okazji nareszcie udało mi się kupić naczynie na kiszenie żurku, takie 0,7 l :)
20200515_191332.jpg

Pogoda dalej nie pozwala na wsadzanie ciepłolubnych do ziemi, więc później wszystko się spiętrzy :jeez: 100 aksamitek, 54 papryki, 36 pomidorów, 15 bakłażanów, 10 cukinii i dyń, 9 sztuk okry, 60 selerów, 40 dalii, sporo ogórków i sama nie wiem co jeszcze :ohmy:
Jednak miło powiedzieć, że dzisiaj piątunio :drink1: :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, pouder, Marlenka, CHI, Betula, magnes, Nimfa, aga, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 19:42 #709411

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Janeczko gdzie takie fajne naczynia sprzedawali? Czy to kamionka?
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, pouder, CHI, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 20:24 #709418

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
To naczynie Biowinu, już dosyć długo szukałam takiej niewielkiej kamionki i nareszcie wpadła mi w rączki. Żurek już się kisi :) Zapomniałam dodać, że w tak zwanym międzyczasie, poczyniłam pasztetową słoiczkową. Ze swoim chlebkiem i pomidorkiem... oj, chciałoby się więcej, ale jutro na grządkach schylać się trzeba :rotfl1:

20200515_200826.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Betula, Mamma, Zielona, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 15 Maj 2020 22:03 #709432

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
Łatka wrote:

Mirku, może Cię podniesie na duchu prognoza, której ja trochę ufam (dla Legnicy):

Zobaczymy, kto będzie bliżej prawdy, Twoje źródło - czy "opcja niemiecka" :rotfl1:

:bye:
Aniu, chętnie porównam za kilka dni prognozy Twojego "Niemca" :flower1:
Ja korzystam z serwisu Ventusky

Pozdrawiam, Mirek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Mamma, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 16 Maj 2020 06:30 #709453

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Dzień dobry w sobotę!

My już po zakupach, mało ludzi w biedronce i dobrze jechać tak od rana, bo z nami były tylko 4 osoby na cały sklep.

Od rana pochmurno, grube chmury na niebie i 6 stopni.

Prognozy temperatur w nocy nie są sprzyjające, a ja tak czekałam 15, żeby zacząć to wszystko wysadzać :jeez:

Miłej soboty
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Betula, Mamma, najemnik, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 16 Maj 2020 07:13 #709454

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
W tym roku największe filge z uprawami będą robić majowe chłody. Niby się chmurzy jak na deszcz ale na prognozach nie widziałem opadów.

Dziś planuję :garden: na podwórku.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Betula, Mamma, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 16 Maj 2020 07:48 #709459

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Nocka minęła z temperaturą 8,1*C(najniższa).Poranek trochę słoneczny ,ale z chmurkami.Termometr teraz wskazuje 12,2*C.Nie jest źle.Bardziej mnie cieszy,że prognozy jednak się poprawiają i już nie mam wskazań poniżej 8* na plusie w następnym tygodniu.
www.niederschlagsradar.de/wettervorhersa...3814697&p=1&c=Poland
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2020 07:49 przez Krecik stary. Powód: poprawki
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Biotit, Betula, Mamma, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.823 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum