TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 29 Kwi 2020 09:33 #706548

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10255
U mnie na razie słonecznie i 20 stopni.
Czekam na deszcz :flower2:

20200429_093211.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, Betula, Pestka, Nimfa, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 29 Kwi 2020 09:41 #706549

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4941
Kropi !!!! :dance: :woohoo: :thanks: :happy4: :drink1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Pestka, Nimfa, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 29 Kwi 2020 10:30 #706554

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Słonecznie ale się chmurzy, ciepło 19* i duszno jak przed burzą. Oby popadało byle bez zapowiadanego gradu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Betula, Pestka, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 29 Kwi 2020 10:35 #706555

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Cieszę się, że mogę dołączyć do grona zadowolonych, bo u nas też pada. W nocy bardziej, teraz drobny deszcz pozwalający na spacer bez parasola, za to w maseczce, z aparatem i z psem. 10 stopni na plusie, raz po raz słońce i deszczyk.

DSCN4279.jpg

DSCN4288.jpg

DSCN4283.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Betula, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 29 Kwi 2020 11:04 #706558

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Noc była ciepła.W tunelu było 11*,więc rano spokojnie w deszczu poszłam odsłonić kołderki i otworzyć okienka.Nadal pada,ale trochę słabiej,mimo to kropla do kropli..deszczówka się zbiera :dance: .Na dodatek część sałat posadzonych w zbitą grudę dostaje kolejną porcję wody.Jest dobrze,teraz na zewnątrz 12,8*. Szare niebo podkreśla świeżą zieleń,wydaje się jędrna i soczysta.Przy takiej pogodzie mogę robić w tunelu ,bo temperatura znośna i dach nad głową.
Tymczasem budzi się nowe życie
ogreksaatkowyisuyolong29.04.jpg

Maskotka ma owoce.
maskotka25.04.jpg

W czerwcu minionego roku byłam u rodziny na Śląsku i przy ogródkach działkowych w lesie rosło takie cudo.Bardzo spodobały mi się te zielone liście ze srebrnym malunkiem,wyrwałam małe kłącze :oops: .I teraz mam ,to gajowiec.
28.04gajowiec.jpg
Naturalne ,niebanalne,własne.
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2020 11:26 przez Łatka.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 29 Kwi 2020 11:22 #706559

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
I u mnie "kropi", a właściwie powinnam zastosować czas przeszły. W gumowym koszu zostawionym na tarasie może trzy łyżki wody.
Wgląda, jakby miało wyjść słońce - podczas gdy "mój Niemiec" przepowiadał największy opad między 10 a 11. Ma jeszcze dwadzieścia minut :evil:
O 8.30 wiozłam sukę na ostatni (mam nadzieję) zabieg rehabilitacyjny - w samochodzie termometr wyświetlał 14o.
Mimo to ogród jakby zieleńszy.

Aniu - anaka
, uważaj, ten gajowiec jest u mnie jednym z bardziej uporczywych chwastów, nawet w górach. Wpełza tam, gdzie lepsza ziemia, bardziej użyźniona - czyli w róże. lilie itepe.
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2020 12:29 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, rozalia, Betula, Pestka, Jaedda, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 29 Kwi 2020 12:03 #706564

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Aniu Łatko poczytałam trochę o tym gajowcu i wiem,że jest bardzo ekspansywny.Na razie posadziłam go pod płotem w cieniu bzów i bukszpanu.To takie miejsce,gdzie złożyliśmy drzewo do kominka i postawiliśmy nowy kompostownik.Nie ma tam najlepszej ziemi,sama zbita glina.Zobaczymy jak będzie rósł.Niektóre rośliny u mnie nie chcą się rozrastać,jak u innych,chyba że rozlużnię glebę.
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Pestka, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 29 Kwi 2020 12:37 #706576

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Ja mam w mieście po prostu "betonową" glinę jako naturalną glebę, zaś miejscami dodatkowo gruz sprzed ponad pół wieku, z czasów budowy domu. I późniejszy, pomysłowo zakopany tam i siam przez pana najętego do usunięcia betonowych ścieżek. :mad2: :mad2: :mad2:
A w górach - ubogą zwietrzelinę. Sprytny gajowiec pełznie pod ziemią kłączami tam, gdzie latami wsadzam rośliny w coś fajniejszego - a jak chcę go wywalić, urywa się naziemna część, zdradzieckie kłącza zostają.

Odszczekuję to, co nagadałam na Niemca - fest pada. :dance:

Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2020 12:38 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Betula, Pestka, Jaedda, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 29 Kwi 2020 13:07 #706580

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Sprawdziłem swój miernik opadów i dotychczas spadło 1,5 l.wody na 1m2.Pada dalej spokojny deszczyk,raz bardziej raz mży.W ten sposób cała deszczówka spokojnie wsiąka w podłoże i nie spływa.Aktualnie termometr wskazuje 17,3*C. :bravo: :bravo: :bye: :bye: :bye: :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): leszek0921, Łatka, rozalia, Betula, Pestka, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 29 Kwi 2020 13:32 #706587

• brodus
  • brodus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4820
Zazdroszczę wam deszczu. U mnie popadało tyle że w kościele z kropidła więcej wody jest (niestety nie jest to przenośnia tylko fakt)
Temperatura ok 10°C, w inspekcie 20°C.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pestka, najemnik, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 29 Kwi 2020 14:05 #706593

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
U mnie podobnie. Rano pokropiło 2 minuty. Podobnie godzinę temu. Deszczem to trudno nazwać.
Nadal kwitną wiśnie w ogrodzie

IMG_2651.jpg

i za płotem

IMG_2708.jpg

Pierwsze kwiaty obieli:

obiela2.jpg

Brunera Silver Heaart:

brunera2.jpg

Ubiorek:

ubiorek3.jpg

Rododendron szykuje się do kwitnienia:

IMG_2627.jpg
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2020 14:06 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, Pestka, Jaedda, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 29 Kwi 2020 15:45 #706602

• Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2337
Nad Zatoką Pucką dzisiaj jest dosyć słonecznie, ale zimno ok 6 stopni. Na wczoraj i dzisiaj zapowiadali deszcz, ale niestety nie spadła ani kropelka. Wszystkie rozsady przeniosłam wczoraj wieczorem z balkonu do domu, już mi się nie mieszczą, a jeszcze w w mieszkaniu stoją na podłodze palety ze skiełkowanymi ogórkami, dyniami i cukiniami. Mój mąż mówi że mamy jak w dżungli, nie ma gdzie nogi postawić, wyjąć z mebli potrzebnych rzeczy, dobrze że jemu to nie przeszkadza, nawet nie dostrzega tego całego bałaganu. Ja tylko czekam na wyniesienie całej flory na działkę.
Od kilku dni kwitną wiśnie, zaczynają grusze, na polach rzepak zaczyna zmieniać kolor. Tutaj moje zdjęcie w drodze z pracy do domu na tle pola rzepaku, oczywiście jestem zamaskowana, w przeciwieństwie do wielu innych rowerzystów, w pracy przez 9 godzin tez muszę nosić maskę i rękawiczki :
IMG_20200421_175919.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Łatka, rozalia, Betula, Pestka, Nimfa, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 29 Kwi 2020 15:46 #706603

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
U mnie do tej pory ledwie pokropiło. :(
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Pestka, Nimfa, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 29 Kwi 2020 16:33 #706612

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6415
U mnie spokojnie padało przez większą część nocy. Niestety niewiele to dało.Wbiłam w ziemie łopatkę i mokro jest na 2 mm, a pod piwoniami chociaż jeszcze daleko im do właściwych rozmiarów jest zupełnie sucho.Temperatura na moim termometrze 8,3 stopnia,a na osiedlowym tylko 7.Zrobiło się trochę jaśniej,ale słońca nie widać.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, Betula, Pestka, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 29 Kwi 2020 16:58 #706615

• edek86
  • edek86's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1431
Z zapowiadanych opadów było 2min intensywnego deszczu i 10 min mżawki.
Już wychodzi słońce
Pozdrawiam, Michał
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Łatka, Marlenka, Betula, Pestka, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 29 Kwi 2020 17:31 #706618

• Sylwiaaa
  • Sylwiaaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3089
Pod Wrocławiem prawie cały dzień pada deszcz, przynajmniej u mnie :dry: :)
Cieszę się ogromnie :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Łatka, Marlenka, Betula, Pestka, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 29 Kwi 2020 18:02 #706622

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10255
Najpierw lunęło, potem sypnęło gradem, teraz pada miarowo. Beczki pełne. :dance:

P1010003.jpg

P1010018.jpg

P1010026.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Łatka, Marlenka, Betula, Pestka, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 29 Kwi 2020 18:45 #706625

• Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Dzisiaj 26*. Od 17 niebo pociemniało i zagrzmiało i tak jest do tej chwili.Niestety ,mimo grzmotów i granatowego nieba nie spadła jeszcze żadna kropla deszczu :placze:
Dzisiaj zawiozłam na działkę beczkę 100l wody bo już zapas deszczówki się skończył i nie miałam czym podlać pomidorów w tunelu.
Niech ten deszcz zacznie wreszcie padać bo wysadziłam dzisiaj cebulę EXHIBITION i AILSA CRAIG,do gruntu poszła też cebula wysiana z przeznaczona do uprawy gniazdowej YELLOW SWEET SPANISCH .Pory też już od dzisiaj rosną w warzywniku.

IMG_20200429_132752.jpg

spokojnego popołudnia i deszczu życzę :bye:
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.881 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum