TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 16:12 #706322

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
DSCN0316.jpg

DSCN0323.jpg

goździki brodate

DSCN0317.jpg

DSCN0318.jpg

funkie, jedne już rozwinięte inne dopiero zaczynają

DSCN0320.jpg

rajska jabłoń

DSCN0321.jpg

poziomki

DSCN0324.jpg

piwonia
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, Betula, Nimfa, aga, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 16:13 #706323

• amsiz
  • amsiz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 366
Aniu od sznurków!
IMG_20200421_155140.jpg

Pelargonia popikowana, ale ona wolno rośnie. A ja w tym roku jakoś nie cierpliwa.
Aniu twoje zdjęcie to miód na moje serce. moje pelargonie też takie małe, a wcześnie były wysiewane. tak się martwiłam, że mi nie idą
Aga
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2020 17:28 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Betula, Nimfa, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 19:11 #706339

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
U nas prawie lato..,20 stopni i piekące słońce.Biegałam z doniczkami to w tę, to w tę stronę (żeby chronić maluszki przed poparzeniem).Ale dzisiaj nie wnoszę do środka!No, może tylko sadzonki ogórków...W nocy ma być 8 na plusie. :)
Te wiosenne ćwiczenia ogrodnicze mają też tę dobrą stronę - do teraz zrzuciłam kilka zimowych kilogramów. :happy4: A opalona jestem jakbym wróciła z Egiptu.Dobrze,że koło domu nie trzeba w maseczce,bo byłoby nieciekawie.

20200427_182434.jpg

To część tego co u mnie rośnie ( a też trochę rozdałam).Trzymajcie się zdrowo. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, CHI, Betula, Nimfa, Evien, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 20:38 #706352

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Złamałam się - wniosłam wszystko. :jeez: Bo gdyby tak jednak było chłodniej...
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, CHI, Nimfa, Evien, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 20:56 #706359

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Sporo dzisiaj zrobiłam, oczywiście jak na mnie :whistle: Było bardzo ładnie i ciepło. Wiatr co prawda wiał, ale nie trzeba było zakładać swetra. Sadziłam dzisiaj pory i na szczęście nie musiałam robić takiej rewii mody jak w zeszłym roku :happy: Ciekawe, czy ktoś pamięta?
Ser który robiłam w sobotę, włożyłam dzisiaj do oleju, a to z myślą o sałatkach, które już niedługo będzie z czego robić :flower:

20200427_101139.jpg

Spokojnej nocy, jutro ma być jeszcze cieplej :dance:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, Betula, pszczolka, Nimfa, Evien, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 21:48 #706377

• galka68
  • galka68's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1565
Witajcie! U nas jest zimno , to znaczy jest wiatr i chmury, potem slonce przypieka i za 10 minut znowu zimno. To sie ubiore, to sie rozbiore i tunel, to +30, otworze i nagle 15 . Z kwiatow tylko tulipany i prymulki, hosta to ma tylko stozka. Dzis caly czas podlewam, 16 lat w zyciu na pograniczu dzialki nie podlewalam, tam do czerwca wilgotna glina . Nie wiem jak u was ten chwast sie nazywa, u nas mokryca, taka ciagajaca sie z bialymi kwiauszkami. Tego u mnie duzo kwitnie :happy3: , musze po jesieni odkwarzac ziemie. Dawno nie bylo u mnie tego chwastu .
Pogody wam dobrej zycze! Jutro posadze ziemniaki, chociaz ziemia jest zimna, ale co zrobic, tam i tak kurz sie porobil przez brak deszczu
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, CHI, Betula, Nimfa, Evien, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 22:45 #706392

• Adriаn
  • Adriаn's Avatar
Dalej susza w sobotę pokropiło ledwo zrosiło rośliny. Dobrze że mam 2 studnie, jedną do domu, druga na podlewanie, bo już by dawno wody nie było oprócz soboty co pół dnia było pochmurno to cały czas jest słonecznie. Od tygodnia zbieram truskawki. Zdjęcia robione 23 kwietnia
20200423_194844.jpg

20200425_151255.jpg
Ostatnio zmieniany: 28 Kwi 2020 09:45 przez Betula.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 23:09 #706393

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
amsizno to jestesmy dwie. A już myślałam że coś z moimi nie tak. Ja też Wcześnie wysiewałam, zaraz chyba początkiem lutego. Pierwszy raz mam to nie wiem czy mają sie dobrze czy źle. Musze doczytać jej warunki bytowe. Tyle miałam dziś nadzieji na ogród,a tu pyk zadania z synem. Pomóż mamo zrobić makiete i tak zleciało pół dnia. Ale jesteśmy zadowoleni, małe detale i koniec pracy. Odkąd jest zdalne nauczanie nic nie odkładamy na później. Czasem dłużej posiedzimy,ale dzieki temu wyrabiamy, bo czasem naprawdę jest dużo w danym dniu, a odkładane się piętrzy. Niestety ogród musi poczekać.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Betula, amsiz, Nimfa, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 28 Kwi 2020 01:03 #706407

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9874
aga wrote:
Złamałam się - wniosłam wszystko. :jeez: Bo gdyby tak jednak było chłodniej...

Aga ja też miałam zostawić wszystko na balkonie, jednak w ostateczności w piżamie wylazłam na balkon i wszystko zgarnęłam do chałupy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Betula, Nimfa, aga, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 28 Kwi 2020 05:57 #706409

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Ok. 6 stopni, może tych przymrozków już nie będzie. Na jutro zapowiadane są burze, z możliwym gradem.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Betula, Nimfa, aga, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 28 Kwi 2020 06:12 #706410

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Witam we wtorek

Przymrozku nie było, na nawet 8 stopni, to mogę powiedzieć, że ciepła noc.

Dzisiaj mam w planie chociaż częściowo posprzątać w szklarni, zostało jeszcze kilka sałat i rzodkiewek do zjedzenia.

W weekend planuję wysadzić resztę pomidorów do szklarni. Jedno miejsce muszę zostawić wolne, bo odmiana moya noir jeszcze za mała, a bardzo zależy mi na tym pomidorze.

Planuję wstępnie posegregować sadzonki.

Miłego, słonecznego dnia.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, rozalia, Betula, Nimfa, aga, JaNina, anaka, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 28 Kwi 2020 07:38 #706415

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:
Wtorkowe ukłony dla Wszystkich

Ciepła noc, pierwszy raz rozsady spędziły ją na balkonie.Obecnie już +13°C, czyste, błękitne niebo, bezwietrznie
Prognoza na dzisiaj to +22°C
Być może dopiero jutro jakieś opady deszczu będą.

sss.jpg

Miłego dnia
:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, rozalia, Betula, galka68, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 28 Kwi 2020 07:39 #706416

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Nocka ciepła ,termometr nad ranem wskazał 11,2*C.Poranek w pełni słoneczny,bez wiatru.Aktualnie jest na balkonie słonecznym 21,5*,a w cieniu 14*C.Czas na otwarcie tunelu.Żadnych oznak deszczu nie widać.Pomimo tego roślinki jakoś rosną albo udają,że rosną. :rotfl1: :rotfl1: :coffe: :coffe: :bye: :bye:

IMG_20200426_095613350.jpg
mak syberyjski daje radę,pokazują się pąki.
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, rozalia, Betula, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 28 Kwi 2020 08:27 #706420

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
We Wrocławiu prorokują nawet 25 stopni!
Rzeczywiście już lekko po siódmej, gdy wypuściłam suki do ogrodu, w słońcu było tak ciepło, że komfortowo czułam się bez kurtki, a nawet swetra. Nie wiem, jaka była temperatura - mam termometr na wschodniej ścianie i pewnie chciał się zagotować ;)
Ani chmurki.
Zastanawiam się nad wysadzeniem rozsady cynii do gruntu. Choć roślinki są małe, mają po jednej parze liści właściwych, musiałam powtórzyć wysiew, pierwsza partia się zmarnowała.
Dla zainteresowanych: OBI przeceniło róże o połowę, w tym licencjonowane, nawet Austina, i nie są to (przynajmniej w markecie, gdzie byłam) kompletne zdechlaki, tylko ładnie zazielenione sadzonki w doniczkach (choć twierdzić, że ukorzenione, byłoby nadużyciem).
Na razie cieszę się piwoniami drzewiastymi, kwitną wszystkie wcześniejsze, jedną zostawiam na dobry początek dnia:

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 28 Kwi 2020 08:55 #706424

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9874
Aniu nie ryzykuj z cyniami, są bardzo wrażliwe tak jak aksamitki. Ja wysadzam zdecydowanie po 15 maja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Mamma, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 28 Kwi 2020 09:26 #706425

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Tylko, że u Ani pogodowo jest o co najmniej dwa tygodnie do przodu, ale to prawda - cynie są bardzo wrażliwe. U nas dzisiaj noc minęła bez przymrozku, ale wczorajsza z przymrozkiem. Ja jeszcze cieszę się ciemiernikami, tulipanami i szafirkami. Wisteria chyba też nauczyła się lokalnego klimatu, bo dopiero tworzy pączki kwiatowe.

DSCN4267.jpg

DSCN4269.jpg

DSCN4271.jpg

DSCN4268.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 28 Kwi 2020 09:50 #706428

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Noc dość ciepła +5°C. Za to dzień ma być letni, bo aż 24°C. Miło będzie popracować w ogrodzie. Muszę pory i selery wysadzić. Przy takiej temp praca to będzie sama przyjemność.
Od jutra deszcze. Oby.
Miłego dnia wszystkim życzę :)
Pozdrawiam
Bea

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 28 Kwi 2020 10:36 #706432

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Żadnej chmurki na niebie. Już jest 21 stopni w cieniu.
Wiatr znośny. Wczoraj wsadziłam cztery dalie i dwie kalle. Umęczyłam się przy kopaniu dołków.Jak nie spadnie deszcz, to chyba kilof będzie w użyciu :crazy: Zostały mi do wsadzenia dwa ciemierniki. Kilka dni temu posiałam koperek w doniczce. Już powschodził :hearts:

milukiegodnia.jpg
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Betula, Mamma, koma, Jaedda, Nimfa, aga, anaka, Barborka, Szczypiorek, Mirek19

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.684 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum