TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 16 Sty 2021 14:46 #743376

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Strach wychodzić.-11.Mam burzę śnieżną i to porządną.Widoczność na 20 m.Jak dobrze,że wczesnym rankiem wyjechałam do miasta pozałatwiać sprawy,bo w póżniejszych godz.miałabym problem z dojazdem do domu.Trzeba się odpowiednio ubrać i wyjść usunąć grube warstwy śniegu z zadaszenia wybiegu dla kur i ze szklarni.Folia takiego ciężaru nie wytrzyma.Oby tylko nie wyłączyli prądu,bo przy -24 bez ogrzewania,będzie nie ciekawie.

20210116_133445.jpg

20210116_142005.jpg

20210116_140746.jpg

20210116_133741.jpg
Maria
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 16 Sty 2021 14:52 #743377

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5267
Marysiu a co dajesz kurom na rozgrzewkę do jedzenia? Ja ugotowałam pszenicę, jak przestygnie to dam im z mieloną kukurydzą. Na wieczór dostaną moczonego chleba, nie jestem za karmieniem drobiu chlebem, ale zimą im daję, bo bardzo im smakuje i zapchają wola. Miałam trochę gotowanego mięsa i skór to już syn obdzielił. Ale może jest coś jeszcze?
Myślę, że zabierzemy kilka "najkochańszych" kur do kotłowni na te 2 noce, posiedzą w kartonach, ciasno ale ciepło.
Dobrze, że wykoty u kóz mam na luty
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Baptysja, Marlenka, CHI, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 16 Sty 2021 15:01 #743380

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Celinko,karma dla niosek+pszenica,trochę owsa,gotuję im ziemniaki z marchwią i dodaję suszoną pokrzywę.Mam jej trzy worki.Tą gotowaną "potrawę" dostają 3-4 razy w tygodniu.Od czasu do czasu dynię i trochę surowych buraków.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Baptysja, Marlenka, CHI, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 16 Sty 2021 15:19 #743384

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Sypie coraz intensywniej. Jak nic kołderka dla roślin na najbliższe dni i noce będzie. Mam nadzieję, że iglaki się nie połamą.
Na drogach nieciekawie, dobrze, że nigdzie w najbliższym czasie się nie wybieram.
Jak się uda, za rok też będę się martwiła o kurki :happy:
Agnieszko, wszystkiego najlepszego dla synusia :flower1:
A tak nawiasem, strasznie szybko te dzieci dorastają. Dobrze, ze my wciąż piekne i młode :devil1:
IMG_20210116_144718.jpg

Uważajcie na siebie
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2021 15:57 przez JaKasiula.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 16 Sty 2021 15:33 #743387

• Prządka
  • Prządka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2445
Nad Wisłą -4. Wieje. Po przeczytaniu posta Komy poleciałam zrzucić śnieg z folika - sporo go. Tuj nie otrząsam, wiosną idą do wycinki. Dobrze, że truskawki i szałwia dostały kołderkę- teraz mróz już niegrożny. Rano odśnieżylam schody i drogę, ale już nie widać, że cokolwiek było robione. Tylko kotu przy misce ogarnę i do pracy na nockę. Aż się boję, co będzie rano.
'Z punktu widzenia Drogi Mlecznej wszyscy jesteśmy ze wsi' Loesje
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2021 15:35 przez Prządka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Baptysja, Łatka, Kasionek, Marlenka, CHI, koma, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 16 Sty 2021 15:54 #743391

• Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4950
U mnie od rana zawieje i zamiecie śnieżne. Widoczność słaba, choć od czasu do czasu wszystko ustaje. Wiatr północno wschodni potęguje ziąb, nie chce się wychodzić z domu. Temperatura w tej chwili -16. Na drogach spore oblodzenie, na chodnikach w mieście też sporo śniegu. U mnie ciągnik odśnieża drogę dojazdową, łopata potrzebna do schodów.
Jest bajecznie, pięknie, a jak wieczorem pieski zabieram do kotłowni, to śnieg ładnie skrzypi pod nogami. Dziwne odkąd pojawił się śnieg, biegają do późna, wczoraj widziałam, jak gonili za lisem.
Przypominają mi dawne lata właśnie z dużymi opadami i mrozami. :)
Pozdrawiam Alicja.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 16 Sty 2021 15:59 #743392

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17542
Zacytuję mojego ulubionego wróża pogodowego, który prywatnie jest nauczycielem.
WITAM W ZIMOWĄ SOBOTĘ 16 STYCZNIA 2021.
Mamy dokładnie środek meteorologicznej zimy, która obejmuje trzy najzimniejsze miesiące roku: grudzień, styczeń oraz luty. Jednocześnie zbliża się apogeum tegorocznej zimy i to zarówno pod względem grubości pokrywy śnieżnej, jak i mrozu. Oczywiście nie wiemy jeszcze, co przyniesie luty, ale w każdym razie przed nami najbardziej zimowe, jak dotąd, dni w tym sezonie.
Oto dzisiejszy ranking pomiarów pokrywy śnieżnej w miastach wojewódzkich (dane z IMGW):
1. KRAKÓW (Balice) 20 cm
2. KATOWICE (Muchowiec) 19 cm
3. OLSZTYN 17 cm
4. BIAŁYSTOK 17 cm
5. ZIELONA GÓRA 16 cm
6. GDAŃSK (Świbno) 15 cm
7. ŁÓDŹ 14 cm
8. KIELCE (Suków) 14 cm
9. TORUŃ 13 cm
10. RZESZÓW (Jasionka) 11 cm
11. LUBLIN (Radawiec) 11 cm
12. OPOLE 11 cm
13. POZNAŃ 9 cm
14. WROCŁAW 9 cm
15. WARSZAWA 7 cm
16. GORZÓW 5 cm
17. SZCZECIN 1 cm
- BYDGOSZCZ - brak danych
Tym razem na prowadzenie wysunęły się krakowskie Balice. Katowice na miejscu drugim. Warszawa wciąż daleko na miejscu 15, ale dziś w stolicy Polski dosypie kilka centymetrów, trzymam kciuki. W niedzielę na pierwszym miejscu znajdzie się prawdopodobnie Białystok, po dzisiejszych śnieżycach na Podlasiu.
Dziś na Górnym Śląsku okresami opady śniegu. Największe śnieżyce wystąpią w sobotę wieczorem oraz w pierwszej części nocy z soboty na niedzielę, tak więc w niedzielę rano w miejscowościach woj. śląskiego będzie W SUMIE grubo ponad 20 cm. Najwięcej oczywiście na Jurze oraz w okolicy Bielska-Białej, gdzie może być ok. 30 cm. Nie mówię tu o górach, gdzie np. w takim Szczyrku już leży pół metra śniegu!
W kolejnym wpisie o temperaturze w najbliższych dniach.

139455305_168029461788420_7952643190745037886_n.jpg

Trzymajcie się więc cieplutko i nie dajcie zasypać :hug:
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2021 16:02 przez whitedame.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 16 Sty 2021 16:03 #743393

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Rano wytrzepałem dywany na śniegu, było bezwietrznie i ok. -10. Popołudniu temperatura podniosła się od -1 i zaczął sypać śnieg i wiać silny wiatr :ohmy: Parę cm pokrywy śnieżnej przybyło, teraz już nie pada, a wiatr trochę ucichł.

Po przysypywałem rośliny świeżym śniegiem, od dzisiejszego wieczoru do wtorkowego poranka ma być najzimniej.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Baptysja, Marlenka, CHI, koma, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 16 Sty 2021 16:41 #743400

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18692
U mnie śnieg pada od rana. Od południa wiatr zaczął przybierać na sile, a od godz. 13 do 15 była taka śnieżyca że światu nie widać.

Teraz śnieg prawie nie pada, ale jest silny, zachodni wiatr i pędzi po polach to co napadało. Zima w pełni.
Pozdrawiam Marzena

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 16 Sty 2021 16:55 #743402

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3166
Nawet na balkonie biało :hearts:

Fajnie tak zobaczyć zimę. Owinełam agrowłókniną klematisa bo jutro zapowiadają prawdziwy mróz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Baptysja, Marlenka, CHI, koma, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 16 Sty 2021 17:47 #743408

• jurek49
  • jurek49's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2233
Dziś rano zauważyłem, że foliówka moja się skończyła. Ale i tak długo wytrzymała, folia była założona w marcu 2016 r i nie zdejmowana na zimę.

20210116_150348.jpg

W ciągu dnia napadało około 4 - 5 cm a w chwili obecnej temperatura minus 5 stopni ale zapowiadają na niedzielę i poniedziałek minus 23 stopnie.
Pozdrawiam Jurek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 16 Sty 2021 17:55 #743411

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8247
Może lepiej teraz niż latem z pomidorkami w środku, a tak to przynajmniej ziemia trochę wilgoci ze śniegu łapnie, no chyba że jakieś zimowe sałaty tam rosły.
U mnie śnieg cały czas pada, wiatr coraz silniejszy. Teraz mam -4 ale tak naprawdę to boję się poniedziałku, rano -28 a odczuwalna -37.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 16 Sty 2021 18:13 #743419

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43750
Jurek przykro mi.Przypuszczam,że nie wytrzymała nacisku śniegu.Miałem kilka lat wcześniej podobną sytuację.Przykre to ale i tak ta folia b.długo Ci wytrzymała.Takiej już raczej chyba nie produkują. :drink1: :drink1: :bravo: :bravo: ;) ;)
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2021 18:20 przez Krecik stary. Powód: poprawka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 16 Sty 2021 18:26 #743422

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8247
Jurek foliak miał fajne okienka chyba nie uszkodzone, może dało by się je zostawić, np. dać nad mimi deskę do której przymocował byś nową folię a wietrzenie by zostało
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, CHI, jurek49, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 16 Sty 2021 18:48 #743429

• Daro65
  • Daro65's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 924
Czytając niektóre dziwaczne wpisy ostatnie, mam wrażenie że dużą wadą internetu jest możliwość powszechnego i darmowego publikowania i powielania głupot. Druk miał ten plus, że mimo wszystko trzeba było być kimś. Nawet za czasów "komuny".A może tym bardziej..Antyszczepionkowcy, płaskoziemcy itd.

Tymczasem idzie zwykła ruska zima, zadbajcie o rośliny i zwierzątka za płotem.

Pozdrawiam
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, Krecik stary, Łatka, Marlenka, CHI, Marianna, bietkae, koma, Mandorla, Babcia Ala, Bobka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 16 Sty 2021 19:36 #743447

• jurek49
  • jurek49's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2233
Józkumasz rację padła pod naporem śniegu a później doszedł jeszcze wiatr. W foliówce nie było nasadzeń gdyż byłem pewien, że tej zimy już nie wytrzyma, miała tylko gwarancji na 3 lata a i tak wytrzymała 5 lat. Na wiosnę założę nową tylko już nie znalazłem z białym sznurkiem i kupiłem z zielonym, zobaczymy jak będą się zachowywać pomidorki. W tym roku nie muszę do foliówki nosić śniegu ;) podłoże nawilży śnieg który pada.
Pozdrawiam Jurek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 16 Sty 2021 21:47 #743490

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11833
U mnie teraz ok. - 3 st. śniegu trochę napadało co powinno ochronić rośliny przed nadchodzącym mrozem. W czwartek dopiero przeniosłam oleandry z zadaszonego miejsca na dworze do piwnicy. Były opatulone kartonami i zimową fizeliną ale zapowiadanych - 15 st. nie wytrzymałyby więc nie było wyjścia.
Pozdrawiam Ela
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2021 22:13 przez bietkae. Powód: poprawiono błąd

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 16 Sty 2021 23:11 #743498

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54414
Nareszcie przestało padać. Na termometrze -7*, więc nie jest źle.
Pieczenia ciąg dalszy

13F1669E-07EE-4AF8-BF98-1457F2136AB0.jpeg

Spokojnej nocy i przyjemnych snów :sleep:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.944 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum