TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 18 Lut 2021 21:01 #749012

• Prządka
  • Prządka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2445
Paweł trzymaj się :hug:

Nad mazowiecką Wisłą pięknie dziś świeciło słońce. Do tego gałęzie obsypane śniegiem, bajka po prostu. A już mistrzostwem świata w pięknych obrazkach była zwieszająca się gałąź tamaryszka obsypana śniegiem i udekorowana skrzącymi się w słońcu diamencikami kropel wody. Nawet nie byłam zła, że z domu mam nie wychodzić, jak sobie na te cuda popatrzyłam. Tylko jak zrealizować receptę siedząc na d...?

Foliowy regał natarasowy rozebrany do czasu zniknięcia śniegu z dachu. Folia nie wytrzymała i mam piekną dziurę na samej górze daszka. Termometr przeniesiony i ukryty przed słońcem za parapetową skrzynką.
W słońcu +6, a cieniu przy gruncie -3.

Mam około 100 nasion rzodkiewki Tondo Bianco do przerobienia na rozsadę wiosenną. Planowałam po wschodach wystawić ją na parapet, ale nie wiem, czy to dobry pomysł... Do gruntu ma trafić nieco podrośnięta, bo nie zamierzam jak w zeszłym roku czekać całą wieczność na własną rzodkiewkę ( Rosso Tondo Precocissimo okazała się niezbyt precocissimo).

Na routerze wylądowało 26 strunówek z nasionami. Matko jedyna, znowu będę rozdawać nadmiarowe rozsady. Mandrola może czegoś potrzebujesz? Albo inne warszawskie forumki? :P
Chyba dam ogłoszenie 'Kupię działkę. Dużą.' :happy4:
'Z punktu widzenia Drogi Mlecznej wszyscy jesteśmy ze wsi' Loesje
Ostatnio zmieniany: 18 Lut 2021 21:44 przez Prządka.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 18 Lut 2021 21:31 #749017

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Taa, spoko, możemy się powymieniać nadmiarowymi rozsadami :happy3:
Pogoda faktycznie ładna, nareszcie trochę więcej słońca się pokazuje. Podoba mi się ta zima, ciekawe, czy nie zmienię o niej zdania po wiosennej inwentaryzacji w ogrodzie... Boję się trochę o grusze azjatyckie... i nie tylko :ohmy:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 18 Lut 2021 21:55 #749025

• Prządka
  • Prządka's Avatar
  • Platinum Boarder
To ja się na pora piszę. :whistle:

Też się boję, co zastanę po roztopach. Dalej mi się ten śnieg na różach nie podoba (w takiej ilości). Na wszelki wypadek ukorzeniacz już stoi w pogotowiu.
A myślałaś o okręcaniu pnia matą słomianą albo agrowłókniną? Trzymam kciuki za nashi.

Niezbyt podoba mi się ta huśtawka temperaturowa. Jeśli wierzyć leśnym gołębiom (budują gniazdo na świerku) i rozwrzeszczanym wróblom, to wiosna już idzie :flower2:
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2021 08:16 przez Łatka.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 18 Lut 2021 22:00 #749026

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29664
Dziś był szpak w ptasiej stołówce, za dwa dni będzie horda. :tongue2:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 18 Lut 2021 22:13 #749031

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Wczesnego pora mam tak w sam raz, ale będę siać jeszcze późny, mogę postarać się o nadmiar ;)
Tak, pookręcałam agrowłókniną co się dało, ale nie dało rady od samej ziemi, teraz te wahania poziomu śniegu mnie niepokoją.
Ala, już szpak??? W Wawie przed drugą połową marca ich nie widuję chyba nigdy.
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, CHI, Nimfa, JaNina, Prządka, Szczypiorek, Babcia Ala, Kapka, czarna2066, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 18 Lut 2021 23:03 #749039

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Szpak? Na jednej górskiej grupie wkleili zdjęcie bezmuszlowego ślimaka na śniegu. Świat się kończy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, Marlenka, Nimfa, JaNina, Prządka, Szczypiorek, renmanka, Kapka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 18 Lut 2021 23:45 #749052

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29664
W kapowniku ogrodniczym z zeszłego roku mam zapisane: 22 II słyszałam szpaka i 23 II słyszałam więcej szpaków. A dzisiaj to był z pewnością szpak, bo najpierw myślałam, że kos na batonie dla dzięcioła usiadł, ale kosy tak nie robią, a żem już ślepawa, wzięłam lornetkę i to był szpak, charakterystyczne nakrapiane upierzenie opalizujące w słońcu i dłuższy niż u kosa dziób. One teraz zlecą się hordą i będą wyżerać ptasie pyzy innym skrzydlatym, już to przerabiałam.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, Marlenka, CHI, Nimfa, JaNina, Bea612, Prządka, Szczypiorek, Kapka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 19 Lut 2021 08:38 #749072

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83456
Mandorla wrote:
Boję się trochę o grusze azjatyckie... i nie tylko :ohmy:

Też się boję o to, co wystawało nad śnieg - a drzewa wystają, jak wiadomo, najbardziej :crazy:
W miejskim grodzie najniepewniejszy los pąków kwiatowych paulowni.
Pod śniegiem sprawy toczyły się zdumiewająco korzystnie.Oto magnolia wielkokwiatowa (trzylatka, 80 cm wzrostu), odkopana i wyciągnięta spod starej narzuty:

Wieczorem na kałużach pojawiły się kryształki lodu, resztki śniegu stężały. A teraz znowu +2, buro, buro i ciemnawo...
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, CHI, Nimfa, JaNina, Bea612, Prządka, Szczypiorek, Babcia Ala, Kapka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 19 Lut 2021 09:24 #749077

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Nocka minęła z temperaturą +4,5 przy gruncie.Poranek zachmurzony z małymi opadami deszczu.Niebo zakryte szczelnie chmurami.Na razie słoneczko nie ma szans na przebicie się.Brak wiatru a w powietrzu sama trucizna.W przestrzeni śniegu już prawie nie widać,jedynie skrawki w głębokim cieniu.Cebula i czosnek trochę podupadły po ponad tygodniowej pokrywie śnieżnej.Czas na dokarmianie azotem?Spokojnego i ciepłego weekendu.Dziś do namiotu idzie szpinak. :coffe: :coffe: :bye: :bye: :) :)

006-99.jpg

005-140.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2021 11:30 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, podjadek, Adasiowa, Łatka, CHI, Nimfa, JaNina, Prządka, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 19 Lut 2021 10:29 #749091

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
-10 nad ranem ale teraz zaczyna kapać z dachu i drzew, skoro szpaki pchają się to jabłka bede skrzynkami kupować ;) juz tak było parę lat temu, sklepowa tylko mówiła pierwszy raz widze, żeby komuś tak jabłka smakowały :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, CHI, JaNina, Prządka, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 19 Lut 2021 13:54 #749135

• Prządka
  • Prządka's Avatar
  • Platinum Boarder
Zadoniczkowy termometr mówi, że jest -3. Słońca brak. Wiatru też nie ma i ciężkie ołowiane chmury wiszą w miejscu. Ciśnienie spada, koty zagrzebane w kocach śpią. Poza małą, która tylko kombinuje, co by tu zmajstrować. Śnieg jak leżał, tak leży. Ciekawe, czy przetrwały samosiejki sałaty Sanguine Ameliore w donicy. Co roku o tej porze sadziłam cebulowe. Chyba mam nauczkę i będę grzecznie sadzić na jesieni w nowym sezonie. Żeby się nie zmarnowały wsadzę trochę do doniczek i wyekspediuję na strych.
Poawaryjna rozsada słodkiej żółtej papryki prosi się o pikowanie. Nie mogę się już doczekać, kiedy mi sprzęt naprawią i będę mogła zamieszczać zdjęcia.
Odkąd mi temperatura wróciła w miarę do normy (35,6 to ciut mało), więcej energii mam. Odliczam do dnia wypuszczenia na dwór.
Piękne krokusowe szczypiorki, Kreciku. Tylko patrzeć, jak zakwitną :flower2:

Irytuje mnie ta dziura w foliaku i muszę wymyślić jak to naprawić. I czy w ogóle się da :bad-idea:
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2021 17:24 przez Prządka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, CHI, Nimfa, JaNina, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 19 Lut 2021 15:21 #749153

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Rano -10, teraz leje deszcz :P
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, JaNina, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 19 Lut 2021 16:03 #749154

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Teraz +3*C, pada deszcz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, Nimfa, JaNina, Prządka, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 19 Lut 2021 16:03 #749155

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Witam serdecznie!

u mnie dzisiaj rano -7, teraz 2 na plusie i duuuuużo wody wszędzie!

Serdecznie pozdrawiam kochani! :hearts:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, CHI, Nimfa, JaNina, Prządka, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 19 Lut 2021 16:08 #749156

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
To ja napiszę coś innego ;) Na termometrze +5* i przepięknie świeci słońce :) Ale tak dobrze jest dopiero od godziny, bo wcześniej też u nas padało.
Nareszcie zaczęłam wysiew warzyw, coraz więcej pojemników stoi :happy2:
Trzymajcie się cieplutko :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Nimfa, Prządka, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 19 Lut 2021 16:41 #749159

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Prządko!!
Nie widzę tej dziury ale spróbuj ją osłonić paskiem folii puszczając na całą szerokość namiotu i wpuszczenie końcówek pasa do podłoża. :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Nimfa, Prządka, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 19 Lut 2021 16:48 #749161

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Ranek słoneczny. Teraz - 2,5°,i od jakichś dwóch godzin sypie coraz większy śnieg.
Mam już po kokardy tej bieli dookoła, zdecydowanie wolę zieleń :funnyface:
Na parapetach zaczyna brakować powoli miejsca, ake sytuacja jest rozwojowa ;) i te rozsady uda się gdzieś poutykać (mam nadzieję).
Spokojnego wieczoru :bye:
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2021 16:49 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Nimfa, JaNina, Prządka, Szczypiorek, Babcia Ala

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 19 Lut 2021 17:01 #749163

• tysia25
  • tysia25's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 866
U nas nadal zimno niby tylko -2 ale nieprzyjemny wiatr słońca nie widać przed południem padał marznący deszcz później śnieg. Zazdroszczę wam tego ciepła słoneczka chociaż na chwilę u mnie szaro buro i wielkie zaspy śniegu.
Martyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Nimfa, JaNina, Prządka, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.852 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum