TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach część XI

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 22 Sie 2020 15:05 #726312

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Przypomniałam sobie Kasiu,jak napisałaś teraz,że wcześniej miałaś problem z garnkiem.Chyba robiłaś powidła :yummi: Dostałam w zeszłym roku od Mamy garnek żeliwny i śliwki na przerób.Najważniejsza zasada to nie mieszać :teach: i to jak najdłużej.Ciężko wytrzymać,ale wyszły super.Mieszałam pod koniec jak się wygotował sok.
Naturalne ,niebanalne,własne.
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2020 15:06 przez anaka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, CHI, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 22 Sie 2020 15:19 #726314

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
No to jestem w szoku :supr3:
No, żebym to wcześniej wiedziała, a ja stoję przy garze jak głupia i mieszam co chwila. Człowiek całe życie się uczy.
Dostałam smsa z alertem pogodowym. Może popada :search:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 22 Sie 2020 15:45 #726317

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Pomruczało groźnie i poszła burza na Wrocław. Deszczu tyle, że nawet ścieżki nie zmoczyło. Coś powiewa, może jeszcze jakiś deszczyk przywieje.

20200822_154609.jpg

Pada, a jednak
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2020 15:56 przez gałązka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, CHI, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, Bobka, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 22 Sie 2020 16:05 #726321

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83407
Burza to nie przyszła nad Wrocław, ale deszcz - owszem.

Kwadrans temu zaczęło spokojnie padać; ciekawe, jak długo.
JaKasiula wrote:
IMG_20190922_135918.jpg

Śliczny admirał, Kasiu! do mnie w tym roku coś mało motyli przychodzi, mimo budlei, jeżówek i werben, o innym drobiazgu nie mówiąc.

Pewnie już u wszystkich po kompocie ;) , ale pozwolę sobie jeszcze do niego nawiązać. Otóż - w gotowanych owocach witamin raczej niewiele, co najwyżej jakieś użyteczne sole mineralne. Absolutnie nie jestem specjalistką, ale tak mi wpoiła pół wieku temu mama-lekarka. Że najlepiej zjeść na surowo i w możliwie nieprzetworzonej formie. W dodatku w takim kompociku zapewne sporo dodanego cukru... No, chyba, że ktoś ciężko pracuje fizycznie, wtedy spali każdy cukier.
A z mojego doświadczenia w naprawdę wysokich temperaturach, rzędu +40 , ale nocą... Najlepiej pić bardzo dużo wody, niegazowanej. Małymi porcjami. Jak supermodelki ;)
Co do mnie - żadnym słodkim się nie napiję, jeszcze wzmaga pragnienie, choć z pewnością lepszy domowy kompot od świństwa sprzedawanego w plastikowych butelkach.
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2020 16:07 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, CHI, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, Bobka, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 22 Sie 2020 16:09 #726322

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43727
U mnie nie ma szału ale od 30 minut lekko mży spokojnie i bez symptomów burzowych.Widać od strony gór jaśniejsze niebo.W każdym razie dziś obędzie się bez podlewania.Teraz zaczyna grzmieć i błyskać.

009-35.jpg
kierunek Wrocław

008-47.jpg
kierunek Sudety.
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2020 16:22 przez Krecik stary. Powód: poprawka
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, Bobka, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 22 Sie 2020 16:12 #726323

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
U mnie kilkanaście minut temu zaczęło padać, a teraz lać :woohoo:

Trawa na podwórku wyschła, teraz może odbije.

Part of the message is hidden for the guests. Please log in or register to see it.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2020 16:13 przez najemnik.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, CHI, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 22 Sie 2020 16:29 #726327

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12059
Wczoraj mieliśmy upalny dzień i taką samą noc, a dzisiaj? Około 22 stopni i od przedpołudnia cięgiem pada. Słońce za chmurami lekko zaznacza swoją obecność, pomimo alertu nic nie chwieje się od wiatru; no pięknie. Rano pozbierałam swoje warzywa, przerobiłam na kiszonki i leczo, niech rosną następne. Pewnie w przyszłym tygodniu też się zabiorę za powidła śliwkowe. Mam garnki i brytfanny z grubym dnem i bez mieszania - robią się same. Moja koleżanka robi w zwykłym garnku, ale w piekarniku, - też bardzo sobie chwali tą metodę.
Pierwszy raz pasteryzowałam leczo w piekarniku. Wyjęte słoiki odwróciłam do góry dnem i stygną. Jestem ciekawa, czy się pozamykają. Robicie tak?

DSCN6409.jpg

DSCN6416.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 22 Sie 2020 16:40 #726330

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, jeżeli słodzę, to tak symbolicznie, piję głównie wodę. Kiedyś dzieci były "na ludziach", i ludzie ci nie potrafili zrozumieć jak dziecko może pić herbatkę (owocową zresztą) bez cukru. No, ale czym skorupka....
Zazdroszczę Wam deszczu, ale niebo coraz bardziej zachmurzone, więc może i mój ogródek podleje :happy4:
IMG_20180729_121511.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Marlenka, CHI, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, Bobka, gregon

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 22 Sie 2020 20:02 #726353

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Kasiu co to za roślinki u podstawy ślicznego liliowca?

Popadało tyle,co kot napłakał :dry:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, anaka, Szczypiorek, zwykły chłop, Bobka, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 22 Sie 2020 20:11 #726355

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Zaczyna padać - smsem przyszło ostrzeżenie pomarańczowe.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, anaka, ewakatarzyna, zwykły chłop, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 22 Sie 2020 20:47 #726361

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
Właśnie znowu pada, odkryłam selery po raz kolejny, niech rosną w korzeń a i wysiałam sałatę, rzodkiewkę, pekinkę znowu w zeszłym tygodniu to niech podleje.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, Bobka, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 22 Sie 2020 20:54 #726362

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21384
Bobka wrote:
gałązka wrote:
A to nie przypadkiem polska czerwona?
Nio są podobne tylko te w necie to wypasione ,a te w porównaniu do nich rzeczywiście blado się mają . :dry:

Polska czerwono-biała to krowa mleczno-mięsna (czyli daje dużo mleka i odchowuje ładne cielaki). Na moje oko, to "limuzyny" lub ich mieszańce, ale poczekamy na opinię Męża Lucysi - on fachowiec, a ja tylko zootechnik i to nie od bydła.

Na moje oko są albo koszmarnie zarobaczone, albo bardzo stare, albo po prostu bardzo bardzo niedożywione. Na wiosnę bym się nie czepiała (jak krowy po zimie wychodzą z obory), ale o tej porze roku - to porażka. Stąd moja sugestia, o rozmowie z właścicielem, a jak to nie da rady, od tego jest Inspekcja Weterynaryjna, bo to jest znęcanie się nad zwierzętami.

Ostatnio w sąsiedniej wsi widziałam takie krowy:
P8083737.jpg

i w stosunku do tych, co mam przez CAŁY ROK za płotem, wydawały mi się chude...
Popatrzcie na moje wcześniejsze zdjęcia krówek. One cały rok mieszkają na łące i w lesie, bez wiaty.

Tu ich byle jakie zdjęcie, ale kręgosłupa nie widać:
P8083791.jpg

Nie musicie się znać na krowach, ale wyobraźcie sobie psy albo koty tak "ostrokościste" :mad2:

Miało padać i kicha... Pokropiło tyle, że stykło tylko na tęcze, ale za to podwójną.
P8224641.jpg

Ech nie wiem czy mam się bać... Podwójna tęcza nad domem :happy3:

Za to się ochłodziło.
Żółte słoneczko - Żółta róża rabatowa Friesia.
P8224621.jpg

dobranoc
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2020 21:04 przez CHI.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, Bobka, gregon, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 22 Sie 2020 21:03 #726364

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewuniu to floks szydlasty :flower2:
Chmury na zachodzie wyglądają obiecująco, wieje coraz silniejszy wiatr,zaczyna grzmieć, może w końcu popada :thanks:
Popołudniu zachmurzyło się, temperatura zrobiła się znośna. Mogłam trochę zająć się warzywnikiem. Zebrałam cebulę, wzruszyłam ziemię w międzyrzędziach.Jakis czas temu odkryłam świetne urządzenie bardzo ułatwiające tą pracę. Pielnik ogrodowy. Bez większego wysiłku, w ciągu 30-40min mam ogarnięty całkiem spory warzywnik. Ziemia wzruszona, a przy okazji popodcinane chwasty :wink4:
Spokojnej nocy i deszczu potrzebującym :bye:
IMG_20200822_173447.jpg
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2020 21:28 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, czarna2066

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 22 Sie 2020 21:05 #726366

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25478
Piękny wypad cztero godzinny na działkę :happy: I proszę :wink2:
Jaśnie Pan w tujach i różach :devil1:
20200822_180803-2.jpg

20200822_183035.jpg

A plamistość liści szok po prostu .Nie będę już ich chyba pryskać :mad2:
Żaden rok nie był taki dla róż :mad2:
Aniu Latka posadź liatry motyle je uwielbiają .

Juz dzisiaj krowek nie było na działce jak jechaliśmy ok 16 .Tam już nie było co jeść :mad2:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2020 21:13 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 22 Sie 2020 21:25 #726372

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
Technik rolnik bez praktyki i z 25 letnim dyplomem na półce:D
CHI, te które wklejasz to na pewno mięsne w świetnej kondycji. A te Bobki, jeśli faktycznie to nie cp a limuzynki to do zgłoszenia. A jak zarobaczone to nie powinny mieć wzdętego brzucha mimo wystającego kręgosłupa?
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2020 21:32 przez gałązka.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 22 Sie 2020 21:41 #726377

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Pada :dance:
Oczywiście dorwało mnie na działce, najgorszą ulewę przeczekałam, ale i tak mokro było wracać :happy: . Szłam w działkowych trepach, to kałuże były niestraszne, a reszta też mi przemokła dokumentnie mimo peleryny niby-przeciwdeszczowej. Tylko telefon ocalał, całą drogę go trzymałam na brzuchu :rotfl1:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, CHI, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka, zwykły chłop, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 22 Sie 2020 22:25 #726389

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8228
W ogrodzie sucho, coś tam trochę podłubałem. Głównie powiycinałem przekwitnięte kwiaty.na hrządkach po ogórkach, ziemniakach, cebuli itp wysiałem facelię. Pomidory chyba nie sę tragiczne :) , jak wyjeżdżałem wieczorem to zaczynało kropić, a potem całą drogę padało. :thanks:

DSC_0466.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2020 22:50 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, gregon

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 22 Sie 2020 23:47 #726395

• gregon
  • gregon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4133
Noce juz prawie ciemne, lato idzie ku koncowi. Zbieramy i przetwarzamy lesne skarby pelna para. Jagody w tym roku wyjatkowo grube. Sama przyjemnosc zbierac. W ogrodzie tez sie cos udalo porobic pod okiem czyjnej strazniczki ;)

P8171573.jpg

P8201602.jpg

P8191591.jpg

P8221637.jpg

P8221640.jpg

P8211633.jpg
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2020 23:48 przez gregon.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.823 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum