TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 25 Kwi 2020 21:34 #706075

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Na temat host, a tym bardziej warzyw nie jestem w stanie zabrać głosu, ale zarówno dalie, jak i lilie super wybór! Liczę we właściwym czasie na zdjęcia w wątkach tematycznych, bardzo proszę...
Adrian89 wrote:
zimno jak diabli, ledwo 10* a do tego wieje

Koło trzeciej poszłam na małą rundkę z psami, w Karkonoszach, musiałam przeprosić się z rękawiczkami, a chętnie i z czapką, ale schowałam takie akcesoria na strych. Termometr zastygł na piątej kresce nad zerem, a wiatr robił, co mógł, by upodobnić pogodę do początku marca, a nie końca kwietnia. Ołowiane chmury - a deszczu ani śladu.

"Cofka" w wegetacji o tradycyjne trzy tygodnie w stosunku do Wrocławia, wczesne narcyzy i tulipany Orange Emperor:

A na trasie z Wrocławia takie widoki, mniej więcej do wysokości Bolkowa:

Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 25 Kwi 2020 21:54 #706077

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Susza, susza, susza :jeez: Ja już nie chcę nic pisać w wątku o pogodzie, żeby nie narzekać. Trzy noce temu skończyły się przymrozki a tak; w dzień słońce, a w nocy poniżej zera. Ciągle coś podlewamy, jutro pora na maliny, które już usychają a jeszcze dobrze nie puściły liści.
Poza tym, mamy nowych podopiecznych.

image000000_02.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2020 22:24 przez Mamma.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 26 Kwi 2020 07:40 #706097

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9874
Witam wszystkich w niedzielny poranek.

Prognozy pogody przewidywały deszcz, niestety wczorajsza sobota upłynęła pod znakiem podlewania, bo z zapowiadanego deszczu na Kujawach nie spadła ani kropelka. Z warzywnego frontu: wzeszła marchewka i pietruszka siana wprost do gruntu 30 marca, natomiast nie wiem czy doczekam się szpinaku i rzodkiewek ...
Dziś zaplanowane sadzenie dalii, mieczyków, montbrecji,ismen itd...

Udanej, spokojnej i MOKREJ niedzieli Wam życzę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Betula, koma, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 26 Kwi 2020 07:51 #706100

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Nocka ciepła z temperaturą 11,2*C,tylko podczas wschodu słońca spadła do 10,3*.Aktualnie jest słoneczko,są chmurki i delikatnie podwiewa chłodny wiaterek.Deszczu było bardzo mało,wskaźnik wskazał tylko 1 krechę.Lilie jakoś dają sobie radę.

IMG_20200425_111655725.jpg
Pozdrawiam Józek!!

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 26 Kwi 2020 08:02 #706102

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Witam niedzielnie! :flower1:

Teraz 5 stopni i 5 kropli deszczu. Agrowłókniny nie będę zdejmowała z wczoraj wysadzonych pomidorów, bo dzisiaj szału z temperaturą nie będzie.

Miłej niedzieli :flower2:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, rozalia, CHI, Miragoral, Betula, koma, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 26 Kwi 2020 08:35 #706108

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:
Noc plusowa, aktualnie +7°C, niebo częściowo zachmurzone, lekki wiaterek
Prognozy na dzisiaj to +16°C
Miało padać, ale niestety wciąż susza :( :placze:

0111.jpg

Miłej niedzieli,
:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Betula, koma, JaNina, anaka, ewakatarzyna

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 26 Kwi 2020 08:52 #706110

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Rano były 3* na plusie. Teraz za sprawą słoneczka jest cieplej. Byłam otworzyć inspekty i mogę powiedzieć, że jest przyjemnie ciepło :) Mam nadzieję, że nie będzie tak wiało jak wczoraj :mad2: Prognozy na nadchodzący tydzień są bardzo obiecujące, zarówno te dotyczące temperatury, jak i te dotyczące opadów. Miejmy nadzieję, że się sprawdzą.
Dzisiaj mam nadzieję na obiad z pieca chlebowego. Miał być wczoraj, ale skończyło się na piekarniku :)
Spokojnej niedzieli :flower1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Miragoral, Betula, koma, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 26 Kwi 2020 08:52 #706111

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
O 6 rano tylko 1*,teraz +10 ale pochmurno. U mnie deszczu to kilka tygodni nie było. Kusiło mnie wczoraj ,by wysadzić selery, bo już się o to proszą. Dobrze ,że się wstrzymałam. Por został wysadzony. Miłego dzionka.
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, koma, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 26 Kwi 2020 08:52 #706112

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21394
:supr3: To już się sadzi mieczyki??
Miejsce, gdzie miały być jeszcze nie istnieje. Ale na szybki wymyśliłam (nie ma jak kawa+Forum :hearts: ), że posadzę je przy foliaku, który postawię na miejscu gdzie obecnie przesadzam rośliby (tzn mam tam skład ziemi i doniczek), ale to na pewno nie dziś. :wink4:

Zimno (+7), buro i ponuro. Rozpaliłam w kominku. Niech kundlom będzie ciepło. Wcześniej mi towarzyszyły przy pracy :devil1: :
P4232149.jpg

P4232150.jpg

Wczorajsze zabawy:
P4252404.jpg

Jak Cerdrik "odpalił" na pełne tempo, to Ciapek nie wyrobił zakrętu i przywalił w gruszkę, aż wszystkie płatki spadły :laugh1: :happy3:
P4252384.jpg

Nawet nie zauważył - a tak ładnie kwitła...

No ale- wiosna...
Aleja starych czereśni - droga do mnie:
P4232130.jpg

Krówki się pasą - prawie jak w Szwajcarii:
P4232127.jpg

Z drogi na Wrocław:
P4252291.jpg

U mnie też się dzieje - gęsi musiałam przełożyć z odchowalnika, bo się nie mieściły. No i zaczęło się:
P4252311.jpg

Zawsze się trafi jeden "pistolet", który kluje się dzień, dwa, wcześniej. Mało brakowało, a by nie przeżył. Wyciągałam go z jajka. Był już całkiem suchy. Prawdopodobnie wilgotnościomierz przekłamuje. Miały za sucho. Kończę kawę i organizuję im odchowalnik.

Wczoraj kropla deszczu nie spadła, czeka mnie podlewanie i to prawie całości...

P4252372.jpg

Spokojnego dnia.

Mirku z czego masz to obrzeże koło roślinki? Fajnie wygląda, czy przepuszcza chwasty? "Ogarniam" jagodnik, ale najpierw włóknina, bo nie daję rady plewić.
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2020 08:59 przez CHI.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 26 Kwi 2020 09:22 #706118

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
najemnik wrote:
Pochwalę się zakupami, które do mnie doszły:
- lilia drzewiasta Pretty Woman

Piękna lilia. Kwiaty ma wzniesione, co rzadkie u lilii drzewiastych. Ale dla mnie najważniejszy u niej jest zapach. Wspaniały.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, CHI, najemnik, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 26 Kwi 2020 09:44 #706123

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
CHI wrote:

Mirku z czego masz to obrzeże koło roślinki? Fajnie wygląda, czy przepuszcza chwasty? "Ogarniam" jagodnik, ale najpierw włóknina, bo nie daję rady plewić.

Gosiu,
Kupione w Castoramie, cena ok.5,00zł, drewniane (sosna?) długość 120 cm, duży wybór :idea1:

02111.jpg

0231.jpg

:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2020 09:48 przez Mirek19.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Miragoral, Betula, koma, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 26 Kwi 2020 09:45 #706124

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Małgosiu, czy te krówki to stado Wrocławskiego Uniwersytetu przyrodniczego w Radomierzu? Oni tam mają chyba Charolaise, kremowobiałe i ogromne.
CHI wrote:
:supr3: To już się sadzi mieczyki??

A dlaczego nie? We Wrocławiu przestałam mieczyki wykopywać na zimę i choć nie polecam tego komuś, komu naprawdę na nich zależy - drugą "zimę" przetrwały, choć nie bardzo kwitną.
Moje dalie siedzą w gruncie od tygodnia poświątecznego - nic im nie jest, już widać, że "drgnęło w temacie", małe czubki listków się przy niektórych znacznikach pojawiają.
Póki cebulowe siedzą pod ziemią, nawet te wrażliwe, groźne im tylko takie spadki temperatury, co by ziemię zamroziły. Takiego dopustu to chyba nie będzie.
Jeśli cebule były w dobrej kondycji, również susza im nie tak groźna, jak innym roślinom - teraz czerpią z własnych łusek. Józiu, lilie bardzo dobrze dają radę, zachęcam do zwiększenia stanu posiadania :rotfl1: :rotfl1:
Choć w górach nadal zimno, kominek pracuje, dobrze, że wczoraj udało się ściągnąć kominiarzy - mimo używania co najmniej dwuletniego, oczywiście liściastego drewna komin był mocno zapchany.
Ale widać nadchodzącą zmianę, i to od Gosi strony - idzie przejaśnienie i pewnie cieplejsze powietrze.
O suszy nawet nie chcę pisać, idę rozwinąć wąż.
Cebulowe dają radę - szachownice cesarskie pod wschodnią ścianą

Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2020 09:47 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, rozalia, CHI, Miragoral, Betula, koma, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 26 Kwi 2020 10:37 #706134

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Nad ranem było -1. Teraz jest 11 stopni powyżej zera. Zachmurzenie duże.
Znowu wieje zimny wiatr.Wczoraj na bratkach dojrzałam mszyce. Spryskałam dziadostwo roztworem octu z wodą
w proporcji 1:10. (ocet wlewa się do wody. Na razie spokój.

biedronka-2.jpg
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, Betula, koma, anaka, Szczypiorek, Mirek19

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 26 Kwi 2020 15:17 #706163

• Miragoral
  • Miragoral's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5437
Wczoraj zimno i wietrznie. W nocy blisko zera. Mam nadzieję, że kolejne noce będą cieplejsze.
A to topole w zachodzącym słońcu (godz. 19:40). Po raz pierwszy widziałam taki widok.

20200425_194138.jpg

pozdrawiam
Mirka
Pozdrawiam
Mirka
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, Betula, koma, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 26 Kwi 2020 15:25 #706164

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
Witajcie
Dziś słonecznie i czasem się zachnurzy. W miare ciepło i przyhemnie. Coś tam mi rośnie,ale słabiej niż rok temu. Pomidorki i papryczka tylko super wzeszły.

IMG_20200426_151221.jpg

IMG_20200426_151226.jpg

Coś też dziubnełam w ogrodzie, co chwile poprawiam bo kury grzebią, bedzie co bedzie w tym roku jakoś zapału nie mam. Męczy mnie to wszystko.

IMG_20200421_155140.jpg

IMG_20200421_155152.jpg

Mieczyki wsadzone, dalie też. Pelargonia popikowana, ale ona wolno rośnie. A ja w tym roku jakoś nie cierpliwa. Jeszcze mam w tunelu zrobić porządek i resztki nasion wysiać. Reszty parapetowych siewek nie pikuje, pójdą od razu do gruntu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, rozalia, CHI, Betula, koma, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 26 Kwi 2020 16:41 #706175

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Pochmurzyło się. Mimo zapowiadanych w tv deszczy, sucho. Ventusky dopiero od środy cały kraj w deszczu pokazuje. Może i do nas dotrze.
Mimo chłodu wiosna
20200417_175901.jpg

20200417_175916.jpg

20200424_090635.jpg

I moje ściółkowanie
20200426_145508.jpg

20200426_145546.jpg
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Jan4, Łatka, rozalia, CHI, Betula, koma, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 26 Kwi 2020 19:46 #706212

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Dzisiejsza pogoda sprzyjała pracom w ogrodzie.Lekki powiew wiatru,temp.między 14-17 stopni.
Przygotowałam miejsce na pomidory koktajlowe i bakłażany

20200426_144647.jpg

Gotowe też miejsce gdzie w poniedziałek posadzę dalie

20200426_144758.jpg

20200426_145114.jpg

20200426_145047.jpg

Mąż też nie leniuchował,zrobił płotki,które jutro będą malowane

20200426_144722.jpg
Maria

Pogoda w naszych warzywnikach cz. IX 26 Kwi 2020 20:40 #706225

• Daro65
  • Daro65's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 924
Betula wrote:
najemnik wrote:
Pochwalę się zakupami, które do mnie doszły:
- lilia drzewiasta Pretty Woman

Piękna lilia. Kwiaty ma wzniesione, co rzadkie u lilii drzewiastych. Ale dla mnie najważniejszy u niej jest zapach. Wspaniały.

Zamówiłem sobie kilka sztuk, skoro tak zachwalacie Dziewczyny :) Ogarniam tylko uprawę cynii w gruncie no i pelargonii w skrzynkach. Ale dla chcącego...

Pozdrawiam
Darek
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Betula, Jaedda, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.740 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum