TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 26 Kwi 2020 20:43 #706227

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Zachód słońca nad Brzozówkiem

20200426_1949392.jpg
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2020 20:45 przez lucysia.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, CHI, Betula, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 26 Kwi 2020 21:01 #706232

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
U nas też jest ładnie wieczorem

20200426_194037.jpg

Trochę dzisiaj poleniuchowałam :whistle: nie licząc ratowania rozsady bakłażana :oops: Mam za to zapał do pracy na jutro. Ciekawe na jak długo ten zapał wystarczy :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, Betula, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 05:47 #706257

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
W nocy 3 stopnie.

Wszystko przetrwało noc, nawet te pomidory, które wysadzam do gruntu.
Co prawda przykryłam wiaderkami, ale miałam obawy jak przetrwają noc.

Wstaje słoneczko i będzie piękny dzień.
Dzisiaj mam w planach wysadzenie trochę aksamitek i wysieję fasolę tyczną.

Miłego dnia
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Betula, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 05:56 #706258

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
U mnie dzisiaj przymrozek. Wczoraj zostały wsadzone do gruntu zakupione funkie i lilie. Wieczorem wrzucę zdjęcia, które zrobiłem wczoraj - m.in. lilie drzewiaste.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 06:03 #706259

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
Witajcie o 5:20 plus jeden. W tunelu 0/
. Dachy samochodów oszronione.
Słoneczko wstaje. Narazie chłodno, bez wiatru.

IMG_20200427_054029.jpg

IMG_20200427_054003.jpg

Rzodkieweczka świeżo wyrywana na śniadanko
IMG_20200427_052311.jpg

Tulipanki nie długo rozkwitną
IMG_20200427_054450.jpg

Lilie wygrzebują się z pod ziemi. Na 10widze że 8 już jest. Miałam dokupić, ale jest jak jest i musi już tylko tyle być.

IMG_20200427_054507.jpg

Aksamitki zakwitły. Niestety wyrosło tylko 12 sadzonek, a siałam nasiona garściami. Jednak nie każdy zbiór nasion się udaje. A rok temu miała blisko 100 sadzonek.
IMG_20200427_054618.jpg

A i zapomniałam nowych przyjaciół mamy

IMG_20200427_051611.jpg

Pozdrawiam
Miłego dnia
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2020 06:26 przez sznurki Ani.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, CHI, Betula, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 07:39 #706262

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Nocka trochę wiosenna,a termometr wskazywał 6,2*C.Poranek słoneczny i bezwietrzny.Zapowiada się ciepły ,jednak bezdeszczowy dzień.Oby nie wiało.Wszystkim życzę spokojnego choć nielubianego poniedziałku.
Dodam,że jesienią również posadziłem 5 lilii drzewiastych,niestety zgubiłem rachunek i są wszystkie NN.Wczoraj wzeszła ostatnia.Dziś dostaną trochę azotu i wodę.Starsze rosną b.ładnie.

IMG_20200425_111706693.jpg
Pozdrawiam Józek!!

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 08:04 #706264

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:
Poniedziałkowe dzień dobry Wszystkim

Noc na plusie, aktualnie +8°C, niebo częściowo zachmurzone,bezwietrznie
Prognoza na dzisiaj to +19°C
Wciąż brak deszczu :(

11111.jpg

Miłego dnia
:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Betula, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 08:20 #706269

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Podpisuję się pod Józiową relacją pogodową - gdyby ziemia była wilgotniejsza, można by powiedzieć, że śliczniejszą pogodę trudno wymarzyć.
Podobno na Dolnym Śląsku ma spaść sporo wody w środę - pożyjemy, zobaczymy.

Co do lilii - jeśli kto ma taką wolę i ochotę, nadal można je sadzić, po prostu zakwitną w drugiej połowie lata, co może i lepiej, bo wtedy już szczyt kwitnień za nami, robi się pustawo na kwiatowych rabatach. Oferta w sklepach (internetowych) może już nie jest pełna, ale nadal można wybrać sporo odmian, i to przecenione cebule, nawet po złotówce. Warto jednak kupować w dobrych, wypróbowanych źródłach, a nie u wielkich hurtowników, rozprowadzających nierzadko byle co w byle jakiej jakości. Kto ciekawy - zapraszam do aktualnego wątku liliowego, gdzie jest kilku "nawiedzonych" i wymieniamy się tego typu informacjami. Wpisowego do "liliowego klubu" nie pobieramy :lol: .
Jako że lilie jeszcze nikomu z nas nie kwitną, zostawiam bukiecik tulipanów Akebono z życzeniami dobrego tygodnia.

Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2020 08:21 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, rozalia, CHI, Betula, Jaedda, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 08:40 #706272

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21394
Aniu - kontekst pytania był - do kiedy powinno się sadzić mieczyki, bo ja standardowo w niedoczasie.
Krówki - moje (w sensie zapłotowe) ze Śnieżnymi Kotłami w tle.

Mirku - dzięki, akurat mam takie "na stanie", ale miały być do czegoś innego.

Poniedziałek powitał mnie +2 o 4-tej (Funia wychodziła). Teraz jest 11. Nie chce mi się komentować.

Sadzonki papryki i pomidorów (otrzymane od naszej Forumki - :thanks: :thanks: :thanks: ) jednak wylądowały w "psiarni" , bo tam jest 15 w nocy, a nie 2 jak w "kurniku", Piszę w cudzysłowie, bo to raczej nazwa własna, niż stan faktyczny.

Dwa dni odpoczęłam od "pracy zdalnej", ale nie ma, że boli - za coś te lilie trzeba kupować.

Kwitnie wiśnia ozdobna:
P4262606.jpg

Kupiłam ją w ubiegłym roku w szkółce pod Wrocławiem. Zauważyłam ją jak jechałam tam - była piękna, skoro przy 70 km/h wpadła w oko :devil1: ...

Spokojnego dnia
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2020 08:42 przez CHI.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, rozalia, Jaedda, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 09:08 #706280

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Daro65 wrote:
Betula wrote:
Piękna lilia. Kwiaty ma wzniesione, co rzadkie u lilii drzewiastych. Ale dla mnie najważniejszy u niej jest zapach. Wspaniały.

Zamówiłem sobie kilka sztuk, skoro tak zachwalacie Dziewczyny :) Ogarniam tylko uprawę cynii w gruncie no i pelargonii w skrzynkach. Ale dla chcącego...

nic trudnego. Zwłaszcza, że uprawa lilii drzewiastych jest łatwiejsza niż cynii i pelargonii, bo zimują bez problemu. Na glebach ciężkich trzeba im tylko zapewnić odpowiedni drenaż, by nie wygniły zimą. Ja na swoich piaskach nawet tego nie muszę robić. Nawożę tylko całą rabatę co jakiś czas, bo gleba słaba i to wszystko, a oprócz tego pozostaje mi zachwycanie się widokiem i zapachem.
Zakochasz się w liliach, jak każdy kto posadził. Inaczej się nie da :)

Koma! Dobre miejsce na bakłażany, przy ścianie budynku, ciepło i zacisznie. Ludzie w takich miejscach zwykle rabatki kwiatowe robią. Ale bakłażany i koktajlówki też ładne i śmiało mogą kwiatki zastąpić :)
Janinko! Co się stało z Twoimi bakłażanami?
Aniu od sznurków! Nowi przyjaciele na ostatnim zdjęciu, to kto lub co to jest, bo nie mogę rozpoznać?

Prognozy na ten tydzień dla mnie optymistyczne. Ciepłe dnie i noce. Wreszcie nie będę biegać z rozsadami. Po za tym 4 dni mają być deszczowe. Oby to się sprawdziło.
Miłego tygodnia Wszystkim życzę. Oby u Was też popadało solidnie.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2020 09:14 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 09:17 #706282

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Teraz Termometr na wschodnim oknie pokazuje 11 stopni powyżej zera.
Wiatr umiarkowany. Na niebie widzę kilka chmurek.
Mam zamiar posadzić dalie - sztuk cztery. A tu ziemia jak skała ;)

miegodniawrbel.jpg
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, Betula, Jaedda, Nimfa, JaNina, anaka, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 09:44 #706288

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Betula wrote:
Janinko! Co się stało z Twoimi bakłażanami?
Pisałam już w wątku o rozsadach, że nie wiedziałam, że to aż takie pijusy są :woohoo: Ale już wszystko w porządku, szybciutko podniosły liście :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Betula, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 10:00 #706290

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Poprzedniej nocy w namiocie najniższa temperatura 2,5 na plusie i część większych rozsad przetrwała otulona styropianem i przykryta włókniną.Noc ,która minęła to 0,5 stopnia na plusie :ohmy: .Jest coraz ładniej,wszystko się zieleni i pojawiają się kwiaty.Zaczyna kwitnąć dziki bez ,pigwowiec,drzewa owocowe i truskawki.
Na szczęście wieczorem większość roślinek powędrowała do domu,co jednak niektórym coraz bardziej przeszkadza,bo gdzie się nie obrócisz :wink4:
Tydzień temu w pełnym uzbrojeniu przekazałam koleżance część roślinek,czyli sadzonki pomidorów,papryk,bakłażanów i rodzynka.Tak mi się to wszystko rozrasta,że musiałam już teraz,ale poradzi sobie z ich opieką.
100_4700.jpg

Lecę do innych wątków,bo mało czasu. :crazy: Udanego dnia Wszystkim :bye:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Betula, Jaedda, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 11:13 #706293

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Czy dziki bez to u was również to samo co czarny bez? Bo na czarny (u nas nazywany również dzikim) to jeszcze za wcześnie. Dopiero pod koniec maja lub w czerwcu kwitnie.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2020 11:14 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 13:19 #706303

• vegetella
  • vegetella's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 840
Dzień dobry :hearts:

Rzadko do Was zaglądam, ale nieustannie myślę o tym miejscu i o Was. Pokonawszy problem (który okazał się nie być problemem, bo forum ma świetne zaplecze techniczne :comp: ) zmiany komputera i utraty hasła do logowania - chcę kilka słów napisać.

Po pierwsze - mam nadzieję, że w tych nieciekawych okolicznościach - u Was wszystko w porządku (na tyle jak się da). Dbajcie o siebie i innych, aby pozostać zdrowym. Niech omija Was to paskudne choróbsko i szybko sobie pójdzie precz :hammer:

Po drugie - bardzo chcę podziękować za nasiona, które otrzymałam od Was - darczyńcom i światakom.
Chcę Wam powiedzieć, że zostały wspaniale wykorzystane.

Prowadzę lokalnie akcję produkcji rozsad pomidorów. Na ten moment - przekazałam rozsady, ponad 200 osobom. Większość z tych ludzi, to nowicjusze ogrodniczy. Uczę ich pielęgnacji warzyw i pomagam zakładać pierwsze grządki. Wielu jest bardzo zdolnych - a to miód na moje skołatane serce. Roboty mam po dziurki w nosie, co mnie absurdalnie cieszy ogromnie - bo czuję się pożyteczna i myśli skupiają się na pozytywach.

Najwięcej pomidorków przygotowałam dla "miastowych", którzy chcą uprawiać pomidory na balkonach w donicach. Wybrałam im, moim zdaniem, najlepsze odmiany dla takich warunków. Plenne, bezproblemowe koktajlówki Barry's Crazy oraz Cherry Quartz i Brine de M

Bardzo żałuję, że miałam tak mało nasion Dwarfów - sama zaczynam z nimi przygodę w ogródku i jeszcze nie mam własnych nasion. To wspaniałe odmiany do doniczek. Wysiałam co do nasionka z tego co otrzymałam od Was i było nie było 40 rozsad poszło w świat.

Chciałam wstawić zdjęcia - abyście mogli zobaczyć co robię - przepraszam, telefon odmówił współpracy :placze: Postaram się problem rozwiązać i w kolejnym poście już będą .... chyba :happy4:

Pozdrawiam Was serdecznie - uściski, całusy i dobre życzenia.
Jean Cocteau: Nie należy mylić prawdy z opinią większości.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 13:46 #706306

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
Betula na ostatnim zdjęciu są kr9liczki. Nawet nie wiedziałam że wyszlo takie ni wyraźne
IMG_20200427_051743.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, CHI, Betula, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, brodus

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 14:03 #706307

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Dziś pięknie.
Od 7.30 maluję dechy na podwyższone zagony i koło 10 byłam w krótkim rękawku.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, CHI, Betula, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, brodus

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 27 Kwi 2020 15:39 #706318

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
vegetella wrote:
Dzień dobry :hearts: Rzadko do Was zaglądam, ale nieustannie myślę o tym miejscu i o Was.

Jak miło Cię czytać :) Brakowało nam Cię tutaj i Twojej wiedzy ogrodniczej. Świetna akcja. Gratuluję. Sama robię coś podobnego, ale na dużo mniejszą skalę, bo tylko wśród sąsiadów i znajomych. Uczenie ludzi uprawy warzyw, to także nauka szacunku do świata roślin i mądrze pojmowanej ekologii.

Aniu! Króliczki przesłodkie.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2020 15:40 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, vegetella, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.805 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum