TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 19 Maj 2020 21:00 #710111

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
A nie słyszałeś o ciepłym wietrze?Bardzo lubię wiatr :wink4:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, pouder, Mamma, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 19 Maj 2020 21:06 #710113

• Maciej
  • Maciej's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 305
Wiało , padało a potem zrobiło się kolorowo :)
1F2445FC-5489-4017-95B3-C60F1A48A131.jpeg

Pozdrawiam
Maciej

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 20 Maj 2020 05:17 #710141

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Od rana 6 stopni i wstaje słońce.

Wczoraj na prawdę popadało.

Mam duże obawy odnośnie zapowiadanej temperatury w nocy.

Miłego dnia
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 20 Maj 2020 07:06 #710148

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye: :coffe:
Witam Wszystkich
Kolejna ciepła noc za nami +12°C, niebo częściowo zachmurzone, bez opadów
Max dzisiejszy to +17°C
Grunciaki wciąż czekają - może w sobotę/niedzielę pójdą do ziemi ? :think:

20200520.jpg

Miłego środowania :garden1: :garden:

:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2020 07:07 przez Mirek19.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 20 Maj 2020 07:28 #710150

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Piękny słoneczny i bezwietrzny poranek.Termometr wskazuje 14,7*C.W nocy W nocy tmperatura nie spadła poniżej 11,5*.Następny piękny dzień.Tak jest teraz.

001-330.jpg
Pozdrawiam Józek!!

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 20 Maj 2020 07:35 #710151

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
W nocy było 0*C a miało nie spaść poniżej 5*C :jeez:
Dogrzewałam szklarenkę hiterkiem i rano było 10*C.
Dziś mam wysadzać pomidory do szklarni i tak się zastanawiam czy to dobry pomysł, ale ile jeszcze czekać, przecież to koniec maja :bad-idea:

IMG_20200520_064900446_HDR.jpg

A jak tam u Was.
Pozdrawiam :bye:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2020 07:35 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, rozalia, koma, Nimfa, JaNina, Termaj, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 20 Maj 2020 07:40 #710153

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
lucysia wrote:
A wróble to legną się pod całym dachem. W każdej fali gniazdo.
Każdy iglak gołębie. Nawet Sroka już drugi rok okupuje iglaka przy wejściu do domu.

Miło czytać, że wróbelki tak dobrze sobie radzą. Bo ornitolodzy wieszczą, że to ginący gatunek.
U mnie w nocy 7°C, teraz świeci nie widziane od kilku dni słonko. Dzień ma być w miarę ciepły, co 16°C, ale zaczynają się zimne noce. Dziś 2°C, a jutro tylko 1°C, więc bardzo prawdopodobny przymrozek. Oby do soboty, wtedy poprawa pogody.
Pozdrawiam
Bea

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 20 Maj 2020 07:45 #710154

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
U nas było rano 8*. Niestety najbliższe dwa poranki mają być zimne. Dzisiaj wieczorem muszę zamknąć inspekty, tylko nie wiem jak, bo pomidory już wylazły powyżej górnej krawędzi :jeez: Cukinie, które już są w gruncie, ponakrywam donicami. Jak tak patrzę na pogodę dwutygodniową, to wychodzi na to, że odpowiednia pogoda do sadzenia ciepłolubów, będzie dopiero od 1.06 :jeez: Ale może jeszcze coś się zmieni :search:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 20 Maj 2020 07:59 #710156

• Termaj
  • Termaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Termajteytt
  • Otrzymane dziękuję: 1152
Teraz jest 11 stopni.W nocy było ok.6 .Mam nadzieję ,ze będzie dzisiaj słoneczny dzień .Ostatnie trzy dni były pochmurne.U mnie jeszcze jedna nocka ma być chłodna oby się sprawdziło .

Pozdrawiam Teresa
Termaj
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Betula, Mamma, koma, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 20 Maj 2020 08:07 #710157

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Na TVN24BIS jest program o uprawach transgenicznych i związanych z tym skutkach oddziaływania pestycydów.
Warto obejrzeć.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2020 08:08 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, koma, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 20 Maj 2020 08:42 #710162

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
JaNina wrote:
Jak tak patrzę na pogodę dwutygodniową, to wychodzi na to, że odpowiednia pogoda do sadzenia ciepłolubów, będzie dopiero od 1.06 :jeez: Ale może jeszcze coś się zmieni :search:

U mnie na szczęście prognozy są bardziej optymistyczne. Od soboty temperatury w nocy około 11°C. Więc zaczynam wielkie sadzenie. 15 skrzynek rozsady pójdzie do gruntu. Mam nadzieję, że u Ciebie też prognoza się poprawi :)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, rozalia, Mamma, koma, JaNina, anaka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 20 Maj 2020 08:52 #710165

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9872
W niedzielę kończyłam pobyt na działce, zwijałam węże, pakowałam się do domu. Przechodząc obok domku, z piwnicznego okienka (poprzedni właściciel hodował kiedyś kurki) usłyszałam pisk... Oczywiście zaczęłam zastanawiać się, co to za zwierzak - w pierwszej chwili pomyślałam o małych kotkach. Problem był taki, iż ja w tym pomieszczeniu piwnicznym trzymam drzewo do pieca, mnóstwo drzewa... Decyzja była błyskawiczna - muszę wynieść drewno,żeby móc dostać się do zwierzaka. Przez 3,5 godziny wynosiłam całe skrzynki opału. Przy świetle latarki dotarłam wreszcie do owego uwięzionego zwierzaka, którym okazał się przepiękny samiec łasiczki lub kuny. Niestety zwierzątko było bardzo słabe, wyziębione i odwodnione. Przykry widok, bo istotka przepiękna - stalowo szare futro, piękny ogon i biały krawat . Zabrałam oczywiście do domu , ułożyłam na noc w transporterze, z zamiarem porannej wizyty u lekarza. Nad ranem ten piękny chłopak przeszedł za tęczowy most, nie udało mi się Go uratować...

Włocławek pogodowo chłodny, przez ostatnie dni pada. Wszystko kwitnie, ptaszki ćwierkają na całego, mnóstwo kolorów dookoła i tylko czasu malutko... Miłego dnia Wam życzę.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 20 Maj 2020 09:12 #710168

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
W nocy temperatura spadła do 5,6 stopnia,więc prognoza się sprawdziła.Następne 2 noce po 2 stopnie na plusie.Muszę lekko podkręcić grzejnik i dołożyć z góry agrowłókninę.O północy szłam włączyć grzejnik i zasłonić okienka,termometr pokazywał 8,5 ale para szła z ust.
Poranek był piękny.Na polach resztki mgieł oświetlały pierwsze promienie słońca.Nie zdążyłam tego ufocić,a szkoda.Na razie jest bardzo wilgotno.Wszystkie rozsady zażywają słonecznej kąpieli.Dobrego dnia wszystkim i cierpliwości.Jeszcze 3 zimne noce :lev:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Kaja, Betula, koma, Nimfa, JaNina, Termaj, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 20 Maj 2020 10:16 #710175

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
O 5 rano 0 *, teraz +12, słonce na przemian z chmurami. Wczoraj coś mnie podkusiło i wysadziłam 30 gruntowych pomidorów, co prawda okryłam agrowłókniną. Trudno mi na tę chwilę ocenić czy ucierpiały. Zapowiadane 4-7* nie sprawdziło się. Zostały 23 do wysadzenia, ale te poczekają do soboty-poniedziałku, zależy jak będzie z pogodą. Słonecznego i ciepłego dnia życzę.
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Kaja, Łatka, Betula, koma, Nimfa, JaNina, Termaj, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 20 Maj 2020 10:27 #710177

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Wciąż wieje :( Marzę o paru dniach bez wiatru ;) Słońce przegrywa z chmurami.
Teraz termometr na wschodnim oknie pokazuje 13 stopni. Znowu straszą przymrozkiem.
Dziś muszę przesadzić jednego wyrywnego pomidora i dwie papryki do większych doniczek, bo nie mogę patrzeć jak się męczą w takiej ciasnocie.

DSC07716-4.jpg

Dobrego dzionka :coffe: :garden:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Kaja, Łatka, rozalia, Betula, koma, Nimfa, JaNina, Termaj, anaka, Szczypiorek, Maciej, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 20 Maj 2020 11:39 #710186

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83484
Patrzę na Wasze słoneczne zdjęcia - a w Karkonoszach słońce ukradli. :(
Niebo zasnute takimi burymi chmurami, co to lubią pozostać na dłużej, a pożytku (w sensie deszczu) z nich żadnego. Ledwie 12 stopni za północnym oknem w tej chwili.
Dobrze chociaż, że zielono - jak się z radością przekonałam, spadki temperatury i śnieg padający jakiś czas temu nie narobiły szkód, nawet kwitnących rododendronów nie popsuły:

Inna sprawa, że w stosunku do ubiegłego roku opóźnienie co najmniej 10 dni.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Kaja, rozalia, Betula, koma, Nimfa, JaNina, Termaj, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 20 Maj 2020 13:19 #710204

• edek86
  • edek86's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1431
Dziś już chłodniej 16*, słońce na przemian z chmurami.
W nocy zapowiadają 2* jutro 1.
W sobotę miałem wysadzać ogórki a tu pogoda się zmieniła ma być zimno i deszczowo.
Pozdrawiam, Michał
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Kaja, rozalia, Betula, koma, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 20 Maj 2020 16:26 #710228

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32085
Temperatura w ciągu dnia od 11-14 stopni.Ogólnie bardzo ładny dzień. Zza chmur pokazuje się od czasu do czasu słonko,wieje lekki wiaterek.Po ostatnich,dość intensywnych opadach zieleń dostała intensywnego zielonego koloru.

DSC08215.jpg

W warzywniku kwitną poziomki i są pierwsze białe kwiatki na groszku

20200519_155756.jpg

20200519_095311.jpg

Dzień sprzyja połowom ryb.Piękny karp 12,5kg i amur 7,60 kg.Powróciły do stawu.

20200520_070412.jpg

20200520_160833.jpg
Maria

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.860 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum