TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 23 Sie 2020 18:16 #726480

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wczorajszy, bardzo szybki ze względu na intensywny deszcz ( :hearts: ) wyjazd na działeczkę zaowocował wielkim wiadrem wypełnionym po brzegi dojrzałymi pomidorami; z ciekawości zważyłam kilka największych sztuk ( m.in. Super Befsztyk 360g, Baba Szura 380g, Brutus 330g, Long Tail 350g ), a zważywszy na tegoroczną pogodę i "przygody" z wegetacją pomidorków, mogę nieśmiało zaryzykować stwierdzenie, że jestem szczęśliwą posiadaczką wspaniałych warzyw :hearts:

W drugim w tym sezonie garnku wesoło buzują pomidorowe cząstki z przeznaczeniem na ukochane przeciery, a o cudownym zapachu gotującego się przetworu nie muszę nikomu mówić:



Udało się także zebrać kolejny już plon maluchów - rewelacyjne Kibice z Ukrainy i E06



Baba Nina z trzeciego grona wygląda .... zagadkowo:



I jedno z odkryć tego sezonu, uprawiane z nasion od Galki68, czyli odmiana Long Tail w odsłonie drugiego grona - owoce w kształcie smukłego serca; na marginesie dodam tylko, że początkowo nie wiązałam z nim żadnych nadziei, ale teraz, końcem sierpnia już wiem, że jeśli okaże się smacznym pomidorem, to zostanie ze mną na dłużej:



Z pomidorowym pozdrowieniem, jak zawsze cieplutkim :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 23 Sie 2020 18:30 #726484

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Jutro mnie czeka kolejny zbiór pomidorów.Dojrzewają w oczach.
Pomidory w gruncie


20200823_121028.jpg


20200823_121102.jpg


20200823_121124.jpg


Pyszny,plenny - Bycze serce z noskiem


20200823_121403.jpg
Maria
Temat został zablokowany.

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 24 Sie 2020 18:37 #726607

  • leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1027
  • Otrzymane dziękuję: 4941
Będzie jeszcze co gara włożyć . :drink1:
IMG_20200824_122516.jpg


IMG_20200824_122420.jpg


IMG_20200824_122327.jpg


IMG_20200824_121455.jpg


IMG_20200824_121649.jpg


IMG_20200824_121700.jpg
Temat został zablokowany.

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 24 Sie 2020 18:52 #726610

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1548
  • Otrzymane dziękuję: 8236
Adasiowa wrote:
wesoło buzują pomidorowe cząstki z przeznaczeniem na ukochane przeciery


Aniu jakiś tajny przepis na ten przecier masz? to taki zwykły na pomidorówkę? :yummi:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 24 Sie 2020 19:08 #726611

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Adasiu, nigdy nie robiłam tajemnicy z jakiegokolwiek przepisu kulinarnego, więc i tym razem z przyjemnością podzielę się tym, wg którego robię przecier na zimę :) . Polecił mi go kilka lat temu Mietek, a ja zmodyfikowałam oryginalną recepturę ( ze względu na coraz mniej sprawne dłonie ).

Do dużego ( 3-litrowego ) garnka wrzucam wyszorowane, pokrojone na cząstki pomidorki ( powinnam je dodatkowo obrać ze skórki ). Mieszam z łyżeczką soli i doprowadzam do wrzenia; później gotuję całość na niewielkim gazie, często mieszając, aż do zgęstnienia. Długość odparowania zależy od soczystości/mięsności wybranych odmian pomidorów.
Następnie przecieram masę przez bardzo gęste sitko, używając drewnianej kulki - celem pozbycia się skórek i nasion. Uzyskaną pulpę jeszcze raz podgrzewam i pakuję do słoików. Pasteryzuję, w zależności od pojemności słoików, od 20-30 min.

W ubiegłym roku kupiłam wyciskarkę, ale jednak ręczne przecieranie daje lepsze efekty.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 24 Sie 2020 19:34 #726612

  • pawel_botanik
  • pawel_botanik's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 107
  • Otrzymane dziękuję: 466
Ja również przecieram tradycyjnie przez sitko ale zauważyłem, że najsprawniej mi to idzie jak jeszcze dosyć rzadką pulpę pomidorową zmiksuje blenderem-żyrafą i od razu przecieram.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bietkae, Mamma, rybur58, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 24 Sie 2020 19:57 #726615

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Aniu proponuję dodać do do gotujących się pomidorów liść selera,i odrobinę cukru.
Maria
Temat został zablokowany.

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 24 Sie 2020 20:03 #726616

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Marysiu, Twoja propozycja brzmi smakowicie i tym samym jest nie do odrzucenia - dziękuję Ci bardzo :kiss3: - oba dodatki trafią do garnka w trzecim podejściu do przecieru.
Tym bardziej, że selery w tym roku mam typowo ... liściaste :happy:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marlenka, bietkae, Mamma, koma, Mandorla, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 24 Sie 2020 21:22 #726630

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Wspominane już przeze mnie rozszczepienie Perły Małopolski z ziemniaczanymi liśćmi. V i VI grono, wysokość 160 cm.


IMG_24541.jpg
Temat został zablokowany.

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 24 Sie 2020 22:36 #726639

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Piękna ta Perełka :)

Moje trzecie już zbiory.

image000000-7.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2020 22:37 przez Mamma.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, bietkae, Piotras, Mandorla, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, czarna2066

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 24 Sie 2020 23:05 #726640

  • Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Posty: 2647
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Aniu, nie wiem, czy lubisz, ale jak dla mnie gałka muszkatołowa w pomidorach to jest TO... :fly:
Leszku, czy miałeś już wcześniej Des Andes? Jeszcze go nie spróbowałam, a już lubię za plenność i zdrowotność.
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2020 23:08 przez Mandorla.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, bietkae, Mamma, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 24 Sie 2020 23:30 #726641

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Ciekawe dodatki do pomidorów, muszę spróbować.

Każdy ma swój sposób na przecier, ja lubię mieć jako bazę koncentrat.
Mój sposób ;)
Najpierw hurtowo pozbawiam pomidory skórki. Przecieranie dla mnie, to męczarnia :whistle:
Obrane grubo kroję i gotuję do maksymalnej redukcji płynu. Często trwa to dwa dni. Gdy zaczyna się przypalać, wlewam do garnka, który mogę wsadzić do piekarnika i piekę. Wtedy już się nie przypala a dalej redukuje. Redukuje do maksimum. Potem sól i pieprz do smaku.
To jest moja baza do keczupów i innych sosów.
Na koniec jeszcze miksuję trochę żyrafą ;)
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2020 23:57 przez Mamma.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, bietkae, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 25 Sie 2020 00:07 #726642

  • Frida
  • Frida's Avatar
Piękne te Wasze pomidorki :)
Do tej pory uprawiałam tylko koktajlowe. W tym roku odważyłam się i posadziłam malinowego retro i pikador. Żadne wyszukane odmiany, ale rosną zdrowe od czasu do czasu psiknięte Mieciowym kosmetykiem i w tym roku przeciery z własnych pomidorków : :happy4: Polecam przecier z czosnkiem i oliwą.

202008_1.jpg


202008_2.jpg
Temat został zablokowany.

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 25 Sie 2020 07:31 #726651

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Moje pierwsze większe zbiory. Wcześniej pół miski i koktajlówki.
20200823_105958_HDR.jpg


20200823_105954.jpg


CZEKOLADA jest super na przetwory. Mięsista i daje ładny kolor.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2020 07:33 przez lucysia.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Frida, Jaedda, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 25 Sie 2020 13:46 #726689

  • Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 760
  • Otrzymane dziękuję: 3435
Uważam sezon za udany.

WP_20200825_13_43_04_Pro.jpg


WP_20200825_13_42_34_Pro.jpg
Temat został zablokowany.

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 25 Sie 2020 16:50 #726703

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1548
  • Otrzymane dziękuję: 8236
Próbował ktoś z Was mini pomidorki Tomberry wielkości 1 cm, widziałem w markecie, i tak do sałatki to idealna wielkość.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 25 Sie 2020 17:01 #726705

  • leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1027
  • Otrzymane dziękuję: 4941
Mandorla wrote:
Aniu, nie wiem, czy lubisz, ale jak dla mnie gałka muszkatołowa w pomidorach to jest TO... :fly:
Leszku, czy miałeś już wcześniej Des Andes? Jeszcze go nie spróbowałam, a już lubię za plenność i zdrowotność.
Nie nigdy nie miałem to jest Mój pierwszy raz . :happy: :rotfl1: Na razie jeszcze jestem w fazie
prób i testów co roku sadzę nowe odmiany . :drink1:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, anaka

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 25 Sie 2020 17:07 #726706

  • leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1027
  • Otrzymane dziękuję: 4941
Adasiowa wrote:
Adasiu, nigdy nie robiłam tajemnicy z jakiegokolwiek przepisu kulinarnego, więc i tym razem z przyjemnością podzielę się tym, wg którego robię przecier na zimę :) . Polecił mi go kilka lat temu Mietek, a ja zmodyfikowałam oryginalną recepturę ( ze względu na coraz mniej sprawne dłonie ).

Do dużego ( 3-litrowego ) garnka wrzucam wyszorowane, pokrojone na cząstki pomidorki ( powinnam je dodatkowo obrać ze skórki ). Mieszam z łyżeczką soli i doprowadzam do wrzenia; później gotuję całość na niewielkim gazie, często mieszając, aż do zgęstnienia. Długość odparowania zależy od soczystości/mięsności wybranych odmian pomidorów.
Następnie przecieram masę przez bardzo gęste sitko, używając drewnianej kulki - celem pozbycia się skórek i nasion. Uzyskaną pulpę jeszcze raz podgrzewam i pakuję do słoików. Pasteryzuję, w zależności od pojemności słoików, od 20-30 min.

W ubiegłym roku kupiłam wyciskarkę, ale jednak ręczne przecieranie daje lepsze efekty.
Chyba jest łatwiej w pierwszej kolejności sparzyć pomidory , skórka schodzi cała i przecieranie przez sitko jest dużo łatwiejsze . Też Mam duże problemy z rękami. :flower1:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jadwiga, Adasiowa, bietkae, rybur58, anaka, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.855 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum